Kailan
Advanced
- Učlanjen(a)
- 24.08.2015.
- Pohvaljen
- 10.748
Или ме не разумеш или намерно покушаваш да изокренеш оно што сам рекао. Стога да поновим:Ti si razuman covek, priznajes da je to nemoguce, ali svidja ti se taj trzisni ideal i voleo bi da se to desi.
1. Нисам рекао да ЕПС или било који његов део треба приватизовати. По мом предлогу би остао у власништву државе
2. Шансе да приватници претекну термо/хидро електране помоћу ОИЕ су, по садашњој технологији, немогуће. ОИЕ су само допуна стабилним изворима енергије и неће никад бити доминантни на тржишту.
3. ЕПС је монопол, много више него једна Кока кола. У интересу је потрошача да има што више произвођача струје (поготово у домаћем власништву) код нас као што нам је у интересу да има што више произвођача сокова. Да једна фирма држи 95%+ целоукупног тржишта сокова ја бих подржавао да што више независних, малих произвођача сокова улети на тржиште како би јој било конкуренција. Без обзира да ли би таква монополска фирма била у државном или приватном власништву.
Medjutim, u mnogim zemljama ardjeni su takvi eksperimenti, jos od devedesetih, na kraju je struja bila skuplja za potrosace. Privatnici su radili samo ono sto je isplativo, nisu ulagali itd.
Помешао си те "неулагаче" са државом Србијом.
Струја у Србији није јефтина него је субвенционисана од стране државе да би се створио привид успешности оваквог модела а онда је увек нека виша сила крива за колапс који се неизбежно деси док систем пропада. ЕПС је чист пример државног власништва капитала на који тржиште не утиче. Државни монопол са фиксном ценом који у потпуности функционише не за профит већ за партију. Но ти не можеш да се помириш са трулежи таквог система јер ти руши идеологију па се претвараш као да је то неки изузетак а не правило домаћих економских експеримената.
Сваки монопол је лош и свака компанија која постане толико велика да зарађује од своје величине уместо користи је паразит. Оне увек по правилу крену да се урушавају или бивају прегажене јер су троме, неефикасне и пуне интерне корупције. Тако је и са ЕПС-ом. Ако желимо да иоле настави да функционише без принудне приватизације, мораће и сама да јури добит за реинвестирање у нову производњу / модернизацију. А то да, подразумева такмичење са осталим домаћим произвођачима струје и тржишну цену струје за све који је користе.
Разбијање на мање јединице је нормална тактика коју користе највеће мегакорпорације ради упрошћавања организационе структуре и ефикаснијег управљања.
Ja svakom kazem: Ako verujes u trziste, hajde ti napravi pice slicno Coca -Coli i pobedi tu korporaciju na "slobodnom trzistu"
Шта значи "победити на тржишту"? Уништити другог конкурента? Кокта, Пепси, Нектар, Фруктал (итд.) су све примери успешних конкурената Кока коли који и сами расту. Неће свакако компанија из Бачке Паланке настала 1998. да "победи" највећу компанију на свету која постоји дуже од 100 година али ће се такмичити са њом и профитирати од тога.