Ako manje putuju, manje ce i da trose goriva. Manje ce biti zagadjenja. oStacemo sami sa sobom, pogvledacemo se u oci i ocisticemo ovaj svinjac u kome zivimo.
Bukvalno nijedna od ovih stavki nije tačna.
Ako ćemo već da ulazimo u tehnikalije i da cepidlačimo, automobil na otvorenom putu troši manje nego u stani-kreni uslovima u gradu. Ok, tačno je da ako porodica ode jednog petka popodne na put, da će taj auto u tom slučaju tog dana potrošiti više goriva nego u drugim, redovnim okolnostima, gde bi poslepodne samo stajao ispred stana ili možda bio upotrebljen za neko manje kretanje po gradu. ALI, ono što ti zaboravljaš je da dok je ta porodica u automobilu i na odmoru (u hotelu), oni će trošiti mnogo manje struje i resursa nego da su ostali u svom stanu ili kući.
Idemo dalje. Stavka ''ostaćemo sami sa sobom i pogledaćemo se u oči''. Ljudi koji već imaju neku dozu svesti, obrazovanja i introspekcije već znaju koji su glavni problemi u srpskom društvu i kako ih rešiti. Donekle ili u potpunosti. S druge strane, Srbija je prepuna i mnogih zatucanih, primitivnih, glupih i neobrazovanih ljudi (oni koje ti stalno braniš, čak i kada i tebe mrze i prozivaju) koje možeš da ostaviš zatvorene u Srbiji čitav život, a daš im sve knjige, znanja i stručnjake sveta, i oni opet nikad neće uzeti da ''se pogledaju u oči'' jer ih to prosto ne zanima. Prosto, nemaju moć introspekcije. A nemaju, fala bogu, jer su i od malena gajeni sa idejama da se introspekcijom, radom na sebi, društvom, psihologijom, filozofijom, i generalno - intelektom, bave samo debili, peškirčići, slabići, foliranti, fenseri i tako dalje. Dakle, možeš ti da ostaviš jedan deo Srba da ceo život provedu u izolaciji a da imaju svo znanje sveta na dlanu - ništa nećeš promeniti na bolje. Primera radi, idi kod onih Jutkinih u Brus i pitaj ih koliko često rade na sebi ili uče nešto novo. Većina će te gledati kao ludaka. Ali ako neki od njih jednog dana i vide nešto od spoljnog sveta izvan Balkana, jedan deo njih možda i napravi evolutivni korak pa počne da gleda na neke stvari drugačije i da ih menja, ili se menja. I tu dolazimo do treće stavke.
Treće, svako ko je bio u inostranstvu, posebno dalje od Balkana, zna da se najviše stvari uoči i uči upravo tokom obilaska drugih, udaljenih zemalja. I najviše utisaka se donosi upravo sa takvih iskustava i najviše ideja i poleta se ima upravo kad se čovek vrati s njih ovde u Srbiju. Iako u mom slučaju često usledi i trenutak razočarenja. Ali to razočarenje je čisto trenutno i reaktivno i prođe brzo. I brzo se ponovo osetim srećno što sam ovde, u svom domu (koji btw uvek čuvam i branim kad ga neko neosnovano napada). A utisci, iskustva i saznanja iz inostranstva ostaju. I čovek tada još više uvidi šta ovde ne valja i kako to promeniti. I širi ta saznanja sa ljudima oko sebe, kao što i ja, moja porodica i moji ortaci širimo i delimo svoja iskustva i zapažanja sa putovanja. A ti bi da izoluješ narod, to jest - da ga motivišeš da se izoluje, sa nadom da će onaj deo Srba koji nije sposoban za introspekciju i rad na sebi, posle dovoljno godina izolacije i odricanja, da promeni sebe, pa onda i Srbiju na bolje. Ne, ne da neće, nego će postati još gori.