Šta je novo?

Izbori 2024

OVPMB nije bio samostalna organizacija vec ispostava NATO pakta.
Ulazak u kopnenu zonu bezbednosti bio je uslovljen dodatnim ustupcima Srbije.

Georg fon Hibenet (Georg fon Hibenet, Podstanar kod Tita i Slobodana Miloševića)

Prvi demokratski izabran premijer Srbije, Zoran Đinđić, prihvatio je u načelu staru narodnu mudrost o podeli kumovske vlasti, po kojoj je bog na nebu, a kum njegov predstavnik na zemlji. Ali kao pragmatičar, Đinđić zapetljanu konstelaciju vlasti koja ga je 5. oktobra 2000. dovela na čelo politike, očigledno nije isuviše ozbiljno shvatao. Neposredno pre smrti, svoju kumovsku doktrinu on je bezbrižno definisao, kao da je reč o požrtvovanoj pomoći nasuprot organizovanom kriminalu: „Bez prijatelja na nebu i u paklu, moj život u politici se ne bi mogao zamisliti". I ova siva zona organizovanog kriminala pripada, shodno tome, instrumentima njegove politike. Tu je bio, između ostalih, i Jovica Stanišić, tadašnji šef državne bezbednosti Srbije, a danas optuženik za ratne zločine pred Haškim tribunalom, prema kome se, na izvestan način, ipak blago postupa. On je, početkom devedesetih godina, organizovao prvu srpsku Koza Nostru državnog tipa.

U skladu sa kumovskim ritualom, svaki kum drugom kumu nudi krvno srodstvo koje se ceni više nego normalna porodična veza. To, između ostalog, znači da kum štiti život drugog kuma. Ne bi se smelo zanemariti ni lično prijateljstvo Stanka Subotića Caneta sa večitim premijerom ili predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, ali i sa Zoranom Đinđićem.

U ovom trouglu uzajamnog prijateljstva „mladih" Ijudi dominirao je, međutim, Stanko Subotić Cane, najbogatiji biznismen na Balkanu, koji je trgovao cigaretama. On je „perspektivnim" mladim političarima Đukanoviću i Đinđiću omogućio uživanje u luksuznom životu još pre nego što su došli u dodir sa „velikim svetom". Doduše, Đukanović je već tada kontrolisao čitavu malu Crnu Goru kao neku vrstu svoje crnogorske Koza Nostre. Ko je na kraju ubio Đinđića - kriminalna mafija ili politički protivnici iz zemlje i inostranstva, ili možda obe grupe u bliskoj saradnji?

U svakom slučaju, Đinđić je svojom energijom i ambicijom pokrenuo velike nacionalne i društvene promene, mada nije bio u stanju, kako se uskoro ispostavilo, da preko svojih Ijudi kontroliše i njihov razvoj. U duhovnom pogledu bio je daleko ispred svog okruženja, ali nije bio dorastao zadatku rukovođenja tako da bi sve držao pod svojom kontrolom.

Nemački novinar Georg Fon Hibenet (George von Hiibbenet), bio je od 1968. godine dopisnik nemačkog državnog radija Dojčlandfunk (Deutschlandfunk) i Dojče Vele (Deutsche welle) iz Beograda. Bavio se gorućim ekonomskim i političkim problemima u socijalističkoj Jugoslaviji, kasnije u SRJ i Srbiji. Za života je odlikovan Nemačkim ordenom zasluga za narod prvoga reda.

Jbg, i ja se gadim ulaska Srbije u NATO ali sam za jer znam da nema drugog izbora trenutno. Kad je gamad sve stegla i opkolila nas.

Inače, što se Đinđića tiče, svi ljudi koje sam do sad upoznao su o njemu mislili ili sve najgore ili sve najbolje. :LOL: Ne sećam se da sam ikad čuo nekoga da kaže nešto u sredini ili da kaže svidelo mu se to, a nije mu se svidelo to i to.
Онда се нисмо упознали. Питаш шта ми се свидело а шта не па да ти одговорим. Много тога код Ђинђића ми се свидело, скоро све, али проблем је у томе што све те ствари што су ми се код њега свиђале истовремено ми се и нису свиђале, не звао се ја Парадокс поље, барем на овом форуму.

:)(y)

Nije problem ni sto su paradoksalna misljenja, svi mi imamo paradoksalna misljenja o mnogo toga. Pogotovu kad se radi o (geo)politici.

Inače, danas su raspisani i predsednički izbori. Veliki pozdrav iz izbornog štaba koalicije Moramo čiji sam član od pre nekoliko dana ;)

Đinđić je za saradnike imao Čedicu, Bebicu, ministra za privatizaciju Vlahovića itd.. Za vreme njegove vlade je, koliko znam, počela pljačkaška privatizacija i uništavanje kompletne srpske privrede, zbog čega se nikada nećemo oporaviti. To je ogromna mrlja na njegovoj zaostavštini i ne pada mi na pamet da ga danas idealizujem.

Inače, zašto se čudite zbog Ponoševih stavova? Pa lik je osnovao NATO kancelariju u Beogradu, išao na njihove kurseve u inostranstvo, za vreme njegovog načelstva naša vojska je srozavana i uništavana u skladu sa NATO ciljevima itd. Verovatno je zbog tih svojih stavova i postao načelnik Generalštaba, pošto ne vidim na osnovu čega drugog je tako ekspresno unapređivan za vreme Tadića.

Kako bilo, tim svojim izjavama samo potvrđuje moje uverenje, ranije izneto ovde, da je to čovek koga ne bih želeo da vidim na čelu Srbije, niti ću glasati za njega.

A što se tiče stava Srbije o Ukrajini, mislim da je dobar. Čak mi se svidelo i Dačićevo povlačenje paralele sa američkom neutralnošću u WW2, odnosno to što nisu ušli u rat do Perl Harbura.. a nama se sada traži ekspresno svrstavanje.

Naravno, u ovom licemernom i pokvarenom svetu ono što mogu veliki, ne mogu i mali.. stoga, videćemo dokle ćemo moći da održavamo ovu poziciju.

A što se tiče stava Srbije o Ukrajini, mislim da je dobar. Čak mi se svidelo i Dačićevo povlačenje paralele sa američkom neutralnošću u WW2, odnosno to što nisu ušli u rat do Perl Harbura.. a nama se sada traži ekspresno svrstavanje.

Naravno, u ovom licemernom i pokvarenom svetu ono što mogu veliki, ne mogu i mali.. stoga, videćemo dokle ćemo moći da održavamo ovu poziciju.
Potpuno se slažem sa ovim. Naš stav je skroz na mestu i drago mi je da je objašnjeno zašto imamo takav stav. Jednostavno nam se ne isplati, pa čak i ne treba da se isplati, bilo koga da podržavamo i da sankcionišemo. Podrška jednom znači osuda drugih i gubitak svega i svačega, podrška drugom znači sve to isto. Gubitak kako god okrenemo.
I sada u ovim dešavanjima se pokazuje izuzetno licemerje sa svih strana i u svakom mogućem obliku.

Zaista zasto da se stidi sto je u koaliciji MOramo.
Osim Zelenovica ostali nisu imali prilike da budu na vlasti i kradu.

Đinđić je za saradnike imao Čedicu, Bebicu, ministra za privatizaciju Vlahovića itd.. Za vreme njegove vlade je, koliko znam, počela pljačkaška privatizacija i uništavanje kompletne srpske privrede, zbog čega se nikada nećemo oporaviti. To je ogromna mrlja na njegovoj zaostavštini i ne pada mi na pamet da ga danas idealizujem.
Da, zato je druga vlada Mirka Marjanovića, poznata i kao "vlada narodnog jedinstva", oformila ministarstvo za ekonomsku i vlasničku transformaciju, i postavilo Cicu, Jorgovanku Tabaković, da bi Đinđić mogao tri godine kasnje (ukupno premijer bio dve godine, kad su ga ubili) da krade, kao Miloševićev najveći prijatelj verovatno. Ili 97. godina kada je privatizovan telekom, tj. prvo odvojen od pošte, pa privatizovan.

U poslednjem nedeljniku ima intervju Dejana Cvetkovića, čoveka koji je osnovao Majkrosoftov razvojni centar u Beogradu. Uglavnom, kaže kako je Đinđić Boga pitaj kako, ubedio Gejtsa da ima razvojni centar ovde, iako to nipošto nije bilo u planu. Tačno da ništa više nije uradio, uradio je mnogo za Srbiju.

Inače, zašto se čudite zbog Ponoševih stavova? Pa lik je osnovao NATO kancelariju u Beogradu, išao na njihove kurseve u inostranstvo, za vreme njegovog načelstva naša vojska je srozavana i uništavana u skladu sa NATO ciljevima itd. Verovatno je zbog tih svojih stavova i postao načelnik Generalštaba, pošto ne vidim na osnovu čega drugog je tako ekspresno unapređivan za vreme Tadića.

Kako bilo, tim svojim izjavama samo potvrđuje moje uverenje, ranije izneto ovde, da je to čovek koga ne bih želeo da vidim na čelu Srbije, niti ću glasati za njega.

Uobicajena radikalska propaganda.

Na tu foru su ti neljudi i dosli na vlast 2012. Tranzicija jeste traljavo sprovedena, ali cak i da je malo bolje sprovedena , radikalski anticivilizacionasi bi opet nasli neki drugi razlog da glasaju za sns-sps monstrume.

Zaista zasto da se stidi sto je u koaliciji MOramo.
Osim Zelenovica ostali nisu imali prilike da budu na vlasti i kradu.
Tuzna je cinjenica da vucica moze da obori sa vlasti samo ''patko xepoj'' ravnozemljaska srednjovekovna ekipa.

Svaka iole gradjanskija, ugladjenija, kulturnija, avangardnija ekipa moze samo da bude u opoziciji na nekih 10-ak %.

Space, aj se vrati još malo u prošlost- savezna vlada Ante Markovića je prva na ovim prostorima omogućila, odnosno započela proces privatizacije. Dakle mnogo pre Marjanovićeve vlade i mnogo bolje je ceo proces bila osmislila, sa vaučerima radnicima itd. Da je ta vlada potrajala i da nije izbio rat, privatizacija na ovim prostorima bi izgledala potpuno drugačije, firme bi uglavnom bile sačuvane, mnogo manje radnika bi ostalo bez posla, a planirani socijalni program bi bio neuporedivo bolji nego što je bio posle 2000.godine.
Ali, Milošević i društvo u Zg i Lju su hteli raspad, da budu gazde svako u svom brlogu, i krenuli da ruše sve što je bilo dobro, a nakupilo se dosta toga dobrog od pedesetih godina.
Posle tog haosa iz devedesetih bilo je mnogo teže ovima od 2000. da sprovode kvalitetnu privatizaciju, ali to nikako ne može da opravda termitsko uništavanje svega do srži, težak lopovluk, bedu na vratu narodu i sve drugo što je ostalo kao nasleđe i Đinđića i celog DOS-a.

Da, Đinđić je postavio krezavog i siromašnog Čedu, Čedu u pocepanim farmerkama od pre koju godinu, za svog saradnika. I on mu je omogućio pozicije sa kojih je mogao da kupi Fidelinku itd.. Ono kao, bogati tast mu pozajmio..

Mnogo je bilo takvih Čedica i Bebica, štetočina i lopova parazita, gorih i od NATO bombi.
Mala uteha je što su danas na marginama političkog spektra, samo teška robija za pljačku naroda bi bila odgovarajuća satisfakcija.

U DS sam se učlanio u proleće 2000 zbog Zorana Djinđića. Bio 5. oktobra u Bgd-u. Učestvovao u vlasti ispred Dos-a. Kada su ubili Premijera plakao kao za najrođenijim. Kako zbog samog čina odvratnih ubica, na žalost još više jer sam bio ubeđen da je Srbija propustila još jednu šansu da postane normalna zemlja. Otada prestajem sa svim političkim aktivnostima, jer nema svrhe što pokazuje i današnji trenutak. Ipak ću na izbore izaći i glasati.

@Vox91 aj se vrati na tvoj prethodni post, ili na sadašnji. Malo pričaš o samoj privatizaciji i osmišljavanju privatizacije, malo o pljačkaškoj privatizaciji, malo o načinima transformacije društvenog u podržavljeni ili privatni kapital. To su tri različite teme. Rekao si da je Đinđić začetnik pljačkaških privatizacija, ja ti pokazao da nije. Ništa dalje nisam zalazio u temu, niti želim iskreno.

Da budemo jasni, pričamo o čoveku koji je ubijen jer je pokušavao da reši problem organizovanog kriminala koje je čitavu deceniju bez ikakvih kontrola raslo kako na ulici tako u vojsci, državnoj bezbednosti, policiji, i onda još dođemo da mu držimo slovo "što je fabrika loše privatizovana, je li"? Meni je to baš glupo.

@MC_
Zoran Djindjic: „Za NATO najlogičnije da nastavi bombardovanje koje je jako efikasno.“

Aj mi nađi gde je ovo izjavio, ako može video snimak, ako ne, nek bude i slika neka. Ono što postoji, a na osnovu čega je izvučena ova bedna konstrukcija, jeste da je rekao da je "najlogičnija stvar za nato je da nastave sa vazdušnim napadima (air war), koje je vrlo efikasno". Čak ni kad iščupaš jednu rečenicu ne možeš bez konstrukcija da dobiješ ovo tvoje. "Nema logike da izvrše kopnenu ofanzivu, niti da formalno osvoje Srbiju. To bi dovelo do konflikta natoa, rusije i kine, i do internacionalne krize. Najlogičnija stvar za nato je da nastave sa vazdušnim napadima, koje je vrlo efikasno. Uništili su infrastrukturu u Srbiji, i za 10 dana do dve nedelje će biti veoma teško živeti ovde bez gasa, struje, mostova, komunikacija". I tako dalje.

Kada pročitate pasus, i izvrnutu rečenicu, dobijete dve skroz suprotne suštine. Iz jedne kako se Đinđić raduje da je efikasno bombardovanje, iz kojih je izašlo masu varijacija "samo bombardujte, popustiće oni", "ćuruvija dočekao bombe", i slične etikete koje su dobijali ljudi. Kad pročitate ceo pasus, vidite da je na pitanje novinara, pričao kako vidi da će se nastaviti bombardovanje, i gde kaže da ne očekuje kopnenu ofanzivu, nego vazdušne napade.

Ja mogu da razumem, tj. mogu da shvatim, ne mogu da razumem, da Šešelj konstruiše laži, da prevari ljude i ima ličnu korist, ali ne mogu da shvatim da se po nekom forumu izvrću reči mrtvog čoveka, zarad čega?

@MC_
Zoran Djindjic: „Za NATO najlogičnije da nastavi bombardovanje koje je jako efikasno.“

Aj mi nađi gde je ovo izjavio, ako može video snimak, ako ne, nek bude i slika neka.

Zasto je on uopste imao da brine za NATO kampanju?

"Najlogicnije je za NATO da nastavi vazdusnu kampanju jer je vrlo efikasna (koja je vrlo efikasna)"
02422_djindjic_haaretz_1999_122_509lo.jpeg

Pored svega toga, potrudio se da MIlosevic bude izrucen umesto da mu se ovde sudi.

Poslednja izmena:
Space, možeš ti sada da pričaš bajke o Đinđiću koliko hoćeš, ali istorijska činjenica jeste da je njegova vlada započela pljačkašku privatizaciju u masovnom obliku. I meni nikako nije smešno i nebitno, kako ti kažeš, da mu se sada spočitava loša privatizacija neke fabrike.

To nisu bile neke fabrike, nego kompletna industrija ove zemlje. I to nisu neke nevažne trice i kučine, nego bitne stvari- ono što hrani ovu državu. Bez privrede država ne postoji, a ako neko to ne kapira i ako su to za nekoga banalne stvari, ja mu ne mogu pomoći.
Ponavljam, sve što je na privatizaciji rađeno pre 2000. godine je mala maca u odnosu na ono što je usledilo posle 2000. I tu postupci Ante Markovića ili Mirka Marjanovića sa sporadičnim privatizacijama ne mogu da se mere sa pljačkom i pošasti koja je usledila posle 2000.

Je l umeš da čitaš?
"The most logical thing for NATO is to continue the air war which is very effective"

Sem toga pljacka u bgd. opstinama kakvu danas znamo pocinje upravo od Dindjica i Vuka Draskovica.
DS je bila uspesnija u razvoju pljackaskih kadrova, tako da neki od njih to rade i danas, u SNS-u.

Kada je Djindjic dosao iz Nemacke nije imao nista osim jakne.
Danas je njegova udovica milionerka.

Zao mi je sto je poginuo, kao sto zalim svakog mrtvaca, ali moramo da kazemo istinu.

Dobro MC, veruj u šta hoćeš, nemam zaista volje da ti crtam. Ti vidiš šta želiš da vidiš, i živi tako, šta fali.

Bitno da sada mediji nisu lažljivi.. Ovo danas je smeće, a ne novinarstvo. Nivo javnog govora, kulture u komunikaciji, kvaliteta televizije i štampanih medija kakav je postojao do 1988. godine nećemo videti više nikada na ovim prostorima.
Данашња штампа је лажљива јер се угледа на ону из времена СФРЈ.
Културан новинар је једно, а поштен нешто сасвим друго.

Давно су у Србији били поштени новинари, који су имали храбрости да говоре отворено о геноциду у НДХ, послератном стрељању интелектуалаца, Голом отоку, изношењу милијарди на Кипар, западној агресији на СРЈ и издаји КиМ у режији свих досадашњих власти.

Izvini, ali moram da prekinem komunikaciju sa tobom jer ne poštuješ sagovornika a ja nemam mašinu za čitanje misli. Svako dobro.
Nemas pojma koliko bi vas Putin, Nemacka i SAD postovali u kominikaciji. Izleteli bi napolje i imali sto panicnih napada. Zivite u mehuru i nemate pojma sta je stvaran svet, a kamoli visoka politika.

Da se razumemo, nisam ni ja bolji, ali ja gledam da se izolujem i zivim svoj zivot, ne bavim se politikom.

A vi ste izigrali poverenje gradjana, unistili energiju sa protesta, bas ovakvim stavovima kao sto ti iznosis u odgovoru meni i direktno doprineli novoj pobedi Vucica i SNS. Niko ziv nece da glasa za ljude koji imaju nacin komunicaranja poput tebe, koji je mozda ispravan za zivot, ali nije za politiku.

Vase angozovanje i zelja stoje, ali ni to ne mogu da postujem jer niste dovoljno pametni da sagledate sire neke stvari i u sustini nacinite vise stete na kraju nego koristi.

Vrh