Šta je novo?

Izbori 2024

Ne budite bukvalisti, obe serije su fikcije. Samo kazem da je prosecan stanovnik i u Engleskoj i u Srbiji tada ziveo u trosnoj kuci, za zemljanim putem ispred iste, da je krpio odecu itd. Voda, struja, kanalizacija...su bili zajednicki problemi. Dok su postojali u obe zemlje tajkuni puni novca koji su ziveli u vilama i bili opasni i naoruzani... Ljudska prava su bila smesna u obe zemlje.

Kao sto se to u SFRJ posle sve razvijalo, ali opet nismo se razlikovali od njih, dok su se kod nas neke stvari desavale pod parolom bratstva i jedinstva i socijalizma, oni su napredovali borbom za ljudska prava. Plus je obican covek iz trosne kuce prelazio u neku zgradu na nekoj Karaburmi ili neki Pekam 😅, koja sa svim svojim manama i ruznocom je imala vodu, struju, grejanje, kanalizaciju...

Fikcija ili ne, ortak koji je završio Ekonomski i radi u osiguravajućoj kući je pao na propagandu i dramoserstvo i ubeđen je da je Beograd 1930ih izgledao tako kako je Dramoser prikazao u seriji.

Retko ko gleda nešto na filmu/seriji i odmah pomisli ''uh da, sigurno je bilo ovako'' (osim ako jasno piše da je istorijski ili rađeno po istoriji). Ali onda vremenom što se više plasira to, to više osoba krene da se ubeđuje da je zaista bilo tako.

Kao što ćemo za par godina imati (de)generacije koje će stasati gledajući Južni vetar i Zlatnog dečka i tripujući da tako treba da se živi, a svi ćemo međusobno da se ubeđujemo da je to realnost Beograda i realan prikaz svakog bloka grada. Iako trenutno nije. Ali biće. Jer se to nameće masi, kao da je to tako. I na kraju će tako i biti.

A sve to da bi par likova, moralnih gromada inače, namlatili pare i publicitet. Taman smo bili raskrstili sa zaostavštinama Rana i Do Koske, i onda se sad pojavi ovaj novi talas džiberane, seljanije i veličanja propaliteta.

Апсолутно је тачно да је Милошевић хтео за Југославију оно што је Лукашенко направио од Белорусије. ЕУ и Америка су хтели да придобију Југославију која би била капиталистичка, демократска земља у Нато пакту и ЕУ и као такву је не би дирали. Милошевић и остале структуре из Београда су се против тога побуниле јер би изгубиле највеће парче своје моћи независним богаћењем народа

Ђинђића су зато и смакнули јер им је економски либерални српски националиста био највећа претња и водио је земљу управо ка том губитку моћи. Нису ни хтели да препусте економију "страним инвеститорима" већ покушали да је држе кроз државно власништво и евентуално, преко домаћих олигарха попут Карића. Буквално су радије гурнули целу земљу у рат који је био непобедив јер им је и то било драже. Тек су на крају, када је Милошевић збачен схватили да су изгубили и пристали на компромис где ће економију да воде "страни инвеститори" јер они осим тога немају никакву моћ у самој земљи јер нису грађани. Ем што ће више толерисати ем што нису претња по режим докле год им се допусти експлоатација народа и ресурса. То не би био случај са Србима који би се независно богатили јер би они могли да протествују и траже демократизацију земље (погледајте фриленсере!).

Тек када људи овде то схвате и интернализују може доћи до постепене де-феудализације земље кроз резање пореза грађанима Србије, олакшавање богаћења без политичких веза, повлачења владара из економије и смањење јавног сектора.

pa nestala je. Ne znam kod jugonostalgicara, da li im zivi u glavi. Ze mene je Jugoslavija nestala 1991.
Oov gde danas zivimo to je u svakom pogledu Srbija, nema veze s Jugoslavijom, vec 30+ godina Srbi upravljaju, nema uticaja iz drugih republika.

Али није нестала 1991., тада су се само отцепиле неке републике од ње (Француска није нестала када је изгубила Алжир). Нестала је тек након пада Милошевића и то је историјска чињеница. Југославија деведесетих јесте била Југославија а не Република Србија.

1991. је био огроман ударац за Југославију јер су Словенија и Хрватска економски јаке и чиниле су лавовски део буџета којим се управљало из Београда.

Просто је малициозно рећи да "Срби управљају 30 година". Срби су управљали и раније само што је тад било више пара јер су имали више прилива из осталих република. Нису Срби добили власт у Србији тек након отцепљења Словеније и Хрватске, малтене све оно што волите у вези Београда осамдесетих су грађани Србије и направили. Волите да се фолирате као да су 1991. сви магично постали српски националисти и цео систем у коме живимо заслуга савремене Србије али је то безочна лаж. Ништа никад није структурално мењано у самом систему, од Југославије па до данас. "Српски здравствени систем" је југословенски систем са мање пара. Исто важи и за пензиони и сви остали. Једине промене у виду приватизација су рађене да би се избегао банкрот али је све друго остало исто, један те исти југословенски систем који се котрља и комерцијализује како би опстао од када је настао.

🥱

Obe serije su vrhunske i ne velicaju nikog. Ne znam ko to gleda Senke nad Balkanom ili Piki Blajnders i odluci se da bude ganster iz 30ih 🤣

Za Juzni vetar i to se slazem, ali to je ta ista kultura. Ja nisam ni gledao. Nije ih Juzni vetar stvorio da budu takvi nego likovi koji su vec bili Juzni vetar fazon samo se jos vise naprze da kad odgledaju film. Sto svakako ne valja i ne podrzavam, ali nije uzrok problema.

Kao sto jednom rekoh, nije EKV slusala EKV i navukla se na heroin.

A i Bjela i Piki Blajndersi uvelicaju i i dodaju i sve, ali nije ni da nema istine i da ne prikazuju nesto sto se inace ne prikazuje kada se prica o tom periodu. Nisu 1930ih svi ziveli u lepim zgradama i salonskim stanovima i oblacili se u odela i haljine i skidali sesire jedan drugom prolazeci ulicom. Sta vise, vecina nije.

Nebitne su price o drogi, bandama, Birmingemska banda se tako i zove i normalno da je fokus na bandama, kao i Senke sto imaju fokus na negativnim stvarima,, no to ne menja cinjenicu da se tada u sustini i zivelo kao na slici ispod, govorim o vecini stanovnistva tada, i kada to serije prikazu, da ne lazu.

EC_AeJ_X4AAwMUI.jpg

Ok. Da skratimo - j' mi se za Senke nad Balkanom i za Bjelogrlića. I za sve mamlaze koji sliku o Beogradu i istoriji formiraju na osnovu toga.

Idemo dalje s temom.
Zapad je krenu u razbijanje tek kad je video da su domaca plemena obavila deo posla.
Zapad je lesinar. On oseti bolest nekog drustva i onda dolazi.
Ovo je istina. Ne bi oni mogli da nas rasture, bar ne na taj način, da nismo mi sami po sebi naopaki.
A i da pre toga nije bila država koja je, na duge staze, bila neodrživa ili bar jako jako upitna.
Milosevic je, kao i svi srpski politicari bio pre svega borac za sopstvenu vlast. I danas imamo takvoga.
Potpuno tačno.

Poslednja izmena:

Здравко Понош: Србија треба да се придружи резолуцијама и декларацијама у УН у којима се осуђује агресија Русије и угрожавање територијалног интегритета Украјине

Sada je Ponos srozao sebi sanse.
Mnogi nece glasati za koalicije koje su uz Ponosa sbog ovoga.
Vecina, cak i onih koji nisu i korpusu Vucica i SNS-a su protiv sankcija Rusiji.

Ako cemo da budemo posteni. Dacic je tu u pravu.
SAD mogu da imaju svoj interes, i par njihovih glavnih vazala, dok mi ne smemo da imamo nikakav interes.
Sta mi imamo sa sukobima daleko od nasih granica?

Vucicev jedini razlog za otpor sankcijama je gubitak popularnosti. Ali sta ako nam bude zabranjeno da uvozimo ruski gas.
Tecnog gasa nema dovoljno za sve i skup je.

Iz Ponoša izbio NATO gen... E pajser...

Šta se oglašavaš i trpaš dok te niko ništa ne pita i ne pritiska. Da je on državnik, i da Srbija trenutno dobija neki pritisak sa zapada, pa i da razumem. Al ovako, stvarno ne znam šta ima da se trpa i oglašava. Sitna boranija poput nas, pogotovu kad je na šahovskoj figuri između dveju sila, treba samo da mudro ćuti i ne meša se dokle god joj okolnosti to dozvoljavaju. Pogotovu kada te jedna strana (anglosaksonska gamad) još uvek ne konstatuje, a druga (Rusija) ti otvoreno pre neki dan kaže ''u redu je, ništa ne pitamo i ništa ne tražimo''.

Kad te pritisnu za mišljenje (pogotovo A.G.) onda kažeš taman koliko moraš. Kad te niko ništa ne pita, ćutiš i praviš se da ne postojiš. Kad se oglasi onaj imbecil Borelj i kaže ''ako Rusija ovako nastavi, teraće do Pariza a Balkan će opet da se zapali'', odgovoriš mu ''ne jed' g..na'' i nastaviš da ćutiš dok ti se ponovo ne obrati neko iz Vašingtona, Moskve ili Brisela.

Nego mi večite bukadžije i mirođije, sa još jačim takvim vođama, pa moramo o svemu da se oglasimo...

Poslednja izmena:
Iz Ponoša izbio NATO gen... E pajser...

Šta se oglašavaš i trpaš dok te niko ništa ne pita i ne pritiska. Da je on državnik, i da Srbija trenutno dobija neki pritisak sa zapada, pa i da razumem. Al ovako, stvarno ne znam šta ima da se trpa i oglašava. Sitna boranija poput nas, pogotovu kad je na šahovskoj figuri između dveju sila, treba samo da mudro ćuti i ne meša se dokle god joj okolnosti to dozvoljavaju. Pogotovu kada te jedna strana (anglosaksonska gamad) još uvek ne konstatuje, a druga (Rusija) ti otvoreno pre neki dan kaže ''u redu je, ništa ne pitamo i ništa ne tražimo''.

On mora da se dokaze nasim kolonijalnim gazdama. Da pokaze kako bi rado bio Vucic umesto Vucica, ali jos bolji sluga od ionako dobrog sluge.
To je ta velika zelja kod nasih ljudi: "Doddvori se gazdi".
Medjutim, korist od dodvoravanja je samo kratkorocna.

Vidimo kako prolazi Nemacka koja ponizno sledi samoubilacku politiku koju joj je nametnula SAD.
Nemacka, koja je takodje nas kolonijalni gospodar.

Како год ви на то све гледали - ја гледам тако да, када бих био Вучић, учинио бих засад исто што и он, а приватно бих Боцан Харченку рекао да се носи у три лепе са Рамзаном Кадировом и његовим шехидима, као и са Лењином, Феликсом Ђержинским и осталим чекистима право у пакао - треба знати и да Поношеви гласачи очекују да отприлике овако говори.

Јбг, момци, нисмо хомогена маса, не очекујте то. Не морају у Србији избори да се добију са проруским ставом, поготово не у свакој прилици, то нигде не пише.

Pa ne znam baš. Ja možda glasam za Ponoša, i čak i jesam za ulazak Srbije u NATO ali ne što ga volim (što se mene tiče, taj savez ne treba više ni da postoji) nego što smatram da Srbija nema drugog izbora nego da mu se povinuje i pridruži. Ali ni pored svega toga, u ovoj situaciji, kao državnik Srbije ili kandidat, ne bih izletao i oglašavao se oko kompleksnih stvari ako ne moram.

Mada prihvatam naravno mogućnost da drugi potencijalni glasači za Ponoša ne misle isto kao i ja i da su više pro-zapadni.
Mada isto tako, u ovom svetskom propagandnom pohodu na Rusiju, leve snage su te koje to najviše podržavaju. Anglosaksonski svet i njegove leve, SJ i PC pahuljičarske licemerne vlade. Ne desničari. A Ponoša su mnogi ovde etiketirali kao desničara. Tako da... Budi Bog s nama više. I s našom i s međunarodnom politikom.

Imam dobru i losu vest.

Dobra je da je Vucicu popularnost ocigledno jako uzdrmana cim naredjuju ,,opoziciji" da daje bas ovoliko autogolova.

Losa je da nema ko da ga smeni.

@Bender Rodriguez
Да, није то тако једноставно. Ево, ја свакако нисам левичар, али се гадим напада на Украјину. И не смета ми ово што Понош прича, да будемо реални.
Ал` да не провоцирамо Игора даље...

Od 1992. formalno je postojala SRJ, ali je uloga Crne Gore u toj federaciji bila nebitna.

Djindjic nije bio nikakav liberalni srpski nacionalista vec samo jedan u nizu nekompetentnih kolonijalnih upravnika.
Jurio je vlast kaoi ostali spskipoliticari. 1997. dok su jos trajale demonstracije zbog kradje lokalnih izbora isao je tajno kod Milosevica "da se dogovori", os cemu je Vuk Draskovic saznao tek kasnije. Od 1997. bio je i gradonacelnik i da se uci onome sto danas rade Vesic i Mali.

Cak je i Vucic je kao politicar beskrajno sposobniji od Djindjica.

Licno mislim da je bio obican sibicar. O tome svedoce i njegovi najbolji drugari kriminalci. Jer Djindjic je taj koji je demokratizovao kriminal u Srbiji i omogucio neslucene poslove svojim kumovima. Posao poplocavanja ulica bio je jedan od prvih kriminalnih poslova na kojima se kalio Vesic.

Medjutim, svako voli nekoga da idealizuje, stari levicari Tita, novonacionalisti Milosevica, a liberali Djindjica.

Nakon ubistva izdavača i novinara Slavka Ćuruvije na uskrs tokom NATO bombardovanja Srbije, Zoran Đinđić se privremeno sklonio u Crnu Goru, navodno zbog informacije da je on sledeći na spisku za ubistva tajne službe uprave tadašnjeg Predsednika SRJ Slobodana Miloševića.{Zatim je otišao u zapadne zemlje, označen kao politički prijatelj od strane zapadnih lidera kao što su Gerhard Šreder i Bil Klinton. Izraelskom listu Harec dao je izjavu u kojoj navodi da je „za NATO najlogičnije da nastavi bombardovanje koje je jako efikasno“

Poslednja izmena:
Jbg, i ja se gadim ulaska Srbije u NATO ali sam za jer znam da nema drugog izbora trenutno. Kad je gamad sve stegla i opkolila nas.

Inače, što se Đinđića tiče, svi ljudi koje sam do sad upoznao su o njemu mislili ili sve najgore ili sve najbolje. :LOL: Ne sećam se da sam ikad čuo nekoga da kaže nešto u sredini ili da kaže svidelo mu se to, a nije mu se svidelo to i to.

@Bender Rodriguez
Да, није то тако једноставно. Ево, ја свакако нисам левичар, али се гадим напада на Украјину. И не смета ми ово што Понош прича, да будемо реални.
Ал` да не провоцирамо Игора даље...
Da li si se gadio i napada na Irak, Srbiju, opet Irak, Avganistan, Libiju Siriju, Jemen?
MIslis da su neke zivotinje jednakije od drugih?

Napad na Ukrajinu ce ispasti dobra stvar samo ako dovede do recesije i kakvog takvog poraza Zapada.
Slom svetske ekonomije unistice investitore.
Bez investitora Beograd ce biti lepsi grad za zivot.
Takodje kontrakcije ekonomije dobre su za zivotnu okolinu.

Ispašće dobar i bez toga, jer će zaustaviti širenje anglosaksonske gamadi. A cena je već plaćena, i Rusija se s time pomirila, da će da bude satanizovana i ekskomunicirana iz licemernog pahuljičarskog zapadnog sveta narednih 50 godina. I jbg, to je to... sad kad je već tu, nek ide do kraja. Leftardske nacije ionako ne mogu imati gore mišljenje o njoj.
Српски политички компас :D
<iframe src="https://giphy.com/embed/26gJz7suzobC4aqI0" width="480" height="480" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe><p><a href="
">via GIPHY</a></p>
To kad od vajkada volimo da sedimo na više stolica. :)
Do skora nam nije bilo dovoljno što smo sedeli na tri (Evropa, Ameri, Rusija) pa od nedavno uvedosmo i četvrtu - PRC.
jacksparrow-jack_sparrow.gif

E tu na primer razumem zamerke nekih ljudi Titu. Jer je on to tradicionalno srpsko balansiranje i ''pravljenje svoje priče'' odveo na viši nivo kad je napravio Nesvrstane. Da je bio bliži zapadu ili pak pridružio mu se skroz, ne bismo bili večiti predmet raskusuravanja između svetova i sila. Nego što reče neko gore, politički bismo bili kao Grčka. Ovako već decenijama ni tamo ni vamo. A mislimo da smo mnogo važni.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
И да се придружио истоку, данас би било другачије :D

Od 1992. formalno je postojala SRJ, ali je uloga Crne Gore u toj federaciji bila nebitna.

Djindjic nije bio nikakav liberalni srpski nacionalista vec samo jedan u nizu nekompetentnih kolonijalnih upravnika.
Jurio je vlast kaoi ostali spskipoliticari. 1997. dok su jos trajale demonstracije zbog kradje lokalnih izbora isao je tajno kod Milosevica "da se dogovori", os cemu je Vuk Draskovic saznao tek kasnije. Od 1997. bio je i gradonacelnik i da se uci onome sto danas rade Vesic i Mali.

Cak je i Vucic je kao politicar beskrajno sposobniji od Djindjica.

Licno mislim da je bio obican sibicar. O tome svedoce i njegovi najbolji drugari kriminalci. Jer Djindjic je taj koji je demokratizovao kriminal u Srbiji i omogucio neslucene poslove svojim kumovima. Posao poplocavanja ulica bio je jedan od prvih kriminalnih poslova na kojima se kalio Vesic.

Medjutim, svako voli nekoga da idealizuje, stari levicari Tita, novonacionalisti Milosevica, a liberali Djindjica.

Nakon ubistva izdavača i novinara Slavka Ćuruvije na uskrs tokom NATO bombardovanja Srbije, Zoran Đinđić se privremeno sklonio u Crnu Goru, navodno zbog informacije da je on sledeći na spisku za ubistva tajne službe uprave tadašnjeg Predsednika SRJ Slobodana Miloševića.{Zatim je otišao u zapadne zemlje, označen kao politički prijatelj od strane zapadnih lidera kao što su Gerhard Šreder i Bil Klinton. Izraelskom listu Harec dao je izjavu u kojoj navodi da je „za NATO najlogičnije da nastavi bombardovanje koje je jako efikasno“
Југославија се није мерила јачином улоге осталих република већ државним идентитетом и устројством, де факто и де јуре није престала да постоји 1991.

Ђинђић јесте био и либерал и националиста и дословно је извукао своју нацију са руба пропасти, управо га то и чини националистом. Теби смета јер подржаваш политику која је земљу у ту пропаст и водила. Да смо на власти 1990. имали неког "издајника" и "колонијалног управника" који би сарађивао са Западом сад би били далеко богатији, стабилнији, са већим територијама и развијенијим системом. Онај ко би уместо тога радије гурнуо своју нацију у беду и смрт ради поткусуравања са Западом и терања ината јачим глобалним силама није патриота већ издајник. Тебе то пече јер је за тебе Србија само оруђе у борби против западних капиталистичких земаља које мрзиш и радије би да буде као Куба или Северна Кореја у трајној беди као "независна антиколонијална земља" него интегрисана у глобални систем на који ионако не може да утиче.

Просто је објективно нетачно да је Ђинђић био "некомпетентан" ако се узму у обзир сви релевантни резултати док је био на власти, можеш да покушаваш да блатиш и њега и ране Досовце али чињенице говоре за себе. Више је урађено на економском плану за Србију у те 3 године него у претходних 20.

Југославија се није мерила јачином улоге осталих република већ државним идентитетом и устројством, де факто и де јуре није престала да постоји 1991.

Ђинђић јесте био и либерал и националиста и дословно је извукао своју нацију са руба пропасти, управо га то и чини националистом. Теби смета јер подржаваш политику која је земљу у ту пропаст и водила. Да смо на власти 1990. имали неког "издајника" и "колонијалног управника" који би сарађивао са Западом сад би били далеко богатији, стабилнији, са већим територијама и развијенијим системом. Онај ко би уместо тога радије гурнуо своју нацију у беду и смрт ради поткусуравања са Западом и терања ината јачим глобалним силама није патриота већ издајник. Тебе то пече јер је за тебе Србија само оруђе у борби против западних капиталистичких земаља које мрзиш и радије би да буде као Куба или Северна Кореја у трајној беди као "независна антиколонијална земља" него интегрисана у глобални систем на који ионако не може да утиче.

Просто је објективно нетачно да је Ђинђић био "некомпетентан" ако се узму у обзир сви релевантни резултати док је био на власти, можеш да покушаваш да блатиш и њега и ране Досовце али чињенице говоре за себе. Више је урађено на економском плану за Србију у те 3 године него у претходних 20.
1. Jugoslavija (SFRJ) prestaje de jure d apostoji 27.04.1992. kada je osnovana SRJ.
2. Zapad je sa Milosevicem zaratio iz vrlo prakticnih, ekonomskih razlika. Milosevic je odbio da uradi ono sto je kasnije uradio DOS (G17+). Pogledaj film "Tezina lanaca". Srbija je jednostavno bila zgodna da se tu pocne ekspanzija Zapada jer je bila naceta ratom. Zapravo, jos 1989. USA odlucuje da vise ne podrzava SFRJ
3. Vec od 1987. u Srbiji ima puno preduzetnicke svesti. Ljudi su otvarali Video klubove, Pekare, bavili su se biznisom. Nema govora o tome da smi mi sada neko socijalisticko drustvo. Uz sudske izvrsitelje i ostale instrumente liberalnog fasizma i represije?
3. Koji su to Djindjicevi rezultati? Mislim da niko nije cuo za njih. Na kom polju? Na polju muvanja prekoplocica za poplocavanje ulica?

Ispašće dobar i bez toga, jer će zaustaviti širenje anglosaksonske gamadi. A cena je već plaćena, i Rusija se s time pomirila, da će da bude satanizovana i ekskomunicirana iz licemernog pahuljičarskog zapadnog sveta narednih 50 godina. I jbg, to je to... sad kad je već tu, nek ide do kraja. Leftardske nacije ionako ne mogu imati gore mišljenje o njoj.
Bravo!

,,Februara 2001. godine, kada su albanski teroristi započeli konflikt u Makedoniji, OVPMB je rešio da pojača svoja dejstva na jugu Srbije. Kada je uvideo da situacija počinje izmicati kontroli, NATO je 7. marta doneo odluku da dozvoli jugoslovenskim trupama povratak u kopnenu zonu bezbednosti, korak po korak. Poslednji korak je ostao Sektor B, gde se nalazila centralna grupa OVPMB, sa komandom u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu u Srbiji. Savet NATO-a je definitivno odlučio da dozvoli povratak jugoslovenskim snagama na tom sektoru, a odluka je doneta upravo na vrhuncu borbi u okolini Preševa sredinom maja 2001. Dana 24. maja 2001. godine pri ulasku bezbednosnih snaga u Sektor B ubijen je jedan od zapovednika terorista, Ridvan Ćazimi - Leši[2]. Nakon toga jugoslovenske Združene snage bezbednosti ušle su u poslednji sektor Kopnene zone bezbednosti, a teroristi su razoružani, čime su se sukobi završili."

Malo bi bilo previse da je slucajnost da smo sve teritorije izgubili za vreme Milosevica i Kostunice tj.onih koji su se kurcili zapadu, a da kada smo sardjivali, cak smo i zajedno vracali neke teritorije.

Posle svega 90ih, i CG i Kosovo su proglasile nezavisnost za vreme Vlade Vojislava Kostunice.

Da li je pravedno? Nije. No, sto kaze Kailan, valjda je patriota neko ko uradi nesto za svoju zemlju, a ne neko ko je to samo na papiru, a unistio je zemlju.

Дакле, како се мени чини, став према Русији неће имати никакав утицај на било чији изборни резултат овог пролећа. Понајмање у Београду, где је кандидат опозиције стари русофоб В. Ј. (изворни ДСС је махом такав - Коштуница, покојни Ђорђе Мамула, Владета итд. - њима је омиљени државник Маргарет Тачер). А ко гласа за Шешеља, њему ни онако нема помоћи.

Vrh