Ај још једном да покушам да објасним свој став везано за те државне плате, и нећу виће обећавам. Имам утисак да се сви слажемо око оних 6/7 леденог брега испод воде али се разликујемо око оне 1/7 што се види.
Дакле имамо три групе људи који би хтели да раде као Министри, у министарствима, агенцијама, судовима и другим пословим уско везаним за државни апарат а који се плаћају из буџета.
1. Бахата, корумпирана гомила која само гледа да ућари што више пара и других благодети и која ће таква бити у сваком случају.
2. Људи који имају жељу да помогну друштву али од посла очекују минимум пристојну плату макар у рангу оного што могу имати и на другим пословима. Могу бити подложни корупцији у неком нивоу да задрже неко основно достојанство а могу бити и тотално имуни на корупцију.
3. Људи који толико изгарају од жеље да нешто ураде корисно, толико да их ни плата не интересује.
Ових из прве гомиле не знам колико има, надам се да по бројносни нису доминантни, али су доминантни по способности да се увуку у ове фотеље и тлаче нас који попуњавама тај буџет уместо да нам служе. Немају ништа против велике плате али радиће и за малу јер им то свакако није основни извор, много више ће извући из корупнивних послова. Понекад ће чак да протуре и популистичке идеје да њихове плате треба да буду мање јер они јадни и предобри служе нама. Наравно ова гомила је тотално непожељна на тим местима, али их је много тешко истерати. Примена закона је једини начин, али само када функционише правна држава.
Ови из друге гомиле су јако пожељни ако поред жеље да помогну имају и извесних квалитета. Мислим да има доста таквих, али за плату од 1000 еврића и неке мање привилегије неће да раде, што је по мени ОК. Да би привукли овакве људе плата мора да буде адекватна, а сад колика то зависи и од стања у држави и од тржишта, свакако не толико велика да боде очи већини. Примена антикоруптивних мера и контрола рада мора и за њих да постији, ако ништа друго да им се не дају мотиви и не почну да размишљају на начин "Ма нисам ни ја бу****, убих се овде а ови из прве гомиле купе сав кајмак.
Трећа група људи такође може бити корисна, ако уз ту жељу да ураде нешто корисно не иде и наивност или стварна неспособност. Ту је проблем што је ово јако мала група људу и што им нико неће веровати, сви ће се питати које скривене мотиве имају.
Све у свему то је разлог за што мислим да те плате не смеју да буду ниске и да је пристојна плата предуслов за добар државни апарат. Гаранција, свакако није море се наћи механизам да ови из прве гомиле чак и ако дођу до фотеље брзо падну на суду јавности и наравно на правим судовима.
Баш сам одужио, ако је неко читао извињавам се