Šta je novo?

Izbori 2024

Bogati nas ubeđuju da je vrlina biti siromašan i to im jako uspeva kod starijih. Imas posao, nisi gladan, nije rat.
Da da. I često čujem od starih "pa danas se živi bolje nego ikad u istoriji" (misle globalno, ne da brane Vučića). Ne svi naravno, ali ima ih takvih, uglavnom Bumera.

Naučila ih kutija s trubadurima i štampana Politika da nisu ni svesni koliko im/nam je dobro i onda ponavljaju te pamflete ko papagaji. I čude se kad se neko ne slaže sa njihovim "ma biće sve ok, ima ko da brine" rezonima. A upravo od tog rezona i imamo socio-ekonomski sistem koji puca svakih 10 godina i niko ne ume da ga popravi.

Ja to ne gledam tako, ne mislim da su Boomeri uvek bili problem i feleri. Oni su postizali neke neverovatne stvari uz mnogo manje rersursa nego mi. I bili su zreliji nego mi do sad. Ima danas klinčadije i mojih vršnjaka koji vole da krive Bumere za sve u životu da to ide do granica patologije. Ja sam protiv toga. Viđam to i ovde na forumu često i meni je to nekako jadno. Ko da čitam jadikovanja neke nesposobne dečurlije.

Elem, problem je nastao kada je došlo vreme da se Bumeri polako sklone a oni zapeli da se zadrže u svemu i umislili da sve znaju najbolje a nisu ni svesni koliko ih je pregazilo vreme i koliko su nesposobni i neadekvatni za današnje doba i okolnosti.

Ali ni to im ne bih zamerao da nemaju taj običaj da sve banalizuju i provlače kroz te neke fraze i izgovore "ma biće sve ok" i "što ste tako pesimistični?"

Još to čujem od lika koji je do skora radio kao ekonomista... i takav me pita što smo pesimistični i što nemamo poverenja u institucije i političare... Ja mu kažem pa što svetom upravljaju degenerici i narkomani, koje baš briga za nas kmetove i koji nemaju pojma šta rade. On odmahuje rukom, kao ne može da priča, mrzi ga da objašnjava... Ne znam samo šta da mi objasni... A baš sam bio spreman da ga provučem kroz par pitanja, kako on misli da će da se reše neke stvari. Ko zna, možda je baš zato i kidnuo iz konverzacije...

P.S.
Napomena - ne kažem da pesimizam išta rešava, jer kao što nije dobro govoriti "ma rešiće se sve", nije dobro ni biti pesimističan. Ali ako vidiš da nešto puca i urušava se svakih 10 godina, treba valjda da se zabrineš i da se zapitaš kako to da popraviš odnosno da se makar informišeš o tome, i da vidiš šta ti možeš tu. I da se ne isčuđavaš ljudima koji su zabrinuti. A ne da ceo život teraš pod izgovorom "ma rešiće se sve, ima ko da misli, samo pozitiva braćo"...

Oni kao da i dalje zamišljaju budućnost nalik onoj iz Džetsons-a... Potpuno odsečeni od realnosti i beznađa u koje tone svet.

GettyImages-2737137.jpg

Poslednja izmena:
Ja nisam nigde rekao da su oduvek bili problem i feleri.

Dosta njih se odlučilo da umesto da čuva unuke, zgrne još malo para, pošto nikada nije dovoljno, jel.

A u međuvremenu su se promenile malo stvari i pregazilo ih je vreme. E takvi su u najvećem broju slučajeva ljudi koji donose odluke, i političke i ekonomske. Takvi i mobinguju zaposlene.

Recept za katastrofu.

Voleo bih da ih vidim kako bi se sa svojim znanjima snašli na sadašnjem tržištu rada, da su na početku svoje karijere.

Nije to slučaj samo kod nas, svugde je tako.

Opet, čast izuzecima.

Bender Rodriguez wrote:
,,,... On odmahuje rukom, kao ne može da priča, mrzi ga da objašnjava.... ,,
🤣
Pa vidi to je jednostavno u prirodi
naj borbeniji, naj pametniji, naj brži, i naj itd...

U izobilju doživljaju degeneraciju i postaju čista suprotnost onoga što jesu ili bar ono što treba da su.
Eto što svetom upravljaju degenerici i narkomani, koje baš briga za nas kmetove

Ja nisam nigde rekao da su oduvek bili problem i feleri.

Dosta njih se odlučilo da umesto da čuva unuke, zgrne još malo para, pošto nikada nije dovoljno, jel.

A u međuvremenu su se promenile malo stvari i pregazilo ih je vreme. E takvi su u najvećem broju slučajeva ljudi koji donose odluke, i političke i ekonomske. Takvi i mobinguju zaposlene.

Recept za katastrofu.

Voleo bih da ih vidim kako bi se sa svojim znanjima snašli na sadašnjem tržištu rada, da su na početku svoje karijere.

Nije to slučaj samo kod nas, svugde je tako.

Opet, čast izuzecima.
internet-meme-types-with-one-finger-makes-six-figures.jpeg
internet-meme-had-a-great-union-job-unions-are-ruining-this-country.jpeg
meme-becomes-homeowner-atage-22-tells-his-kids-theyre-lucky-to-beabletoafford-200-smartphones.jpeg
internet-meme-money-doesnt-growon-trees-house-is-worth-four-times-what-he-paid-for-it.jpeg
1318eddfccff39ffe42e17a047b4a203.jpg

Ovde se slažem sa @boca-ica i @Kailan .

Inače oprostio bih Bumerima sve (mislim... to se tako kaže, razumete na šta mislim), samo da hoće da ućute i da se sklone više sa svih funkcija i pozicija.

Čak i volim da pričam sa njima i da slušam iskustva i sećanja. Ali kad krenu da pričaju o nečemu o čemu nemaju pojma, sve mi više idu na živce. Jer nekako sve toliko banalizuju.

Ja ne znam kako ne možete da utičete na njih. Moji roditelji su oboje u penziji ali ne vole Vučića. Otac na primer po ceo dan gleda Kesića i Novu. Baba mi je još uvek živa, ona voli Vučića ali ujak i ja joj ne damo da ide na izbore. Ne zabranjujemo joj već joj kažemo da ne ide zbog nas i ona nas posluša. Tako da tih problema nemam, ali znam dosta ljudi iz okruženja koji se žale na starije.

Da li je moguće da su stariji toliko tvrdoglavi da neće da slušaju decu i unuke? Svako iole razuman bi poslušao svoje dete da ga nešto zamoli.

,, .... Da li je moguće da su stariji toliko tvrdoglavi da neće da slušaju decu i unuke? ,,
😅🤣😅

,,,... On odmahuje rukom, kao ne može da priča, mrzi ga da objašnjava.... ,,

Mozda je i odgovor i na ovo isto
jednostavan baš kao u predhodnom postu?

Kod mene u užoj porodici svi koji su stariji spadaju u onaj ekstrem koji prezire Vučića do te mere da ga krive i za ono što ima i za ono što nema smisla. 😄 Bukvalno sam nekad morao da im govorim dobro aj oladite, pogotovu pred gostima kad odu toliko daleko da pričaju neistine ili preterivanja.

Tako da tih problema nemam, ne lože se na Nelečenog, preziru ga.

Ali imao sam nemali broj puta te "ok Boomer" momente sa njima glede drugih tema. Sve vole da banalizuju i da svode na istu uzrečicu "ali kakve to veze ima sa tobom"? Nepojmljivo im je npr. da dešavanja u Njujorku mogu da preoblikuju ceo svet celu narednu deceniju. Mislim to i nije normalno, ne treba da bude tako. Ali mi mlađi smo prihvatili to kao realnost, jer smo u takvim okolnostima odrastali. Dok oni i dalje tripuju da žive u 50im gde je sve prosto i izolovano, i da će sledeća decenija biti nalik 60im u Džetsonsima.

Poslednja izmena:
Ja ne znam kako ne možete da utičete na njih. Moji roditelji su oboje u penziji ali ne vole Vučića. Otac na primer po ceo dan gleda Kesića i Novu. Baba mi je još uvek živa, ona voli Vučića ali ujak i ja joj ne damo da ide na izbore. Ne zabranjujemo joj već joj kažemo da ne ide zbog nas i ona nas posluša. Tako da tih problema nemam, ali znam dosta ljudi iz okruženja koji se žale na starije.

Da li je moguće da su stariji toliko tvrdoglavi da neće da slušaju decu i unuke? Svako iole razuman bi poslušao svoje dete da ga nešto zamoli.

Проблем је што нису сви нормални. На пример, мени су обе деде и баба са мајчине стране били изузетно разумни људи и могао си са њима разумно да причаш (на несрећу они су преминули). Тата и мама су обоје бар политички нормални и довољно огорчени због деведесетих да ни у лудилу не подржавају овај накот.

Али зато баба са татине стране је затуцана и глупа ко тоцило, до зла бога искомплексирана жена којој импонује што се осећа најпаметнија због њеног Вучића и преко мртвих би отишла да гласа за њега, у инат свима који су паметнији и образованији од ње. То није чак ни ствар рационалног избора код тих људи, то је секташки фанатизам заснован на њиховим личним несигурностима и делузијама које Вучић годинама храни и експлоатише. И што га дуже подржавају то је теже да поједу го*но и кажу да су испали глупи и зато још јаче гризу и подржавају га

Da li je moguće da su stariji toliko tvrdoglavi da neće da slušaju decu i unuke?

Da. 🙂 Deluje neshvatljivo ali da.

Recimo tetka je bila zvala nešto da rešimo oko kuće u KŠ a zatim je nahvalila Vučića kao boga i medonju, slaktog namučenog pa se brine oko njega... Tepa mu bojom glasa pa mi spušta slušalicu kad kreće uživo uključenje...

I ja sam je od*ebao za to što joj treba da reši jer meni ne treba da rešavam. Nek joj reši Vučić. Na duži rok je sad on hold. I moraće dosta da se potrudi i da zivka. Spustila mi slušalicu u pola prve njegove rečenice da nešto ne propusti.

E sad sve to napisano imajte u vidu sledeći put kad se povede priča na temu "svi smo jednaki i svi imamo podjednake kapacitete za učenje, menjanje, prilagođavanje, korigovanje, rasuđivanje, GLASANJE, priznavanje grešaka..."

Mislim nismo svi isti. I ne, ne mora neko da uđe u klinički i pravno dokazanu mentalnu nesposobnost ili neuračunljivost da bi bio nesposoban i nekredibilan da glasa na izborima. Puna je Srbija ljudi koji su na granici kriterijuma da budu hospitalizovani na psihijatriji, a imaju pravo glasa ravnopravno sa svim drugim.

Ona "Vučiću Vučiću" iz Kikinde, brojni sa snimka iz Jagodine, onaj obrvar svirač, onaj deda poginule, onaj što sanja Vučića... ti ljudi nisu u istoj ravni sa nekim prosečnim razumnim i prisebnim čovekom. I samim tim ne mogu da imaju isto pravo glasa.

Da, znam... nigde u svetu ne postoji još gornja granica za glasanje. JOŠ... Ali nešto mi se čini da ovim tempom, za 10 5 godina će to biti jedna od aktuelnih tema.

Uostalom, samo nađite nekog Ravnozemljaša, uđite u debatu s njim i shvatićete iz prve ruke o čemu pričam.

Poslednja izmena:
Prvi put nije emitovan Drugi dnevnik RTS-a koji je emitovan i za vreme NATO bomardovanja 1999. godine!!! Dinstaj!!!
Ipak je bio Dnevnik 2 ali sa namontiranim prilozima i bez voditelja već su emitovani snimljeni prilozi sa nepoznatim naratorom. Još malo dinstanja i pašće RTS!
DINSTAJ!!!

Poslednja izmena:
Bander R. wrote:
,,... Da, znam... nigde u svetu ne postoji još gornja granica za glasanje. JOŠ... Ali nešto mi se čini da ovim tempom, za 10 5 godina će to biti jedna od aktuelnih tema.... ,,
🥳
Tom logokom, ako do toga dodje zalagacu se da pravo glasa imaju gradjani izmedju 20 i 27 god.
Ostali jok 😆
Razlog su ne oborive činjenice za prosecnu uzlaznu putanja svakog prosečnog pojedinca, ....
Kasnije je daleko manja često stagnira i kod starijih prelazi u opadajucu putanju, kao što si primeto.
Šta ce nam glas onih koj tapkaju u mestu ili idu nizbrdo
Eto moźe i tako zašto da ne ? 🫠
Ah da ...koliko ćeß ti tada imati godina ?

Poslednja izmena:
@Buca ica

Ja već imam preko 30 tako da svakako bih ispao izvan tog kriterijuma.

Nemam decidan stav o uvođenju gornje granice za glasanje jer je to kompleksna i novija tema. Ali u zadnje vreme čujem sve više priče i žalbi ljudi da nije normalno da toliko veliki deo glasova koji idu Nelečenom potiču od ljudi koji prosto ne znaju šta rade i imaju okrnjenu prisebnost i svesnost.

Stepen tog ludila se najviše vidi u činjenici da je masa njih pozaboravljala da im je smrad bez dana radnog staža otimao deo penzija pa im posle kobajagi "davao" odnosno "povećavao". Za nekoga ko nije u stanju da upamti takvu stvar zaista treba da se preispita da li je dovoljno priseban i svestan, ili bar da se pokrene pitanje da li je kredibilan da glasa.

Srbijom hoda slobodno stotine hiljada ljudi sa mentalnio ili intelektualno umanjenim sposobnostima. Imamo na ulici šizofreničare kojima se priviđaju stvari i pričaju sami sa sobom. Imamo paranoike koji vide uhode i nepostojeće obrasce svuda. I šta sad, sutra taj koji priča sam sa sobom i ovaj koji tripuje da ga golubi špijuniraju, oni treba da imaju ravnopravno pravo glasa kao i svi ostali? Pa ne treba.

Sad će ovde ljudi reći "pa zato postoje institucije koje treba da zbrinu te bolesne". Ali pustite to. Nigde taj sistem ne funkcioniše dovoljno dobro. Osoba može da bude dementna do te mere da obožava kutiju s trubadurima i sluša sve što joj ona kaže, a da ne ispunjava kriterijum da bude smeštena u psihijatrijsku ustanovu ili da bude upućena kod psihijatra. Osoba može da bude paranoik a da niko od nadležnih ne zna stepen njenog ludila, jer samo zaćuti i zatvori se kad joj bilo ko priđe.

Zato mora da se nađe neki sistem koji će onemogućiti osobama koje nisu prisebne, a ranjive su na propagandu i manipulaciju, da glasaju. Ili da se nađe sistem koji će iziskivati od njih da pokažu minimum informisanosti i prisebnosti, a ne da ljudi koji žive u izmišljenim i paralelnim svetovima imaju isti glas kao i neko priseban, razuman i informisan. Kako to postići ne znam još, nisam razmišljao o tome. Ali nešto mora da se menja.

Vidi u tim ustanovama se nalaze prvenstveno dve vrste ljudi
Prvi koj nisu sposobni da se brinu o sebi tj opasni su za samog sebe i druga vrsta je da su opasni po druge ljude i okolinu. Tamo borave i neki koj bi da se lece od bolesi zavisnosti drogai alhohola zato što imaju onaj prefiks opasni po sebe ili druge.
A to je vrlo skupo naročito takp djuture...

Svi ostali sa vidnim ili latetnim dijagnozama su ravnopravni gradjani.

Svako ko je imao makar samo i jači stres, krace ili duźe vreme može biti ponosni vlasnik neke dijagnoze.....
A ti traźiš normalnog.... ne odustaj, i čorava koka ubode po koje zrno 🥰

Poslednja izmena:
Normalno je rastegljiv i relativan pojam. Mislim i ti bi valjda trebalo to da znaš.

Ali svakako znam da osobe koje:
1) su ubeđene da je Đilas bio premijer
2) su ubeđene da im je Vučić "dao" bilo šta
3) su zaboravile da im je Vučić oteo bilo šta
4) imaju neku vrstu šizofrenije, paranoje i nekih drugih poremećaja
5) nemaju ni najosnovniji stepen informisanosti o državi u kojoj žive, niti o kandidatima i uslovima glasanja

...ne treba da imaju isti kredibilitet u glasanju kao i svi ostali.

Kako će se to rešavati ne znam, a i nije na meni da tražim. Ali znam da će biti sve više javne priče o tome, ne samo ovde nego i po ostatku sveta.

Ali tebe to ne treba da tangira jer si ionako sam rekao da te ništa od politike i aktuelnih dešavanja ne zanima. A znaš i sam da si pametniji od cele zemlje, tako da nema potrebe da se baviš tim trivijalnim prizemnim stvarima. Ti si iznad svega toga. 🥰

Nisam iznad, moje prošlo i zahvalan sam onom gore na svaki novi dan a eto živa duša pa mi je interesantno još po nešto i po neko 😄

Vrh