Šta je novo?

Izbori 2024

Upravo na radiju izborni SNS EPP o blagostanju u Srbiji a onda prva vest kako Nemačka traži još radnika i da je građanima Srbije još lakše da dobiju radne dozvole :)

I meni su brojke hobi, a često i opsesija ali ja sam @Noki -jev post shvato u smislu, čak i ako neke brojke ne govore toliko loše o "ovima" sve pada u vodu s obzirom na bezvlašće i bahatost koja vlada.
То је, наравно, тачно, штавише суштина. Зато се ни не треба хватати за бројке на начин како то често ради опозициона јавност. И ту се маши суштина: јесте плата лекара специјалисте 1.200 евра па навише, али то је опет мање него у Македонији.
Pa otprilike to, kod nas se automatski odbacuju brojke ako ista pozitivno govore o ovima, i onda se ispada smesan jer se prakticno negira realnost.

Ja bih da cujem planove kako da te brojke budu jos bolje, a ne osporavanje osnova statistike da bi se dobio neki argument koji ne postoji.

Bahacenje/korupcija/pravna sigurnost su su ortogonalni problemi, da bi ih povezali sa statistikom mora se biti konkretniji a ne pausalno/anegdotalno odbacivati sa 'dzaba ti kad bahatost'.

Upravo na radiju izborni SNS EPP o blagostanju u Srbiji a onda prva vest kako Nemačka traži još radnika i da je građanima Srbije još lakše da dobiju radne dozvole :)
Ruku na srce, te vesti o Nemackoj idu svakih mesec dana jedno poslednjih 15 godina.

Brojke su da ako Centarfor i gospodja mu ukupno imaju 1100 evra, da bi prosecna plata bila 1050 evra, ako sede u drustvu sa jos troje ljudi, to troje ljudi moralo da ima 1300, 1400 evra platu.

Hoce to.

To je po boljim firmama prosek, neki klinac ima 800, 900 evra, neki koji su malo duze tu i napredovali imaju preko 1000, ali tu su i neke cistacice sa 500, 600, 700 evra i tu je mozda neki taj prosek od 1050.

Samo ne radi ceo Beograd u dobrim firmama.

Beograd je i Baljevac, Boljevac, Bacevci... idite po tim mestima i pricajte im o proseku od 1050. Ma, idite bilo gde osim po par BG naselja u centru. A i u centru je sirotinje koliko hoces.

Pre svega, prica oko procenta nezaposlenosti je lazna i presmesna.

Plus crna i siva ekonomija cvetaju.

Pa mi onda ovde zivimo ko bogovi jer vecina namakne jos nesto sa strane na prosecnih 1050. Velika vecina.

Ko ce i kako Nokiju da racuna baksis koji dobije na ruke kao dostavljac kada krene da radi sa kesom?

Snalaze se ljudi, ali 1050 kao zvanican podatak je presmesan, pa sva trojica u studiju su se smejala kada je Mali to rekao, ja sa kim god da pricam, umire od smeha, jedino ovde eto ima pametnjakovica.

Da, tuzno je, ali nekad su lagali i oko 400, bilo je jos gore. A sada lazu brze, jace i bolje oko svega, i po medijima i na izborima...

Ali ne, treba verovati da Informer i Alo su najveci zlikovci u rangu Gebelsove propagande, izbore namestaju, digli su na najvisi nivo kradju, svaki posao koji rade peru pare i ugradjuju se... e, ali kada dodje do prosecne plate, tu su posteni i ne lazu. Kako da ne.

Mada, slazem se sa Nokijem, sta ce mi pare ako me istuku na smrt u parku eto tako i posle mojim ubicama crtaju murale, ako se sve oko mene raspada, ako je mafija na vlasti i na ulici, ako me kradu svuda, ako vlada nepravda i nejednakost, ako udisem otrov, ako me neko pokosi na zelenom za pesake, ako nemam gde da parkiram...

A i kada su cene takve kakve jesu.

Moj deda je pre desetak godina otkacio odmah vlasnika stana jer mu je digao stanarinu sa 120 na 130 evra. Danas ti digne sa 200 na 700.

U osnovnoj sam lagano kupio 26 krem bananica i pojeo ih na odmoru, ko, bre, danas ima dzeparac da kupi 26 bananica? I to mi ostalo i za uzinu, nisam gladovao nego bananica bila 3 dinara u Svislajonu.

Cvarci su postali je*******ena privilegija. Ej, cvarci. Pa to sam jeo da ne razmisljam, da jedem dok mi ne bude muka i da mi oni sitni se prosipaju po stolu i da ih bacim.

Ponavljam, ljudi mozda nekako i namaknu te pare, neki konobar ima i baksis i platu, ali to kao zvanicni podatak je presmesno, ali presmesno. Koliko ljudi radi nesto sa strane, valja nesto po buvljacima, po kupujem-prodajem, obavi neke usluge pravljenja sajtova, fotografija... koje se nigde ne pisu.

I sad treba da se raspravljamo, a niko nema zvanicne podatke, samo ja imam zdrav razum i ne gledam sebe, brata, caleta, devojku i dva ortaka nego pricam i sa svim mogucin ljudima svim mogucima, imam vikendicu koja pripada Beogradu...

Kamo srece jbt, bavim se uvozom i prodajom, ali bih se opario dodatno da je to istina.

Просек делује сасвим реално.

А иначе, са те две просечне плате од 1.050 евра, стандардна (2+2) породица може у Београду једино да преживљава.

Kakava paušalnost Defke.. ja recimo pratim po cenama mleka i Mek hrane 😄 svako prati po svojim parametrima...

Big mek je bio duplo jeftiniji pre 6, 7 godina... ako je plata bila duplo manja, kako mi je standard sad bolji...

Ej sećam se kad sam putovao u Hrvatsku uvek je bilo da je tamo skuplji mek... a pre par meseci mi drug iz ZG rekao da je ovde postao skuplji... al nama plate rastu, dostižemo Hrvatsku po platama a prestigli je u cenama 😄

Исто је сад са ценама, Београд и Загреб. То је било незамисливо. На томе (у основи, на инфлацији) смо и забележили раст зарада. Исто се својевремено десило и нпр. Италији, која је са средњег нивоа у кратком року стигла по зарадама развијене земље (без стварног повећања продуктивности).

Нема ту никаквог посебно великог успеха.

Sve je postalo privilegija zato što je sve postalo predmet pljački i manipulacija.

Danas čitam da će faking bakar da poskupi 4 puta u narednih nekoliko godina. Bakar brate. Ali eto i to se desi, kad se veštački stvori potreba, pa kriza, pa nestašica, pa profit.

Ni sa mesom nije ništa drukčije. Ni sa bilo čim drugim. Sve će poskupeti još. Pamuk, papir, hrana, voda.
Skoro beše neki tekst da 2/3 svetskog tržišta kakaa drži par kompanija.

Sve objašnjeno u Wolf of Wall street. Ako nema potražnje za nečim ili je premala, ti je veštački napraviš. Ako se postavi previše pitanja i istraga, kažeš da je sve zbog rata u Ukrajini.

Просек делује сасвим реално.

А иначе, са те две просечне плате од 1.050 евра, стандардна (2+2) породица може у Београду једино да преживљава.
Realan prosek za 3, 4 opstine. Mada i to...

Hoces da idemo da pravimo anketu po ovoj mapi?

Broj-stanovnika-po-opstinama.jpg

Ali podelicemo sa 1000.

58 ljudi pitamo u Lazarevcu, 108 u Rakovici, 148 na Zvezdari...?

Ali ne idemo po Zvezdari samo po Bulevaru kod opstine nego se zabadamo svuda, gore do Ustanicke, ne idemo u glavnu ulicu u Lazarevcu samo nego idemo i po selima u toj opstini, ne idemo u Strahinjica Bana samo nego i po donjem Dorcolu.

Nemoj me, ovde vecina nije videla 1000 evra na gomili nikad u zivotu, kamoli svaki mesec da ih prima.

Zivite u bablu.

Brojke su da ako Centarfor i gospodja mu ukupno imaju 1100 evra, da bi prosecna plata bila 1050 evra, ako sede u drustvu sa jos troje ljudi, to troje ljudi moralo da ima 1300, 1400 evra platu.

Hoce to.

To je po boljim firmama prosek, neki klinac ima 800, 900 evra, neki koji su malo duze tu i napredovali imaju preko 1000, ali tu su i neke cistacice sa 500, 600, 700 evra i tu je mozda neki taj prosek od 1050.

Samo ne radi ceo Beograd u dobrim firmama.

Beograd je i Baljevac, Boljevac, Bacevci... idite po tim mestima i pricajte im o proseku od 1050. Ma, idite bilo gde osim po par BG naselja u centru. A i u centru je sirotinje koliko hoces.

Pre svega, prica oko procenta nezaposlenosti je lazna i presmesna.

Plus crna i siva ekonomija cvetaju.

Pa mi onda ovde zivimo ko bogovi jer vecina namakne jos nesto sa strane na prosecnih 1050. Velika vecina.

Ko ce i kako Nokiju da racuna baksis koji dobije na ruke kao dostavljac kada krene da radi sa kesom?

Snalaze se ljudi, ali 1050 kao zvanican podatak je presmesan, pa sva trojica u studiju su se smejala kada je Mali to rekao, ja sa kim god da pricam, umire od smeha, jedino ovde eto ima pametnjakovica.

Da, tuzno je, ali nekad su lagali i oko 400, bilo je jos gore. A sada lazu brze, jace i bolje oko svega, i po medijima i na izborima...

Ali ne, treba verovati da Informer i Alo su najveci zlikovci u rangu Gebelsove propagande, izbore namestaju, digli su na najvisi nivo kradju, svaki posao koji rade peru pare i ugradjuju se... e, ali kada dodje do prosecne plate, tu su posteni i ne lazu. Kako da ne.
Ponavljam, ako lazu i namestaju, namestaju vec 10 godina, i kad je ta ista prosecna plata bila 300-400e.

Isto je vazilo kao i do sad, imas neke visokoplatezne u centru i neke nizeplatezne na periferiji. I isto se sabirao i klinac i cistacica i direktor. Nije odjednom izmisljena nova statisticka metodologija.

I tako je svuda u svetu, ni u Skandinaviji nece bas cistacica imati prosecnu platu, i tu ce neki direktor iz centra Stokholma dizati cifru. U nekoj manjoj meri, ali zato imamo i Gini koeficijent da imamo uvid kolika je i ta mera.

Opet se svadjate sa matematikom. A matematika ne moze da gubi.

Само укратко о новцима па иде информација за изборе:

Стварна прича - У фирми биле повишице које иду годишње. Менаџмент добио као и увек, радници како ко, већина није. Сада када се погледа, просечна зарада скочила у фирми али није свима. Фирма сада покаже бројку како просечна плата расте.
Тако је ово са просечном платом. Ако има неко, а таквих је пун ИТ, са платама од преко хиљаду еура то значи да има маса људи са ни близу тога да дођемо до просека од 800 еура, прибчижно израчунато.
Цена основне ствари је скочила ненормално - кирија и просечан квадрат. Онај ко је подстанар има нове егзистенцијачне проблеме да савлада, онај ко је скупљао за стан сад је одмакао од тог циља не својом грешком. Ко је планирао да пошаље дете да студира у НС изгоре му кеса. Студенти сад траже и по два цимера само да се сведу трошкови на прихватљив износ.

И раст цена није катастрофалан ако се гледа просечна плата за једну особу која живи у већ купљеном стану.
Ако је та особа подстанар, јао њему. Ако је у кредиту, банка дигне рату због рата у Украјини (истинита прича).
А ако се посматра породица са децом, та деца сваке године имају све веће трошкове - једу више, тренирају, почињу да се друже, ексурзије које коштају 20.000 дин.

Треба све то узети у обзир када се говори о бољем животу сада или пре 5 година.

Сумњам да је ово привукло један глас за његову листу. Пре је одбило неколико.
И колико ће дуго Бошко бити млад, он је изгледа младић од 47 година.
Kakav spot su objavile Dveri za izbore u Čačku i šta u njemu radi Boško Obradović? (VIDEO)
Ruku na srce tako i razmišljaju te "ženske" koje po ceo dan kafenišu. I meni je jednom drugarica rekla kada sam je pitao zašto Tadić, odgovorila je "meni je on mnogo lep čovek". Svakako glup spot koji izgleda cilja na te "lake" da se Boško malo reklamira i ima prodju kod njih.

Ponavljam, ako lazu i namestaju, namestaju vec 10 godina, i kad je ta ista prosecna plata bila 300-400e.
Pa da, lagali su.

Mada, imamo jasan uvid da su pojacali lazi u svemu plus i ojacali sisteme koji im omogucuju da efikasnije lazu.

Matematika ne laze samo ti nemas uvid u te brojeve nego lupetas na osnovu svog babla, a ne na osnovu zdravog razuma. Mi nemamo ovde uslove da bi uopste dosli do toga da se bavimo matematikom, baratamo brojkama koje sluze u svrhu propagande.

Panta je u pravu sa pricom oko inflacije i onoga sto se desilo u Italiji i po tom modelu jeste doslo da rasta plata, iako taj rast kurcu sluzi, ali ne, nije doslo do rasta da je sada prosek 1050.

Posto kompletan uvid u njihovu prevaru je nemoguc, najpribliznije sto bi mogli da uradimo je da vrsimo anketu koju sam predlagao.

A i iznenadio bi se i u centralnim opstinama.

Realan prosek za 3, 4 opstine. Mada i to...

Hoces da idemo da pravimo anketu po ovoj mapi?

Broj-stanovnika-po-opstinama.jpg

Ali podelicemo sa 1000.

58 ljudi pitamo u Lazarevcu, 108 u Rakovici, 148 na Zvezdari...?

Ali ne idemo po Zvezdari samo po Bulevaru kod opstine nego se zabadamo svuda, gore do Ustanicke, ne idemo u glavnu ulicu u Lazarevcu samo nego idemo i po selima u toj opstini, ne idemo u Strahinjica Bana samo nego i po donjem Dorcolu.

Nemoj me, ovde vecina nije videla 1000 evra na gomili nikad u zivotu, kamoli svaki mesec da ih prima.

Zivite u bablu.
Ako vec gledamo tu mapu, lakse ce stanovnik prosečan stanovnik Baćevca kupiti kuću od 150 m2 negoli prosečan stanovnik Zvezdare garsonjeru.

Sa 1050 evra lakse, sa par stotina koje realno ima i koje tu dobije od nekog lokalnog kabadahije kod kog radi neki fizicki posao, teze. Srecom, ima neku kucicu pa ne placa stanarinu, infostan... i basticu neku, plus se tu nesto sa strane odradi na crno.

Samo, onda mi svi ovde, na nekih par kilometara od centra, se bas rasturamo sa platama kad izvlacimo prosek od 1050.

Nisu to samo Barajevo, Sopot, Lazarevac, Mladenovac... velika vecina Palilule, Vozdovca, Cukarice... su sela gde ljudi prezivljavaju zahvaljujuci imanju koje imaju ili nekoj smesnoj ceni za izdavanje.

A evo bio sam i pre neki dan u Vracar Historical. Vukoje*******ina od ulice, prilicno stara kuca, ni najmanje obnavljana, ljudi izdaju prizemlje kuce kao stan da prezive i tu smo blejali. Cale dobio otkaz i vozi Wolt ili Glovo i skuplja neku crkavicu tako (baksis na ruke se ne pise u prosecnu platu i drzava nema podatke o njemu, ali on ga racuna kada govori kolika su mu primanja i opet je ta cifra tanka i dosta ispod ,,prosecne"), keva ne radi, cerka zavrsila faks pre par godina i maltretiraju je na nekom poslu za 50, 60 hiljada, ali kao nece van struke i trpi jer veruje da ce jednom napredovati.

To je random BG porodica i to u Vracar faking Historical.

Pa da, lagali su.

Mada, imamo jasan uvid da su pojacali lazi u svemu plus i ojacali sisteme koji im omogucuju da efikasnije lazu.

Matematika ne laze samo ti nemas uvid u te brojeve nego lupetas na osnovu svog babla, a ne na osnovu zdravog razuma. Mi nemamo ovde uslove da bi uopste dosli do toga da se bavimo matematikom, baratamo brojkama koje sluze u svrhu propagande.

Panta je u pravu sa pricom oko inflacije i onoga sto se desilo u Italiji i po tom modelu jeste doslo da rasta plata, iako taj rast kurcu sluzi, ali ne, nije doslo do rasta da je sada prosek 1050.

Posto kompletan uvid u njihovu prevaru je nemoguc, najpribliznije sto bi mogli da uradimo je da vrsimo anketu koju sam predlagao.

A i iznenadio bi se i u centralnim opstinama.
Podaci izlaze svakog meseca i detaljno su podeljeni po opstinama, vidi se trend i nema tu nekog razloga da se sumnja u verodostojnost. Odnosno, i ako se namesta (iako mislim da je to budalastina) namesta se nekom konstantnom metodom.

Svakako da u svakom trenutku u poslednjih 35 godina niko nikad ne veruje u prosecnu platu. I kad je bila 400 svi su govorili da je ‘realna’ 20k dinara.

A prosta je cinjenica da je prosek uvek visi od medijane, jer na desnoj strani raspodele imas vise ekstrema. Na levoj strani imas minimalac koji udara granicu a na desnoj mozes imati i lika koji zaradjuje 100k evra

Takodje, ljudi lako zaboravljaju kako je bilo nekad pa je sad odjednom skroz normalno da se za rad u pekari traze ljudi za 80k a to je do pre par godina bila doktorska plata.

Ispravniji je argument da tih 1050e ne vredi ni blizu 1050e pre 5 godina, sto i jeste istina (iako nije bas ni tacno da vredi duplo manje), nego sada osporavati statistiku anegdotama i anketama koje realno ne mozes sprovesti.

Zaista ne moramo vise o ovome. Treba pametniju bitku da izaberes.

Poslednja izmena:
A evo bio sam i pre neki dan u Vracar Historical. Vukoje*******ina od ulice, prilicno stara kuca, ni najmanje obnavljana, ljudi izdaju prizemlje kuce kao stan da prezive i tu smo blejali. Cale dobio otkaz i vozi Wolt ili Glovo i skuplja neku crkavicu tako (baksis na ruke se ne pise u prosecnu platu i drzava nema podatke o njemu, ali on ga racuna kada govori kolika su mu primanja i opet je ta cifra tanka i dosta ispod ,,prosecne"), keva ne radi, cerka zavrsila faks pre par godina i maltretiraju je na nekom poslu za 50, 60 hiljada, ali kao nece van struke i trpi jer veruje da ce jednom napredovati.

To je random BG porodica i to u Vracar faking Historical.
Stvarno nisam ovo razumeo, izdaju 80m2+ na Vračaru i imaju 2 plate i ne plaćaju kredit ni kiriju i jedva preživljavaju?

Podaci izlaze svakog meseca i detaljno su podeljeni po opstinama, vidi se trend i nema tu nekog razloga da se sumnja u verodostojnost. Odnosno, i ako se namesta (iako mislim da je to budalastina) namesta se nekom konstantnom metodom.

Svakako da u svakom trenutku u poslednjih 35 godina niko nikad ne veruje u prosecnu platu. I kad je bila 400 svi su govorili da je ‘realna’ 20k dinara.

A prosta je cinjenica da je prosek uvek visi od medijane, jer na desnoj strani raspodele imas vise ekstrema. Na levoj strani imas minimalac koji udara granicu a na desnoj mozes imati i lika koji zaradjuje 100k evra

Takodje, ljudi lako zaboravljaju kako je bilo nekad pa je sad odjednom skroz normalno da se za rad u pekari traze ljudi za 80k a to je do pre par godina bila doktorska plata.

Ispravniji je argument da tih 1050e ne vredi ni blizu 1050e pre 5 godina, sto i jeste istina (iako nije bas ni tacno da vredi duplo manje), nego sada osporavati statistiku anegdotama i anketama koje realno ne mozes sprovesti.

Zaista ne moramo vise o ovome. Treba pametniju bitku da izaberes.
Ispravni su svi argumenti. Treba se baviti i time sta je realnost, koliko realno prosecan prima, kako zivi, koliko su porasle cene... ali i ovim.

Likovi laziraju podatke i treba cutati? Pa pre par meseci su lupili cifru od 930 i sad je 1050? Svi smo u proseku dobili 120 evra vise? Blago nama je*******o te.

Nisam u zivotu procitao vest ili pricao sa nekim da sa podsmehom ne gleda na te podatke, evo danas sam pricao sa ljudima i pitaju me sta radim, reko, evo radim i mlatim se tu oko toga da je prosek u BG-u 1050 evra.

Apsolutno svi su rekli - gde je, bre, 1050 evra... ne mlati se tu se botovima...

Poslednje cega se secam je pre par meseci cifra od 930, sad odjednom 1050, zivela Srbija je*******o te!

Bave se raznim manipulacijama da napumpaju te podatke, da li je realno da si toliko naivan? Sto ne znaci, ponavljam, da fokus ne treba da bude i na tome koliko su porasle cene, koliko realno prosecna osoba prima i na svim drugim temama.

Ne vidim razlog za biranje bitke.

Stvarno nisam ovo razumeo, izdaju 80m2+ na Vračaru i imaju 2 plate i ne plaćaju kredit ni kiriju i jedva preživljavaju?
Zive pristojno, ali sin i cerka u proseku zaradjuju nekih 70k recimo. To sto on dobije baksis i sto izdaju to dole (nije 80 kvadrata i ne prijavljuju podstanara), ne ulazi u zvanicnu statistiku.

Nisam u zivotu procitao vest ili pricao sa nekim da sa podsmehom ne gleda na te podatke, evo danas sam pricao sa ljudima i pitaju me sta radim, reko, evo radim i mlatim se tu oko toga da je prosek u BG-u 1050 evra.

Apsolutno svi su rekli - gde je, bre, 1050 evra... ne mlati se tu se botovima...
I kao sto rekoh, tako je vec 35 godina. Nikada, ali nikada, se ljudi nisu slagali sa zvanicnom statistikom prosecne plate, ovo sto ti radis sada nije nikakav novi fenomen. I nije nikakav dokaz da su podaci netacni i da je odjednom pocelo da se lazira. To vise govori o tome koliko je rasprostranjena matematicka nepismenost u nas.

Nekada je bilo ‘pola bre naroda radi za 20 hiljada’ danas je ‘pola bre naroda radi za 60 hiljada’ a niko da razmisli da je to zapravo 3 puta veca cifra.

Zaista ako hoces da te neko shvati ozbiljno moras priloziti nesto ozbiljnije od ‘ja eto ne verujem’. Ja mogu i 5. put danas da objasnjavam osnove statistike i sta znaci prosek, ali pomalo gubi smisao.

I kao sto rekoh, tako je vec 35 godina. Nikada, ali nikada, se ljudi nisu slagali sa zvanicnom statistikom prosecne plate, ovo sto ti radis sada nije nikakav novi fenomen. I nije nikakav dokaz da su podaci netacni i da je odjednom pocelo da se lazira. To vise govori o tome koliko je rasprostranjena matematicka nepismenost u nas.

Nekada je bilo ‘pola bre naroda radi za 20 hiljada’ danas je ‘pola bre naroda radi za 60 hiljada’ a niko da razmisli da je to zapravo 3 puta veca cifra.

Zaista ako hoces da te neko shvati ozbiljno moras priloziti nesto ozbiljnije od ‘ja eto ne verujem’. Ja mogu i 5. put danas da objasnjavam osnove statistike i sta znaci prosek, ali pomalo gubi smisao.
2 i 2 su 4.

Nema sta da objasnjavas. Isao sam i ja na takmicenja iz matematike, mada nisam to studirao.

To ti je kao prica koju sam pisao koju mi pricala devojka iz RIK-a. Oni dobiju kutije, stoje potpisi i opozicije i vlasti, tamo unose podatke koje su dobili, provlace kroz softver i stvarno, taj broj glasova je, nema greske.

Ti ljudi koji se time bave i koji na kraju obradjuju podatke ne varaju (verovatno), bilo da racunaju glasove ili platu.

Dobiju podatke i racunaju.

To nije sporno, ne vidim o kakvoj matematickoj nepismenosti pricas kad se ne radi o matematici.

Stvar je kako se dodje do tih brojeva. I kod izbora i kod plata znamo sta je realnost, a sta je zvanicna statistika i kako se dolazi i do jednih i do drugih brojeva.

Ako neki covek koji je umro moze da glasa, moze biti i negde prijavljen da prima platu od 3k evra i da ta plata ulazi u prosek.

Ne kazem da se to konkrektno desava, nisam cuo takvu pricu, ali znam milion i jednu drugu oko prevara i manipulacija.

I sad kao sede Vucic, Mali i ekipa i sve zivo lazu i namestaju, ali kao nemoj plate, tu cemo biti posteni. Gde je tu matematika?

Sem ministra finansija, sta realno koga briga kolika je prosecna plata. Mogu sutra da objave neki random broj, nista taj podatak ne utice na onog koji radi za 600e.

Nepotrebno se opterecujete.

800 EUR u BG je ništa ako nemaš svoj stan. Kirije sad za stanove koji se ne raspadaju ne idu ispod 400 EUR.

Ako je medijana 800 to znači da pola grada živi od plate do plate i sklapa kraj sa krajem.

Inače ko ne veruje da su plate u BG u proseku 1000 EUR dovoljno je da pogleda oglase za nisko plaćene poslove. Eno Skroz Dobra plaća prodavce u pekari 80-90k neto.

Valuta je devalvirana jako, imati sad platu 800 EUR u BG je kao 500 pre tri godine što se tiče troškova.

Vrh