Šta je novo?

Izbori 2024

Rasizam je ako si protiv nekog na osnovu njegove rase a zadnji put kada sam proverio rusi i mi smo iste rase. Knjigu u šake ili makar Gugl pa ponovo udri.
Pa što ti nisi makar gugl u ruke pa postavio komentar 😁 Rasizam je prema rasi ili naciji.

I ja se secam drugacije da bese, ali sad racunaju i nacije.

Председник Србије Александар Вучић објавио је на свом Инстаграму како проводи недељно рано јутро.
Како је навео, недеља, 8 сати ујутру, идеално је време да се прегледају сви папири и материјали и очистити сто пред предстојећу недељу.

ipak treba ici na protest. Cak i onaj juce je uznemirio Hulju.

Poznat kao Anđeo uništenja

andjeo unistenja.jpg

Evo mog predloga, možda neko vidi pa mu se svidi.

Blokiranje skupštine njima ne smeta, a ne može ni da potraje dugo.

Treba ići na košnicu i blokirati SNS centralu u Merkatoru, makar i simbolično na par sati. To im direktno udara na imidž koji projektuju po unutrašnjosti.

Ako je cilj oslobađanje od straha (a jeste) onda slične akcije ponoviti naredne nedelje po unutrašnjosti. To je udar na lokalne moćnike koji ne mogu ignorisati. To će im smetati.

Ovo Skupština, Gazela, Predsedništvo njima ne smeta.

Jel može neki komentar na ideju?

Poslednja izmena:

Treba ići na košnicu i blokirati SNS centralu u Merkatoru, makar i simbolično na par sati. To im direktno udara na imidž koji projektuju po unutrašnjosti.

Ako je cilj oslobađanje od straha (a jeste) onda slične akcije ponoviti naredne nedelje po unutrašnjosti. To je udar na lokalne moćnike koji ne mogu ignorisati. To će im smetati.

Nije losa ideja. Mali broj ljudi to moze da uradi.
Ili blokiranje svih njihovih odbora.

Odlicna ideja, ovi iz opozicije imaju glupe ideje.

Готово је, узеше ти СНС ботови све, сад ни НАТО више немаш

Nije losa ideja. Mali broj ljudi to moze da uradi.
Ili blokiranje svih njihovih odbora.
Da. Ne treba da bude vremenski dugo, niti treba puno ljudi.

A lokalni "šerifi" će osetiti u realnom vremenu kako im se topi moć.

Bacanje političke rukavice direktno u facu.

Eh... Trebalo je onog 3. juna kad je bilo 100.000 u KM rešiti stvar jednom za svagda i bog da nas vidi. Al sad gotovo jbg.

Bilo kako bilo, drago mi je da sam u svom gradu video takve prizore koji se ne viđaju svakog dana, i da sam dao svoj doprinos njima. Ako ništa drugo, makar to. I osećaj pripadnosti i razumevanja sa 100.000 drugih koji su učestovali u tome, a među kojima su i neke kolege sa foruma.

Ostaće lepe i upečatljive uspomene na jedan kratak ali lep period u modernoj srpskoj istoriji i još bitnije - istorije srpskog naroda, pošto je tih par nedelja posle 23 godine ponovo bio pokazao da može da se složi, makar do neke mere, kada to želi.

Eh... Trebalo je onog 3. juna kad je bilo 100k u Kralja MIlana rešiti stvar jednom za svagda i bog da nas vidi. Al sad gotovo jbg.

Bilo kako bilo, drago mi je da sam u svom gradu video takve prizore koji se ne viđaju svakog dana, i da sam dao svoj doprinos njima. Ako ništa drugo, makar to. I osećaj pripadnosti i razumevanja sa 100.000 drugih koji su učestovali u tome, a među kojima su i neke kolege sa foruma.
Samo nenasilno.

Ne može se ništa bez debele pobede na izborima.

Meni to ne moraš da pričaš. Osim ako ne koristiš moj post kao priliku da ponovo pozoveš druge, koji ne glasaju, na izbore. Što onda razumem.

Mada, mislim da od svih apstinenata ovde, 70% je već odavno zabetoniralo svoje stavove i nema te sile koja će ih predomisliti (to ti je ono srBsko ''odlučio sam i tako će biti'', pa makar to što je odlučio nema veze s mozgom i razumom, ali on misli da je tom doslednošću i tvrdošću stavova bog zna kakav čovek i muškarac). Mada ostaje onih 30ak % koji, čini se, povremeno dobiju nalet mudrosti i razuma, pa i promene stavove. Makar kratkoročno.

Meni to ne moraš da pričaš. Osim ako ne koristiš moj post kao priliku da ponovo pozoveš druge, koji ne glasaju, na izbore. Što onda razumem.

Mada, mislim da od svih apstinenata ovde, 70% je već odavno zabetoniralo svoje stavove i nema te sile koja će ih predomisliti (to ti je ono srBsko ''odlučio sam i tako će biti'', pa makar to što je odlučio nema veze s mozgom i razumom). Mada ostaje onih 30ak % koji, čini se, povremeno dobiju nalet mudrosti i razuma, pa i promene stavove. Makar kratkoročno.
Hteo sam samo da kažem da ne verujem u nasilne metode u Srbiji. I da moj predlog ne uključuje nasilje.

Pošto SNS nije politička stranka, blokada sns centrala bi njima bilo poniženje. Nema ništa jače od toga. Ne znam zašto to ne radimo.

Ceo taj koncept ''nasilje nikad i ni po koju cenu'' je feleričan. Zato što sve i da sutra celo društvo se složi, osudi i počne krivično da goni Partiju A ili Ličnost B... opet bi se takve grupe i individue privele pravdi tako što bi na njihova vrata bila poslata policija da ih, ako oni odbijaju milom, privedu i uhapse silom. Dakle, i procesi privođenja i isterivanja pravde u najcivilizovanijim društvima, su opet u svojoj srži akti nasilja, akti prisile. Samo što nije siledžijsko ili rušiteljsko nasilje. Ali je opet nasilje.

Kao što i neka nacija može da bude nenasilna i miroljubiva (recimo moderna Finska, posle WW2, ili pak Ukrajina) ali ako neko spolja odluči da nad njom izvrši nasilje, jedini adekvatni odgovor na to jeste vraćanje nasiljem u kontra smeru.

Tako da te ideje nenasilnih opiranja i borbi mogu da imaju smisla samo u nekim aspektima i okolnostima. Recimo, bojkoti kompanija, ili štrajkovi protiv države, ili drugi vidovi građanske nesposlušnosti. Ali kada se za neprijatelja i štetočinu imaju određene grupacije (da ih ne imenujem) koje u svakom smislu podsećaju na SSovce i Crne košulje, onda tu posle neke tačke nema govora o nenasilnom otporu. Nego jedino što dolazi u obzir jeste vraćanje istom merom.

Ali dobro... Bilo kako bilo, sve je to sada završeno poglavlje i ništa što mi kažemo ili uradimo neće vratiti vreme. Ja ću ovde ostati, jer drugu zemlju nemam, a i ne želim je (iako svake godine uviđam sve manje argumenata da živim ovde, a sve više protiv, ali se ovi ''za'' još nisu istrošili). I nastaviću da obavljam svoje građanske dužnosti, makar one najosnovnije i za koje zaista nema izgovora da ih ne ispunim. Ali ne očekujem ništa drastično u narednim godinama. Pogotovu otkako sam uvideo ko upravlja ovim prostorima, i kome je sve u interesu da ova zemlja i njena politika budu ovakve kakve su.

P.S.
Tog 3. juna, mislim da je svako na ulici mislio isto što i ja ovde i sad, i isto što i većina protestanata misli veći deo vremena. Ali baš tog 3. juna mislim da je bio vrhunac u volji i spremnosti (nisam rekao da bi bilo uspešno, kažem da je bio rekord u volji i spremnosti, a neću da tvrdim kakav bi bio ishod). Ali eto, tog 3. juna nije se našao niko da uzvikne sve ono što su svi okolo mislili i želeli. Prilika je propuštena, Čovek Stvor i njegovi Mosadovci-Cionisti su istrajali i ispali mudriji i lukaviji, i to je to. Brod koji se zaleteo se izduvao i ostao bez goriva, i sve da danas počne ponovo da se ''puni gorivom'' trebaće mu meseci da dostigne ono što je nekad imao krajem maja, a onda će mu još toliko trebati dok se okrene, ponovo usmeri i ponovo zaleti u pravom smeru. Ali kažem, nije ni bitno, jer je cela stvar de facto gotova. Ili bar odložena do daljnjeg, bez prognoze kako će dalje biti.

Poslednja izmena:
Ceo taj koncept ''nasilje nikad i ni po koju cenu'' je feleričan. Zato što sve i da sutra celo društvo se složi, osudi i počne krivično da goni Partiju A ili Ličnost B... opet bi se takve grupe i individue privele pravdi tako što bi na njihova vrata bila poslata policija da ih, ako oni odbijaju milom, privedu i uhapse silom.

Kao što i neka nacija može da bude nenasilna i miroljubiva (recimo moderna Finska, posle WW2) ali ako neko spolja odluči da nad njom izvrši nasilje, jedini adekvatni odgovor na to jeste vraćanje nasiljem u kontra smeru.

Tako da te ideje nenasilnih opiranja i borbi mogu da imaju smisla samo u nekim aspektima i okolnostima. Recimo, bojkoti kompanija, ili štrajkovi protiv države, ili drugi vidovi građanske nesposlušnosti. Ali kada se za neprijatelja i štetočinu imaju određene grupacije (da ih ne imenujem) koje u svakom smislu podsećaju na SSovce i Crne košulje, onda tu posle neke tačke nema govora o nenasilnom otporu. Nego jedino što dolazi u obzir jeste vraćanje istom merom.

Ali dobro... Bilo kako bilo, sve je to sada završeno poglavlje i ništa što mi kažemo ili uradimo neće vratiti vreme. Ja ću ovde ostati, jer drugu zemlju nemam, a i ne želim je (iako svake godine uviđam sve manje argumenata da živim ovde, a sve više protiv, ali se ovi ''za'' još nisu istrošili). I nastaviću da obavljam svoje građanske dužnosti, makar one najosnovnije i za koje zaista nema izgovora da ih ne ispunim. Ali ne očekujem ništa drastično u narednim godinama. Pogotovu otkako sam uvideo ko upravlja ovim prostorima, i kome je sve u interesu da ova zemlja i njena politika budu ovakve kakve su.
Slažem se, ali pričamo o nasilnoj promeni vlasti. To je onda uvod u spiralu.

Kad u nekoj zemlji opozicija dobije izbore, a vlast odbije da prizna poraz tada vlast vrši državni udar i nasilje nad sistemom, pa je odgovor moguć. I u tim slučajevima neke od institucija (policija, vojska) će najverovatnije prelomiti i završiti posao. Ako ne završe posao, tj. stave se na stranu uzurpatora, onda smo u diktaturi i to je potpuno druga situacija.

Slažem se, ali pričamo o nasilnoj promeni vlasti. To je onda uvod u spiralu.

Kad u nekoj zemlji opozicija dobije izbore, a vlast odbije da prizna poraz tada vlast vrši državni udar i nasilje nad sistemom, pa je odgovor moguć. I u tim slučajevima neke od institucija (policija, vojska) će najverovatnije prelomiti i završiti posao. Ako ne završe posao, tj. stave se na stranu uzurpatora, onda smo u diktaturi i to je potpuno druga situacija.
Vojska i policija stavice se uvek na stranu onoga ko vise plati. 5. Oktobra bile su to zapadne sile. Danas bi im te iste sile platile da sprece svrgavanje Hulje.
Vojnici i policajci u Srbiji su 99% ljudi za koje opsti interes, pravo ili pravda ne znace nista, pogotovo danas kad je i vojska 100% placenicka.

Ne bih rekao da je covek-stvor ispao ispao mnogo pametan. On je bio izabrao cekanje. Pokazalo se nesto drugo, koliko je cvrsta, brojna i nepokoleboljiva "njegova" Srbija, do koje mere vecina ne zeli promenu sistema. Sva ta pogibija nevinih, protesti i sve drugo, to nije uticalo na njegove glasace, Srbija nije stala jer ogroman broj glasaca ne zeli nikakve promene i ne zanimaju ih nevine zrtve. Moje komsije radikali bili su mesec dana bukvalno u strahu. Sada su odahnuuli. Vecina stanovinika ima hipoteku necega, neke lagalizacije, nadzidjivanja, kriv. dela, prevare. Oni znaju da Hulja oprasta, da Hulja garantuje bespravno stanje u kome sve moze, pa makr to bilo podmicivanje nastavnika da deteetu zakljuci peticu.
Osim Stanislave Pak niko nije napustio SNS. Cvrsti su kao stena.

Ipak, u mom secanju to druzenje sa onih 5% Beogradjana koji su hteli promene ostaje jedno od lepsih secanja.
Cak i juce, osecala se ta atmosfera.

Poslednja izmena:
Nikada necu razumeti tu pricu o potrosenoj energiji protesta.

Imali smo za ovih 11 godina SNS vlasti jedno 5-6 talasa protesta i svaki sledeci je bio veci od prethodnog. Energija ocigledno ne nestaje.

Naravno da ljudima treba odmor, mene prvog smara da sad 20 vikenda zaredom izlazim na tri iste rute i slusam neke chat gpt govore. To ne znaci da necu izaci na izbore ili da necu protestovati kada se podgreje situacija opet.

Vise stete pravi postavljanje nerealnih ciljeva i ocekivanja svaki put kad narod izadje na ulice nego nekakvo ‘nekoriscenje energije’ protesta.

Ovi protesti su nastali kao refleksna reakcija na tragedije i od starta se videlo da nece zavrsiti necim konkretnim vec su vise kanal i medjusobno hrabrenje opozicionog birackog tela. I to je ok, videli su ljudi da nisu sami sto se uvek treba podsetiti.

Ni stranke vlasti ni stranke opozicije se nisu bas proslavile tokom ovog perioda. Vlast sa onim jadnim kontramitingom koji je vise razotkrio slabost nego demonstrirao nekakvu silu. Opozicija se manje vise pravila mrtva. SNSu pada rejting ali nisam siguran da ti glasovi odlaze ikome od njih.

Vrh