Dzigi Bau
Advanced
- Učlanjen(a)
- 25.05.2018.
- Pohvaljen
- 12.088
Koga sam ja nazvao rasistom?
Назовете расистом, фашистом, нацистом…свеједно,
сваког ко је на другој страни политичког спектра и ко се не слаже са вама.
Koga sam ja nazvao rasistom?
Pa što ti nisi makar gugl u ruke pa postavio komentar Rasizam je prema rasi ili naciji.Rasizam je ako si protiv nekog na osnovu njegove rase a zadnji put kada sam proverio rusi i mi smo iste rase. Knjigu u šake ili makar Gugl pa ponovo udri.
A ja sam nekoga nazvao rasistom?Назовете расистом, фашистом, нацистом…свеједно,
сваког ко је на другој страни политичког спектра и ко се не слаже са вама.
A ja sam nekoga nazvao rasistom?
A postojimo neki "mi"?То вам је манир.
Evo mog predloga, možda neko vidi pa mu se svidi.
Nije losa ideja. Mali broj ljudi to moze da uradi.Evo mog predloga, možda neko vidi pa mu se svidi.
Blokiranje skupštine njima ne smeta, a ne može ni da potraje dugo.
Treba ići na košnicu i blokirati SNS centralu u Merkatoru, makar i simbolično na par sati. To im direktno udara na imidž koji projektuju po unutrašnjosti.
Ako je cilj oslobađanje od straha (a jeste) onda slične akcije ponoviti naredne nedelje po unutrašnjosti. To je udar na lokalne moćnike koji ne mogu ignorisati. To će im smetati.
Ovo Skupština, Gazela, Predsedništvo njima ne smeta.
Jel može neki komentar na ideju?
Odlicna ideja, ovi iz opozicije imaju glupe ideje.Evo mog predloga, možda neko vidi pa mu se svidi.
Treba ići na košnicu i blokirati SNS centralu u Merkatoru, makar i simbolično na par sati. To im direktno udara na imidž koji projektuju po unutrašnjosti.
Ako je cilj oslobađanje od straha (a jeste) onda slične akcije ponoviti naredne nedelje po unutrašnjosti. To je udar na lokalne moćnike koji ne mogu ignorisati. To će im smetati.
Evo mog predloga, možda neko vidi pa mu se svidi.
Opusti se. Lažu.Готово је, узеше ти СНС ботови све, сад ни НАТО више немаш
Da. Ne treba da bude vremenski dugo, niti treba puno ljudi.Nije losa ideja. Mali broj ljudi to moze da uradi.
Ili blokiranje svih njihovih odbora.
Samo nenasilno.Eh... Trebalo je onog 3. juna kad je bilo 100k u Kralja MIlana rešiti stvar jednom za svagda i bog da nas vidi. Al sad gotovo jbg.
Bilo kako bilo, drago mi je da sam u svom gradu video takve prizore koji se ne viđaju svakog dana, i da sam dao svoj doprinos njima. Ako ništa drugo, makar to. I osećaj pripadnosti i razumevanja sa 100.000 drugih koji su učestovali u tome, a među kojima su i neke kolege sa foruma.
Hteo sam samo da kažem da ne verujem u nasilne metode u Srbiji. I da moj predlog ne uključuje nasilje.Meni to ne moraš da pričaš. Osim ako ne koristiš moj post kao priliku da ponovo pozoveš druge, koji ne glasaju, na izbore. Što onda razumem.
Mada, mislim da od svih apstinenata ovde, 70% je već odavno zabetoniralo svoje stavove i nema te sile koja će ih predomisliti (to ti je ono srBsko ''odlučio sam i tako će biti'', pa makar to što je odlučio nema veze s mozgom i razumom). Mada ostaje onih 30ak % koji, čini se, povremeno dobiju nalet mudrosti i razuma, pa i promene stavove. Makar kratkoročno.
Slažem se, ali pričamo o nasilnoj promeni vlasti. To je onda uvod u spiralu.Ceo taj koncept ''nasilje nikad i ni po koju cenu'' je feleričan. Zato što sve i da sutra celo društvo se složi, osudi i počne krivično da goni Partiju A ili Ličnost B... opet bi se takve grupe i individue privele pravdi tako što bi na njihova vrata bila poslata policija da ih, ako oni odbijaju milom, privedu i uhapse silom.
Kao što i neka nacija može da bude nenasilna i miroljubiva (recimo moderna Finska, posle WW2) ali ako neko spolja odluči da nad njom izvrši nasilje, jedini adekvatni odgovor na to jeste vraćanje nasiljem u kontra smeru.
Tako da te ideje nenasilnih opiranja i borbi mogu da imaju smisla samo u nekim aspektima i okolnostima. Recimo, bojkoti kompanija, ili štrajkovi protiv države, ili drugi vidovi građanske nesposlušnosti. Ali kada se za neprijatelja i štetočinu imaju određene grupacije (da ih ne imenujem) koje u svakom smislu podsećaju na SSovce i Crne košulje, onda tu posle neke tačke nema govora o nenasilnom otporu. Nego jedino što dolazi u obzir jeste vraćanje istom merom.
Ali dobro... Bilo kako bilo, sve je to sada završeno poglavlje i ništa što mi kažemo ili uradimo neće vratiti vreme. Ja ću ovde ostati, jer drugu zemlju nemam, a i ne želim je (iako svake godine uviđam sve manje argumenata da živim ovde, a sve više protiv, ali se ovi ''za'' još nisu istrošili). I nastaviću da obavljam svoje građanske dužnosti, makar one najosnovnije i za koje zaista nema izgovora da ih ne ispunim. Ali ne očekujem ništa drastično u narednim godinama. Pogotovu otkako sam uvideo ko upravlja ovim prostorima, i kome je sve u interesu da ova zemlja i njena politika budu ovakve kakve su.
Vojska i policija stavice se uvek na stranu onoga ko vise plati. 5. Oktobra bile su to zapadne sile. Danas bi im te iste sile platile da sprece svrgavanje Hulje.Slažem se, ali pričamo o nasilnoj promeni vlasti. To je onda uvod u spiralu.
Kad u nekoj zemlji opozicija dobije izbore, a vlast odbije da prizna poraz tada vlast vrši državni udar i nasilje nad sistemom, pa je odgovor moguć. I u tim slučajevima neke od institucija (policija, vojska) će najverovatnije prelomiti i završiti posao. Ako ne završe posao, tj. stave se na stranu uzurpatora, onda smo u diktaturi i to je potpuno druga situacija.