Šta je novo?

Hram Svetog Save

Jos jedna zavrsena krstionica u Hramu.Sklonili su skele.
20220831_183252-01.jpeg
 
Mozaik je zaista lepe izrade, ali odnos figura Bogorodice i Hrista tako bode oči :( Ili je možda samo do mene...ne znam... Pravi pogodak bi bio jedna centralna figura, a oko nje "manje" kompozicije ili figure... Ovako težina Isusa vizuelno pritiska Bogorodicu, da je malo manji, pa makar da deluje sa je u prostoru iza nje...
Meni isto malo bode oči😅, zato što bi Bogorodica trebala bar 2 puta da bude manja naspram Gospoda Isusa Hrista..Kao što je to u Hramu Sv Save..
 
Meni isto malo bode oči😅, zato što bi Bogorodica trebala bar 2 puta da bude manja naspram Gospoda Isusa Hrista..Kao što je to u Hramu Sv Save..
Pa da, Trebalo je ili da Hristos bude dominantan, ili samo Bogorodica. Da se napravi neki kontrast veličina. Al dobro, možda kada se dodaju ostale kompozicije okolo, možda se ublaži taj stres. Al generalno mi je mnogo drago što će u Bg biti jedna velika crkva i sa "srpskim" mozaikom :D
 
Драго ми је, ал' док не оде зелени најлон и грађевински магацин из јужне припрате - ништа.
 
A ja bas danas pisem firmi MG Matijasevic (koja se bavi izradom kamenih povrsina u hramu) jer -kako gore neko napisa : toliko je ovaj itison bio ruzan i toliko je hram licio na dzamiju (uz duzno postovanje svih drugih vjerskih objekata) da mi je zao svih onih ljudi koji su prosli kroz hram a nisu vidjeli velicanstveni pod u mermeru! Njihov odgovor:
305584994_5804456376244983_867853724839905763_n.jpg
 
Grozno je. Obe kompozicije same za sebe su lepe i dovoljne; i mogu da stoje posebno na nekoj zgradi ili u nekoj fijali... Ovako nikako ne ide.
Tačno se vidi da rade svaku kompoziciju za sebe pa je onda nalepe. Uopšte nema međusobnog uklapanja kao u Hramu.
Zaista grozno. Ni ovaj ikonostas ne odgovara takvoj crkvi. Lepse su neke novije seoske crkve oslikavane.
 
Zaista grozno. Ni ovaj ikonostas ne odgovara takvoj crkvi. Lepse su neke novije seoske crkve oslikavane.
Da li postoji negde fotografija starog ikonoistasa crkve Sv Marka? Zanima me kako je izgledalo pre dodatka ovog novog, iskreno i meni je mnogo čudan.
 
Po meni najlepši deo Hrama. Skladan, intiman i lep. Ikone na malom ikonostasu su najlepše u celom Hramu definitivno :) Malo su ova vrata staklena čudna, al dobro :)
То је нешто на шта нисмо навикли, али свакако има своју сврху, главна врата су огромна и претешка за отварање, зими би у Храму било превише хладно, а лети превише вруће због отворених врата, необично свакако, али свакако корисно. 😊
 
Kreće se i sa naplatom ulaznica za turiste.

Mislim da se u tekstu opravdano pitaju kako će se kontrolisati ko je turista a ko vernik...

A ono što se zapravo najviše čeka je instalacija liftova i mogućnost turističkog obilaska kupole.

 
Vrh