Srdjan1984 » Pon Feb 01, 2021 7:33 pm[/url]":1yhcxfc8]Шта ће Тесла и Пупин на Врачару испред храма?! Какве они имају везе са црквом ? Ја не могу да вјерујем да таква идеја некоме уопште пада на памет па макар такав приједлог потекао и од блаженопочишег патријарха Иринеја кога изнимно поштујем и цијеним и тако ће бити и у будуће, али није ми јасно заиста....
Јесу обојица највећи српски синови, научници свјетског гласа и имена, српски народ им је вјечно дужан и захвалан али немојте да мијешамо бабе и жабе! Моје скромно мишљење је да би земни остаци Николе Тесле требало да почивају у новом музеју Николе Тесле у старој електричној централи на Дорћолу, која ће бити преуређена за ту намјену и која ће изгледати величанствено (линк у наставку). И ако је био србин по рођељу и свештенички син не сматрам да је нешто претјерано био религиозан или пак да је био неки велики српски националиста ( бар нема података о томе) . Неколико пута је јасно нагласио да је србин по националности , само једном је допутовао у посјету Београду (1. јуна 1892) гдје га је примио тадашњи краљ Александар Обреновић и то је то што се тиче његовог србовања. И на томе му хвала, учинио је много за мали српски народ што се јасно и гласно изјаснио као србин по чему нас и данас многи препознају у свијету.
Михаило Пупин , такође познати и поштовани српски научник , проналазач, професор, добитник "Пулицерове награде", био је нешто већи националиста и родољуб од Тесле, био је почасни конзул Србије у САД с тога му се може приписати да је био и дипломата, велики пријатељ тадашњег америчког предсједника Вудроа Вилсона с којим је радио на подубљибању веза и пријатељства између америчког и српског народа. Упркос свему томе мислим да он нема никакве везе са СПЦ осим што је вјероватно био вјерник као и већина српског народа. Његови земни остаци свакако треба да буду пренесени у Србију али да почивају испред неке научне или културне установе (јер је био донатор и добротвор тадашњег Народног Музеја у Београду, САНУ и тд.) али никако испред Храма Светог Саве , јер и он као и Тесла нема никакве везе ни са Храмом нити са СПЦ.Да ме не би неко погрешно разумио, понављам моје мишљење је да нема већих српских синова од њих двojицe нити ће се у скорије вријеме родити неко ко ће више задужити српски народ али ми смета када се мијешају двије неспојиве ствари.
Највише ми је засметало што неко хоће да искористи земне остатке горе поменутих цијењних научника како би се што већи број туриста концентисао на Врачару и како би се то што више и боље уновчило! Опет се све своди на паре. Бог нека ми опрости, волио бих да нисам у праву али тако ми се чини....
http://www.politika.rs/scc/clanak/46953 ... kole-Tesle