Šta je novo?

Hram Svetog Save

I ja mislim da je mozaik prelep, pogotovo delovi koji su prvi radjeni. Ono što mene brine je da Hram ima još uvek kod sebe onu ""prazninu"" koju je imao dok je bio nezavršen. Što on i sada još uvek jeste naravno. Lično ja bih voleo da postoji još nekih elemenata kamene plastike u prostoru. Možda tronovi za ikone ili slično. Ne bih voleo da se opredele za metal kao u kripti. Mnogo mi je lep primer prestola za ikone u Crkvi u Kronstadtu. Tu bi mogli zaista pokazati zanatsko umeće, jer su ti elementi u direktnom kontaktu sa vernicima, a ne 200m iznad njih. Video sam da su celivaonice u hramu od metala i drveta, al verujem da bi kamen delovao bolje :? Možda grešim

Nešto slično kao na slikama možemo i mi uraditi u Hramu, tamo gde je nekada visio mermerni beli orao...mozda...
Takodje, u istoj crkvi, kandila su prelepa, i mešavina su vizantije i romanike, plus nečeg trećeg :) , al mislim da bi se slične stvari uklopile i kod nas :)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    191,9 KB · Pregleda: 4.537
  • 12.jpg
    12.jpg
    317,5 KB · Pregleda: 4.554
I naravno - pogledajte koliko jarbola sa zastavama...

A neki se ovde zgražavaju kad pomenem da Hram treba ukrasiti zastavama SPC i Srbije i unutra i spolja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814877#p814877:qfhzeksg je napisao(la):
Uroš985 » Sre Jan 20, 2021 1:24 am[/url]":qfhzeksg]I naravno - pogledajte koliko jarbola sa zastavama...

A neki se ovde zgražavaju kad pomenem da Hram treba ukrasiti zastavama SPC i Srbije i unutra i spolja.

Situacija je drugacija jer je u pitanju "vojna" crkva, i ja smatram da nema potrebe preterano kititi Hram nacionalnim obeležijima. Etnofiletizam je velika pošast savremenog pravoslavlja, tako da bih ja izbacio sve što ima veze sa nacionalizmom. Njemu nije mesto u crkvi u tom obliku.

Тако је. У питању је храм руске морнарице (Војно Морске Флоте) тако да су и њихове заставе тамо (бела са светлоплавим Андрејевим крстом)

Da, ovo je Andrejevska zastava ruske ratne mornarice, jer je ovo Morski Sabor Svetoga Nikole u Kronstatu kako ga rusi nazivaju, zvanicna crkva VMF Rusije pa je s tim situacija malo drugacija. Ova crkva je izuztetak, u drugim ruskim crkvama ne mozemo vidjeti ovoliko zastava, bar koliko je meni poznato
Meni licno ne smetaju zastave, i u grckim crkvama unutra i vani mozemo vidjeti staru vizantijsku zastavu zuto-zlatne boje sa crnim dvoglavim orlom sto je ujedno i zastava atinske arhiepiskopije ali na kraju u ovako ukrasenoj i impozantnoj gradjevini sa ovakvim mozaikom i ikonama kao sto je Hram Svetog Save zastave bi bile samo visak.

Evo kako izgleda Saborni Hram Sv. Nikole u Kronstatu s vana:

Naval_Cathedral_of_St_Nicholas_in_Kronstadt_02.jpg

Počeli su nešto se zaje**** sa dodatnim popločavanjem iza Hrama. Ide sporo

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814882#p814882:jbdawk25 je napisao(la):
Elnamor » Сре Јан 20, 2021 1:43 am[/url]":jbdawk25]
Situacija je drugacija jer je u pitanju "vojna" crkva, i ja smatram da nema potrebe preterano kititi Hram nacionalnim obeležijima. Etnofiletizam je velika pošast savremenog pravoslavlja, tako da bih ja izbacio sve što ima veze sa nacionalizmom. Njemu nije mesto u crkvi u tom obliku.
Заставе немају везе с национализмом већ нацијом.

Пошаст етнофилетизма нема везе с заставама, већ спремношћу неких да национално ставе испред Божјег, тј. интересе Цркве подреде стварним или замишљеним интересима нације. Етновилетизам је када неки Грк подржи раскол на канонском подручју Руске Цркве, у нади да ће Вашингтон подржати по овом или оном питању (па таман то било и поновно отварање Богословије на Халки, што је пре пример испољавања помесне себичности) а не када, просто, истакне своју заставу на цркви.

Истина, истицање заставе може бити тесно повезано с етнофилетизмом. То видимо на примеру древних Црквама Јерусалима, Антиохије и Александрије, које су историјски биле грчке, али данас главнину верника прве две чине негрци, што изазива одређена трења. Грчка Александријску патријаршију третира, практично, као своје експозитуре, јер она зависи од њене подршке, што су употребили да прогурају признање украјинских расколника, коме се александријски патријарх дуго опирао. Али, та ситуација се јасно разликује од наше.

Но, без обзира, ни ја нисам присталица истицања застава у храмовима. То није део наше традиције и за тим, просто, нема потребе.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814874#p814874:2mcf1quv je napisao(la):
Elnamor » Sre Jan 20, 2021 12:01 am[/url]":2mcf1quv]I ja mislim da je mozaik prelep, pogotovo delovi koji su prvi radjeni. Ono što mene brine je da Hram ima još uvek kod sebe onu ""prazninu"" koju je imao dok je bio nezavršen. Što on i sada još uvek jeste naravno. Lično ja bih voleo da postoji još nekih elemenata kamene plastike u prostoru. Možda tronovi za ikone ili slično. Ne bih voleo da se opredele za metal kao u kripti. Mnogo mi je lep primer prestola za ikone u Crkvi u Kronstadtu. Tu bi mogli zaista pokazati zanatsko umeće, jer su ti elementi u direktnom kontaktu sa vernicima, a ne 200m iznad njih. Video sam da su celivaonice u hramu od metala i drveta, al verujem da bi kamen delovao bolje :? Možda grešim

Nešto slično kao na slikama možemo i mi uraditi u Hramu, tamo gde je nekada visio mermerni beli orao...mozda...
Takodje, u istoj crkvi, kandila su prelepa, i mešavina su vizantije i romanike, plus nečeg trećeg :) , al mislim da bi se slične stvari uklopile i kod nas :)
file.php

file.php

Ovo je stari drveni stalak za centralnu ikonu, jos iz vremena kada je hram bio i bez mozaika i bez poda, metalni stalci za cjelivajuce ikone su prenijeti iz kripte kao i drvene stolice za vladike.... Kako neko napisa ima jos mnogo posla , ne sumnjam da ce se na kraju, kada svi krupni poslovi budu zavrseni nadlezni pozabaviti enterijerom hrama, upravu ste za to da su tronovi za ikone, vladicanske stolice, stolica na gornjem mjestu u oltaru najljepsi ako se urade u kamenu i ne sumnjam da ce tako i biti, ovo je privremeno rjesenje da bi vjernici koji sada posjecuju hram mogli da se poklone ikonama i da ih cjelivaju. Rusi to rade u svom stilu ; najljepse sto moze na svijetu! ;) evo primjera iz hrama Hrista Spasitelja u Moskvi, mada- ovakav rad u kamenu je usko povezan sa ruskom kulturom i tradicijom, mozda malo i previse nakiceno ali u ruskom hramu se uklapa , posto je hram Sv. Save sav sveden i uradjen po uzoru na Sv. Sofiju i nase srednjovijekovne manastire, da bi se sve lijepo uklopilo treba se i dalje drzati srpske kamenorezacke skole i naseg nekog stila, tj nastaviti u kamenu kako su uradjene vinjete na stubovima, tron za partijarha, rozetne na zidovima, tron na gornjem mjestu u oltaru i td, meni je to prelijepo! :)

detail20210118-VAR_4647-обр.jpg

Понекад пожелим да је далеко мање архитектонске пластике у самом Храму.. Ствар личног укуса. Није да ми се не допада али, ето.

Ја нигде нисам написао да Храм треба окитити заставама на све стране. Зашто ми то учитавате?

Ја сам само рекао да заставе треба да постоје негде на Храму. - Унутра и споља. Ми то имамо у традицији и сматрам да је она врло лепа. То је домаћински на крају крајева. Свако здање а нарочито овако важно и велико треба да буде обележено на тај начин.

Цитирајте како би се знало коме се обраћате.

Ја Вам, чисто да нема забуне, ништа нсма учитавао.

Možda niste znali ko je izgradio hram Svetog Save

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FlkuK9VLCU8[/youtube]

Одлична емисија митрополита Илариона.

Него ми сад нешто пада на памет. Ставили смо на спољашња врата три основне хришћанске молитве (које сваки верник који улази у храм треба да зна) махом на језицима православних и хришћанских народа. Дакле порука је "није ово само српски храм, него свеправославни". А ово би требало да се подразумева. Јер је црква над-национална институција. И пре свега смо хришћани, па тек онда Срби и др.

Мени је много логичније да су те молитве на језицима великих народа који нису већински хришћани. Дакле, да покажемо да је наша мисија да проповедамо свима по свету (Христове речи упућене апостолима) и да све народе приведемо спасењу у Христу. Koje je у храму...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=816033#p816033:100fnl96 je napisao(la):
Uroš985 » Sub Jan 23, 2021 2:28 pm[/url]":100fnl96]Одлична емисија митрополита Илариона.

Него ми сад нешто пада на памет. Ставили смо на спољашња врата три основне хришћанске молитве (које сваки верник који улази у храм треба да зна) махом на језицима православних и хришћанских народа. Дакле порука је "није ово само српски храм, него свеправославни". А ово би требало да се подразумева. Јер је црква над-национална институција. И пре свега смо хришћани, па тек онда Срби и др.

Мени је много логичније да су те молитве на језицима великих народа који нису већински хришћани. Дакле, да покажемо да је наша мисија да проповедамо свима по свету (Христове речи упућене апостолима) и да све народе приведемо спасењу у Христу. Koje je у храму...

Mislim da ipak nisi razumeo to "crkva je nad nacionalna institucija". Jer prvo si Srbin, Nemac, Rus, Slovak, Burjat, pa tek onda Hrišćanin, Musliman, Budista, Rastafarijanac. Dakle, nacija ne određuje kojoj verskoj zajednici pripadas ili u sta veruješ.

Земо, разумем да би ти тако волео и да ти је тако логично, ипак, Урош је у праву. Знаш ону од апостола Павла: "Нема ни Јудеја ни Елина ни обрезања ни не обрезања...."

Banatlija":1i3bo9mi je napisao(la):
Mislim da ipak nisi razumeo to "crkva je nad nacionalna institucija". Jer prvo si Srbin, Nemac, Rus, Slovak, Burjat, pa tek onda Hrišćanin, Musliman, Budista, Rastafarijanac. Dakle, nacija ne određuje kojoj verskoj zajednici pripadas ili u sta veruješ.
Ja bih pre rekao da ja prvo neko Hrišćanin, pa tek onda Srbin, Nemac..itd. Bar kada se gleda iz jevandjeljske perspektive. Ako ideš i dalje nikakva druga odrednica nema značaja sem Hrišćanin/ka. Jer je zapisano "Nema više ni Judejina ni Grka, nema ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muško ni žensko; jer ste svi vi jedno u Hristu Isusu" (Galaćanima 3,28)

Хвала Елнамору на проналаску ове руске емисије! :)

Има ли каквих инсајдерских информација, кад ће бити пуштене посете куполи? Колико знамо, лифтови за ту сврху су већ инсталирани и онај пролаз кроз лук је фрескописан.

Posete kupoli. Cini mi se 93-e za praznik Sv Save su bili skraceni casovi pa je grupa nas tada osnovaca otisla do Hrama i niko nas nije video da smo se popeli na kupolu. Neki deo se penjao spolja skelama, neki iznutra zaboravio sam. Secam se da je bio jako lep kruzni vidikovac oko kupole gde se video ceo Beograd. Dal su bila dva spoljnji i unutrasnji, nesto sam zaboravio. Takodje secam se da sam stajao na nekim valjda betonskim gredama koje su tacno iznad centra hrama, i posto su greda bile jedna do druge su se videle praznine izmedju, tako da sam mogao da vidim ispod sebe unutrasnjost hrama sto je bilo malo zastrasujuce s obzirom na visinu kupole. Nemam pojma kako smo se popeli i sisli a da nas niko nije video.

[attachment=0]rsz_img_20210124_214245.png[/attachment]
Milinko Radosavljević

Prilozi

• rsz_img_20210124_214245.png
    rsz_img_20210124_214245.png
    342,1 KB · Pregleda: 1.675
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=816116#p816116:2bfhbg5f je napisao(la):
Banatlija » Sub Jan 23, 2021 5:04 pm[/url]":2bfhbg5f]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=816033#p816033:2bfhbg5f je napisao(la):
Uroš985 » Sub Jan 23, 2021 2:28 pm[/url]":2bfhbg5f]Одлична емисија митрополита Илариона.

Crkva je NAD-nacionalna institucija. Dakle, u njoj ima mesta za sve nacije. A nije ne-nacionalna. Znači ne negira da svi pripadamo nekoj naciji.

Što se redosleda tiče, istorijski gledano se svi rađamo kao pripadinici nekog naroda. Ali krštenjem umiremo za ovaj svet i rađamo se kao "novi ljudi u Hristu" za onaj budući vek. Ili drugačije rečeno - vaskrsavamo sa Hristom. Time se jasno opredeljujemo da nam ovaj svet nije domovina, nego čekamo buduće Carstvo Božije kada će biti "Bog sve u svemu" i kada neće biti "bola, tuge i uzdisaja", a ni smrti, greha ni đavola.

Na ovaj način svoj hrišćanski identitet stavljamo ispred svih drugih identiteta, pa i nacionalnog.
Ako ovo ne znamo, naša vera je dekadentna...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=816130#p816130:2ctjx6cw je napisao(la):
Прле » Суб Јан 23, 2021 6:50 pm[/url]":2ctjx6cw]Земо, разумем да би ти тако волео и да ти је тако логично, ипак, Урош је у праву. Знаш ону од апостола Павла: "Нема ни Јудеја ни Елина ни обрезања ни не обрезања...."
Заправо, није, јер превиђа чињеницу да је удео истински православних међу такозваним „православни народима” прилично мали - довољно мали да довеће у питање православност било ког појединачног народа.

Дакле, и тобож православна друштва су и те како плодно тле за мисионарску делатност; штавише, става сам да је нашим традиционално православним посткомунистичким друштвима мисионарска делатност потребнија него остатку света, и да управо то треба бити приоритет за Цркву, јер без оцрковљене матице не можемо у свет.

А какве везе избор језика на вратима има са свим овим, заиста не знам. Није ли логично да су, на првом месту, заступљени језици самих православних? И нисмо ли им додали и пар свестких језика традиционално неправославних народа, попут енглеског и кинеског? Ту су и француски, шпански, немачки, арапски (који је језик православних Арапа, али и великог броја неправославних). Које је још језике требало представити? Хиндустански? Немам ништа против, али тешко да ће се неки Индијац преобратити читајући Молитву Господњу на вратима Храма, чија поента и није да служе као замена за мисионарску делатност.

Дакле, врата су ипак ту да обављају функију врата, а натпис је ту првенствено као декорација, те да искаже васељенску природу Цркве, њену отвореност за све, а тек донекле и да подучи (тешко је замислити да ће се ико учити молитви с врата Храма, али ето, оставимо и ту могућност).

Vrh