Šta je novo?

Hram Svetog Save

Smem li da se usudim da kazem da je ova nova patrijarsija totalni cirkus!?!
Sa jedne strane formom pokusavaju da budu moderni, ali nemaju ni dobar odnos masa. Sa druge strane banalni motivi tipa freske na portalu ili njegovo preterano akcentiranje su u potpunom kontrastu sa formom. Necu ni da spominjem koliko je smesno skoro doslovno kopiranje portala iz postojece patrijarsije.
 
Sadašnja patrijaršija je jako lepa zgrada a ovo dođe kao njena karikatura :shok:
 
I sadašnja patrijaršija je prilično nakaradna, posebno s obzirom da je zamenila jednu lepšu zgradu tu, no dobro...idemo na dole, što da ne?
 
2v0yfqd.jpg


2mejp.jpg


Da ova stara je jako lepa i jednostavna :)

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=406398&page=60
 
Свраћао сам пре коју недељу, ево неколико сирових слика на брзину из руке колико сам могао да направим:

20100810202330dsc0004.jpg

20100810202223dsc0001.jpg

20100810202239dsc0002.jpg

20100810202354dsc0005.jpg

20100810202424dsc0007.jpg

20100810203502dsc0010.jpg
 
Šta bi sa izradom mozaika? Pre nekoliko meseci postavljene su skele do samog vrha kupole i taj deo je bio prekriven nekim zastorom. Tada je na sva zvona objavljeno da je počelo sa izradom mozaika kupole, kad eto ti sad, niti skela, niti mozaika...
 
Тако нешто ја нигде нисам прочитао. Колико знам, познат је само распоред будућих фресака, али њихов коначни изглед, као ни извођачи, нису још увек познати. Јер, у питању је огроман посао на коме ће, поред домаћих, морати да буду ангажовани и грчки и руски стручњаци за мозаик. Засторима су сада прекривене бројне розете, одрађене перфектно у белом камену.
 
Hoce li neko ko ima vremena slikati one kucerke tj. mali trzni centar koji su porusili ispred hrama? :)))))))))))))))) konacno!
 
Bilo bi dobro,kad se vec slika hram.Lepa vest je da ce se prosiriti zeleni pojas oko hrama sa te strane a i setaliste nekih desetak metara.A ulica koja ide iza grama ce biti krivudava pa nece mori da se juri ko blesav kroz nju :kk:
 
Meni je ruglo ona ogrda iza parohiskog doma i nj treba ukloniti.
Hram je zamišeljen bez ograde, pa netreba i da postoji oko parohiskog doma
 
Pravice tu zgradu parohije ili sta,pa ce tu biti zgrada,u svakom slucaju bolje je dok je trenutno ograda nego kad uguse taj blok jos jednom zgradom :(
 
Ta ograda ograđuje prostor na kojoj SPC planira da gradi novu patrijaršiju. Stara dobra strategija SPC, pobodi kolce, a kad će i da li će da se izgradi, nema veze. Važno da se ima.
 
Bas tako,bilo je veceras u agape-u,svestenici pricaju delom i o ekologiji.Prekrstio sam se i ako sam ateista...

Evo sliek sa sajta urbela

vazeci-naslov.gif
 
Da su zaista nešto, bilo šta, kupili bi plac iza hrama, i tamo izgradili sve to, ali ovako su obične siledžije koje uništavaju parkove. Avaj, odosmo dalje od teme unutrašnjosti hrama, a o spoljašnjosti se priča na drugim temama.

Na slici se ne vidi planirana patrijaršija.
 
Video sam uživo koliki je plac za tu Patrijaršiju kod hrama Svetog Save. Em malo, em tesno za prilaz, em se krnji park... Zašto se nova patrijaršija ne bi zidala negde na Dedinju, pa naći širi i povoljniji plac negde od Senjaka do VMA.
 
Prvi put sam pre neki dan bio u kripti cara Lazara (jedan nivo ispod ) crkve Sv. Save (ulaz slobodan)
Primenjena rešenja u samom tom prostoru su fenomenalna (svodovi), predivno u njoj se oseća takva lakoća tj. nema teskobe i ništa ne pritiska odozgo

U crkvi sv. Petra u Rimu (Vatikan) jeste velika kripta ali se oseća nešto da pritiska odozgo što je ublaženo izlozbenim sadržajem koj svakog fascinira pa posetilac nije toliko svestan te teskobe.
Ona ne može ni prići lepoti i prijatnsti kripte crkve Sv. Save koja nije ni završena

Sobzirom da je taj prostor pretrpeo izmene koje su sigurno dosta i doprinele tome , ne znam ko je zaslužan ali svaka čast i hvala njemu
 
А хвала и теби на информацији да је напокон слободан улаз у крипту. Плусић од мене.
 
sizif":2b0qh9qd je napisao(la):
А хвала и теби на информацији да је напокон слободан улаз у крипту. Плусић од мене.
Bravo, jedva cekam da to vidim!

Zanima me da li ce moci da se izadje i gore na terasu? Da moze covek da obidje krug u nivou onih prozora ispod kupole, bio bi to mocan 360-stepeni pregled grada. A i da moze da se obidje na unutrasnjoj galeriji da se sagleda sav taj prostor crkve unutra i to bi bilo jako upecatljivo. Naravno, ne treba crkvu pretvarati u turisticki cirkus ali ja verujem da bi mnogi posetioci dali dobrovoljan prilog da im se tako nesto omoguci da diskretno obave. Mada, u Montrealu bezobrazno naplacuju ulaz u glavnu crkvu svima i bez pardona, ne znam samo da li to rade i za vreme mise.
 
Pocinjem suptilno da mrzim Hram i krivo mi je zbog toga. Ako vec govorimo o enterijeru, radovi su pre oko mesec dana, u vreme moje poslednje posete, bili potpuno stali. Medjuti, to ne bi bio ni najmanji problem da se plastika ne izradjuje na fucking CNCu. Verujem da ce i mozaici biti stampani na nekom ploteru kako je krenulo.
 
Gledajući slike (i spoljašnjosti i unutrašnjosti) ovog Templa/Übercrkve/pravoslavne katedrale/wannabe Notre-Dame de Belgrade ili šta već pretenduje da bude, a i raznoraznih mini-poduhvata po Srbiji, najzad sam shvatio gde je nestala recimo obilaznica. I zašto kroz zid na Hemijskom fakultetu može komotno da se provuče ruka.
 
Marcus Lupus":37xlbimv je napisao(la):
Gledajući slike (i spoljašnjosti i unutrašnjosti) ovog Templa/Übercrkve/pravoslavne katedrale/wannabe Notre-Dame de Belgrade ili šta već pretenduje da bude, a i raznoraznih mini-poduhvata po Srbiji, najzad sam shvatio gde je nestala recimo obilaznica. I zašto kroz zid na Hemijskom fakultetu može komotno da se provuče ruka.
Извини, али причаш глупости. И само ти се чини да схваташ.

Док су се у Србији руку под руку, једна поред друге, градиле и црква и школа, напредовали смо и у инфраструктури. Математика и хемија су бесплодне док их не озрачи дух и да им смисао.
 
Vrh