Šta je novo?

Hram Svetog Save

Zar vizantiska carska boja nije bila za odjecu i carske lavre purpurna specificna nijansa crvene koja se dobijala od puzeva morskih i bila veoma skupa
Zato carska lavra Zica ima purpurnu fasadu /crvenu/
Danas vidim pod purpurnom bojom dodje neka ljubicasta
Kao sto se od lapis lazulije dobijala plava
Inace postoje zapisi da su boje za freske manastira visoki decani placane kilo zlata kilo boje

Direkotre tako je. Svi carevi vizantije su bili zvani porfirogeniti - rodeni u porfiru. Porfir je iskljuciva boja vladajucih carskih dinastija vizantije. Kamen porfir se takode koristio u njihovim sahranjivanjem u sarkofagima i skulpturalnim delima koji prikazivaju basileisa. Vladari normana i franka u siciliji su imali isti obicaj. U prilogu bista cara Galeriusa iz Romuliane (Gamzigrad) i sarkofagi u Monrealu i Palermu i grupa cetri tetrarha.
Romuliana_Galerius_head.jpg

1280px-Tomb_of_William_I_of_Sicily_-_Cathedral_of_Monreale_-_Italy_2015.JPG

Palermo-sarcofago_di_federico_II.jpg

Venice_city_scenes_-_in_St._Mark%27s_square_-_St_Mark%27s_Basilica_%2811002237996%29.jpg

Da ne zaboravim i kralj Stefan Decanski i Stefan Dusan. Prva freska je iz Visokog Decana a druga iz Poloskog manastira u Tikvesu (levo u gornjem redu je Car Dusan koji je impresivno predstavljen u velicini od 2,73 m. Dusan i familija su predstavljani u momentu krunisanja od boga a andeo mu pruza mac u ruku. Ispod carske familije je prikazan Dragas sa porodicom. Ovako je predstavljan i feudalni redosled srpskog carstva: carska porodica je jedan stepen ispod nebeske a jedan stepen iznad zemaljske sfere.) :)
porforgenit je inace znacilo da je on/ona rodena u porfirnoj sobi u carskoj palati carigrada.
B3M6m_YIMAAUCZn.jpg

Freska_Polo%C5%A1ki_06.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493043#p493043:182otjzl je napisao(la):
orjen » 16 Nov 2017 07:34 pm[/url]":182otjzl]Da ne zaboravim i kralj Stefan Decanski i Stefan Dusan. Prva freska je iz Visokog Decana a druga iz Poloskog manastira u Tikvesu.

Мени када је реч о злату падају на памет Цар Душан и Краљ Урош из Пећке Патријаршије (а и сада је реплика ове фреске изложена у САНУ галерији):

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492709#p492709:2omt2f58 je napisao(la):
Sarajevska » 15 Nov 2017 10:49 pm[/url]":2omt2f58]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492692#p492692:2omt2f58 je napisao(la):
Delija » 15 Nov 2017 10:20 pm[/url]":2omt2f58]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=490466#p490466:2omt2f58 je napisao(la):
mradulovic » 08 Nov 2017 04:18 pm[/url]":2omt2f58]zanima me samo sta je tachno kvalifikovalo Milana Obrenovica a Aleksandra I Obrenovaca za lik u hramu
Квалификовало их је то што су издали српски народ и што су били опортунисти. У славној историји династија савремене српске државе изабрали су двојицу најспорнијих монарха. Не може бити случајно. Фали још само Алекасандар југословенски

Милан, Александар, Петар, Александар - то су 4 миропомазана владара за чијег вакта су се дешавале разне фазе у планирању и изградњи Храма. Какви су - такви су. Имали су и добрих дела за српски народ (мада, кажем, то је небитно за њихово осликавање у Храму) - ко је ослободио Ниш, Лесковац и Врање? Ко је осветио Косово код Куманова и Марицу код Једрена? Ко је ослободио Стару Србију? Чија је војска срушила АУ царевину? Чија држава једина није признавала безбожи и богоборачки СССР 20 година? [да не буде забуне, наводио сам разне позитивне ствари, а не кажем да није било много негативних]

Уосталом, нико у Храму насликан, до самог Господа Исуса, није безгрешан. Ни апостоли, ни јеванђелисти, ни Свети Сава.. Ко је без греха, нека први баци камен.
Заиста не могу да препознам смисао у овом посту? Ни за шта од болдованог никакве заслуге немају двојица горепоменутих.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493395#p493395:3exuwfx7 je napisao(la):
Delija » 17 Nov 2017 07:18 pm[/url]":3exuwfx7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492709#p492709:3exuwfx7 je napisao(la):
Sarajevska » 15 Nov 2017 10:49 pm[/url]":3exuwfx7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492692#p492692:3exuwfx7 je napisao(la):
Delija » 15 Nov 2017 10:20 pm[/url]":3exuwfx7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=490466#p490466:3exuwfx7 je napisao(la):
mradulovic » 08 Nov 2017 04:18 pm[/url]":3exuwfx7]zanima me samo sta je tachno kvalifikovalo Milana Obrenovica a Aleksandra I Obrenovaca za lik u hramu
Квалификовало их је то што су издали српски народ и што су били опортунисти. У славној историји династија савремене српске државе изабрали су двојицу најспорнијих монарха. Не може бити случајно. Фали још само Алекасандар југословенски

Милан, Александар, Петар, Александар - то су 4 миропомазана владара за чијег вакта су се дешавале разне фазе у планирању и изградњи Храма. Какви су - такви су. Имали су и добрих дела за српски народ (мада, кажем, то је небитно за њихово осликавање у Храму) - ко је ослободио Ниш, Лесковац и Врање? Ко је осветио Косово код Куманова и Марицу код Једрена? Ко је ослободио Стару Србију? Чија је војска срушила АУ царевину? Чија држава једина није признавала безбожи и богоборачки СССР 20 година? [да не буде забуне, наводио сам разне позитивне ствари, а не кажем да није било много негативних]

Уосталом, нико у Храму насликан, до самог Господа Исуса, није безгрешан. Ни апостоли, ни јеванђелисти, ни Свети Сава.. Ко је без греха, нека први баци камен.
Заиста не могу да препознам смисао у овом посту? Ни за шта од болдованог никакве заслуге немају двојица горепоменутих.

Горепоменута су тројица, не само двојица. Од тога што си болдовао - врховни командант при ослобођењу Ниша, Лесковца и Врања био је Кназ Милан. За остало што је болдовано, поред свог оца, заслуге има и регент Александар Карађорђевић.

Eee pa baš zato je besmislen. Ti si mi replicirala dodavanjem trećeg kojeg ja. nisam spomenuo.

Краљ Милан - владар за чијег је мандата Србија постала независна држава. Ово би нормалном народу било довољно, али да додамо: проширио државу, супротставивши се великој сили која је била намерна да нам узме и Ниш, а камоли Врање (што ће рећи - моја мајка би била Бугарка, да се питао цар Александар Други); први српски краљ од Средњовековља; изградио готово све националне институције, укључујући војску (понајвише њу, током владавине свог сина), припремивши је за ослободилачке ратове; ј... радикале у усрану гузицу (то му је за мене једна од већих заслуга).
Главна замерка, како то уме да примети Момчило Павловић: био женскарош. Е, благо нама.

Краљ Александар (Миланов син) - владар који је пробудио народну свест у Македонији. Покренуо четничку акцију (према историјским сазнањима брижљиво скриваним од јавности до пре неколико година - види књигу проф. Сузане Рајић). За његовог вакта Србија прешла у ред цивилизованих друштава: између 1895. и 1900. број убистава пао са више од 300 на мање од 100 годишње, и остао на том нивоу до данас. Покренуо индустрију и привукао страни капитал, услед импресивне законодавне делатности козервативне владе др Владана Ђорђевића (која се од кретена често ниподаштавала), проширивши извозна тржишта изван аустро-угарског шињела, на земље у којима дотад ништа нисмо продавали (Енглеска, Француска, Белгија...). Његов омиљени официр - Живојин Мишић, коме је спасао каријеру када је био оклеветан од гована - налик онима која су после дошла на власт и укинула Србију зарад "шире заједнице" - и који га је пратио на Хиландар (то путовање, иначе, противно вољи турског султана помену сјајни млади форумаш Вокс91).

Много смо грешни према овим људима, али много, највише због лажи које хранимо ево већ дуже од сто година.

Hvala ti Pantograf na pohvalama, a i dobro si me podsetio na knjigu Suzane Rajić-vladar na prelazu vekova...koju već odavno nameravam da pročitam. Udaljavamo se od teme, ali samo još da kažem da sam se baš iznenadio kada sam na Degaovoj izložbi letos pročitao da je Srbija, valjda 1884, bila druga zemlja u Evropi po broju ubistava. Strašan podatak. Inače, kralj Milan je drugovao sa brojnim francuskim impresionistima i sakupio impozantnu kolekciju slika, zbog koje bi nam danas i Orsej zavideo. Prvi je u Srbiju uvezao pse za traženje tartufa, zahvaljujući kojima je i otkriveno nalazište kod Kragujevca..itd-ima još mnogo zanimljivosti o njemu, a forumaši neka ne zamere na udaljavanju od teme.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493471#p493471:3ed2j69q je napisao(la):
Delija » 17 Nov 2017 11:45 pm[/url]":3ed2j69q]Eee pa baš zato je besmislen. Ti si mi replicirala dodavanjem trećeg kojeg ja. nisam spomenuo.

Споменуо си трећег - Александра југословенског.

Најновије слике из Куполе долазе нам ни мање ни више - од Црвене Звезде. Видимо да је она највиша скела која је водила до самог Христовог лика већ уклоњена.

све разумем, али да у 21. веку користе црквено-словенски или старо-словенски, шта ли је већ, то ми не иде у главу. Је л се црква прави за наше аскурђеле и њихове чукундеде или за нас и наше потомке? Мимо тога, свака част за обим изведених радова током ове и прошле године...

Pa kod katolika je latinski, kod muslimana arapski...
Dakle, to je neka osteprihvacena praksa u glavnim religijama koje se dosta oslanjaju na tradiciju

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Па шта треба да напишу ?

Брт Христ & апостоли из краја? :)

U tome i jeste fora, da se sakrije da te recenice i nisu neka narocita ni pamet ni motivacija. Zato lepo napises na nekim hijeroglifima i to se potpuno uklapa u religijski koncept kojim se okupljaju mase - sto manje znas to vise verujes.

Ko tebi brani da se obrazujes naucis a da nozda netreba da napisu na latinici sa sve #

Religija i jeste izgradjena na strahovima i neznanju masa kojima se lako manipulise. Sto se manje zna lakse je. To koriste i politicke partije. Nije slucajno sto se reformacija pojavila sa opismenjavanjem stanovnistva nakon Gutenbergovog patenta stampace masine, kada su prevodi tekstova postali dostupni sirim krugovima ljudi.

kako je najlakse prezirati ono ocemu se ne zna nista, a opet kriti se iza prosvecenosti i znanja ;)
Postoji izraz za takvo ponasanje, no to nije tema.
Mene fascinira nesto drugo. Odakle tolika potreba za bavljenje drugima? Otkud uopste zelja za komentarisanjem bilo cega sto nije deo zivota neke jedinke?
Zasto bih se kao navijac Zvezde bavio dogadjanjima u Humskoj, zasto bih kao ateista ili agnostik, komentarisao ono sto je vezano za veru i religiju?

A te price "religija je opijum za narod" su jako jeftina propaganda, posebno sto su dolazile (i dolaze) od nekih drugih koji su veru u Boga menjali za veru u Partiju (savez komunista), naravno jos strozu i iskljuciviju.

@marone
Mislis, "patentiranja" ukradene masine? ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

@laki72
Moze i tako :)

Zna li se kada ce skloniti platformu? Verovatno ce biti neko svecano 'otvaranje' kupole.

Све добро и лоше креће из религије.Религија је уствари култура једног народа,која и одређује на којем је нивоу нека цивилизација.Пре религија је владала потпуна анархија у којој је владала само закон јачег.Управо је религија успоставила неке законе,и претворила нас људе у цивилизована бића.Наравно постоје разлике међу религијама, неке уназаде а неке унапреде друштво.Протестантизам је очигледно најуспешнија јер друштва која прихватили учења ове религије су и најбогатија.

Лаки,
То да је религија "опијум за народ" јесте Марксова мисао, па и није тако "јефтина", јер свакако није реч о јефтином мислиоцу-пропагандисти.

И не знам због чега сте од језичког питања - од чињенице да СПЦ никад у потпуности и свесрдно није прихватила Вукову реформу - направили политички Гранд шоу, тј. емисију о смислу живота коју води Предраг Сарапа.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496146#p496146:3uf8nvn1 je napisao(la):
marone » 27 Nov 2017 01:08 pm[/url]":3uf8nvn1]@laki72

Zna li se kada ce skloniti platformu? Verovatno ce biti neko svecano 'otvaranje' kupole.

Колико сам чуо, радови на уклањању лифта и велике конструкције почињу 1. децембра и требало би да се заврше до Нове године.

Такође, из неког разлога, почело је малтерисање и "пескарење" јужног дела Храма, постављене су и скеле (а као што знамо, на реду за мозаик после куполе је олтарски део, тј. исток храма).

Hriscanska religija objasnjava nesto sasvim prosto: covek zivi u dimenzijskom okviru vremena i dozivljava samo trenutni momenat kao stavarnost. Tesofijsko se moze zakljuciti: svaki od nas nije SADA ono sto je NEKAD bio, a postace neko koji SADA nije. U razlici bog ne postoji u vremenskoj dimenziji, bog je nedeljiv u proslost, sadasnjost i buducnost. Teosofijsko a i fizicko gledano nas svet se vremenski siri; vreme se moze umnozavati. Bog postoji van vremena i njegov "svet" se ne siri (nedeljiv na proslost, sadasnjost ili buducnost). Ovo shvatanja doslo je sa Parmenidesom, preko Platona i neoplatonske filozofije je uslo u teosofijsko shvatanja istocne i zapadne crkve. Paradoks hriscanstva je to, sto bog kroz isusa postaje covek u vremenu. Nijedno pitanje je toliko paradoksalno kao sto je nedeljiv bog postojao u vremenu. Samo verom se taj ogromni jaz moze prebroditi.

Vizantijska umetnost je nasla nacin da prikazuje boga i vecenost. Ikone i ikonopis ovo pitanje u dubini prate. Zivopis hrama se pre svega bavi tom centralnom dogmu hriscanske religije.

Vrh