Šta je novo?

Hram Svetog Save

Kakvo god da je objasnjenje, i dalje su mi katastrofa...potpuno odudaraju i zaista ih nigde nisam video u nasim crkvama. Ne izgleda mi kao nasa tradicija.
Ko zna kako ce to sve kasnije izgledati, ali mi ovako deluje kao varijanta kako da se jeftino pokrije sto veci deo zida, kako bi na manji deo dosli mozaici...mozda i gresim, ali videcemo.

Renderi buduce mozaicke unutrasnjosti Hrama Sv. Save

0404velika.jpg

0406velika.jpg

0405velika.jpg

0402velika.jpg

Koliko sam ja razumeo potrebne su godine. Ps ovo je samo render u stvarnosti ce bojle izgledati uveren sam.

Prilično jezivo.
Zar se srpsko slikarstvo ni malo nije razvilo od Srednjeg veka kad moramo da falsifikujemo majstore iz tog perioda. Jednog dana kad nas kao civilizaciju budu otkopavali, mislim da će imati veliki problem u koji istorijski period da nas smeste!
Kol'ke pare odoše u vazduh!

Kada su Nemanjici podizali crkve i manastire tada je radjeno sa najkvalitetnijim,najmodernijim,najskupljim materijalima.

Freske su pravili od najkvalitetnijih boja. Sve je radjeno tako da bude ispred svog vremena.

Zasto i sada ne bi sve bilo uradjeno u tradiciji sadasnjeg vremena.

Mozete li da zamislite crkvu u staklo/celik/prednapregnuti beton fazonu? :)

Ili umesto freski da se postave LCD/plazma ekrani,projektori :)

Te lcd ces dobrano pricekati a Nemanjici su boju za freske placali zlatom im o tome pisanih izvora kilo zlata za isto toliko boje :kafa:

@Алексеј Гроз, Мики00

Храм није сликарска галерија. Православни иконопис има своја строга правила. Храм се не гради за сутра, већ за наредне векове, па мора бити ванвременскији. ЛЦД који би ти ставио за 10 година ће изазивати подсмех, а за 100-200 година људи неће знати ни шта је то.

Не доносите категоричке судове о стварима које не познајете довољно. Неке одлуке су доносили људи са неупоредиво више знања од вас. Рецимо, пројектант храма Александар Дероко - један од најблиставијих умова које су овај народ и град изродили.

Искрено препоручујем свим заљубљеницима у Београд његове фантастичне аутобиографске књиге "А ондак је летијо јероплан над Београдом" и "Мангуплуци око Калимегдана". Уживаћете у приказу нашег града с почетка ХХ века, али и у спознаји какви су дивни млади људи, с моралним и професионалним интегритетом незамисливим савременом човеку, паланку претварали у респектабилну европску престоницу. Обавезна литература за сваког правог Беобилдовца.

:gobb:

Samo sam rekao da su ranije hramovi radjeni najsavremenijom dostupnom tehnologijom,ne samo ikonopis vec celo zdanje.

Zasto i sada ne bi bili na isti nacin radjeni?

Najsavremenije dostupno. Pa i malo vise od toga.

Da su oni tada pravili supe iz svoga vremena niko ih se ne bi secao. Zar ne?

Zasto se i danas prave potpuno iste crkve kao pre 800 godina?

Da me neko ne shvati pogresno.
Nemam nista protiv Hrama svetog save ovakvog kakav je.
Nemam nista ni protiv ikonopisa i svega u vezi sa tim.

Samo pokusavam da vam ukazem da su nekada hramovi zidani najsavremenijom,a danas 800 godina starom tehnologijom.

I danas se zida savremenom tehnologijom, pre bih rekao da ti imas primedbu na arhitekturu, a to je vec stvar ukusa :) meni sve te modernisticke crkve po svetu odvratne.

Evo kako izgleda jedna "savremena" katolicka crkva u Zenevi:

6386_128837947306_549042306_2929683_3946934_n.jpg

Ogavno.

zivela sam u zenevi i svaki dan sam prolazila pored ove crkve...fuj fuj fuj!!!!!!!!! ziveli hramovi koji se grade kao pre 1000godina. AMIN!

Da su pre hiljadu godina gradilihramove kao što je ovaj na slici gore, onda bi nam bili fuj hramovi koje imamo xD

За све људе који воле модерне цркве... можемо и корак даље, шта ће нам уопште цркве? Црква може лепо да изнајми простор у хотелу. То је модерно и прогресивно а буде и приступ ЛЦД екранима. Видите какву сам рекламу добио поштом пре неколико месеци.

postcard242.png

Не, хвала, за мене радије византијски стил :rolleyes:

Ja zaista ne razumem koji vi imate problem? Jel se plašite konkurencije drugih crkava? je*******iga, borite se sa time.

Uostalom, svako ko se šetao Zagrebom, malo dalje od Trga Republike, zna koliko se bolje uklapaju nove crkve, pa makar izgledalo kao Darth Vader u sred mise, ili ona izuzetno dobra kod koje je arhitekta gledao Korbozjea kod Jaruna, nego ova anahrona bulažnjenja SPC-a u Srbiji (naglašavam u Srbiji, jer je već bigvlada okačio koliko dobrih spc crkava ima u izgnanstvu). Uostalom, crkva sv. Marka je hiljadu miliona puta modernija od ovih konglomerata betona i cigala, a građena je 39te. (I JOŠ nisu završene freske u njoj).

sizif":2lj5t9b4 je napisao(la):
@Алексеј Гроз, Мики00

Храм није сликарска галерија. Православни иконопис има своја строга правила. Храм се не гради за сутра, већ за наредне векове, па мора бити ванвременскији. ЛЦД који би ти ставио за 10 година ће изазивати подсмех, а за 100-200 година људи неће знати ни шта је то.

Не доносите категоричке судове о стварима које не познајете довољно. Неке одлуке су доносили људи са неупоредиво више знања од вас. Рецимо, пројектант храма Александар Дероко - један од најблиставијих умова које су овај народ и град изродили.

Искрено препоручујем свим заљубљеницима у Београд његове фантастичне аутобиографске књиге "А ондак је летијо јероплан над Београдом" и "Мангуплуци око Калимегдана". Уживаћете у приказу нашег града с почетка ХХ века, али и у спознаји какви су дивни млади људи, с моралним и професионалним интегритетом незамисливим савременом човеку, паланку претварали у респектабилну европску престоницу. Обавезна литература за сваког правог Беобилдовца.

:gobb:
Ja nisam doneo nikakav kategoricki sud.
Poznajem jako dobro rad Deroka, a i jako dobro znam da ovaj hram koji mi imamo nije po njegovom projektu. Potrazi malo, pa ces se i sam uveriti.
Ja znam da pravoslavni ikonopis ima svoja pravila, tj. kanone, ali se oni odnose na kompoziciju biblijskih prikaza, a ne i na sam stil kojim se oni oslikavaju.
Uporedite samo fresko-slikarstvo u Srbiji u Srednjem veku. Po Vasem, svi manastiri bi isto izgledali i bili u istom stilu. Sto, na svu srecu nije tako. Od Zice preko Sopocana, mogu se primetiti drasticne promene u stilu. Sopocani se cak smatraju prvim dahom renesansnog slikarstva. Tako da danas, kad neko u 21. veku kaze da je "jedini ispravan stil onaj iz 13. veka", meni zvuci, najblaze receno, zanimljivo.

Ambassador":3pqwf5zj je napisao(la):
Uostalom, crkva sv. Marka je hiljadu miliona puta modernija od ovih konglomerata betona i cigala, a građena je 39te. (I JOŠ nisu završene freske u njoj).
Kakva nam je fresko-slikarska politika, nadam se i da nece biti oslikana. Bio bi to veliki greh za onako lepu crkvu!

Vrh