Iskreno, uopšte mi nije jasno, zašto se crkvenom graditeljskom tradicijom smatra jedni srpsko-vizantijski stil i sve neovo što se gradi mora biti u tom stilu? Po čemu su crkve na prostoru Bačke, Banata, Srema i svernog dela centralne Srbije manje srpska pravoslavan tradicija od ovih južno od Dunava? Umsto da budemo ponosni, što smo kao narod, usprkos vekovnoj otomanskoj okupaciji uspeli uhvatiti korak sa evropskim tokovima, pa među retkima imamo i klasicizam, barok i romantizam, mi se retrogradno isključivo vraćamo u srednji vek i samop je to dobro, a sve drugo ne valja. Za primer se može navesti svaka novokomponovana crkvena građevina po Vojvodini Reoublici Srpskoj, Centralnoj Srbiji. (Pod ovim ne mislim na Hram, neko na raznorazne crkvice koje su od devedesetih naovamo).
Ко је то рекао, осим овде на форуму, да се традицијом сматра српско-византијски стил (а шта је то?). Зашто све мора да буде у том стилу, мислим да је питање неодрживо, јер је много нових храмова који припадају свему само не том неком српско-византијксом стилу.
Већ смо причали о томе, али није згорег поновити, да су се храмови на северу градили по типским или мање више типским пројкетима, да су постјала правила, а пре свега ДИРЕКТИВА да сви храмови буду споља једнаки. И наравно у стилу какав је био модеран у то време. Имамо и изузетке из тог периода, а то је на пример Преображенски храм у Панчеву. Дакле, ми нисмо ишли у корак са Европом, већ је то било наметнуто споља. Да нисмо били окупирани, питање је како би се градитељство развијало.
Нетачна је тврдња да се по Војводини зида ретроградно:
Панчево, храм св. Саве на Миси,
Панчево, храм св. цара Константина и царице Јелене
Нови Козарци, храм св. пророка Илије
Девојачки бунар, храм св. великомученице Мрине - огњене Марије
Лејанка, хрма св Василија Острошког
Лукићево, храм трећег обретења глав св. Јована Крститеља
Дакле све су у Банату, године градње од 2000 па на овамо. Прво, све су модерне архитектуре, без опонашања нечега, а спојени звоник у великој већини случајева данак архитектури у том ситом Банату где је већина храмова била изграђена у 19ом веку.
Сви храмови изузев последњег је благословио на градњу еписком Никанор, који важи за "ретроградног"