Тесла
Готово су симпатични напори појединих да своју мржњу и злобу представите као објективност. Другачије се и не може очекивати од особа које су продукт времена у коме је милитантни атеизам био званична религија, а испирање мозга увелико на снази.
Никола Тесла је сам одлучио како је желео бити сахрањен - по православном обреду. Тако је било и учињено, док неко није одлучио да га ископа, спали и од пепела му направи музејски експонат - мерило поштовања које су имали не само према једном великану, већ и човеку уопште.
С тога, било каква даља дискусија је неоснована, и само последица хватања за сламке од стране оних које Теслине жеље не занимају, баш као ни сам Тесла, а који ово доживљавају као идеолошки дуел - дуел који су, узгред, изгубили на свим пољима, од моралног до интелектуалног. Све њихове приче и аргументи су без икаквог основа. 'Он је превелик за (нама мрску) СПЦ' - ништа до пуке предсрасуде у мржња. То није аргумент. 'Његови најближи потомци су рекли итд.' - половична истина, па и лаж. Било како било, људско биће је мало више од претка својих потомака, а колико знам, није пракса да се људско биће третира као 'заоставштина' и иметак својих предака, па су наводне жеље и 'жеље' његових најближих - а свакако не веома блиских - 'потомака', небитне у светлу постојања тестамента и Теслине изричите жеље да буде сахрањен по православном обреду.
Зато, молимо престаните са овом представом, јер сте невешти глумци.
Потрошња, владике и скупоцена возила
Још један пример мржње под ореолом забринутости и поштења. Новац који се користи је највећим делом новац верника, или директно, или путем пореза који је од нас убрајан, а који политичари - великодушно, по правилу пред изборе - на сламчицу дају за изградњу овог објекта. Можда некима смета што се државни новац користи за изградњу верског објекта верске тела које им није мило, али, шта да се ради. И мени је мрако што моји порези финансирају издајнике на власти. Но, то је стварност. Они су изабрани (од стране идиота, али свакако изабрани), баш као што је овај народ, на мое се убраја порез - хтео то неко или не - православан. Реалност на терену је таква, па жалимо.
'Расипништво' самих владика је, наравно, преувеличано и сасвим споредно. Никога не занима у чему се владике воде, већ како дискредитовати цркву, па да се не лажемо. Разуме се, владике требају служити као пример у друштву, па је расипнтво појединих свакако за прекор. Али, оно што чине, чине на своју духовну штету, и штету цркве. Цркве, као верског тела, па самим тим је на нама верницима и члановима тог верског тела да се бринемо о том проблему - то није проблем оних који у цркву не улазе и не дају прилог.
И, као што је неко већ поменуо, било би нам вредније дискутовати о расипништву државних функционера, који би, супротно стварности, такође требали служити као узор. У овој земљи не постоји концепт служења држави и народу међу онима на најодговорнијим државним функцијама - то је стваран и знатно већи проблем од стварног или умишљеног проблема епископских Аудија.
Изглед храма
Верски објекти нису у истој равни као остала здања. Они служе у одређене сврхе, и за те сврхе су вековима обликовани, попримио свој препознатљив облик. Свакако да верски објекти не морају бити кич остварења разноразних нео- архитектонских смерова, али јесте чињеница - доказана на Западу, где је од Ватикана II наступио период модернистичке архитектуре у изградњи храмова - да архитектура тржних центара и стамбених блокова није у стању реплицирати атмосферу верских објеката какви су нама познати.
Из тога следи да, иако се можда не ради о архитектонски најбољим решењима, са естетске тачке гледишта - мада и ту има доста пристрасности и злонамерног приступа - , наше цркве врше своју функцију боље него предложени алтернативи. Свакако да треба имати укуса кад је реч о употреби архитектуре минулих времена (мада, и не ради се само о минулим временима ако се иста архитектура примењује и данас), али јасно је да тренутно нема ваљане замене за досадашњу праксу.
Сам Храм је споља поприлично лепо здање. Свакако да је могло бити и лепше, имавши у види неке од других предлога, али касно је сада мењати ствари. Усресредимо се на унутрашњи изглед. Мозаик ће изгледати прелепо у унутрашњости храма. Да ли и онај бели мермер лепо изгледа? Не знам.. Мени се не допада баш толико, али видећемо.