Šta je novo?

Hram Svetog Save

Мени су и старо и ново решење само већ предвидљиви изрази домаћег збуџавања и немара према било каквој естетици или хармонији. Ово ширење парохијског дома је и само по себи већ предвидљив потез за организацију која је хтела да се урна Николе Тесле пренесе у Храм јер од истог прави сад вашариште и тежи да згузи што више може у тај део. Следећи логични потез је, наравно, паркинг који се наплаћује свима осим поповима а ради кога ме неће изненадити да за пар деценија посеку овај воћњак

Nisam vidio da stavljaju tu kockastu sumu. Zalosno ali ja sam vise naucio o pravoslavlju od par amerikanaca i engleza koji su presli na pravosavlje i odnos kakav pravosavlje ima/treba da ima sa prirodom, a kod ljudi koji vode SPC i koji odobravljaju sve ovo, sto bi bili najvisi celnici u crvki, izgleda da nemaju pojma od tome.

Pravosavlje ima pogled da je Bog i covjek dio prirode, a da ljudska ruka bez Boga moze da stvori dosta toga ali na kraju sve se unisti zbog nase lose strane. Druga stvar je da ponekad se liturgija moze sluziti u sumi, jeli Bog je priroda.

Stavljati sumu u kocku, i jos cu da pogodim da nista drugo tu nece biti kao prirodni cvjetovi i slicno, je bukvalno ilustracija modernog doba i pokusaj covjeka da kontrolise prirodu, umjesto da bude dio prirode (kako je u izvornom pravoslavlju). A kad vam neko preko neta prica ovavke stvari, a ljudi iz SPC prave kockaste sume, onda znajte koliko su duhovno razvijeni ti ljudi.

Trebalo je da konkursom dobijemo resenje, pa da se provere sve varijante ali sa 2 glavna uslova:

1. ne cuvati postojeci zasad nego osmisliti kompletan prostor nanovo
2. predvideti ne samo rusenje postojece zgrade parohihjskog doma nego i proveriti poziciju patrijarsije ili bilo koje druge funkcije u zoni.
3, proveriti mogucnosti za razvoj novih saobracajnih resenja u celoj zoni izmedju slavije, autokomande i cuburskog parka.
4. provera mogucnosti vizuelne revizije okolnih fasada posebno u ulici koja je iza planirane patrijarsije.

Ovako ako se gleda resenje kao resenje ono je samo po sebi guranje pod tepih problema kojima niko nece da se pozabavi. Cuvanje drveca je posledica ovih koji se vezuju za drvece po bulevarima, debilno gledanje sveta kroz neki animizam dok nam kinezi seku sume na homolju i dok cuvamo parkove dok eno pola kosutnjaka nestalo u noci. Drvo se zasadi ponovo, prostor koji sada kompletiramo treba dugorocno da traje, ne da dodjem o u situaciju da shvatimo posle 5 godina da je prostor nedosledan i da nije resio potrebne probleme. Ako ne posecemo sumu a kako onda kvalitetno da dodjemo do kvalitetnog resenja? Ne razumem, sadnja ove kocke od drveca je i posledica potrebe da se nadje bar jedan kultivisani deo jer prostor platoa nije suma, nego treba da bude artikulisani park u gradskoj urbanoj sredini. Da prostor bude uoblicen i da dobije formu.

Napravi mi resenje bez da mi napravis resenje.

Све у свему, и претходно решење парка, и ово које сада изводе су неприродна, накарадна и без сагледавања основне функционалности кретања.
Како је пројектант замислио кретање на релацији Краља Милана - Храм?

Ni meni nije jasno kako neko skolovan predlozi i osmisli ovo. Ajde neki obican covek da svoje dvoriste ovako osmisli, nekako da se shvati...

Ne mislim da je toliko lose, ali je prilicno amaterski.

Тешко би неки смислио и своје двориште овако.
Узмимо за поређење саборну цркву у Темишвару која је и туристичка атракција, и уређење њене околине.

Original i jednostavan široki prilaz.

Branko_Pešić's_Legacy_in_Adligat06.jpg

Ni meni nije jasno kako neko skolovan predlozi i osmisli ovo. Ajde neki obican covek da svoje dvoriste ovako osmisli, nekako da se shvati...

Ne mislim da je toliko lose, ali je prilicno amaterski.

Nenormalno je da za ovako bitan prostor nije bilo nekog ozbiljnog međunarodnog konkursa, ovo trenutno rešenje je praktično popločavanje svega bez bilo kakvog smisla.

Pritom ovi radovi se izvode bez bilo kakvih dozvola i van zakona, ovo nije neko održavanje već kompletna rekonstrukcija ogromne javne površine.

Gledam ovaj novi plato i vidim hiljade kvadrata poplocanog prostora. Moze li iko strucan da mi kaze je l to ima neku prednost? Hoce li tu da se skuplja narod (nece)? Ima li iko u gradu da zna ista da osmisli osim da postavi (cesto nekvalitetno) silne ploce?
Je l ovo stvarno ikome lepo? Ajde oko hrama, pa neki kruzni oblik, razumem, ali ovo...
Pogledajte prilog 237881
Meni celo ovo uredjivanje Hrama poslednjih godina, deluje kao neka zbudževina bez ikakvog plana. Mislim da su taj deo popločali bez ikakve ideje šta će dalje raditi. Isto je j sa onim belim kockama umesto granitnih ploča koje su mnogo bolje izgledale… sve je jedna velika improvizacija i igranje…

Vrh