laki72 je napisao:Koliko imate Vladika SPC?
A sad pogledajte koliko imate stecajnih direktora, dirwktora propalih drustvenih preduzeca, direktora gubitasa, budzetskog javnog sektora...
Koliko agencija? Svi oni su direktno i iskljucivo finansirani vasim parama kroz budzet i njihovi Audi, Mercedes i BMW vozni park vam ne bodw toliko oci koliko Audi u kome se vozi neki Vladika SPC?
laki72":n34adnos je napisao(la):o d l i c n o.
Sve nase `novce` SPC potrosi, zar ne?!
Inace ovaj Jeep Cherokee sa slike vredi manje od punta iz kragujevca.
To je inace druga generacija Cherokee-ja i proizvodio se do pre 10 godina.
Trenutno se na trzistu Srbije ovi primerci krecu od 3500EUR do 7500EUR
Петак, 28. фебруар 2014.
Потписан споразум града, републике и цркве о постављању споменика Николи Тесли
У Патријаршији Српске православне цркве данас је потписан споразум између СПЦ, Владе Републике Србије и Привременог органа града Београда којим ће се обезбедити услови за израду и постављање споменика Николи Тесли у порти Храма Светог Саве на Врачару. Споразум су потписали Синиша Мали, председник Привременог органа, Зорана Михајловић, министар енергетике, развоја и животне средине и Патријарх српски Иринеј. Потисивању споразума присуствовао је и Горан Весић, секретар Привременог органа града Београда.
Синиша Мали, председник Привременог органа истакао је велико задовољство поводом потписивања споразума и подсетио на досадашњи ток разговора.
– Ми смо пре неколико недеља имали први састанак као Привремени орган града Београда са Српском православном црквом око тема које су биле значајне за цркву и у којима град Београд може да учествује и помогне. Једна од њих је управо крунисана овим споразумом који смо потписали данас, а односи се на премештање урне Николе Тесле из његовог музеја у порту Храма Светог Саве, као и изградњу споменика Николи Тесли поред Храма. Град Београд подржава ову иницијативу, која је дошла од стране СПЦ, и ми ћемо обезбедити све услове да се под одговарајућим прописима урна пренесе из музеја у порту, а такође ћемо и обезбедити све сагласности неопходне да се потребне дозволе и сва остала папирологија уради у што краћем временском периоду. Захваљујем Његовој светости на овој иницијативи, као и министарки Михајловић на томе што подржава ову иницијативу. Тиме долазимо до тога да ће Никола Тесла, поред Карађорђа у Храму Светог Саве представљати јединствену целину која је изузетно значајна за историју, не само града Београда, већ и Србије – рекао је Синиша Мали.
Он је нагласио да ће у ту сврху бити формирана деветочлана радна група у којој ће равномерно бити заступљене све три стране и која ће оперативно спроводити све елементе из споразума.
Зорана Михајловић, министар енергетике, развоја и животне средине рекла је да Влада Србије жели да буде део једног оваквог пројекта.
– Као министру, част ми је, што ћемо заједно са Српском православном црквом и градом Београдом урадити ову ствар и што ћемо урну једног великана, једног невероватног научника пренети у порту Храма Светог Саве. Министарство енергетике, не само што подржава, већ ће свим силама помоћи да се то реализује, а већ први корак је формирање заједничке радне групе како бисмо били што ефикаснији. Ми као Влада желимо да будемо препознати не само по талентима, већ по свим младим научницима који ће у овој земљи остати и који ће у њу тек доћи – рекла је Михајловићева.
Патријарх српски Иринеј рекао је да потписивање споразума представља историјски тренутак и изразио захвалност граду Београду и Влади Републике Србије на разумевању и усвајању иницијативе.
– Спаљивање Николе Тесле није било по његовој већ жељи његових сродника. Ми желимо да земни остаци велоког мислиоца из нашега рода, сина православног свештеника, почивају тамо где је најсветије место српског народа, Храму Светога Саве који се подиже у нашем времену прилозима српског народа и државе. Тамо је споменик Светом Сави, великом Карађорђу и ништа логичније није него да на том месту почивају та велика три имена наше историје и културе. Веома сам благодаран на томе, јер од Николе Тесле у времену у коме је рођен није било већег ума, не само у нашем народу, већ и свету. Хвала свима који ће помоћи да се подигне споменик у непосредној близини храма и да у његовом подножју буду земни остаци Николе Тесле – казао је патријарх Иринеј.
nombre":1wlmnr0s je napisao(la):Nama ni 60 godina nije dovoljno da resimo neki problem.
Homer Jay":3an1jl2k je napisao(la):Podizanje spomenika Tesli u porti Hrama jeste lep gest SPC, naročito zbog te dimenzije izvesnog "pomirenja" nauke i religije, iako lično smatram da preterujemo u rabljenju imena ovog velikog naučnika ili bar da to radimo uglavnom iz pogrešnih motiva i(li) na pogrešan način.
Ali zašto bismo urnu iz Muzeja Nikole Tesle prebacivali u Hram?
laki72":2k6k51uf je napisao(la):Ja kao vernik i postovalac SPC kazem da je ideja o premestanju Tesline urne totalna glupost i idiotarija.
Ne znam od koga je potekla ideja, ali nije dovoljno 'zamrznuti' je, vec treba potpuno odustati od nje!
Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
nnikolic1986":3bvwzdpk je napisao(la):@Staklena_Wool_nica
Delom u kom si napisao: "ali Teslinov pogled je i olicenje Srpskog postojanja", pokazao si nam da tvoje misljenje nije bitno.
Nikolić: Plan za Hram Svetog Save »
10. Mart. 2014 | 15:14, Izvor : Beta, Komentari: 0 komentari
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio je predsedavajući sednicom Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save, Plan i program aktivnosti društva za 2014/15. godinu.
Na sednici su rezimirani obavljeni radovi na Hramu Svetog Save u Beogradu u prethodnom periodu i radovi koji su u toku. Trenutno se izvode radovi na uređenju enterijera kripte, odnosno podzemne etaže Hrama, u kojoj će se na površini od 1800 kvadratnih metara nalaziti brojni duhovni sadržaji, poput grobne crkve posvećene Svetom knezu Lazaru i kripte u kojoj će se ubuduće sahranjivati srpski patrijarsi. Kripta se radi u vizantijskom stilu - delom freskopisana, a delom u mozaiku.
Nikolić je naveo da će aktivnosti Društva biti posebno usmerene na implementaciju ugovora potpisanog između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o izradi mozaika u Hramu, realizaciju druge faze izgradnje i uređenja istočnog dela Svetosavskog platoa i sprovođenje akcije doplatne poštanske marke. Sednica Skupštine Društva zakazana je za utorak, 29. april 2014. godine.
direktor":368z3b41 je napisao(la):Da razjasnimo nesto
1.Urna se nebi nalazila u krpti hrama niti u samom hramu
2.Nalazila bi se na platou kod fontane na ulazu u NBS u podnoziju spomenika u koje bi bilo u staklu
3.Muzeju je pod hitno potrebna zgrada nova namjenska a ne kuca porodice gencic koja je potrazuje u restituciji
4.Zgrada je u svojini drzave srbije nastala konfiskacijom
5.Treba napraviti muzej sa dejlom MAUZOLEJOM tako zadvoljiti i crkvu i naucnike i da nebude dio postavke vec sahranjen dostojanstveno
6.Pronaci adekvatnu lokaciju
7.DRZAVA Srbija je sekularan po uredjenju nevidim sto se tu SPC mjesala
8.Cemu zurba u sred kampanje preko prece naokolo blize
Ostavite Teslu na miru