Naravno da nikada u životu nisam kročio van granica Beograda i naravno da nemam pojma kako je van njega.
A sad da se uozbiljimo. Ako su drugi koji su pisali na forumu lagali za strance, onda lažem i ja.
Ukupna količina zelenila ne znači da ne može neki grad ili neka oblast da bude zelenija nego li što je prosek u nekim drugim državama. Ovo naravno ne znači da je Beograd neizostavno zeleniji u proseku nego li neke druge države. A i percepcija stranca ne mora nužno da bude povezana sa realnom slikom. Eto, recimo, pročitao sam ovde da je bilo i stranaca kojima je utisak vezano za gradski prevoz bio da možemo lakše da stuignemo od tače A do tačke B, nego oni u njihovim gradovima. To opet ne znači da je u realnosti tako, niti da je svuda lošije sa metroom.
Dalje, čitajući komentar stičem utisak da se proputovalo sveta uzduž i popreko, a da se svoj grad osim uskog dela, ni ne obilazi. Baš to sedanje na travi i piknikovanje sam video na više mesta u gradu. Kalemegdan, Tašmajdan, Košutnjak, Vukov spomenik (pritom ne mislim na beskućnike), Zvezdarska šuma, Ada Ciganlija, Mirijevski park, park kod VI gimnazije, pa u naselju kod mene (okolina Prokopa)... Niko nikad nije bio legitimisan od strane policije (komunalaca). Barem ne da ja znam.
Treće, to što su nam određeni parkovi u fazi poluraspada je i do nas samih, na neki način, jer se za mnoge stvari, pa tako i parkove, očekuje danadležni tačno znaju u kojem su stanju, šta im fali i sl. i da u svakom trenutku imaju sredstava i ljudstva da ih sve istovremeno sređuju. A kada bi se akcenat građanstva stavio na neki konkretan park, isti bi bio sređen među priritetnijima, jer tamo gde nema bunjenja građana, tamo se smatra da je sve u redu i da se ne mora ništa (u)raditi.