Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Пун ми је .... њиховог духа. Ипак је требало да се испише и на српском, не знају сви тај "амерички" језик :p

Jelovnik je ispisan na srpskom, i plaća se u dinarima.

Meni se ovo ne svidja, bio prvi i verovatno poslednji put.
Uvući se u separe je poprilično teško za one sa malo većim stomakom.

они са мало већим стомаком ни не треба да иду на овакву храну :p

био сам на неимару код њих, цене су јаче, али је утисак симпатичан а храна супер. не бих могао да једем стално, али је врло занимљива.

„Дунавска капија” затвара „Југославију”
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... ju.sr.html

Обнова хотела у чијем комплексу би требало да се нађу две куле од по 137 метара требало би да почне за две године и заврши се 2019. године. – Неизвесно је да ли ће урбанисти дозволити подизање облакодера те висине

dunavska-kapija.jpg

Пројекат вредан 277 милиона евра у компјутерској анимацији

Најповољнија прогноза за реконструкцију хотела „Југославија” јесте да ће се завршити тек 2019. – тринаест година одкад је први пут најављена. Као да желе да докажу да ће се чекање исплатити, власници, грчки инвестициони фонд „QSinvestment”, сада обећавају, уместо само једне куле од 33 спрата, два торња те висине. Између њих требало би да буде обновљено здање хотела.

Зелено светло до сада није добио ни претходни пројекат који је предвиђао само једну кулу од 147 метара. Зато је питање да ли ће градски урбанисти одобрити двоструко већу екстраваганцију. Посебно ако се има у виду да на тој локацији, од око пет хектара, за сада није предвиђена градња објеката виших од 100 метара. Планирана 33 спрата захтевају већу висину, то јест 137 метара.

„Денјуб риверсајд”, локалну фирму која у име грчког власника води посао, то није обесхрабрило и кажу да „урбанистички прописи не познају такву врсту забране”. Постоји ипак студија високих објеката, која даје услове за изградњу облакодера и која је била главна препрека претходном пројекту. Пола године после усвајања студије, надлежни су наложили инвеститору да изради план детаљне регулације (ПДР) за ту локацију. Њиме може покушати да докаже да високо здање не би загушило саобраћај и угрозило визуре града и да би око њега могло да се обезбеди довољно паркинг места. Израда ПДР-а поверена је Центру за планирање урбаног развоја (ЦЕП) и бироу „Жугај”. Планери су завршили студију локације после које следи израда тог документа.

– Доказали смо да концепт „Дунавске капије”, који осим обнове постојеће зграде хотела предвиђа и подизање две високе куле са луксузним апартманима и шопинг молом, може да задовољи све урбанистичке параметре. На тој локацији ће бити сазидано 137.000 квадратних метара, што је мање од максимално дозвољене квадратуре. Високим објектима штеде се зелене површине и слободан простор на платоу, а истовремено се постиже атрактивност пројекта – истиче Вук Ђуровић из ЦЕП-а.

Инвеститор ће, уверава Рајан Рајичић, сувласник фирме „Рил холдинг”, која је од јуна прошле године закупац хотела „Југославија”, расписати међународни архитектонски конкурс за идејно решење кула.

– Он би могао да буде објављен за пола године. То није само обавеза коју прописује Генерални план Београда већ и наша жеља. Победничко решење биће основа за израду главног пројекта. Градња кула могла би почети у фебруару 2016. године, а прве госте у „Кемпински” хотелу са пет звездица очекујемо почетком 2019 – каже Рајичић.

Какве су шансе да се овај пројекат, вредан 277 милиона евра, из компјутерске анимације пресели у стваран простор и да ли су само урбанистички стандарди кочничари инвестиције, у Урбанистичком заводу Београда нису хтели да коментаришу. О томе ће се, како каже директор завода Небојша Стефановић, изјашњавати када план буде на јавном увиду.

До почетка реконструкције „Рил холдинг” ће наставити да издаје канцеларије, локале и магацине, које је преузео пре шест месеци и сабласно празан и закатанчен хотел после седам година претворио у место за изласке, пословне састанке, концерте...

– Идеја нам је била да пре почетка градње искористимо објекат и зарадимо. Два спрата са 44 собе и апартманима реновирали смо и отворили уочи Нове године. Два спрата са канцеларијама су издата, у хотелу ће бити седам угоститељских објеката, а иза њега башта са бином за концерте – појашњава Рајичић.

-----------------------------------------------------------------

ХРОНОЛОГИЈА

2006. Фирма „Алпе Адрија хотели” (име променила прошлог априла у „Денјуб риверсајд”) купила хотел „Југославија” за 31,3 милиона евра. Иза ње стојао је капитал бизнисмена из Сплита. Он је продао 25 одсто власничког удела грчком инвестиционом фонду „QSinvestment”и обавезао се да испоручи и грађевинску дозволу. У реконструкцију „Југославије” и градњу трговинског центра и стамбено-пословног здања од 147 метара – планирано је улагање 130 до 150 милиона евра и посао за 1.200 људи. За израду идејног решења ангажован је архитекта Горана Војводића.

2008. После добијања акта о урбанистичким условима „Алпе Адрија хотели” продаје још 25 одсто власништва фонду „QSinvestment”

2009. Секретаријату за урбанизам поднет захтев за добијање одобрења за изградњу

2010. Због недостатака техничко-правне документације секретаријат је одбацио предмет. Исте године инвеститор се жалио Министарству животне средине и просторног планирања које је предмет вратило секретаријату. Инвеститор је тада затражио да се поступак прекине док не прикупи имовинскоправну документацију и предмет је архивиран. Крајем године усвојена је Студија високих објеката. „QSinvestment” купује преосталих 50 одсто и постаје стопроцентни власник „Југославије”

2011. Комисија за планове одобрила израду плана детаљне регулације

2012. Инвеститор најављује отварање хотела у јуну 2015. године

2013. „Рил холдинг” издаје део просторија и отвара летњу башту

2014. Инвеститор најављује нови пројекат са две куле и улагање од 277 милиона евра

-----------------------------------------------------------------

Добит Београда

41,7 милиона евра од накнаде за уређење грађевинског земљишта (отприлике потребно за завршетак „Интерцептора”, капиталног пројекта београдске канализације)

9,6 милиона евра приход од накнада јавним комуналним предузећима за прикључење на комуналну инфраструктуру

34 милиона евра од ПДВ-а за период од седам година

1,1 милион евра од пореза на имовину

576.000 евра од пореза на лична примања 1200 запослених у току изградње
Далиборка Мучибабић
објављено: 10.02.2014.

Из данашњег Телеграфа о истој теми. Део текста и цртеж су објавили са нашег форума.

10/02/2014 - 16:28
Ovako će izgledati luksuzni hotel Jugoslavija sa dve kule (FOTO)
Kao da žele da dokažu da će se čekanje isplatiti, vlasnici, grčki investicioni fond „QSinvestment”, sada obećavaju, umesto samo jedne kule od 33 sprata, dva tornja te visine. Između njih trebalo bi da bude obnovljeno zdanje hotela

http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/94 ... -kule-foto

@Спатио
Ниси прочитао моју реченицу изнад наслова Телеграфа. Видећеш да сам рекао да су део чланка и цртеж објавили (преузели) са нашег форума. Чланак из Телеграфа сам поставио чистокаонеко обавештење да се и са нашег форума преузимају чланци, слике, цртежи. Поготово то ради Телеграф, а они барем објаве од кога су преузели.

Данас тј сад већ јуче смо били на предавању архитеката који су радили ПДР за хотел Југославију на иницијативу инвеститора.

Директор је све то лепо исликао али мислим да не би требао те слике овде да објављује пре 18. марта када ће тај ПДР бити на увиду.

Прва дилема која је разрешена: 2005. године ивеститор купује парцелу са јасним и и прецизним урбанистичко-техничким условима који на датој локацији дозвољавају 33 спрата и ради план на основу њега. Од тог тренутка надлежне институције намишљају свакојаке услове да би на крају по њиховом испуњењу и тих услова одбацили последњи Војводићев пројекат.Притом,из града су инвеститору тражили да се враћа на нижи плански ниво од тих датих урбанистичко-техничких услова што је контрадикторно па чак и противзаконито.

Мислим да би директор ипак требао да постави слику која приказује суштину ове лудости а то је она табела са лепо пописаним свим контрадикторним условима различитих градских инстанци,секретаријата,завода и јкп-ова.

Наиме,идући од ГУП-а па наниже градски планови предвиђају на тој парцели коефицијент изграђености од 4.5 до 0.9 а под тим не мислим да је то распон који је дозвољен већ да различити планови и услови различитих градских структура задају различите и контрадикторне максималне коефицијенте изграђености на тој парцели.Парцели која притом чак није ни дефинисана већ у ГУП-у пише: "Парцела се има довести у правилнији облик". Иначе,колико варира коефицијент изграђености толико варира и дозвољена спратност од плана до плана,од институције до институције.

На пример надлежни завод за заштиту вода ту забрањује било какву градњу (од њих је тај коеф. 0.9) због уже зоне заштите водоизворишта (практично све градске обале имају такав третман) превиђајући стотине сплавова на самој реци.Заправо,ни један градски документ,план или студија се ни не бави нити препознаје сплавове.

Инвеститор је иначе предвидео два коридора за пешаке ка кеју као и јавни паркинг у склопу тих коридора. Укупан број паркинг места је за 4% већи од прописаног.

Занимљиво је то да студија високих објеката заправо и није проблем.Они који су је израдили нису хтели да преузму одгворност и у својој студији Југославију су препознали као "иницијативу за високи објекат" те преусмерили инвеститора на сам град.

То су само неки детаљи са занимљивиог предавања који је још неке вишегодишње дилеме којима смо се ми овде бавили разрешило.

milos.tro":31pr27ga je napisao(la):
Hotel "Jugoslavija" u filmu "Tri dana za ubistvo" (3 Days To Kill) iz 2013. godine
Pa zar im je malo bilo što su bombardovali hotel '99. godine, pa sada ponovo razoriše i gornje spratove? :grand:

Ништа ново, ето да се помене док не заживи нека делатност...

Да и овде поставим мој пост са теме "Хотели Београда":

Данас сам у хотелу Југославија резервисао две једнокреветне собе за пословне партнере из Енглеске. Пријатно сам се изненадио како је унутра уређено, а изненадио сам се и са ценама. Цена једнокреветне собе без доручка је 29,- евра, а са доручком 32,- евра. Све собе које су реновирали гледају на Дунав.
Сајт хотела је www.hoteljugoslavija.rs

Nisam znao da hotel ponovo radi. Baš sam se prijatno iznenadio kada sam pročitao ovde u temi da radi i pogledao Internet sajt hotela.
Čiji je hotel i ko upravlja njime?

Koliko li tek ti isti zapadnjaci mrze Njujork kad ga ruše u svakom drugom akcionom filmu? :roll:

Oni ruse sta god stignu cim iza toga im se ukaze prilika da imaju neki profit.

Pa "Independence Day" je razbio blagajne širom sveta samo zbog scene u kojoj svemirci razbucaju Belu kuću.
Kao da je juče bilo - ovacije u Sava Centru kao kada je Pančev dao penal u Bariju:)

Da, i ja sam gledao "Dan nezavisnosti" u bioskopu (mislim da je bila velika sala Doma sindikata), i ljudi su aplaudirali i skandirali kada su vanzemaljci spržili Belu kuću :D

Što se ove scene u "Three days to kill" tiče, mislim da Spatio nepotrebno diže dževu. No, verujem da tamo u dalekom svetu ume da se desi "izliv patriotizma u mozak" usled nedostatka kajmaka i rakije u krvi, tako da mu je oprošteno
slamka.gif

Reč je, zapravo, o još jednom u nizu "trči i pucaj" akcionom filmu, kakve poslednjih godina masovno producira Luc Besson (inače, zemljak dragog nam Spatiotecta). Hotel "Juga" valjda strada na samom početku filma, kada tajni agent Kevin Kostner juri neke loše momke iz Nemačke (!) koji petljaju nešto po Balkanu (ili nekoj drugoj Istočnoj Evropi koju naš grad ovde glumi). Posle toga se radnja seli u Pariz (ne zezam, stvarno :D) i nema više nikakve veze sa Srbijom.

Tako da nema ni govora o nekakvom "bombardovanju" ili antisrpskom filmu. Naprotiv, mi smo čak i nešto zaradili od tog filma, angažovane su i neke naše filmadžije kao saradnici (što je jako, jako važno budući da nemaju baš mnogo posla), malo smo se hvalisali kako je Kevin Kostner u gradu (vodili su ga i na koncert Beyonce), a čak je i sam hotel Jugoslavija zaradio neki dinar (jer snimanje u njemu, naravno, nije besplatno), a ova eksplozija je samo CGI, hotelu se ništa nije desilo. Uglavnom, Beograd je u ovom filmu stradao isto kao što Njujork, LA, Pariz i ostali gradovi redovno stradaju u ovakvim akcionim filmovima, i to nema ama baš nikakve veze sa nekakvom tajnom političkom agendom.

Tenzije na forumu su već prešle crvene linije u nekoliko slučajeva, i zaista bi trebalo da se potrudimo da smirimo situaciju, umesto što idemo unaokolo sa šibicama i kofom benzina i gledamo koju ćemo temu sledeću da raspalimo :grand:

Ok mozda sam burno reagovao, (nije bilo zbog nedostatka rakije ili kajmaka :p ),i naravno nisam hteo da potpaljujem temu.

Ali slika eksplozije sa natpisom "Jugoslavija" ispod budi u mene ruzna secanja iz 1999 kad sam u gimnaziji morao da branim Srbiju od ostalih vrsnjaka koji su podrzavali NATO agresiju i smatrali nas opasnim teroristima koji maltretiraju jadne albance.

Klasicno ispiranje mozga francuske televizije i antisrpska propaganda od 1991 pa na dalje su redovna pojava na TV-u nazalost.

^^ Obiliću, imaš oe mene, na mom nivou, Karađorevu zvezdu III stepena :lol:
+

relja":1gqw8ai7 je napisao(la):
^^ Obiliću, imaš oe mene, na mom nivou, Karađorevu zvezdu III stepena :lol:
+

Hvala puno! :D :p

Dodacu da sam te 1999 godine krenuo u samostalnu diverzijsku akciju u pola noci i isarao sprejom opstinu grada u kome zivim ogromnim slovima preko cele fasade sa sledecim natpisom: OTAN ASSASSIN!
*u prevodu "Nato ubice!"

Uklonili su natpis sutradan.

Моја другарица је у школи у Канади имала обавезне симулације избегличних албанских кампова које су протерали српски злочинци ... та пропаганда је била далеко озбиљнија него што смо ми овде свесни.

Део коментара "Вечерњих новости" од 21. јуна 1976. о убиству америчког амбасадора у Бејруту:

"Стотине мртвих људи у Бејруту више готово и не чине вест. Дошло је дотле да је за добру вест потребно убити амбасадора и то, по могућности, америчког... Смрт човека дубоко је лична, али смрт америчког амбасадора у Бејруту је ипак нешто мимо обичне смрти... Нажалост, америчка политика у Либану, на Блиском истоку и другде, често је и сувише пуна повода очајницима, угњетенима и обесправљенима да посегну за злочином. У случају америчког амбасадора није, очигледно, значајно да ли је он био истакнути службеник ЦИА или пак неко сасвим други. Нити је претерано значајно, ко су убице. Амерички амбасадор убијен је у Бејруту али сигурно да је властитом главом платио Тонкиншки инцидент, Ми Лај, Аљендеову трагедију, па чак и давну смрт конгоанског патриоте Патриса Лумумбе... Ако није изгубио живот због Тонкина, Малој је могао изгубити живот због Чилеа. Али могао га је изгубити једноставно, и због тога што коњ има кућу, што риба има кућу. Због тога што кућа служи човеку да буде срећан, а Палестинац нема куће и нема среће... Смрт америчког амбасадора - ма ко да је убица, ипак је далеко изнад личне судбине човека".

Те ми тако - испушисмо. Бела кућа је читава, наш генералштаб и (Хотел) "Југославија" рушевине. Земљом нам влада - амерички амбасадор. Аутор текста у "Новостима", који је ономад изазвао тежак дипломатски скандал, живи удобне пензионерске дане - у Лондону.
Уздравље.

Vrh