Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Detalji su dobrodosli volimo mi te pikanterije

spatiotecte":35jvmg6u je napisao(la):
Sta sam ja rekao u pocetku sto se ne poklapa sa ovim sto si ti rekao iznad? Dakle planiranje NBG 1946 i pocetak izgradnje NBG 1948 izgradnjom SIV-a?

OK nisam spomenuo taj "danski nasip" (eto vidis nisam ni znao da se tako zove) ali znam da je postojao pre drugog svetskog rata jer se taj nasip vidi na starim fotografijama gde se vidi i most kralja Aleksandra.

I po cemu to sto nisam spomenuo taj nasip me "jako disredituje"? :shock: :shock: :shock:

Дискредитује те површно схватање и (не)разумевање, али и једнострано сагледавање ствари. Споран је твој став око приобалног дела Новог Београда. Друго, појединачни пројекти/објекти не чине целовиту слику. И још битније, одговор ти лежи у називу регулационог плана, а надам се да знаш на шта мислим.

Uzimas mi za zlo sto sam cuo pricu da je Tito rekao urbanistima "povucite zgrade u odnosu na reku"
kao smesna je ta recenica, a joj smesnije je sto sam ja to izjavio koji sam arhitekta.

Mislim ta prica ima jako relevantnu osnovu samo sto nisam naveo detalje jer nisam mislio da ces da mi pametujes u smislu sta treba da pricam i da vredjam profesiju jer lupam gluposti ili kao sto si rekao da"kao po obicaju mesam loncice".

Не узимам никоме ништа за зло. Једноставно ми је невероватно шта чујем, односно шта читам од колеге. Да ли си свестан какве сам ја све приче чуо? Само не узимам све здраво за готово и не стварам врсту трачарења. И све проверавам. А за мешање лончића, да не замарам људе небитним детаљима из наше расправе са ФБ-а јер стварно немам обичај да причам о личним стварима или приватним разговорима, сети се само мог статуса где си се ухватио као пијан плота да тврдиш нешто. Па, човече асистенти и поједини професори су смејали твојим бисерима... Немој да схватиш ово лично, али пријатељски истичем ситуацију...

Da se razumemo, jako mi je drago sto si od "entuziaste" arhitekture 2006te kad sam te upoznao i kad te moja komsinica sa Dorcola uputila kod mene da ti objasnim neke cinjenice o arhitekturi, postao diplomirani arhitekta koji ima relevantno znanje o Beogradskoj arhitekturi ali veoma mi je zao sto primecujem da imas sve agresivniji stav prema nekim mojim izjavama tako sto ti znanje u struci raste!

Хвала на лепим речима. Па није баш од 2006. године (од познанства), али добро рачунаш од тад време што је сасвим океј. Па сад, чињенице о архитектури сам хватао раније, али и касније.
Нисам агресиван уопште. Сасвим сам миран. Ал' јесам отворен. Е, сад некима смета отвореност и то разумем. Можда ти се чини због писања/читања да је тон агресиван, али није... Чињеница је да нисам никада никог одбио за разговор или помоћ или било коју информацију, а нису били само људи из Србије. Штавише, чак сам доста и приступачан за разлику од неких људи.

Da imas obimno znanje o Beogradskoj arhitekturi, definitivno imas jer te to interesovalo da ucis i to je za pohvalu ali ne moras to da iskazes na nacin da mi ostali sto smo manje upuceni ili sto jednostavno nismo pohadjali srpsku arhitekturu na fakultetu ispadamo indijanci kad nas uzimas u usta.

Нисам оспоравао ничије знање, а још мање рекао да неко нема појма... Такође нисам истицао припадност некој школи, и то по националној основи. Извини, али то не стоји стварно...

Dakle ako te vec zanima prica "sta je Tito rekao za NBG prilikom predstave plana ", tu pricu mi je ispricao moj dobar prijatelj arhitekta Predrag Krgovic koji ima 70 godina i koji je projektovao Objekte francuske drzavne televizije u parizu, Kule Fiat na La Defense i koji je imao Nikolu Dobrovica kao profesora na fakultetu pa mu je on ispricao to jer je on bio prisutan tada kad je Tito gledao projekat i kad je tito izjavio da zeli da zgrade budu uvucene u odnosu na reku.
Cemu onda tolika drama oko te cinjenice?????

Uglavnom nisam hteo da davim ljude sa ovim detaljima...

Анатол, то је препричавање. Уз дужно поштовање, али човек није сведок конкретне ситуације. Ја познајем доста људи сличних година који су радили код Добровића или имали било какве контакте или везе са њим, па нисам чуо ништа слично. Па чак и Равникарови списи и чланци који су објављени после дугогодишње железне нам завесе не говоре баш тако, а у којима је цела та ситуација била дословно представљена у конкретном часу давне 1947. године (био је директан учесник конкурса и сведок догађања). Истина је да је било утицаја око зграде СИВ-а и ЦК-а првенствено, односно репрезентативних зграда тадашњег система у зеленилу, али не и померање зграда како си рекао. Упореди само хронолошки планове и схватићеш шта говорим.

Исто тако познато је да је у српској архитектури одувек постојао јаз међу јаким ауторима, односно ауторитетима. Тако Никола Добровић никада није поменуо у својим радовима да је преузео основе Брашованове идеје за нови град на левој обали Саве, а може се пратити та нит и континуитет. Исто тако је чињеница да је Драгиша Брашован био на маргинама у послератном времену, јер није био погодан систему. На крају је и сам Добровић страдао од истог тог система... Но, али то је друга тема сад...

И свакако постоји отвoрена сумња, па и отворено питање, да ли је са намером остављено празно место у послератном периоду, где је према предратном пројекту требало да никне потпуно нови град.

Problem je sto mi o dogadjajima koji su se desili za vreme komunizma ili pre 50-60 godina kad nismo bili ni rodjeni mozemo samo da imamo predpostavke ili da prepricavamo price koje smo culi od starijih kolega (koliko god one delovale istinite ili neistinite)

Kako drugo da proverimo te cinjenice?

A da je Nikola Dobrovic bio zrtva sistema to je definitivno tacno.
Bas kad je u pitanju projekat Generalstaba imao je sukob sa jednim oficirom komunistom i iz besa je bacio stolicu na njega.

spatiotecte":1f6kp743 je napisao(la):
Problem je sto mi o dogadjajima koji su se desili za vreme komunizma ili pre 50-60 godina kad nismo bili ni rodjeni mozemo samo da imamo predpostavke ili da prepricavamo price koje smo culi od starijih kolega (koliko god one delovale istinite ili neistinite)

Kako drugo da proverimo te cinjenice?

Проблем је много дубљи него што и слутиш. Људи, сведоци часа, умиру и носе са собом истину у гроб. Публицистика нам није као код Немаца и има пуно грешака. То је основна бољка наше архитектуре, и тек ће се видети проблеми код новијих генерација.

И то нису чињенице, већ изречене ствари које могу бити у већини случајева и субјективне природе. Чињенице леже на објективним сазнањима.

spatiotecte":1f6kp743 je napisao(la):
Bas kad je u pitanju projekat Generalstaba imao je sukob sa jednim oficirom komunistom i iz besa je bacio stolicu na njega.

Брате... Релакс мало, чо'ек је ишчупао само чинове са ревера генералу Гошњаку...

spatiotecte":3hdpec3v je napisao(la):
Bacio stolicu na oficira?
Hahha :) ,
da, a onda je mrmot zamotao cokoladu ;-)

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

direktor":3lhs31el je napisao(la):
A da srusimo hotel i vratimo investitoru pare ,nebi bilo zgoreg [sarkazam ]

Ili da se vratimo onome što je čitav Beograd očekivao kao nešto sasvim normalno. Da će zgrada biti obnovljenja i korišćena u svojim originalnim gabaritima, i dalje dosledno uklopljena u Novi Beograd kakav je na ovom mestu formiran. Običan zdrav razum sugeriše da je prostor koji je omogućivao čak 1500 prostorija, više pomoćnih objekata, uz vlasništvo nad okolnim zemljištem, na jednom ovako neverovatno skupom mestu i bez ikakve konkurencije na čitavoj desnoj obali Dunava, sasvim dovoljno veliki i dovoljno poželjan da bi mogao da zaradi BAR za svoju rekonstrukciju. Bez dodataka.

Investitori nisu poznati kao neko ko baca pare kroz prozor i zadovoljava se manjim onda kad ga niko ne sprečava da uzme više. Ali zato postoje procedure koje obezbeđuju da budućnost Beograda ne mora stalno da se oslanja na časnu reč investitora da je ono što on predloži zaista jedina opcija.

Što se tiče sugestije da je sada isuviše kasno i da nema smisla trošiti vreme na ovakve rasprave. Korist se ogleda u tome da će u nekom trenutku možda biti moguće uspostaviti dovoljno jasan većinski stav o važnim principima, i široku svest o postojanju problema, koji će sprečiti da se ovakve stvari ponavljaju. Da li su obale reka najužeg centra grada stvarno pravo mesto za gigantske, svaštarski orjentisane poslovne centre? Ili bilo koje drugo kulturno-istorijski značajno mesto? Prodajemo li sve što vredi ili bar nešto zadržavamo kao javnu površinu obraćajući pažnju na to šta moderni urbanisti misle o optimalnom uređenju grada? Od sada pa nadalje, da li investitori diktiraju SVE sadržaje grada, jer smo srećni kad se pojave, a nememo ni para ni volje da ih ograničavamo u bilo čemu, ili ovde postoji neko ko i dalje nešto planira, a da mu krajnji cilj nisu jedino pare koje sutra mogu da uđu u kasu? Znate li na šta će ličiti Beograd ako se sa ovakvim prioritetima i procedurama nastavi? Zbog ovih pitanja bi bilo lepo da se opredelite da li je ovo loše ili nije, bez obzira da li je za promenu kasno.

Ako je loše, neki od štetnih projekata se možda još mogu zaustaviti, a možda i ne mogu. Sasvim nebitno ako svako pokušava najbolje što ume. Ako je stvarno kasno za ove projekte, onda se možda može sprečiti da se ista stvar ponovi u Savskom amfiteatru, a po najavama izgleda da se stvari kreću tačno u pravcu koji se pokazao toliko uspešnim u slučaju Zahe i Hotela Jugoslavija. Ogroman tržno poslovni centar, naravno na obali, i investitor sa kojim je za njega verovatno VEĆ napravljen dogovor, a da javnost ne zna kada i kako, pa će vrlo uskoro opet biti ono: "ali sada je kasno za promenu". Zbog toga sarkazmu i zaklanjanju iza "svršenog čina" nema puno mesta, pošto mi izgleda da su stvari prilično ozbiljne.

Giorano Angelo":1hz4oktd je napisao(la):
Брате... Релакс мало, чо'ек је ишчупао само чинове са ревера генералу Гошњаку...

Pa eto vidis, ko ce sad da povata sta je tu istina? :mrgreen: :wink:

A kako bi bilo da vaše lične probleme rešite preko pm, ili fejsbuka...

Izašao je članak u novostima o hotelu, pominju se dve kule visine do 133m?!

I Beograd dobija kule bliznakinje
IZVOR: NOVOSTI
Beograd -- Beograd će, svojim izgledom ličiti na svetske metropoloe ukoliko nekadašnja "Juga" dobije dve kule, koje će se "dizati" do 133 metara u visinu.

Rekonstrukcija beogradskog hotela "Jugoslavija" počeće za tačno dve godine, a ekskluzivni hotelsko-poslovni kompleks, ako ne bude novih zastoja, prve goste dočekaće 2019.

Vrednost celokupnne investicije je 277 miliona evra, a projekat obnove kompleksa na dunavskom keju otvoriće, kako kažu investitori, preko 15.000 radnih mesta.

Ceo projekat je trenutno u fazi prikupljanja potrebnih dozvola. Gradski sekretarijat za urbanizam u petak je na razmatranje dobio koncept plana i projekat sređivanja nekada popularnog prestoničkog hotela. Kada se kompletira sva neohodna dokumentacija, novobeogradsko zdanje postaće deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu "Kempinski".

Kada je izgrađen i otvoren, "Jugoslavija" je bio najveći i najekskluzivniji hotel ne samo u tadašnjoj zemlji, nego i na Balkanu. U njemu su boravili brojni zvaničnici i poznate ličnosti poput Ričarda Niksona, Džimija Kartera, kraljice Elizabete druge, Vilija Branta, Tine Tarner, Nila Armstronga...

Prema rečima Rajana Rajičića, direktora kompanije "Ril holding", koja u ime grčkog investicionog fonda "Kjues investment" upravlja rekonstrukcijom "Juge", hotel će biti deo luksuznog stambeno-poslovnog obkjekta "Dunavska kapija".

"Planirano je preuređenje prostora koji se prostire na pet hektara. Sadašnja zgrada hotela biće, ukoliko nam bude dozvoljeno, srušena sve do betona, a na tom mestu nići će poslovni-stambeni objekat, koji će osim hotelskih kapaciteta, raspolagati i sa velikim, ekskluzivnim tržnim centrom, podzemnim parkingom na dva nivoa, ali i stambenim delom na 33 sprata", rekao je za "Novosti" Rajičić.

Ukoliko planovi sa arhitektonskih skica pređu u građevinske poslove, Beograd će, svojim izgledom ličiti na svetske metropoloe, jer će nekadašnja "Juga" dobiti dve kule (severnu i južnu), koje će se "dizati" do 133 metara u visinu.

U jednoj od te dve kole biće uređen stambeni kompleks, u kome će se naći luksuzni stanovi na prodaju, koje, takođe, potpisuje brend "Kempinski". Druga kula biće rezervisana za poslovne objekte, a u prizemlju zgrade biće smešteni ekskluzivni restorani. Ipak, bez obzira na sve ove izuzetno atraktivne planove, treba biti poslovično oprezan jer je sličnih najava bilo još od 2006. godine (tada je aktuelna bila varijanta sa samo jednom kulom na 33 sprata) kada je firma "Alpe Adria hoteli" pazarila "Jugoslaviju" za 31,3 miliona evra, kao i posle 2008. kada je u posao uskočio gigant poput "Kempinskog".

stf":2yirwbsd je napisao(la):
Zuma":2yirwbsd je napisao(la):
direktor":2yirwbsd je napisao(la):
Zgradi Beka dat je status prethodne zaštite, što joj daje šanse da preživi ako se za dve ili tri godine proglasi za spomenik kulture - objašnjava Kulenović.
- See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/info/kul ... zjM74.dpuf
A sajt zavoda za upropastavanje spomenika je
http://beogradskonasledje.rs/kulturna-d ... ari-grad-2

Na prvom linku se kaže da Beko ima prethodnu zašitu. Ali ga na drugom linku nema u listi, a on bi trebao da daje trenutno stanje. Nisu valjda i ovde uspeli da je skinu?
Нису је скинули јер није ни постојала.
Предходна заштита је први корак ка заштити. Тај статус није заштитнички већ више као кандидат за заштиту.

Док је кандидат, нису дозвољене никакве интервенције осим конзервације (заштите) објекта. То је и логично.

Расписасте се ви :) Него мени је жао што су две куле ипак..но конкурс ће то све лепо да разради. Она једна кула ми се много више свиђала.. била је акценат хотелу, иако нису довољно срећно спојени, а ово му дође некако... бзвз.

Hotel_Jugoslavija_reconstruction_rendering.jpg

Хвала хотел југа на овим информацијама, непроцењиве су! Слажем се са већином ствари које си рекао, међутим заборавио си да поменеш да су инвеститори при куповини знали да не смеју да граде огромне висине а онда се бунили када им је такав предлог одбијан годинама. На страну што ја мислим да треба да се гради кула ту, али инветитор је то знао и ту нема говора.

spatiotecte":27qco3zz je napisao(la):
Giorano Angelo":27qco3zz je napisao(la):

Pa eto vidis, ko ce sad da povata sta je tu istina? :mrgreen: :wink:

Tо говори само да преносиш гласине... Ја се бавим само чињеницама.

Pa dobro ako si bas siguran u to sto izjavljujes, tj imas ozbiljan izvor, sto ne bi prihvatio to.

Ja samo zelim da znam istinu o nekim dogadjajima, nikako ne nadmecem svoj stav u smislu da kazem da ja tacno znam sta se desilo.

Mozda si ti u pravu , da je ovaj iscupao cinove i da je neko preuvelicao tu pricu. Sve je moguce.

A kad srede hotel otjerace splavove bar se nadam

118589810151813948155943.jpg

kopiras link izmedju img kodova da bi bio vidljiv interesantnije je :wink: valjada :)

Игоре,све похвале за интервју: http://www.beobuild.rs/read.php/629.html
Издвојио бих:
“Hteo bih da vam skrenem pažnju da investitor nije "fasciniran" soliterima, već da je to najcivilizovaniji odgovor na potrebu za povećanjem izgrađene površine zbog visine investicije i isplativosti celog projekta. Gledano sa te strane, kako bi vam se činilo da se 137.500m2 dobiju izgradnjom desetak osmospratnica i zauzimanjem maksimalnog koeficijenta? Bilo koja investicija u sektoru nekretnina koja se ne vraća za 12 godina maksimalno, potpuno je neisplativa i niko je nikada i nigde ne bi finansirao”, i dodaje neke pozitivne aspekte koncepta “GUP dozvoljava 220.000 m2 - koncept predlaže =137.500m2; u GUP-u je navedeno 10% zelenila - koncept predlaže = 26% zelenila itd.”.

Суштина.

@Delija

Definitivno taj odgovor predstavlja i odgovor na nase novobeogradske urbanisticke dileme zauzeca i visokog koeficijenta izgradnje.

Malo smo pomenuli problematiku iz ranijeg perioda tek da imamo kompletniju sliku. Sada je mnogo bitnije da vidimo i da se ponadamo da ce investitor zaista uspeti da izgura projekat i krene sa izgradnjom.

cam00104.jpg

cam00105.jpg

Да не остане дуго овако...

cam00106.jpg

Место будуће куле. О да, биће то визуелни напредак, који неће скривати реку више него вулканизер.

а овде би се низ високих објеката савршено наставио ( замислити кулу у десном углу )
cam00103.jpg

Dve godine svi zakupci u hotelu su "sigurni" do kada počinje gradnja.
Prva dva sprata su kancelarije, kao i prizemlje. Deo iza je prodat kazinu (6000m2)
dva sprata su sobe. Ostatak se ne koristi.

dsc1225.jpg

Ako želite da popijete espreso od 145 dinara i jedete američke palačinke prelivene javorovim sirupom i slušate the turtles, chuck berrry i the platters-e

dsc1227.jpg

Ulaz
dsc1228.jpg

dsc1230.jpg

dsc1231.jpg

dsc1233.jpg

dsc1234.jpg

dsc1236.jpg

dsc1237.jpg

dsc1238.jpg

dsc1239.jpg

sobe

dsc1240.jpg

dsc1243.jpg

dsc1244.jpg

mermerni pod, stepenište i zidovi su stvarno dobro obrušeni, oprani i ispolirani.

dsc1245.jpg

Deo gde se radi
dsc1246.jpg

dsc1247.jpg

dsc1250.jpg

Moravac":mmzlyuul je napisao(la):
Dve godine svi zakupci u hotelu su "sigurni" do kada počinje gradnja.
Prva dva sprata su kancelarije, kao i prizemlje. Deo iza je prodat kazinu (6000m2)
dva sprata su sobe. Ostatak se ne koristi.

dsc1225.jpg

Ako želite da popijete espreso od 145 dinara i jedete američke palačinke prelivene javorovim sirupom i slušate the turtles, chuck berrry i the platters-e

dsc1227.jpg
Јел ова биртија на сликама у Србији или Америци кад је све исписано на енглеском. Још само недостају оне мале уса заставице и да буде заокругљен утисак :notok: . Ужас.

Pa u tome je fazon duh amerike preseljen u beograd ,takv je koncept ,

Vrh