spatiotecte":35jvmg6u je napisao(la):
Sta sam ja rekao u pocetku sto se ne poklapa sa ovim sto si ti rekao iznad? Dakle planiranje NBG 1946 i pocetak izgradnje NBG 1948 izgradnjom SIV-a?
OK nisam spomenuo taj "danski nasip" (eto vidis nisam ni znao da se tako zove) ali znam da je postojao pre drugog svetskog rata jer se taj nasip vidi na starim fotografijama gde se vidi i most kralja Aleksandra.
I po cemu to sto nisam spomenuo taj nasip me "jako disredituje"? :shock: :shock: :shock:
Дискредитује те површно схватање и (не)разумевање, али и једнострано сагледавање ствари. Споран је твој став око приобалног дела Новог Београда. Друго, појединачни пројекти/објекти не чине целовиту слику. И још битније, одговор ти лежи у називу регулационог плана, а надам се да знаш на шта мислим.
Uzimas mi za zlo sto sam cuo pricu da je Tito rekao urbanistima "povucite zgrade u odnosu na reku"
kao smesna je ta recenica, a joj smesnije je sto sam ja to izjavio koji sam arhitekta.
Mislim ta prica ima jako relevantnu osnovu samo sto nisam naveo detalje jer nisam mislio da ces da mi pametujes u smislu sta treba da pricam i da vredjam profesiju jer lupam gluposti ili kao sto si rekao da"kao po obicaju mesam loncice".
Не узимам никоме ништа за зло. Једноставно ми је невероватно шта чујем, односно шта читам од колеге. Да ли си свестан какве сам ја све приче чуо? Само не узимам све здраво за готово и не стварам врсту
трачарења. И све проверавам. А за мешање лончића, да не замарам људе небитним детаљима из наше расправе са ФБ-а јер стварно немам обичај да причам о личним стварима или приватним разговорима, сети се само мог статуса где си се ухватио као пијан плота да тврдиш нешто. Па, човече асистенти и поједини професори су смејали твојим бисерима... Немој да схватиш ово лично, али пријатељски истичем ситуацију...
Da se razumemo, jako mi je drago sto si od "entuziaste" arhitekture 2006te kad sam te upoznao i kad te moja komsinica sa Dorcola uputila kod mene da ti objasnim neke cinjenice o arhitekturi, postao diplomirani arhitekta koji ima relevantno znanje o Beogradskoj arhitekturi ali veoma mi je zao sto primecujem da imas sve agresivniji stav prema nekim mojim izjavama tako sto ti znanje u struci raste!
Хвала на лепим речима. Па није баш од 2006. године (од познанства), али добро рачунаш од тад време што је сасвим океј. Па сад, чињенице о архитектури сам хватао раније, али и касније.
Нисам агресиван уопште. Сасвим сам миран. Ал' јесам отворен. Е, сад некима смета отвореност и то разумем. Можда ти се чини због писања/читања да је тон агресиван, али није... Чињеница је да нисам никада никог одбио за разговор или помоћ или било коју информацију, а нису били само људи из Србије. Штавише, чак сам доста и приступачан за разлику од неких људи.
Da imas obimno znanje o Beogradskoj arhitekturi, definitivno imas jer te to interesovalo da ucis i to je za pohvalu ali ne moras to da iskazes na nacin da mi ostali sto smo manje upuceni ili sto jednostavno nismo pohadjali srpsku arhitekturu na fakultetu ispadamo indijanci kad nas uzimas u usta.
Нисам оспоравао ничије знање, а још мање рекао да неко нема појма... Такође нисам истицао припадност некој школи, и то по националној основи. Извини, али то не стоји стварно...
Dakle ako te vec zanima prica "sta je Tito rekao za NBG prilikom predstave plana ", tu pricu mi je ispricao moj dobar prijatelj arhitekta Predrag Krgovic koji ima 70 godina i koji je projektovao Objekte francuske drzavne televizije u parizu, Kule Fiat na La Defense i koji je imao Nikolu Dobrovica kao profesora na fakultetu pa mu je on ispricao to jer je on bio prisutan tada kad je Tito gledao projekat i kad je tito izjavio da zeli da zgrade budu uvucene u odnosu na reku.
Cemu onda tolika drama oko te cinjenice?????
Uglavnom nisam hteo da davim ljude sa ovim detaljima...
Анатол, то је препричавање. Уз дужно поштовање, али човек није сведок конкретне ситуације. Ја познајем доста људи сличних година који су радили код Добровића или имали било какве контакте или везе са њим, па нисам чуо ништа слично. Па чак и Равникарови списи и чланци који су објављени после дугогодишње железне нам завесе не говоре баш тако, а у којима је цела та ситуација била дословно представљена у конкретном часу давне 1947. године (био је директан учесник конкурса и сведок догађања). Истина је да је било утицаја око зграде СИВ-а и ЦК-а првенствено, односно репрезентативних зграда тадашњег система у зеленилу, али не и померање зграда како си рекао. Упореди само хронолошки планове и схватићеш шта говорим.
Исто тако познато је да је у српској архитектури одувек постојао
јаз међу јаким ауторима, односно ауторитетима. Тако Никола Добровић никада није поменуо у својим радовима да је преузео основе Брашованове идеје за нови град на левој обали Саве, а може се пратити та нит и континуитет. Исто тако је чињеница да је Драгиша Брашован био на маргинама у послератном времену, јер није био погодан систему. На крају је и сам Добровић страдао од истог тог система... Но, али то је друга тема сад...
И свакако постоји отвoрена сумња, па и отворено питање, да ли је са намером остављено празно место у послератном периоду, где је према предратном пројекту требало да никне потпуно нови град.