JohnyBgood":smcef5k1 je napisao(la):
ППС
@Зума, да ли би ти, наравно да можеш, срушио, рецимо, "Београђанку"? Или зграду "Политике"?
Aman ljudi, koliko puta moram da ponovim istu stvar! I ja zelim visoke, lepe i moderne zgrade. Nemam nista protiv da one budu i u samom centru. Ne bih rusio ni Beogradjanku ni Politiku. U odnosu na druge evropske gradove Beograd je unistavan na sve moguce nacine, i malicioznoscu drugih i nasom sopstvenom gluposcu, a isto se nastavlja i dan danas. Bas zbog toga, jedino sto zelim je da zastitim ono nekoliko stvari koje su nam sasvim slucajno ostale, koje su lepe, i koje nam svi u svetu priznaju da su lepe. Sta turisti gledaju kad dodju kod nas? Kalimegdan, Adu Ciganliju, Zemun, netaknute delove obala, Skadarliju. Dive se panorami sa Kalimegdana, Ratnom ostrvu, splavovima na rekama. Spisak onoga sto nam je ostalo "od starine" je nazalost blizu kraja. Mozete ga i sami zavrsiti. Poneki od starijih delovi grada, poneko izletiste. Opustena atmosfera nekoliko ulica daleko od freneticnosti biznisa i saobracaja. Zastitite samo to, pa na ostalom delu grada gradite sta hocete. Da li je to mnogo traziti? Ne kazem da konzervirate delove pod zastitom. Nego, razvijajte ih, ali tako da istaknete i maksimalno iskoristite onaj kvalitet koji nam je tu ostavljen u nasledje, i koji je zato jedinstven pa ga treba pustiti da se razmahne ne gurajuci tu bilo sta drugo. Pri tome je turisticka eksploatacija tih kvaliteta u dugorocnom pogledu daleko komercijalnija, a usput i manje stetna za infrastukturu i ceo grad, nego bilo koja alternativa soping molova i poslovno problematicnih biznis centara na samoj obali reke. Isto kao sto je za Srbiju bolja poljoprivreda od pravljenja racunara, tako cemo se malo ofajditi ako cekamo da nam Google dodje u Zahin kompleks, a mnogo vise ako na tom mestu napravimo nesto sto ce jos vise istaci tvrdjavu i tako joj pomoci da privuce jos vise turista. Namerno se karikira moj stav koji je za nasu situaciju savrseno logican, a po povrsini grada koju pogadja krajnje ogranicen. Uz svo ovo pisanje, niko da nam kaze zasto se sve sto predlazete ne moze napraviti par stotina metara dalje, ili bilo gde drugde? Oteracemo investitore!? Meni je ovo prosto ponizavajuce. Kao da kolektivno skidamo gace, namestimo se, pa jos molimo za uslugu: Da li biste bili ljubazni da "investirate" u mene? Ako mogu da pronadju jedino ekonomski interes da investiraju u zemljiste koje nigde drugde ne bi mogli ni da sanjaju da dobiju, a inace ce da odu, tu nema ni reci o zdravom biznisu. Od takvih treba bezati. Ali ja ne verujem u to. Oni zele ovo, zato sto im je to ponudjeno, pa bi bili ludi da odbiju. Kad bi im se nudilo nesto drugo, izabrali bi to drugo. Nijihova ponuda bi bila prividno manje velikodusna, ali poslovno kvalitetnija, pa bi mi na duze staze vise profitirali, da ne spominjem da bi profitirali i na tome sto nismo turisticki i kulturno degradirali krajeve grada koji vec sada imaju jasan, trajan i zdrav poslovni kapacitet bez obzira na bilo kakve sadasnje i buduce medjunardne krize.