Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Ja kao pravnik,ne vidim nikakvu prepreku da se nesto kupi,prepravi i iskoristi.Zakoni i druge norme su tu da olakšaju društvene odnose,a ne da ih otežaju,tako da ono što Delija priča su besmislice.
ovo nije radjeno za domaćeg investitora,to je za lako zapaljive forumaše

imaginarni investitor Zepter.Baš moja poenta,okače se 3 slike,lošeg kvaliteta,i napiše se ovo je koncept,ili projekat koji će da uradi XY firma iz Srbije.

Nego jedno ozbiljno pitanje povodom Beko Projekta.

Da li će u naselju Beko,pločice u kupatilu biti rozedo ili ciklama boje?

вучко35 тролчина.
једноставно му игноришите постове и наравно пријавите.

Delija":3f940i6i je napisao(la):
Страх ме је да питам јер можда отварам пандорину кутију,Ал' ајде,кад је бал, нек' је бал... Шта ти смета код куле поред хотела "Југославија" ?

Smeta mi pristup koji se na potpuno isti način ponavlja na toliko mesta da je sada već postalo očigledno da je u pitanju princip, a ne slučajnost ili neznanje. U najkraćem, korišćenje prostora koje je toliko pogrešno da bi se to pre moglo nazvati destruktivnim. Najvažiji i najdragoceniji prostori Beograda se toliko preopterećuju funkcijama i dodatnim kvadratima, i to isključivo komercijalnim, da to praktično uništava njihovu osnovnu ili logičnu namenu, odnosno prirodne prednosti koje imaju.

Ne znam koliko je ljudi imalo prilike da neke letnje večeri šeta kejom od Karađorđevog trga do Hotela Jugoslavija? Šteta što nemam fotografije, jer je to skoro nemoguće opisati. To je reka ljudi, ogromna masa koja više liči na monolitni zid koji se preliva od travnjaka, preko gornjeg šetališta, na donja dva. SVE je puno. Niz ukotvljenih brodova-restorana, čamaca i skutera na reci, redovi vašarskih objekata, uličnih zabavljača i prodavaca, ringišpila, trambolina, zidova za penjanje, drvenih tvrđava, sve do same ulice i veštačkog brda sa ostacima stubova Zemunske železničke stanice. Na nebu su zmajevi, sa i bez kanapa i ljudi u njima, a zemljom se ne može proći. Narodu tako očajnički treba mogućnost da pobegnu iz svoje sumorne ulice negde gde ima dovoljno prostora, vazduha, reke i veselja, da ovaj haos trpe bez roptanja. Vec se po gužvama na autobuskim stanicama može videti da ovde dolaze deca i tinejdžeri iz čitavog Zemuna, uz dobar deo Novog Beograda koji je sa klincima ionako stalno na keju. Ujutro je sve puno džogera, preko dana biciklista i penzionera, uveče svih redom, a nocu, sve do jutra, cela okolina odjekuje od muzike koja prati modnu reviju što se valja ka splavovima ili bar sedi na klupama ako već nema para. Kad je tu pontonski most, nova golišava reka non-stop teče ka Lidu i Ratnom Ostrvu. I sve to se uzima kao potpuno normalno, zato što su svi oduvek smatrali kao samo po sebi razumljivo da je ovaj kej samo noviji deo stogodišnjeg Zemunskog keja koji se pruža od Gardoša, preko starog jezgra Zemuna, pa se nastavlja pored Dunava sve do Ušća. Čak je deo Zemuna je počeo sa organizovanim građanskim protestima kad su pokusali da uzmu svega dva metra travnjaka na keju da bi napravili parking. Na kraju je Đilas morao da naredi da vrate zelenilo. To je deo načina života i elementarne logike koja je očigledna svima koji tamo žive i provode vreme.

I sada je neko smislio da se baš TU, na tom poslednjem parčetu slobodnog prostora i zelenila od koga ionako nije ostalo puno, jedinstvenom mestu sa toliko vec postojećih namena i potreba koje zadovoljava, da baš tu napravi STAMBENU ZGRADU, 1500 metara KONFERENCIJSKOG PROSTORA, PRODAVNICE, Velnes i Spa centar (!), podzemnu garažu od četri nivoa (tako da se uz postojece, a sada i ogromne dodatne mase ljudi, na SAM KEJ dovuku i isto tolike mase automobila, kao da završetkom Kineskog mosta saobraćaj u Zemunu neće kolapsirati već samo zbog njega), da se dakle BAŠ TU napravi gigantski poslovni kompleks veci i od "Beogradskih Kapija" od čitavih 150.000 m2, 33 sprata i 150 metra visine! Ko j*** sto hiljada ljudi koje su već tu, danju i noću, zašto umesto njih tu ne bi STANOVALI oni koji imaju para, a da preostala masa ima gde da kupi šporet. Dunav i Lido su besplatni, pa je bolje da plate Spa centar. A naročito je važno da rukovodioci sa svojm bogatim zapadno-istočnim pokroviteljima mogu da drže konferencije na samim obalama svih naših reka. Tako će pola njih moći sa prozora konferencijske sale da pljune na Kalimegdanske zidine, a druga polovina da pljune na masu ispod svoje 33 spratne kule. Ako ovakve stvari dozvolimo, taman smo to i zaslužili.

Lepo si rekao, ovom gradu i njegovim gradjanima i ne treba nista osim jednog provincijskog vasara gde svi mogu da se najedu, nasetaju, naslusaju i nagledaju pevaljki i tako jednim udarcem zadovolje sve svoje potrebe....

Ne branim bespogovorno ranije navedene projekte ali Beograd nikada vise od 1860-ih nije zaostajao u odnosu na tkz. razvijeni svet kojem "stremi", a sad je jasno i zasto.

Кеј је жив и пун људи,дакле кула се не сме градити. Сјајно Зума ти то повезујеш.

Чекајте, зар није критичарима свих спорних пројеката до сад, универзална локација где би "то дозволили" управо Нови Београд?
Колико смо пута чули реченицу:
"Ето им толико НБГ па нека граде"?

Колико је пута та реченица изговорена управо за Беко?

И сад исти ти форумаши не би дозволили да се ишта зида баш на том Новом Београду? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hotel Jugoslavija je u Zemunu, ne na Novom Beogradu :D

Да, администативно....визуелно и топографски је то НБГ. И бре Реља, буквалисто. :D

Ne znam ja šta znači "vizuelno i topografski to je NBG" :) - Stvari se ne mogu tako relativizovati.
Na tom mestu se nalazila železnička stanica Zemun sa kolosecima, još od Autrougarske...
Ili jeste ili nije u Zemunu - a to zemljište je od uvek bilo deo Zemuna.

Ako cemo realno, sve do Dzona Kenedija bi trebalo da bude NBG iz prostog razloga sto je to nbg gradnja blokova i nema veze sa istorijskim Zemunom... A hotel je mnogo iza te "granice"... Ali nebitno :D

Zuma, nasem gradu trebaju vertikale pod hitno, ali vertikale koje bi oslobadjale prostor na nivou zemlje, a ne da ih cickamo (i kad bi mogli) kao Menhetn, Dubai, Sangaj... Slazem se da je na keju guzva cesto, ali to je iz razloga sto su nam najlepse obale neuredjene... Mnogo ljudi dolazi tamo iz potpuno udaljenih krajeva grada... Vertikala kod Jugoslavije bi bila izvesno probijanje leda, a ne nesto sto je mnogo bitno meni licno... Inace, mislim da ta obala treba da ima reprezentativnu vertikalu...

Moja zelja je da Beograd u buducnosti ima landmark vertikale, a ne sume solitera... Znaci na svakih par km po neki soliter ili neka grupa solitera... To je po velicini Beograda dobro, a i humanije je...

Па Реља, када гледаш град у целини, панораму или из ваздуха, када гледаш урбанизам, архитектуру, дух места, харизму, тај део града је НБГ а не Земун. Људи га тако доживљавају.

Не спорим да је тај потез административно Земун, или историјски, али то не значи да је и својом микроклимом Земун. За мене Земун има посебан земунски шмек, харизму, а Хотел Југославија и пет солитера до Кеја Ослобођења то нису.

Уосталом, не знам зашто о томе расправљамо. Јасно је на шта сам мислио када сам рекао то што сам рекао.

Ja kao Novobeograđanin to doživljavam kao Zemun, a i svi koji tamo žive taj deo grada doživljavaju kao Zemun.
Svi moji prijatelji, poznanici, bivša i dr to smatraju kao deo Zemuna.

Da to nije Zemun, nego Novi Beograd - je tvoje tumačenje.

Slažem se da monumentalna ostvarenja moderne arhitekture treba graditi pre svega na NBG i da ne treba baš svako slobodno parče zelene površine davati svakome ko se pojavi sa koferom para. Pa ovi nisu do sada uspeli da otvore postojeći hotel, a treba da im se da još?!? Zar nam treba još jedno otvoreno pa napušteno gradilište? Muka mi je devastacije poput "Ušća".

Na toj zelenoj površini treba urediti park sa stazama, klupama, zelenilom, igralištima...nešto što će služiti stanovnicima Beograda.
A ovakovom rasprodajom svake slobodne zelene površine zarad kratkoročne popune budžeta i masnih provizija povlašćenih samo dokazujemo da je Srbija postala "neuređena zajednica" - kao što nedavno reče neko iz jedne partije sa čijim stavovima se najčešće ne slažem...

Izvini što sam uopšte spomenuo.

Kako je fino kad se odmoriš od foruma i onda ti prvi dan neko napravi skandal od najtrivijalnije i najbeznačajnije rečenice u celom postu. Alal vera.

Čini mi e da je krajnje vrema da batalim ovaj forum.

@STF - pa, jesi se "malo" podsmevao tuđim stavovima, zar ne?
Šta ti bi?

razgradjevinar":3ciu1hxd je napisao(la):
zuma zumarum, ne dao vam bog da kupite gradjevinsku parcelu pored koje on seta :)

Onaj ko u našem gradu može da dođe do poveće parcele, da je preimenuje u građevinsku i da dobije dozvole da gradi stambeni i poslovni prostor - je taj od koga se treba plašiti, a ne član nekog internet foruma.

Na žalost, sve je više podsmevanja na Beobuildu.

relja":l05fle6k je napisao(la):
lažem se da monumentalna ostvarenja moderne arhitekture treba graditi pre svega na NBG i da ne treba baš svako slobodno parče zelene površine davati svakome ko se pojavi sa koferom para. Pa ovi nisu do sada uspeli da otvore postojeći hotel, a treba da im se da još?!? Zar nam treba još jedno otvoreno pa napušteno gradilište? Muka mi je devastacije poput "Ušća".

Na toj zelenoj površini treba urediti park sa stazama, klupama, zelenilom, igralištima...nešto što će služiti stanovnicima Beograda.
A ovakovom rasprodajom svake slobodne zelene površine zarad kratkoročne popune budžeta i masnih provizija povlašćenih samo dokazujemo da je Srbija postala "neuređena zajednica" - kao što nedavno reče neko iz jedne partije sa čijim stavovima se najčešće ne slažem...

Чекај,о каквом ти то заузимању зелене површине причаш? Па највећа предност куле је што сво то земљиште остаје слободно.На страну што је то сада обична пољана и што кула свакако не би залазила у њу.

Koja poljana ljudi? Soliter bi isao u sklopu hotela tj. tamo gde je onaj parking i rampa...

У сваком случају не би ишла преко парцеле на којој се налази садашњи хотел и ништа им се не би дало што већ није њихово.

@relja

nije podsmevanje, tj nije zlonamerno, salim se malo

a sale je sve vise jer je sve manje projekata, na zalost svih nas. tako cu i ovo tvoje, da se mi ovde na beobuildu vise trebamo plasiti onih koji teze izgradnji i kakvom takvom razvoju (taj jel jel te po difoltu alavi korumpirni investitor zeljan samo nase krivi i vizura, sklon uriniranju po prolznicima sa visih spratova fensi solitera) nego onih koji bi da konzerviraju raspalu sadasnjost jer im bas tako odgovara (samo socijalni stanovi na periferiji, u centar samo peske, gace se kupuju 3 za 100 na korzou, ko kupi brendirane celava mu keva) shvatiti kao salu

uostalom ocekujem da se sve ovo obrise jer nema veze sa temom

Pričam o zelenoj površini zato što sam 100% ubeđen da se projekat solitera neće moći ograničiti samo na prostor sadašnje perionice.

U ovom gradu je moguće da za teniski tereni budu izgrađeni u milimetar do biciklističke staze i par metara od spomenika, da parking nove zgrade tehničkog pregleda vozila pojede trotoar do stanice gradskog prevoza, da se gradi u ponožju nasipa Save, moguće je "Ušće"...

Poljana je tu, nije zapljunuta. Dovoljno je da "neki ljudi podignu ruke", kao što onomad reče Bobić, i da komples solitera, kada je već tu, iz "praktičnih razloga" proširi na zelenu površinu.

Tu je, mami, izaziva...

@Razgrađevinar - naš problem je što je naše tržište zatvoreno za prave investitore koji bi doneli sveži kapital, zato što je sve rezrevisano za prijatelje i kumove.
Ja se danas zaista čudim kako je i jedan Airport City na kraju realizovan.

relja":3b0dktog je napisao(la):
@Razgrađevinar - naš problem je što je naše tržište zatvoreno za prave investitore koji bi doneli sveži kapital, zato što je sve rezrevisano za prijatelje i kumove...

Ovo je po meni epicentar svih nasih problema. A i u siroj ekonomiji je stanje takvo da u mnoge delatnosti mogu da udju samo "kumovi". I onda se cudimo sto su i cene i nezaposlenost velike, pa kako bi privreda (u ovom konkretnom slucaju gradjevinarstvo) i mogla da procveta kad je aktivno gusis? U ime kumova i partokratije.

Feanor":3b0dktog je napisao(la):
...
Zuma, nasem gradu trebaju vertikale pod hitno, ali vertikale koje bi oslobadjale prostor na nivou zemlje, a ne da ih cickamo (i kad bi mogli) kao Menhetn, Dubai, Sangaj... Slazem se da je na keju guzva cesto, ali to je iz razloga sto su nam najlepse obale neuredjene... Mnogo ljudi dolazi tamo iz potpuno udaljenih krajeva grada... Vertikala kod Jugoslavije bi bila izvesno probijanje leda, a ne nesto sto je mnogo bitno meni licno... Inace, mislim da ta obala treba da ima reprezentativnu vertikalu...

Moja zelja je da Beograd u buducnosti ima landmark vertikale, a ne sume solitera... Znaci na svakih par km po neki soliter ili neka grupa solitera... To je po velicini Beograda dobro, a i humanije je...

:kk: Meni iskreno po Novom Beogradu mnogo vise smetaju krmacice sa zabetoniranim arima i hektarima parkinga okolo. Da neko napravi kulu sa dovoljno garaznog prostora bi bilo zesce probijanje leda i u tom pogledu.

Vrh