Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Ниси упућен у историју урбанизма и поготово "урбаниста" овог града а мене мрзи да ти елаборирам ту тврдњу,а и није за ову тему. И онако нисам мислио само на овај пројекат и само на куле.

Али ето,архитектонски и урбанистички ограничавање спратности на 12 у делу града као што је НБГ јесте бесмислено и у сукобу са струком. То се може назвати и урбанистичким злочином а може и паланизацијом Београда па шта ти је драже.

Meni je osnovno pitanje da li je i zasto investitor nije zapoceo rekonstrukciju postojeceg objekta hotela!? Ili se cela prica svela na to mi hocemo u visinu a oni nam nedaju sto je strasno samo po sebi ali nije opravdanje da hotelski postojeci objekat stoji.

Delija":2hb25jii je napisao(la):
Ниси упућен у историју урбанизма и поготово "урбаниста" овог града а мене мрзи да ти елаборирам ту тврдњу,а и није за ову тему. И онако нисам мислио само на овај пројекат и само на куле.

Али ето,архитектонски и урбанистички ограничавање спратности у делу града као што је НБГ јесте бесмислено и у сукобу са струком. То се може назвати и урбанистичким злочином а може и паланизацијом Београда па шта ти је драже.

Pa baš zato što i nisi mislio trebao si da elaboriraš.

Ево ја ћу Игоре да ти објасним питањем. Шта,како и колико да реконструишу када би на то требала да иде кула и шта,како и колико да реконструишу ако им "урбанисти" не одобравају тај пројекат и нуде 12 спратова? То аутоматски значи да им неколико пута смњују квадратуру коју би да граде јер је југославија под заштитом а у ширину не могу

Ја се само питам што инвеститор већ није отишао.Још су сами финансирали ПДР,будале.

Југославија је прилично дугачак водоравни монолит и кула би требала и морала да буде у складу са њом. Са 12 спратова се то не постиже. Са 12 спратова добијамо нескладан архитектонски однос између два корпуса.

По томе се види количина стручности тренутних урбаниста. Потпуно игноришу ту јако важну компоненту планирања града, па и визуре када су им већ пуна уста њих.

Delija da rekonstruisu postojeci hotelski objekat ako vec nameravaju da ga stave u funkciju, ideja o kuli treba da ostane ali ako je ona u ovom momentu kamen spoticanja ne znaci da ostatak hotela treba da stoji kao ruina.

Разумем ја на шта ти мислиш али сматрам да то није изводљиво нити рационално. Замисли да сад крену у реконструкцију а не знају да ли ће кула бити са 33 или 12 етажа или је неће уопште бити. А све три опције захтевају потпуно другачију организацију целог левог крила постојеће зграде.

Ни један озбиљан инвеститор не би уложио ни евро незнајући у шта улаже а камоли 150 милиона евра.

У осталом,испадамо глупи што уопште дискутујемо о томе.Па сто метара одатле се налази 4-5 кула од по 20-25 спратова а "урбанисти" нуде 12 .

Naravno voleo bih da vidim kulu na tom mestu. Ali takođe mislim da kad bi im danas dali dozvolu na 33 sprata, našli bi neku drugi razlog da ne krenu u izgranju.

ne daju dozvolu zato što grad daje prioritet javnim investicijama, a ne privatnim.

i gadi se para koje uzimaju za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

takođe se vozimo u autobusima po evropskom standardu.

Igor":11i8zx6c je napisao(la):
Meni je osnovno pitanje da li je i zasto investitor nije zapoceo rekonstrukciju postojeceg objekta hotela!? Ili se cela prica svela na to mi hocemo u visinu a oni nam nedaju sto je strasno samo po sebi ali nije opravdanje da hotelski postojeci objekat stoji.

I postavlja se pitanje u kojem su oni poslu: u hotelijerstvu ili u građevini?

Naravno negde u kranjoj opciji ja sam na strani investicije ako ne investitora ali nisam siguran da su tu obostrano stvari ciste. Takodje nisam siguran da bi prateca kula uopste trebalo da bude hotel pa da zahteva unapred preraspodelu prostora o cemu Delija prica.

Takodje investitor je kupio postojeci hotel sa davno postavljenim ogranicenjima i znao je nadam se sta kupuje. To sto su im ideje i prohtevi iznad nasih urbanistich genija je obostrani problem.

Како то може бити обострани проблем? Поред се налази неколико кула са по 20 и више спратова а ту не може више од 12? А од почетка се знало да инвеститор хоће да гради мултифункционални комплекс који није могућ без куле. Урбанисти су јасно ставили до знања да таква инвестиција није добродошла овим бесмисленим ограничењем и ја не знам што се инвеститор и даље бори са њима.

Игоре ограничење на 12 спратова није давно постављено нити је утемељено у струци,нити има смисла на Новом Београду и поготово не на датој локацији.

А кула ни не би била хотел и баш зато инвеститор не треба да крене у реконструкцију јер не може нити сме да угура све у постојећу зграду на шта их "урбанисти" изгледа присиљавају или им пак говоре да њихова инвестиција није пожељна у датом облику ,нема трећег.

Nas treba da zanima da Beograd ima mogucnost da se razvija kako dolikuje... Tek onda imamo prava da pricamo o investitorima i da ih kaznjavamo...

Meni je najzanimljiviji deo u tekstu iz novina kada gospodin Šarčević kaže: "Mi smo vlasnici hotela od 2011." To znači da je hotel prošle godine promenio vlasnika! Srećom, izgleda da je ugovor sa "Kempinskim" aktuelan (iz teksta se ne može zaključiti da nije tako).

Slučaj hotela "Jugoslavija" je vrlo kompleksan, ali opet može da se pojednostavljeno svede na konstataciju da živimo u jednoj "banana državi".

Evo i ja malo da hejtujem :D

S jedne strane imamo netransparentno vlasništvo nad hotelom - "Alpe Adria hotele" čiji je vlasnik misteriozna of-šor kompanija "QS investments" čije je sedište čas u Panami, čas u Belizeu, pa sad konačno na Kipru. Pri tom se vlasništvo nad tom of-šor firmom očigledno stalno menja (sada vidimo da je promenjeno i prošle godine) i još nekoliko kompanija je dovođeno u vezu sa hotelom "Jugoslavija".

Ovde je vrlo važno naglasiti da se često pogrešno tumači da je "Kempinski" investitor, a nije. Investitor je kompanija "Alpe adria hoteli" koja ima potpisan ugovor sa "Kempinskim" (kao što "Delta" ima sa "Intercontinentalom" ili npr. "Soravia" sa "Radissonom").

Valja pomenuti da se u nekoliko navrata kao vlasnik hotela "Jugoslavija" pominje i izvesna firma "Danube properties" koja čak nije ni registrovana u APR-u (čak ni kao ogranak "Alpe Adria Hotela"). Tako da pravno da kompanija ni ne postoji!?

Postoji još jedan važan momenat u vezi sa investitorom - a to je da su oni kupili hotel, a da su naknadno objavili planove da uz hotel grade stanove i tržni centar. E sad, u javnosti postoji izvesna asimetrija u stavovima jer se kod druge privatizovane i rasprodate imovine uvek potencira kako su eto "alavi investitori" kupili nešto da bi tu izgradili nešto drugo ili u najmanju ruku, nešto više. Ovde to nije slučaj - niko nikad nije rekao: eto kupiše "Jugu" samo da bi joj prišili tržni centar.

Naravno, svega ovog gore ne bi ni bilo da smo mi malo ozbiljnija država. Da je bilo mudrosti, verujem da bismo mi danas imali već otvoren hotel.

Načelno se slažem sa Igorom da se moglo pristupiti faznoj rekonstrukciji, tako da prvo bude otvoren hotel, a da stanovi i tržni centar budu izgrađeni u nekoj budućoj fazi.

No, mislim da je i za tako nešto bio potreban blagoslov gradskih i državnih organa, ili bar spremnost na kompromis - koju mi svih ovih godina, nažalost, ne vidimo.

Ograničenje spratnosti ne vredi ni komentarisati, već su svi pre mene ukazali na to da se oko hotela "Jugoslavija" već nalazi određen broj solitera visokih po 20 spratova, kao i da bi budženje zgrade od 12 etaža pored ovako elegantne zgrade hotela, što bi se u narodu reklo, stajalo "kao piletu sise".

Ovde postoji još jedan ključan momenat - a to je 2009. godina kada je promenjen Zakon o planiranju i izgradnji koji je uveo konverziju zemljišta. Budući da su i vlasnici hotela "Jugoslavija" (bar prema pisanju medija) podneli zahtev za konverziju - čini se da je ona trenutno veća opstrukcija rekonstrukciji nego ograničenje spratnosti (verujem da je na to mislio i gradski sekretar za urbanizam kada je rekao da investitor mora da reši neke pravne probleme oko vlasništva).

I malo optimizma za kraj - očigledno je da postoji ogroman pritisak da se razmrsi čvor sa konverzijom, što će se izgleda desiti u najskorije vreme. Takođe, činjenica je i da je Plan detaljne regulacije u izradi, a hrabri i samouverena najava da bi hotel mogao biti otvoren već 2015. godine, dok bi godinu dana kasnije bio kompletiran čitav projekat.

Homer Jay":gwlecq5k je napisao(la):
I malo optimizma za kraj - očigledno je da postoji ogroman pritisak da se razmrsi čvor sa konverzijom, što će se izgleda desiti u najskorije vreme. Takođe, činjenica je i da je Plan detaljne regulacije u izradi, a hrabri i samouverena najava da bi hotel mogao biti otvoren već 2015. godine, dok bi godinu dana kasnije bio kompletiran čitav projekat.

Типично хомерски. :) Скоро сам нешто тражио по форуму и наишао сам на твој пост још из времена кад се градило Ушће у ком ти пишеш како је градња куле близнакиње 100% сигурна из тих и тих разлога...Прво ми је било смешно а онда сам се сморио јер ми за оптимизам у овој држави и немамо много разлога. Сећам се да је тих година толико пројеката било активно и пред реализацијом,сви смо били у фазону,ево на пролеће ће све то да крене кад оно међутим...

Ja sam tada ubeđivao sve redom da je kula "Ušće 2" izvesna i da će prva biti izgrađena od svih najavljenih u BG-u :D Baš sam verovao u to jer je tada MPC bio u ekspanziji, najavljivali su gomilu projekata po Beogradu i regionu, zakupili zemljište na Autokomandi, prikačili su se za "Meril Linč" (kasnije znamo šta je bilo s njima
facepalma.gif
), relativno brzo i u roku izgradili tržni centar itd.

Ne znam, moram uvek da tražim neko zrnce optimizma u svemu, inače bih poludeo :D

Homere, to sa transparentnoscu je glava velike hobotnice koja je izvor vecine nasih problema. Uopste, u privatizacijama ili bilo kom poslu sa drzavom ili gradom je trebalo i treba i dalje eksplicitno ZABRANITI ucesce fantomskim firmama sa kojekakvih ostrva. Nego da se strogo znaju vlasnici/vlasnistvo. Znaci da mogu da ucestvuju legitimna preduzeca cijim akcijama se otvoreno trguje na nekoj svetskoj berzi pa i Pera i Zika mogu da kupe te akcije pod istim uslovima kao i svi drugi, a ako je zatvoreno partnersko preduzece da se zna CIJE je. Dosta bre vise muvanja. I ova "borba protiv korupcije" je smesna i beskorisna ako se to ne uvede jer je onda samo "sjasi Kurta".

дајте људи дај да поприча неко са тим људима, дај да сазнамо зашто, одбијам да верујем да им је то неки ћеиф.

Homer Jay":ajkff5un je napisao(la):

Mislila sam da sam rekla da pre 2017. nema ništa. :(

Zina, to je neki insajderski info? Znam da si pre nekoliko meseci rekla da "Juga" neće sigurno pre 2015. Znaš li još nešto, tj. da li je "Kempinski" i dalje aktuelan?

vucko35":6bz37n3m je napisao(la):
Čini mi se da Zuma ima ispravan stav,iako on argumentuje sa nekim činjenicama koje su meni strane, i koje ne poznajem (kriminalno-političke)

Samo da bih potsetio da u situaciji u kojoj institucije ne rade svoj posao, ne smemo govoriti jedino o arhitekturi i nekoj apstraktnoj, izolovanoj lepoti ponudjenih projekata i pojedinih objekata. Urbanizam, celovito sagledavanje grada, postaju mnogo vazniji. Ako se vec dve decenije urbanisticki planovi prilagodjavaju samo izvlacenju najvece zarade iz svakog kvadratnog metra zemjista, onda coveku posle niza projekata tipa Oblak, Zaha, Usce, buduca kula kod Hotela Jugoslavija, u ustima ostaje pomalo bljutav ukus. Ako ne govorimo i o motivima i destruktivnim posledicama jednog takvog pristupa, kao da licno radimo za mafiju i poboljsavamo njene projekte, prosto zato sto ce nam kao polazna tacka uvek biti ponudjeno samo nesto sto njima odgovara, jedino ga jos treba malo "izbrusiti" da bi se javnost manje bunila, a buduci vlasnik imao veci profit. Neki domaci "kum" zeli da stranom investitoru ponudi najvecu mogucu zaradu i pri tome zadovolji sve koji se na razne nacine ugradjuju, pocevsi od sebe. Skoro svaki projekat koji nam bude ponudjen u uslovima u kojima svu vlast imaju korumpirane javne sluzbe ce biti na neki nacin stetan. Profit ce se uvek izvlaciti na racun nekog javnog interesa koga nema ko da brani jer je tako jeftinije za investitora. Zbog toga je usko strucni, strogo "arhitektonski" pristup los. Moraju se postavljati i pitanja tipa "Cemu to sluzi?" i "Kako ce delovati na ostatak grada?", a tek posle "Kako izgleda?" i "Kakvo je samo po sebi?". Ako se ne gleda mnogo sira slika, urbanizam, nacin na koji su projekti predlozeni, ko od njih ima koristi a ko nema, kako ce citav taj deo grada funkcionisati sa predlozenim objektima, sta ce se desiti posle vise godina, ko ce platiti mnostvo indirektnih posledica takvog projekta, itd, itd ... onda tesko nama.

Страх ме је да питам јер можда отварам пандорину кутију,Ал' ајде,кад је бал, нек' је бал... Шта ти смета код куле поред хотела "Југославија" ?

Da i mene zivo interesuje?! Podrzavam svo protivljenje silovanju Kalemegdana, ali ne podrzavam nikako ogranicenje za kule na NBG i na jednoj sjajnoj zoni kod Jugoslavije...

Feanor":3u5noqs3 je napisao(la):
Da i mene zivo interesuje?! Podrzavam svo protivljenje silovanju Kalemegdana, ali ne podrzavam nikako ogranicenje za kule na NBG i na jednoj sjajnoj zoni kod Jugoslavije...

И мене занима та примењена метафизика по којој испада да кула на обали код хотела као уништава Нови Београд а Захиташи могу да раде са зградом Бека шта хоће. Исто тако, та кула ће као да загуши један широки булевар и неколико широких улица док ће ови да угурају силне квадрате у стари део града без икаквих саобраћајних проблема. :?

Vrh