Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

Đilas s Jeremićem . . .Beta

Delegacija Narodne stranka i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas danas su postigli saglasnost o
tome da je potrebno formirati zajednički front opozicije za smenu "aktuelne pogubne vlasti" u Beogradu.

Postignuta je saglasnost i o tome da je neophodno "ponuditi Beograđanima jedinstvenu alternativu koja
će obezbediti prosperitet i održivi razvoj prestonice", saopštila je Narodna stranka.
Narodna stranka Vuka Jeremić je navela da je spremna da pruži pun doprinos realizaciji ovih ciljeva.

"U tom smislu će na organima stranke biti doneti formalnu odluku o modalitetima strateške saradnje
sa Đilasom i Pokretom slobodnih građana", dodaje se u saopštenju.
Narodna stranka je u saopštenju pozvala druge opozicione aktere da se pridruže tim naporima.

Đilas, bivši lider Demokratske stranke, nedavno je najavio povratak u politiku o čemu je razgovarao i
sa liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem.

A sad mi kao treba da budemo iznenađeni.
Iznenadilo bi me, mada ne suviše, da se dogovori i sa DS-om i SDS-om. E, tada bih već pomislio da radi nešto ozbiljnije. A kada bi tu ušle još neke stranke/pokreti, onda bih pomislio čak i da je ozbiljan kandidat.

:lol: p
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501985#p501985:3ekrz30u je napisao(la):
DzonTravolta » 19 Dec 2017 04:08 pm[/url]":3ekrz30u] . .. A kada bi tu ušle još neke stranke/pokreti, onda bih pomislio čak i da je ozbiljan kandidat.
Da, naprimer kad bi "ušli" : Dačić, Palma, Krkobabić, Karići, . . . I Beli.

Činjenica je da je Đilas trenutno jedini koji može da prebaci 20%, a uz kvalitetnu podršku svih relevantnih faktora i kvalitetnu kampanju neomatan može lako da dobaci i do 40%. Uostalom najbolji dokaz za to je sila koja polako kreće da se obrušava na njega, a mislim da će se tek obrušiti Iguazu, Nijagarini i Viktorijini vodopadi svi zajedno. Iz tog razloga njegova lista će dobiti oko 25-30%. Zato se iskreno nadam da će se među ostalima formirati jedna stvarno jaka nestranačka lista (NDMBG, Beli, Šapić, Čuvari starog grada...).To je trenutno jedini scenario da sadašnja gradska vlast padne.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501981#p501981:9422uv1s je napisao(la):
DzonTravolta » 19 Dec 2017 03:54 pm[/url]":9422uv1s]Đilas jeste džiber u svom nastupu, nema sumnje.
Ali, Ćosićeve emisije karakteriše to uletanje gostu u reč, prekidanje na pola rečenice, skretanje toka misli i publici i gostu, pa čak i sebi.
Primer da ne mora tako da se vodi emisija je bosanski "Pressing": pre neki dan je gostovao Haris Silajdžić... Ja mislim da bi taj svakoga uspavao svojom usporenošću, pa ga je voditelj uglavnom puštao da dovršava rečenice, iako mu je govorio da ne sme on da mu "preuzme" emisiju.
E, ovo sinoć je druga krajnost.

Mozda Cosic to radi malo usiljeno, kao da je policajac na pretresu, ali neka. Treba svakog malo prodrmati i izmestiti iz komforne zone, jer ocito da sa drzavom nije sve u redu. Nema puno emisija u kojima se tako radi.
Gost to moze da shvati kao napad na svoju licnost ili kao priliku da demantuje neistine, ako su neistine, nema tu mesta za ljutnju.

Šta je alternativa takvom nastupu novinara/voditelja? Ne razumem, kako nekom može da odgovara da sluša gosta, po pravilu političara koji je vešt i treniran da skreće temu sa nezgodnih pitanja, baš onih pitanja koji dovode u sumnju njegov kredibilitet i koja prete da ga razotkriju.
Alternativa može da bude pomirljiv stav novinara kao većina na RTS koji su u stanju da puste ljude da smaraju minutima monologa a ne kažu apsolutno ništa. Ništa korisno i upotrebljivo.
Možda Ćosić to radi nekulturno za nekoga. Meni je na mestu njegova 'agresija'. Njegovo je pravo da vodi emisiju, pa makar i prekidanjem sagovornika kada ovaj krene u pravcu u kom pitanje nije postavljeno. N1 je privatna telefizija, nije joj u interesu da na taj način gubi sekunde programa. I oni koji n evole Ćosića zbog načina intervjua, moraju da priznaju da iz njegovih emisija saznaju mnogo više nego tokom ostalih intervjua. Efikasan je.
Ja ne vidim ništa problematično tu, a dosadni su likovi koji tu ubacuju CNN kao argument. Za šta argument, Ćosić je domaći novinar, radi sa domaćim političaima.
Nešto i govori to što se vođa ne usuđuje da dođe kod njega.

Vidite, to što Ćosić radi nije veština, već poluprofesionalni način vođenja emisije. Novinari (kojih kod nas nema, ili ih barem više nema) treba da budu dovoljno pametni da pitanja sroče unapred na taj način, da gostu ne ostave mnogo manevarskog prostora, a ako on krene sa trtljanjem, ne treba da mu upadnu u pola rečenice, već da ga prekinu kad on privede kraju neku celinu i lupe potpitanje. Ovo je ličilo na verbalni bokserski duel, gde niko nije profitirao što se tiče saznanja.
Ja, zapravo, nisam ništa naročito novo saznao iz Đilasovog gostovanja. Razlog tome je što je u strateškom smislu emisija loše koncipirana.
Laik sam, ali pretpostavljam da svaki novinar/voditelj pre emisije sebi mora da postavi centralno pitanje: "Šta želim da dobijem od ovog gosta?". Moj utisak je da Ćosić nije naročito precizno to formulisao, već je samo rekao "Ok, haj samo da ga udarim po najneprijatnijim pitanjima", pa daj platane, daj budžet, daj kreditnu zaduženost, daj način izgradnje mosta, daj zašto si zapostavljao kulturu...
Sve to jeste trebalo da dođe na dnevni red, ali verujem da je lajtmotiv trebalo da bude šta Đilas to ima da ponudi drugačije u odnosu na ove i kako će se to razlikovati u odnosu na njegov prethodni mandat.
Mislim da gotovo ništa od toga nismo dobili.
Recimo da bih ja krenuo baš od tog pitanja kako bi on vodio Beograd. Pa bih provukao tu ko bi ga podržao. Onda bih išao u detalje programa i tu bih ga bombardovao potpitanjima na "neprijatne" teme.

Kod Ćosića je veći problem što povremeno fula sa materijalnim greškama i povremeno dozvoli da mu se gost "izvuče"...

Ali to što je ta emisija ipak dobra više govori o stanju u ostalim medijima...

A ovo oko "CNN televizije" je smešno i komentarisati...

Reći ću samo kako ga je Šešelj dva puta stavio u "mašinu". Doduše, Šešelj je i boljima to uradio.

Ja znam da je ovde sve crno. Ali ako nam je jedina nada povratak bilo koga od ljudi sa vlasti iz pre sns ere, onda je crnje nego što sam mislio.

Ne bih ja to baš tako formulisao, ali ima smisla.
Otprilike, ti su i doveli SNS na vlast (svojim načinom vladavine), a sada sebe predstavljaju kao jedinu nadu za spas od SNS-a.
Logika: nula.

Ćosić je retko dobar novinar kad su u pitanju hardtalk intervjui, mislim da odavno nismo imali boljeg na tom polju, uglađen i smiren, a uvek drži kritički pogled prema gostu. No SerbPacker je u pravu, jako je tanak u nekim oblastima, npr ekonomija, pa kad pozove nekoga iz te oblasi omane suštinu, pogledati nedavno gostovanje Zeca npr gde je pustio gosta da vodi svoju priču iako je uz malo truda i nečije pomoći mogao sastaviti upitnik koji bi mnogo bolje iskoristio termin emisije i ekspertizu samog gosta. Većina eksperata su profesori univerziteta i nije čudo što vole sami da vode dijalog. Iako je po vokaciji pravnik, morao bi bolje da vlada pojmovima i konceptima u makroekonomiji.

Sa druge strane Đilas je neopevani majstor propagande i tehnika agitacije. Setite se Studija B 2012. Mislim da je Dragi Vođa dosta naučio o ispiranju mozga putem masmedija upravo od Đikija i pored toga što je bio Slobin mali Gebels. Nije ni čudo da je Ćosić iznerviran, ovako dobro ga je vijao možda jedino Šešelj. U ovom intevjuu vidim i Šešelja, i Trampa (negiranje očiglednog), i Vučića (31:25 do 32:16). Na nekoliko mesta se ovj dipl.inž.maš. i ugledni privrednik izdire na domaćina kao da mu ovaj vređa rođenu majku u isto vreme zauzimajući poslednje parking mesto. Lepo ga je na 42:15 pa nadalje podsetio na njegov odnos prema novinarima dok je bio na vlasti. I lepo je podvukao paralelu između onoga što je on tada radio i onoga što sad radi SNS pandemonijum.

Da li je njegov posao da bude ekonomski znalac? Ili da prati rezultate. Treba da bude novinar i da izviče informacije od interesa, ne da diskutuje sa gostom o ekonomskom pristupu? Baš me zanima jedan primer da neki novinar to radi u intervjuima i emisijama sličnog tipa.
I ne, nije njegov posao da ima pitanja unapred koja će SAMO ispratiti. Ima pitanja koja hoće da postavi, ali razgovor ide u nekom toku od koga zavise ostala pitanja i informacije. Nije uvek isti put kojim se dolazi do toga. Inače bi bilo smešno, kao magazin oko. Postoje pitanja koja se ispucaju dok se političar ne ispuca i onda sledi sterilni prelazak na sledeće pitanje koje često nema veze sa tim gde je sagovornik stao. Pre bih rekao da ćosić ima početno pitanje za svaku temu, kao i planB za svaku temu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502116#p502116:2xkk2rao je napisao(la):
DzonTravolta » Sre Dec 20, 2017 12:22 pm[/url]":2xkk2rao] Moj utisak je da Ćosić nije naročito precizno to formulisao, već je samo rekao "Ok, haj samo da ga udarim po najneprijatnijim pitanjima", pa daj platane, daj budžet, daj kreditnu zaduženost, daj način izgradnje mosta, daj zašto si zapostavljao kulturu...
Nije poenta dadovede Đilasa da kaže zašto je on bolji od Vučića i zašto bi trebalo da bude gradonačelnik. Dublja poenta je kakav mu je komentar na one stvari po kome ga se sećaju po stvarima koje im se ne sviđaju, zašto bi neko pored toga sad glasao za njega. U tom smislu i efektnije ako želi da pridobije glasove. I s tim je emisija korisnija. Oni koji žele aprioi da glasaju za njega već na dosta mesta mogu da čuju njegovu političku postavku i ciljeve i ideje. Toga neće manjkati sigurno i moći će se čuti u kampanji.

To što si citirao je najmanje bitno od svega što sam rekao. Poenta je: bio gost Đilas, bio gost Šešelj, bio gost Vučić (malo sutra), bio gost Šutanovac ili neko peti: i prijatna i neprijatna pitanja se mogu postaviti, ali tako da lajtmotiv gostovanja bude rasvetljen.
Šta je bio razlog da pozove Đilasa? Njegova kandidatura za gradonačelnika. Šta je bio razlog kad su zvali Šešelja? To što su ga oslobodili optužnice u Hagu.
Sva ova pitanja su mogla da se provuku kroz emisiju, ali ne kroz koncept boks-meča, koji je čak malo seljački i nećeš ga videti ni u jednoj emisiji van Balkana. Čak i ta Amanpur, koja mene jako iritira, a ovi sa N1 je često navode za uzor, vrlo staloženo postavlja pitanja i sačeka odgovor, a pitanja su joj - neprijatna.
Moj utisak je, naprotiv, da Ćosić nije fleksibilan u toku emisije (doduše, nije on u tom smislu jedini, slična je Minja Miletić). Mislim da je pitanja imao unapred, ali ne i čvrst koncept. Često mu se događa da mu gost već odgovori na pitanje, a on ga naknadno ponovo postavi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502116#p502116:353hxzte je napisao(la):
DzonTravolta » 20 Dec 2017 12:22 pm[/url]":353hxzte]
Ja, zapravo, nisam ništa naročito novo saznao iz Đilasovog gostovanja. . , verujem da je lajtmotiv
trebalo da bude šta Đilas to ima da ponudi drugačije u odnosu na ove i kako će se to razlikovati
u odnosu na njegov prethodni mandat...
Recimo da bih ja krenuo baš od tog pitanja kako bi on vodio Beograd. .
Evo sada se usvaja budžet za narednu godinu i mogao bi da kaže šta bi on drugačije uradio.

Daću mu javno jedan predlog : stopiranje projekta Gondole, gde bi se prevoz naplaćivao, a

izgradnja visećeg pešačko-biciklističkog mosta "Ada - Blok70", gde bi prelazak bio besplatan.

Mora da ima nekoliko konkretnih i jasnih predloga širem krugu glasača.

Nap. umesto Jarbola na ušću da se izgradi Vidikovac od desetak metara, a

ne samo priča o asvaltiranju, kanalizaciji, obdaništima i sl., što svi pričaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502186#p502186:2bhif1kz je napisao(la):
dragan » 20 Dec 2017, 16:02[/url]":2bhif1kz]

ne samo priča o asvaltiranju, kanalizaciji, obdaništima i sl., što svi pričaju.
To je evergreen, šta očekuješ.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502198#p502198:199kgeyt je napisao(la):
DzonTravolta » 20 Dec 2017 04:59 pm[/url]":199kgeyt]
To je evergreen, šta očekuješ.
Pa, očekujem da se opozicija opameti i počne da govori konkretno o projektima

tj. koje bi oni ukunili, a koje bi oni pokrenuli, tako da svima bude jasna razlika.

Kao što sam napisao: Most umesto Gondole, Vidikovac umesto Jarbola, . . itd.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502203#p502203:ufauoaj4 je napisao(la):
dragan » 20 Dec 2017 05:20 pm[/url]":ufauoaj4]
Kao što sam napisao: Most umesto Gondole, Vidikovac umesto Jarbola, . . itd.
Ima tu još tema, nap. revizija ugovora BnV i smanjenje roka sa 30 na 10god.

Zatim prodaja zemljišta. tzv. Hipodroma koji nema ni trka, ni konja, već ima kafane i

nelegalne objekte, pa od tog novca početi gradnju mosta preko Dunava kod Ada Huje.

Ja se baš i ne razumem u te vlasničke strukture, iluminate i cioniste, ali jedno sam siguran: da N1 nije počela sa radom pola ljudi od ovo malo što gleda tu TV još ne bi znalo da je srušena Hercegovačka i da je vezani čuvar "umro", niti bi znali za tetku iz kanade, 24 stana... možda ni da se Đilas kandidovao... pa pola tema ni na ovom forumu ne bi postojalo...

Vrh