Juče sam bio u blizini, pa sam iskoristio priliku da proverim sopstvenu spekulaciju u vezi sa intervjuom koji je dao predsednik opštine Surčin, a o kome smo pričali na ovim stranama (verovatno ste već primetili da me laži svesno izrečene u javnom prostoru zdravo nerviraju i da smatram da je istina važna
).
I da, procena je bila tačna, da ne kažem kako smo ga zaista uhvatili u spinovanju. Veći deo puta od centra Surčina do savskog nasipa, tj. oko 3/4, neće biti rekonstruisan. Na oko pola od toga samo su zakrpljene udarne rupe (vidi se sveže), a druga polovina izgleda i dalje ovako:
Deo koji ustvari rade, kako smo ovde i procenili iz njegovih vešto spinovanih reči o 1100m rekonstrukcije, je 1/4 ulice. Od novog brzog puta (tj. od petlje Surčin) do ispred dva mosta preko kanala, tj. do nekih par stotina metara od centra Surčina. Ta rekonstrukcija je krenula, mada je tuga kako se sirotinjski radi, ali 'ajde - krenula je:
(proširenje trase)
Radi, a nije teško bilo prebrojati, tačno 4 pešadinca, jedan kamion i jedan valjak:
Oba postojeća uska mosta preko kanala ne rade i, budući da nema čak ni naznaka o tome, vrlo verovatno neće biti radova na proširenju, tj. verujem da će ostati uska grla (nemaju širinu dve kolovozne trake).
Ovo je situacija na 1100metara rekonstrukcije. Ulica je inače uništena građevinskim mašinama (pri tek završenoj rekonstrukciji ostružničkog mosta).
U povratku kroz VInogradsku čovek se ne može oteti jednom utisku, tj. mirisu: u prvoj polovini gledano od Surčina, dakle u celoj dužini gde je kanal Galovica neposredno pored ulice, smrad je neopisiv. Nikada nije bilo gore, bukvalno krah civilizovanog života i primer gde na kraju dovede nekontrolisana divlja gradnja. Možda sam suviše kritičan, ali ono je tužno i ružno, ružno i tužno.
Radove na završetku nove ulice nisam slikao, jer me je već mrzelo, ali skicirao sam na sceenshot-u iz poslednjeg dron-videa šta je zaključno sa juče još srušeno:
I roze kuću definitivno napuštaju stanovnici, kao i još jednu kuću ranije (ta nije na trasi, ali smeta).
I na kraju, da prokomentarišem svoju spekulaciju oko parne strane Vinogradske: nisam bio u pravu, u celosti ili delimično - naime, prve 4 kuće na parnoj strani su definitivno iseljene, a tek 5. po redu nije. Ne znam koliko je planirano za rušenje zbog uklapanja sa novim kružnim tokom, ali laički gledano deluje mi da su te 4 i dovoljne...
Toliko iz moje patrole.