Šta je novo?

GDS Petica Kompleks u Bloku 63

katolička crkva?
u životu je u ovom pravosllavnom gradu u planu bila nekakva crkva koja nije pravoslavna?
ne mogu da verujem!

želim znati više o tome
 
To je rekao sarkasticno. :)

Stoji da nemaju veliku katedralu.Ranije su bile price da bi je tu negde sagradili.Ili ce graditi obicnu pravoslavnu crkvu.Stao mi je vise mozak.Znam da je cosak Jurija Gagarina i Gandijeve,ili bese Nehruove.
 
Nis' mi se to ne svidja, tu crkva ne da se ne bi uklopila nego bi to bio cirkus obican... Mada ja verovatno nisam bas najbolja osoba da to komentarise, da se ja pitam na celom NBG ne bi nijedne crkve bilo :lol:
 
Ma jasno mi je da na toliku populaciju treba i neka crkva ali kad vidim neku kvazi-Gracanicu umetnutu medju blokove slogiram se. Da se bar INSPIRISU (naravno ne da kopiraju) Visokim Decanima i da to bude cistijih linija i modernije moglo bi sasvim da se uklopi. Ali, ne, ako ne vristi sa 1000 kilometara Srbija-Vizantija, nismo nista uradili. Ali nesreca je sto je Gracanica jedna a vecina ovih kvazi-Gracanica uzasno ruzne.

Koliko je Plecnik bio iznad i ispred svega toga, ovi nasi kasne 5 vekova <uzdah>. Toliko je to bolna tema a i realno smo u k*** sto se bilo cega po pitanju religije tice, pa tako i gradnje i arhitekture, da vise nisam u stanju ni da prepoznam sarkazam i ironiju... :rolleyes:
 
Ako je trebala katolicka mogli su tamo kod opstine umesto one druge pravoslavne koju su izgradili da stave katolicku i da tu budu obe.
Pravoslavna ni u ludilu nije potrebna blokovima, ima u bezaniji, na bezanijskoj kosi i dve kod opstine, dosta je jbt...
 
@Johny
Kako nam pravoslavne crkve izledaju, najviše nam je kriva sama crkva, tj. njen odnos prema modernoj arhitekturi, a ne arhitekte. Što se toga tiče, katolici su tu neuporedivo progresivniji i svaka im čast, a plečnik je radio katoličke crkve. Čak su se i muslimani trgli i sve više grade vrlo modernizovane verzije džamija.
Pravoslavni arhitektonski kanoni koji se oslanjaju na Vizantiju su toliko tvrdi da nema teorije da prođe ništa izvan toga
 
Znam da je žešći off, ali nisam mogao da odolim..

Ja sam se zapanjio kad sam video projekat za islamski centar u Tirani... uh! Pa jbm mu život deset centara u Beogradu ako će i njih da projektuje Zaha Hadid!

dezeen_Cultural-centre-in-Tirana-by-BIG-1.jpg


Ovo je po meni genijalni deo rešenja...
dezeen_Cultural-centre-in-Tirana-by-BIG-111.jpg


http://www.dezeen.com/2011/05/05/cultural-centre-in-tirana-by-big/
 
Ako mogu da se ukljucim, dobio sam dosta provereni info da lokacija pripada Merkatoru i da ce izgraditi a sta drugo nego trzni centar. Vrlo slican po strukturi i nameni njihovom objektu u Bulevaru Zorana Djindjica. Da li ce biti i vizuelne spoljne identifikacije - ne znam, jer nisam video projekat, ali ovo je vrlo proverena informacija sta ce se graditi. Znaci idemo u dalje cickanje i grupisanje trznih centara u ovom delu NBG-a.

Ja vec vidim jedan ogroman problem, a to je pristup. Jer postoji samo jedan uliv-izliv u citav taj deo bloka 63 koji se nalazi na uglu ulica Gandijeve i Jurija Gagarina, i to 1+1, ako se ne varam. Kada se ide iz pravca Gandijeve prema Bezaniji, moze se skrenuti levo i uci u kompleks bloka, a iz pravca Bezanije ka Piramidi moze takodje desno da se skrene i udje u kompleks.

Medjutim, ako ste usli ikada u taj deo bloka 63, videli biste da je on preizgradjen i katastrofalno saobracajno i parterno resen. Jer onih nekoliko prvih zgrada koje su svetlo roze i svetlo zute boje, koje su izgradjene cak i pre 2000. godine ili odmah posle nje otprilike, uopste nemaju dobro reseno parkiranje (adekvatne podzemne garaze). Ove nove zgrade imaju, ali nisu svi kupili garazna mesta. U tom delu bloka uopste nema zelenila nikakvog, kao jedan betonski geto, a nece ga ni biti kad nikne Merkatorovo zasigurno ne preterano kreativno cudo od trznog centra. Unutrasnjost tog dela bloka vrvi od parkiranih automobila i tu ce se stvarati veliki problem na ulivu - izlivu iz i u Gandijevu ulicu, iz koje ponavljam postoji jedan jedini pristup bloku. O divljastvu parkiranja po zelenim povrsinama i trotoarima necemo da pricamo.

Sto se tice gradnje u tom delu bloka, gradjevinci i arhitekte su mi objasnili da se to zove tzv "popuna" nezigradjenog dela prostora iza izgradjenog dela bloka 63 prema ulici Jurija Gagarina. Mislim da se u ovoj "popuni" neko ozbiljno preigrao sa koeficijentima, pre svega izgradjenosti. Sve deluje kao jedno vrlo nehumano stanovanje, u kome ce sada neko kad vec ima toliko ljudi da gurne kljucnu stvar - trzni centar sa hipermarketom naravno, da se ljdui ne muce i ne idu preko puta u Piramidu ili ne daj Boze do Delta sitija. Sa aspekta trzisne logike, prostora za zaradu ima, ali da li bas sve treba utuci na zabavne parkove i hipermarkete, nisam pametan.
 
Trzni centar... :bash: :bash: :bash:
Mislim stvarno i arhitekte i gradjevinci i svi ostali bi mogli malo da od**bu od blokova, sve su upropastili sa tim nabijanjem kojekakvih idiotskih objekata na svaki pedalj slobodnog prostora...
 
Merkator tržni centar?????

Pa ta raskrsnica je već godinama preoterećena u špicevima, pogotovo skretanje iz bloka 63 levo u Jurija Gagarina!

Ako je to tačno, onda je to odobrio ili lud čovek ili neka žešća lopina.

Ovo je novi iskorak u neverovatno, podizanje lestvice u donošenju nenormalnih odluka!

Osim toga, u okolini već ima i previše marketa i tržnih centara.

edit - skretanje levo
 
Immo centar, Delta City, Piramida... Samo jos merkator fali... Pa ako i robnu kucu srede i pocne da radi, milina jedna, ima da bude opsti haos... Sve go ludak boga im poljubim...
 
Filozofija tranzicione ekonomije-nikad dosta trznih centara!Po mogucstvu ih postaviti na glavne raskrsnice da bi sto vise gusili saobracaj :bash:
 
Ahahaha......ово постаје смешно!
 
Izgleda da jeste Merkator, ali malo drugaciji. Ovo sam nasao na netu:

slika2.jpg

slika3.jpg

slika4.jpg

slika5.jpg

slika1.jpg




Poslovno-komercijalno-stambeni objekat - Blok 63

Lokacija budućeg objekta nalazi se na Novom Beogradu na uglu ulica Jurija Gagarina i Gandijeve, u Bloku 63.

Objekat je koncipiran kao spoj 3 funkcionalne celine sa namenom: poslovanja, komercijalnih delatnosti i stanovanja.

Površina budućeg objekta po etažama:

PRIZEMLJE 3136.18 m2
1. SPRAT 3388.26 m2
2. SPRAT 2754.00 m2
3. SPRAT 2754.00 m2
4. SPRAT 2754.00 m2
5. SPRAT 2754.00 m2
6. SPRAT 2712.00 m2
UKUPNO (m2) 20252.44 m2

Opis funkcionalnih celina - blokova:

A – Mercator hipermarket sa pratećim sadržajima. Zauzima najveći deo prizemlja sa velikim ulaznim holom.

B – Zajednički hol u prizemlju sa blokom A. B blok trgovina smešten je najvećim delom na 1. spratu i čini ga 16 lokala različitih struktura, 2 dupleks lokala (caffe, banka ekspozitura i jednog zasebnog lokala u prizemlju prema ul. Gandijevoj).

C – Poslovni prostor kancelarijskog tipa. Ovaj blok nalazi se na spratovima od 2.-6., na samom ugaonom (najatraktivnijem) delu objekta i podeljen je na 2 potencijalna korisnika (C1 i C2), s tim da može i da se objedini po potrebi. Prema stanovanju otvoren je manji atrijum radi prirodnog svetla i ventilacije.

D – Stambeni blok uz ofisni prostor, od 2.-6. sprata. Vertikalne komunikacije čine 2 lifta i stepenište koje je ventilisano preko malog atrijuma. Grupisano je po 6 stanova po spratu.

E i F – Stambeni blokovi prema ul.Gandijevoj i pristupnoj saobraćajnici, od 2.-6. sprata. Vertikalne komunikacije čine po 2 lifta i stepenište koje je vetreno preko fasade. Grupisano je po 5, odnosno 7 stanova po spratu - ukupno 90 stambenih jedinica.

Struktura stanova:

-2.0 sobni 50-65 m2
-2.5 sobni 70-90 m2
-3.0 sobni 80-120 m2
-4.0 sobni 120-150 m2

Izvor M Centar
 
moglo je ovako nesto, ako nista stanove bi brze prodali :rolleyes:
004560343095.jpg
 
E, pa ovo je vec nesto drugo. Ovo je jedna bolja varijanta ili verzija istog objekta sa coska prekoputa sa onim cudno zelenim staklima, gde se udenuo Costa cafe. Ovo mi deluje malo ozbiljnije i meni naizgled nije ruzno, niti nefunkcionalno, mada uopste nisam merodavan kao pravnik da dajem neko misljenje. Neka se izjasne arhitekte i urbanisti, da nas malo edukuju ima li ovo smisla. Ja mislim da ima ako se posmatra separatno ovaj projekat, ali gledajuci pozadinu i okolinu tog dela bloka, mozda bude sve skarabudzeno. Nece to sad biti ovaj Merkatorov objekat, vec objekti iza i pored, koji postaju potpuno deplasirani u takvim gabaritima i obimu.
 
JT pocinjem da mrzim Novi Beograd, ako je vec mesovita upotreba sa stanovima i kancelarijama, dajte nam neku j***nu VERTIKALU!!!

To je vec doslo do toga da iako je neka 3-4-5-6-spratnica sama po sebi OK opet zadaje mucninu jer ih je vise DOSTA. I Bogu i ljudima.
 
Jao boze...
jao.gif
jao.gif
jao.gif

Zgrada kao zgrada nije losa... Ali taj blok je vec dovoljno upropascen dzidzanjem tih zgradica uz J.G. nema potrebe jos i ovo stavljati... Sad kada pokusas da prodjes do ovih prvih stepenastih zgrada ides kao kroz lavirint koliko su nacickali one zgradice, pa onda onaj grozni objekat gde je bio market pa sad greenet caffe, pa opet ona staklena slotija, pa sad i ovo... Stvarno sto je mnogo mnogo je.
 
Zaista je krajnje vreme da neko od nadležnih nađe rešenje za ono katastrofalno skretanje levo iz Gandijeve u J. Gagarina, koje je Relja pomenuo... Čak i kad se upali to retko, kratkotrajno zeleno svetlo, ako niste među prvih 4-5 automobila, ne možete da stignete da skrenete u J. Gagarina jer morate da propustite sva ona vozila koja idu Gandijevom u pravcu Bežanije, plus sve pešake koji prelaze J. Gagarina. A zatim sledi novo, dugačko, izluđujuće čekanje na sledeće zeleno svetlo, i novu šansu da budete možda među sledećom grupom srećnika koja će uspeti da se izvuče odatle...

A evo sad nam stiže na to mesto još jedan hipermarket + gomila kancelarija + još 90 stanova, sjajno :bash:
 
Vrh