Šta je novo?

GDS Petica Kompleks u Bloku 63

A uz Vojvođansku, kod novog parkinga, krenuli su radovi na novim višespratnicama...

Ovako je to izgledalo 1. aprila:
vojvodjanska_04_01.jpg

A ovako danas (sravnjena je sa zemljom stara kuća koja se vidi na prethodnoj fotki skroz desno) :
vojvodjanska_04_29.jpg

Sjajno izgleda! Standardno loš izbor drveća koliko vidim, ali inače odličan posao! :kk:

Inače, baš me zanima kakve igračke za klince će postaviti na ovom centralnom, gumiranom delu parka...
park_04_29.jpg

S obzirom da su park najavili kao jedan od najmodernijih u Beogradu, možda i tu bude neko prijatno iznenađenje...

da da, sjajno. Bio sam tamo skoro i dobro izgleda odradjen posao. Konacno jos jedna uredjena zelena povrsina u blokovima na Savi. Bas je to trebalo. Jedino sto sam primetio jeste da je i u ovom parku nedovoljno osvetljenje, iako je nov. Broj svetiljki i njihova udaljenost nece biti dovoljna da osvetli ovaj park kako treba, pogotovo kad drvece malo poraste. I dalje mucimo muku sa svetlom.....

Nesvakidašnji poduhvat u novobeogradskim blokovima 62 i 63
Novi parkovi umesto mega marketa
Autor: Nataša Korlat | 18.05.2009. - 09:44

park-v.jpg

U Blokovima 62 i 63 u Novom Beogradu za koji dan biće otvorena dva nova parka. Na zemljištu koje je decenijama bilo zapušteno i neprohodno posađeni su trava i drveće, postavljeni tobogani, klackalice, ljuljaške i kućice u boji.

- Trenutno u Beogradu ne postoje lepši parkovi po sadržaju i koloritu. Verujem da će njima biti zadovoljna i deca i njihovi roditelji, bake i deke. Veoma sam zadovoljna, jer su izvođači svoj posao uradili veoma dobro - kaže Đurđica Ivančević, autorka projekta uređenja ovih parkova.

Ovo su prva dva parka koja su posle dužeg vremena uređena u Novom Beogradu. Na zemljištu na kojem su izgrađena ranije je bila predviđena izgradnja mega marketa i stambenog objekta, a sada je ta površina od oko 1,6 hektara opremljena dekorativnim klupama, žardinjerama, toboganima, ljuljaškama, penjalicama i zelenilom.
- Inicijativa je potekla od ljudi iz „Zelenila“, ali je veoma važna bila i podrška Direkcije za građevinsko zemljište, bez koje sve ovo ne bi bilo moguće - kaže Ivančević i posebno ističe zasluge Dejane Stanojević, koja se brinula o ispravnosti tehničke dokumentacije i estetskim kriterijumima, Dušice Dokić kao nadzornog organa i Tanje Ursić čije je staro idejno rešenje bilo osnov za pokretanje projekta.
U uređenje ova dva parka, koje je počelo u decembru prošle godine, uloženo je ukupno 110 miliona dinara, a ceo projekat je finansirala Direkcija za građevinsko zemljištu i izgradnju Beograda. Nosilac radova u Bloku 63 je preduzeće „Beomarking“, dok je uređenje zapuštenih površina u Bloku 62 radila kompanija „Balkangradnja“.
- Ono na čemu bi trebalo insistirati je da se u ovim parkovima postave čuvari, dnevni i noćni, jer se mobilijar često krade, uništava i pali - dodaje Ivančević.
Izgradnjom parkova u ova dva bloka Beograd je dobio i na zelenilu, jer je posađeno stotine stabala, šiblja, ruža i ostalog cveća na površini od 1.120 kvadrata. Obezbeđeni su i savremeni sistem za polivanje, a postavljeno je i osvetljenje.
- Stanovnici okolnih zgrada još ne mogu da shvate zašto im nije dozvoljen pristup, ako su radovi skoro gotovi. Razlog je tehnički prijem, na koji čekamo već mesec dana. Nadamo se da će građani imati strpljenja i razumevanja - kaže Ivančević.

„Divlja“ kuća u parku
Park u Bloku 62 neće, za sada, biti ceo uređen nego samo njegov veći deo. Problem predstavlja baraka koja je pre više od deceniju podignuta na ovom zemljištu. U toku je spor sa njenim vlasnikom.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/beograd.php?id=93054

Sinoć oko 8h, park je bio pun dece sa rodireljima :) ...ljudi su postali nestrpljivi :)

Na zemljištu na kojem su izgrađena ranije je bila predviđena izgradnja mega marketa i stambenog objekta, a sada je ta površina od oko 1,6 hektara opremljena dekorativnim klupama, žardinjerama, toboganima, ljuljaškama, penjalicama i zelenilom.
Да ли је могуће да је овде, међу овим зградуринама, раније био предвиђен стамбени објекат??? :D

Иначе, слажем се да треба да поставе чуваре јер је што се реда тиче овај блоковски део града као неки гето, где се пуши марихуана по клупицама, где се налазе шприцеви по улазима, жбуновима, где се краду сливници, алуминијумске лајсне са врата по улазима четвороспратница у комшијским блоковима...уједно је и на савском кеју вашар, јер је цео тај крај без полицајаца који шетају...само по неки из кола...ваљда имају техничке проблеме због великих стомака...
Иначе би сви ти полицајци требало да буду у пуном тренингу, да би у случају опасних ситуација могли да одреагују и због тога имају бенефицирани радни стаж...ха

Da, ja sam oduševljen kako su sredili park.

Sve izgleda ekstra.

A izdvojio bih klupe. Fenomenalne su. Takve nikada nisam video u Srbiji. Baš su nekako moderne, a drvene, neke mahagoni boje. I sve je priti i prskalice i takooo...

Odem ja danas fotkati to, pa postavim sutra eventualno, ako me neko ne preduhitri. :gobb:

Park je završen međutim bojim se da neće dugo potrajati s obzirom da klinci od 18 i više godina skaču po dečijim ljuljaškama i klackalicama. Pre neko veče su se slupali nekim jugom u neki parkiran auto i otišli brzinom svetlosti. Opet nekultura i neobrazovanje i nedostatak kućnog vaspitanja. :lol:

Pa dooobro, klinci bar nisu zapalili Juga kao sto sam ja video u svom kraju pre koju nedelju. (da je goreo neki besan auto, pa da kazes mafijaski obracun, ali jadni jugic? i video sam klince kako beze odatle)

Došlo i do novina. Mada, jesu "pištoj" novine, ali "akteri" su im dali izjave:

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=79422&sectionId=43

11.09.2009.

PRESS
Procedura uništila park!

Novi park u Bloku 63 u Novom Beogradu propada jer ga već dva meseca niko ne održava. Drveće se već sasušilo, a huligani već uspeli i da iščupaju nekoliko klackalica

[Oboreno drvo i razbacano smeće u parku u Bloku 63]

Haos... Oboreno drvo i razbacano smeće u parku u Bloku 63

Nedavno izgrađeni park u ulici Jurija Gagarina u Bloku 63 na Novom Beogradu potpuno je zapušten jer ga zbog administrativne procedure već dva meseca niko ne održava! Kako su rekli u Direkciji za gradsko zemljište, o parku će se starati „Gradsko zelenilo", ali tek kada se „za to prikupi sva potrebna dokumentacija". Do tada će, očigledno, da propada jer se drveće već sasušilo, iz korpi za smeće se preliva đubre, a huligani su već uspeli i da iščupaju nekoliko klackalica.

Novobeograđani iz ovog bloka, pre samo dva meseca, bili su presrećni kada su dobili nov park u kome mališani mogu da se igraju na ljuljaškama, klackalicama, da se penju po zamku sa toboganima... Međutim, danas su ogorčeni.

- Jako sam razočaran što je ovako lep park već propao. Još nije prošlo ni dva meseca otkako je završen, a već su polomljene tri klackalice, prskalice za navodnjavanje u skoro celom parku ne rade, a oko zamka u kojem bi trebalo da se igraju deca je blato jer na tom mestu prskalice ispuštaju više vode nego što bi trebalo - priča jedan od stanara okolnih zgrada Nenad Ivančević.

Đubreta sve više

On navodi da je i đubreta po parku svakog dana sve više jer ga niko ne odnosi, a i pokošena trava nije odneta, već se raznosi po parkiću.

- Trava je prvi put pokošena pre dva dana, a posle je niko nije odneo već je raznesena po celom parkiću - pokazuje Nenad razočarano.

Penzionerka Larisa Mihajlović iz Gandijeve ulice kaže da joj je najviše žao zbog zelenila koje se potpuno sasušilo.

- Trava je bila prelepa kada je tek posađena, a sada je sva klonula od ove vrućine. Drveće je mlado, nije visoko ni metar i po, a već je potpuno suvo, čak su im i stabla žuta. Mnogo mi je žao što su posađene tako lepe biljke, a sada propadaju jer nema ko da brine o njima - priča Larisa.

U Direkciji za gradsko zemljište, koja je investitor radova u parkiću, kazali su da će održavanje parka biti u nadležnosti JKP „Zelenilo Beograd", ali da dužnost tek treba da im se formalno preda.

- Naša direkcija, kao investitor radova, treba brigu o tom parku da preda „Zelenilu", ali tek kada bude prikupljena kompletna dokumentacija - objasnio je PR Direkcije Nenad Bajić.

On je istakao da je proces dobijanja upotrebne dozvole trenutno u toku.

„Zelenilo" spremno

U JKP „Zelenilo Beograd" kažu da oni još uvek nisu dobili nadležnost za brigu o parku u Bloku 63, ali da očekuju da se to uskoro desi.

- Zaista ne znam u čemu je problem i zašto taj park još uvek nije prešao u našu nadležnost. To je stvar investitora, u ovom slučaju Direkcije za gradsko zemljište, koja treba to da uradi - tvrdi tehnički direktor tog preduzeća Vladimir Bogićević.

Kako je objasnio, praksa je da postoji jedan period održavanja mladih sadnica koje bi trebalo da obavlja investitor ili izvođač radova, dok briga o njima ne pređe u nadležnost nekog drugog. Ipak, Bogićević je kazao da će inicirati da se ubrza predaja nadležnosti tom preduzeću.

- Kada „Zelenilo Beograd" preuzme brigu o parku, od tog momenta je sve u našoj nadležnosti. I navodnjavanje biljaka i zamena polomljenih delova u parku, kao i odnošenje smeća - naveo je Bogićević.

BUČNA OMLADINA

Prema rečima stanara koje smo juče zatekli u parkiću, pored problema sa održavanjem parka, pojavio se i problem, kako su rekli, bučne omladine. Naime, oni navode da svako veče grupa mladih ljudi koja se skuplja u tom parku pravi veliku buku.

- Oni se ovde okupljaju oko 22 časa i do duboko u noć ostaju u parku. Ne smeta meni što sede u parkiću, mladi ljudi i treba da se druže, ali oni prave veliku buku - priča Svetlana.
E, sad, zarad "objektivnog informisanja javnosti":

Park svako jutro čiste i odnose djubre radnici firme "Beomarking", firme koja je i izgradila park.
Ujutru dolazi kamioče sa par radnika, oni počiste, isprazne kante, odrade neke sitne popravke.

Ovo su Pressove fotografije

Oboreno drvo i razbacano smeće u parku u Bloku 63
image.jpg

Nisam pratio brojno stanje stabala :) ali ovo je jedno jedino koje je nastradalo, i ko zna uopšte kako se to desilo.

Blato... Prskalice radile nekontrolisano i poplavile travnjak oko dečjeg zamka
image.jpg

Ovde se klinci igraju, pa je zato trava ugažena, nikakvo zalivanje i održavanje ne može da oživi travu preko noći.
Zemlja je utabana pa ne i može da upije vodu. Ili su trebali da stave neku drugu podlogu, ili da ne zalivaju taj deo travnjaka.

Ima oštećenih "igračaka". Po vrsti oštećenja se vidi da su to uradili "malo stariji" klinci, koji su u onoj fazi kada im takve stvari pričinjavaju izuzetno zadovoljstvo.
Šteta se da popraviti sa par šrafova, ali uostalom i nije problem u materijalnoj šteti već u njihovoj dokonosti i višku energije. Ali to je već druga priča.

Na žalost, došlo je vreme da treba da imamo noćne čuvare i u parkovima.

Strasno kakva neodgovornost i divljastvo .Park je super mada po meni mu nedostaju dvije stvari fontana i cesma da se covjek osvjezi i mozda ograda oko parka i koja kamera za divljake da se uhvati njih nekoliko za primje da se osude na drutveno koristan rad i novcano drukcije bi se ponasali ;)

Gde bi oni sa viškom energije kad karta za bazen košta ne manje od 250 din, a pritom 11. April radi samo leti jer u unutrašnjem bazenu igraju tenis. Mislim da za te pare ako ne i manje prosečan tinejdžer može ceo dan da se drogira. :rant:

Не верујем у приче о дивљаштву локалне омладине док их не потврди Реља. :kafa:

Samo za Sizifa:

relja":3ccekmmm je napisao(la):
Ima oštećenih "igračaka". Po vrsti oštećenja se vidi da su to uradili "malo stariji" klinci, koji su u onoj fazi kada im takve stvari pričinjavaju izuzetno zadovoljstvo.
Šteta se da popraviti sa par šrafova, ali uostalom i nije problem u materijalnoj šteti već u njihovoj dokonosti i višku energije. Ali to je već druga priča.

ОК. Значи, штета је доста мања него што ови у Пресу пишу?

Vrh