Ako mogu da se ukljucim, dobio sam dosta provereni info da lokacija pripada Merkatoru i da ce izgraditi a sta drugo nego trzni centar. Vrlo slican po strukturi i nameni njihovom objektu u Bulevaru Zorana Djindjica. Da li ce biti i vizuelne spoljne identifikacije - ne znam, jer nisam video projekat, ali ovo je vrlo proverena informacija sta ce se graditi. Znaci idemo u dalje cickanje i grupisanje trznih centara u ovom delu NBG-a.
Ja vec vidim jedan ogroman problem, a to je pristup. Jer postoji samo jedan uliv-izliv u citav taj deo bloka 63 koji se nalazi na uglu ulica Gandijeve i Jurija Gagarina, i to 1+1, ako se ne varam. Kada se ide iz pravca Gandijeve prema Bezaniji, moze se skrenuti levo i uci u kompleks bloka, a iz pravca Bezanije ka Piramidi moze takodje desno da se skrene i udje u kompleks.
Medjutim, ako ste usli ikada u taj deo bloka 63, videli biste da je on preizgradjen i katastrofalno saobracajno i parterno resen. Jer onih nekoliko prvih zgrada koje su svetlo roze i svetlo zute boje, koje su izgradjene cak i pre 2000. godine ili odmah posle nje otprilike, uopste nemaju dobro reseno parkiranje (adekvatne podzemne garaze). Ove nove zgrade imaju, ali nisu svi kupili garazna mesta. U tom delu bloka uopste nema zelenila nikakvog, kao jedan betonski geto, a nece ga ni biti kad nikne Merkatorovo zasigurno ne preterano kreativno cudo od trznog centra. Unutrasnjost tog dela bloka vrvi od parkiranih automobila i tu ce se stvarati veliki problem na ulivu - izlivu iz i u Gandijevu ulicu, iz koje ponavljam postoji jedan jedini pristup bloku. O divljastvu parkiranja po zelenim povrsinama i trotoarima necemo da pricamo.
Sto se tice gradnje u tom delu bloka, gradjevinci i arhitekte su mi objasnili da se to zove tzv "popuna" nezigradjenog dela prostora iza izgradjenog dela bloka 63 prema ulici Jurija Gagarina. Mislim da se u ovoj "popuni" neko ozbiljno preigrao sa koeficijentima, pre svega izgradjenosti. Sve deluje kao jedno vrlo nehumano stanovanje, u kome ce sada neko kad vec ima toliko ljudi da gurne kljucnu stvar - trzni centar sa hipermarketom naravno, da se ljdui ne muce i ne idu preko puta u Piramidu ili ne daj Boze do Delta sitija. Sa aspekta trzisne logike, prostora za zaradu ima, ali da li bas sve treba utuci na zabavne parkove i hipermarkete, nisam pametan.