Šta je novo?

Forumski kviz

Meni je teca koji je iz Andrijevice pricao da je jedan njegov rodjak kad god je prolazio magistralom stajao na mesto gde se Krcun slupao i urinirao na to drvo. Reci tog coveka su "taj koliko je Srba (iz CG, a i inace) pobio..."

То мало ко и спори. Сведочио је Брана Црнчевић (из кафане) да се вероватно и покајао. А био је национална опција у српској партији.

На страну каснији догађаји, али "увалити" студенткињи Филологије од 23 године да води београдску партијску организацију у условима окупације, односно доминације специјалне полиције и Гестапоа, није ни мало херојски од стране неких "револуционара". И када "падне", односно оде на Бањицу па у Јајинце пред стрељачки вод да сви перу руке. То Дража некако заборавља да спомене..

Poslednja izmena:
ОК, ај` док сам у канцеларији: У чему је била суштина спора између Кристифора Колумба и научно-државно-црквених ауторитета пред његов пут "у Индију"?

На страну каснији догађаји, али "увалити" студенткињи Филологије од 23 године да води београдску партијску организацију у условима окупације, односно доминације специјалне полиције и Гестапоа, није ни мало херојски од стране неких "револуционара". И када "падне", односно оде на Бањицу па у Јајинце пред стрељачки вод да сви перу руке. То Дража некако заборавља да спомене..
Kako se zvala studentkinja?

ОК, ај` док сам у канцеларији: У чему је била суштина спора између Кристифора Колумба и научно-државно-црквених ауторитета пред његов пут "у Индију"?
Pa mislili su da ce doci do kraja zemlje i pasti 😂

Не. Ту заблуду је раширио један амерички новинар и скрибоман у другој половини 19. века.

Oko "budžeta", broja brodova ?

@TheGray
Па, да. Заправо, знало се у 15. веку да је Земља округла (шта се око чега окреће, то је друго питање), једино што је шарлатан К. К. тврдио да је она много мањег обима, и да ће са то мало залиха што понесе допловити до Индије... Спасао га је - непознати континент.

Погодио си.

Но кратно да се осврнем на Крцуна. Пре неколико година је била добра емисија у "Око Магазину" на РТС-у где су између осталог говорили и Слоба Гаврилових (бишви потпредседних ДС-а од времена оснивања) и мој наставник историје Милорад Искрин. Јако добра емисија. Није разрешена дилема да ли је било убиство или нешто друго. Што се тиче свега што је радио током и после рата, мислим да нема дилеме. И сам је рекао да су му руке у крви не до лакта већ до рамена. Са праксом је почео још током Ужичке републике, убиством правог комунисте Живојина Павловића Ждребета (великог критичара Стаљина), а вероватно и сликара Михајла Миловановића једног од највећих предратних сликара о коме се мало зна јер су комунисти гледали да затру сваки траг о њему, чак су и његове слике преписливали другим сликарима. Веровато отуд и његов (Крцунов) алкохолизам, није могао да се носи са својом прошлошћу. Неспоран је његов утицај на послератни развој Ужица, све у свему јако комплексна личност.

Sloba Gavrilovic? Njegov licni sekretar u DS, za vreme potpredsednikovanja, bio moj drugar i jedan od osnivaca Otpora, a 20-tak godina kasnije, cetvrti covek Zavetnika. Sad je solo strelac, razocaran i umoran od politike. Znalac mnogih tajni...

А стриц Слобе Гавриловића је...

(У ствари, нисам сигуран да му је био стриц, него као неки рођак, и то из приче. Не рачунајте ово у питања :))

Искрено нисам сигуран, али му знам сина који је сад у ДС-у, а био је један од вођа протеста 96-97.
Што се тиче Слобе, он је јако коректан човек и никад се није компромитовао, што му исто важи и за сина Мишу.

Ма, као патријарх Иринеј, који је исто Гавриловић и из чачанског краја, али можда је патка, не гарантујем.

Vrh