[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825000#p825000:2hn6f940 je napisao(la):
tzoran1 » 20 Feb 2021 02:34 pm[/url]":2hn6f940]Nesto su debelo "pogresili" na
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations posto daju podatak da je u Srbiji vakcinisano skoro 700 000 sa obe doze ???
Ako je do sada prema najnovijim podacima Vlade, u Srbiji dato 1.074.571 doza vakcina protiv Kovida-19, prenosi RTS(.podatak od 19.februara) potrebno je dati za pomenutih 700000 ravno 1.4 miliona vakcina plus neki broj za one koji cekaju par nedelja da prime i drugu.
Sto se manipulise sa podacima za ovdasnje kmetove nije cudno ali da su poceli da salju lazne podatke u svet je neozbiljno. :bash:
Koji to teletabis u Loncarevom ministarstvu dostavlja ovakve besmislene podatke...
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825002#p825002:2hn6f940 je napisao(la):
Zion Williamson » 20 Feb 2021 02:47 pm[/url]":2hn6f940]I u politici je danas taj podatak za 695.000 revakcinisanih
Dal je istina, nemam pojma
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825019#p825019:2hn6f940 je napisao(la):
wexy » 20 Feb 2021 04:32 pm[/url]":2hn6f940]Za podatke je problem sto nema ni jedan zvanican izvor koji se redovno azurira, sve se svodi na medije koji nespretno izvestavaju cas o vakcinacijama cas o vakcinisanim gradjanima, onda to neki stranac provuce kroz Google translate i dolazimo do ovakvih gluposti jer cesto saberu pogresne brojeve, izmesaju vakcinacije i gradjane.
Taj podatak o skoro 700 000 revakcinisanih sam cuo juce na konferenciji za stampu, danas u vestima totalno drugi duplo manji brojevi.
**** lud *********.
To je zaista sramota. I to ne prva. Em što se blamiramo u svetu, em što su totalno bezosećajni. Posle godinu dana mučenja i masovnog umiranja nema ničega što ljudi željnije isčekuju nego da najzad živimo normalno. A to isključivo zavisi od tempa vakcinisanja i datuma kad bi se moglo očekivati da kolektivni imunitet poraste toliko da nova epidemije postane nemoguća, a svako ko želi zaštićen vakcinom. Od toga zavise ovogodišnji planovi za bisnis, za letovanja, za putovanja u inostranstvo, i ko zna koji još sve važni lični, zdravstveni i poslovni planovi koji bi se okvirno morali formirati već sad.
I umesto da TAKO važna informacija bude lako dostupna svima, umesto da nekom svom programeru samo kažu da par podataka iz toliko hvaljenog programa za praćenje vakcinacije jedostavno preusmeri na sajt covid19.rs, za šta bi onome ko je to pisao trebalo ne više od 30 minuta, vlasti želea da i od saopštavanja podataka o vakcinaciji prave svakodnevno pozorište, političku ili ličnu reklamu, i da pri tome još ponekad žongliraju podacima, a ponekad pričaju stvari koje sasvim bukvalno nisu tačne čak ni u nekoj vrlo nategnutoj interpretaciji.
Šta mislite, kad mediji prenesu ovakvu vest:
"Србија је данас прешла милион вакцинисаних, сазнаје Танјуг у Влади Србије."
šta to tačno znači?
-- Da li ono što bi svako normalan pomislio (pošto je smisao vakcinisanja povećanje broja imunih osoba), da je vakcinisano više od milion RAZLIČITIH ljudi?
-- Ili znači da su svakog ko je revakcinisan brojali DVA PUTA?
Hajde pogađajte...
Naravno, ovo drugo. Zato što je narodu ukupan broj datih DOZA zaista sasvim bekoristan kao informacija, ali se zato tako može navesti veća cifra, a veća cifra onda u novinama izgleda kao veći uspeh naših slavnih vlasti. Pa nažalost ispada da je prevariti nepažljive, naivne i neinformisane vrhunski cilj novog informisanja.
A zatim, onda kad daju dva broja, pred vama je nastavak rebusa pri pokušaju da razumete šta TO tačno znači. Da li je to broj ukupnih vakcinacija i broj prvih vakcinacija, ili broj ukupnih i broj drugih vakcinacija, ili možda čak broj prvih i broj drugih vakcinacija, bez ukupnih. I kojim su redom navedene prve i druge vakcinacije, ako je ovo poslednje?
Pa ONDA:
Od kada potiče taj podatak? Od jutros? Od večeras (razlika je ceo radni dan)? Ili od juče? Ili je to zakasnela kopija vesti iz drugih medija koju su oni objavili juče, dok je njihov izvor juče izneo informaciju od prethodnog dana, tj od preključe? Kad je bio presek stanja? Teško ćete istog dana naići na dva ista broja, sem ako vest nije iskopirana od drugog medija ili sa iste konferencije za štampu.
Naravno, ni tada nije gotovo. Sad je pitanje u kojoj je meri broj zakružen? Tj ko ga je izneo i u koju svrhu, od čega zavisi šta on misli da je za tu priliku prigodno zaokružen broj. Milion je zaokruženo na koliko? Šta tačno znači "više od 900.000"?
Ako sad u potrazi za sigurnijim podatkom pokušate da shvatite ko je originalni izvor informacija za poplavu ovakvih vesti (koje su uglavnom različite jedna od druge), ispada da su to ili intervjui sa opštom temom kako smo najbolji na svetu, ili, koliko sam shvatio, Tanjug. Izgleda da neko iz Tanjuga ima posebnu privilegiju da odlazi na kanabe kod nekoga u vladi, gde mu onda taj neko saopšti neki broj. Ali samo Tanjugu. Onda on to uobliči, kako je već zgodno za aktuelnu agitprop temu tog dana, i to onda izgleda ode na plaćene info servise Tanjuga. Običan i prost narod tome naravno nema pristup, a drugi mediji bogami moraju da plate ako hoće ekskluzivnu Tanjugovu informaciju. Ja sam mislio da su oni davno propali, ali je ispalo da nisu, i da ovako zarađuju. Zaista je neobičan osećaj kad čovek shvati da je neko kreativnim razmišljanjem najvišeg reda uspeo da zarađuje i čak i na bednoj, i valjda javnoj, informaciji koliko je osoba vakcinisano ... pardon, koliko je doza dato, tj nabavljeno, tako da pri tome budemo rekorderi u nabavci (zato su važne DOZE, a ne broj imunih ljudi). Svaka čast.
Tako naprimer čak i najviši vladini funkcioneri ustvari nemaju predstavu šta znače brojevi koje saopštavaju inače teško da bi im neopaženo mogle promaći greške kao što je recimo ova. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojović je na poslednjoj konferenciji za štampu, tačno ovde
https://youtu.be/PxaceRRi3Ic?t=2437
rekao da je vakcinisano 1.111.000, a revakcinisano 694.488 osoba. Ja to lepo unesem na na grafik, a linije mi se istog trenutka ukrste, tj 1. i 2. vakcinacija zamene mesta. Pa, možda se njemu više sviđa veći broj, ali toliko ipak nije revakcinisano nego vakcinisano prvi put. Dakle taj broj ljudi je znatno dalje od imuniteta nego revakcinisani, kojih ipak ima bitno manje od 694.488.
Onda recimo vidim da se jednog dana broj vakcinisanih SMANJIO u odnosu na prethodni dan. Pošto su to sve zvanični državni podaci u koje se po definiciji ne sumnja, ispada da je gomila ljudi naglo "razvakcinisana". Ne znam kako, ali tako nam kažu zvanični podaci.
Itd, itd, kad sam pre izvesnog vremena najzad shvatio da zbog svega ovoga nemam ni najmanju predstavu kako zaista teče vakcinacija, kakvi su trendovi, a pre svega kad mogu očekivati da ovu masku najzad bacim u đubre, počeo sam da skupljam izjave iz raznih intervuja i da pokušavam da ih interpretiram, odbacim očigledne greške, a ostatak razvrstam u nešto što ima smisla.
U sledećoj poruci je konačni rezultat i verovatno najtačniji prikaz toka vakcinisanja do sada. Sramota je da sve to, i to mnogo tačnije, već postoji u gotovoj bazi podataka, da nikakav poseban trud nije potreban da bi njen deo bio svima pristupačan na već postojećem sajtu, ali mi nje očigledno nismo DOSTOJNI.