Šta je novo?

Energetika

Srbija izvozi komprimovani prirodni gas u Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i mislim da u Rumuniju.
Transport ide drumskim kamioniskim prevozom.
Takav gas se koristi u industriji i kao pogonsko gorivo u transportu (autobusi, automobili).
Taj gas je dosta popularan u javnom gradskom autobuskom saobraćaju jer ima visok stepen iskorištenja, spada u ekološki prihvatljiv način transporta zbog vrlo malog zagađenja.
Pošto Turski tok je još uvek u funkciji, gas u Srbiju stiže po dosta povoljnoj ceni, trgovci naravno imaju interes da izvezu što više takvog gasa u inostranstvo po višim cenama.
Vlast najverovatnije želi procenat od tog biznisa ili su možda i Rusi tražili pošto nama gas prodaju po povoljnoj ceni da taj gas ne preprodajemo skuplje u komšiluku.
 
Poslednja izmena:
A šta je sa gasovodom iz pravca Mađarske, kojim smo se snabdevali dok nije proradio Turski tok?

Vučić pre par dana reče da bismo propali i sve bi prestalo da radi ako bi neko izvršio diverziju na Turskom toku, poput one na Severnom... pa me zato zanima šta bi sa gasovodom iz Mađarske, njime ne dobijamo više gas i stoji zapečaćen? Ili ovaj laže i pravi preteranu dramu kao i uvek..
 
Pošto 'Severni toka' više nije u funkciji, preko Ukrajine se snabdeva skoro čitava Evropa. Pošto je gasovod preko Ukrajine star nekoliko decenija i transport je skuplji, mi se snabdevamo novom jeftinijom i sigurnijom rutom. Zato sada i Mađarska 2/3 gasa uvozi preko Srbije 'Turskim tokom'.
 
Ok, znači kao što svi odavno znamo-AV laže čim usta otvori...
 
Kako na šta? Pa rekao je da bi u Srbiji sve stalo i propali bismo ako bi se nešto desilo sa Turskim tokom, rekao je da onda ne bismo imali gas, ništa ne bi radilo, a narod ne bi imao grejanje..

Što, dakle, nije tačno, jer i dalje, Bogu hvala, postoji gasovod iz Mađarske, kojim smo se snabdevali do pre dve godine... Da, kažeš da bismo plaćali skuplje, ali svakako ne bismo ostali bez gasa i propali kao što Vučić kaže.
 
Da li ce JKP Infostan da obesteti gardjane za placenu toplotnu energiju koj im nece biti isporucena u periodu do 01.11. ?
Da li je iko u skpstini postavio to pitanjei kako postaviti vlastima to pitanje?
 
Vox91,

i Vučić i ti ste delimično upravu. Kapaciteti naše stare gasne konekcije ka Mađarskoj je trenutno rezervisan za prenos gasa koji imamo uskladišten u Mađarskoj i ne više za gas koji preko Ukrajine stiže iz Rusije. Kapacitete gasovoda koji ide iz Rusije preko Ukrajine su zakupili neki drugi kupci za svoje potrebe. Da li bi neko od tih kupaca nama preprodao ili ustupio određenje količine ili kapacitete to je poprilično upitno pošto su transportni kapaciteti ka EU poprilično ograničeni i svi se bore za svaki kubni metar gasa.
 
Gasovodi se spajaju kod Horgoša (gde je interkonekcija) i kroz Mađarsku je to jedan te isti gasovod. Takođe i Turski tok može da teče i u kontra pravcu tj iz Mađarske.
 
Inace mi Srbi smo narod koga zivot demantuje na dnevnom planu.
Oplakasmo Nemce - smrazavace se bla bla bla. Tamo pocela grejna sezona, kod nas nije. 😁

Inace i dalje me fascinira koliko neko moze da bude glup pa da poveruje u te price da ce npr Nemci da gladuju ili se smrzavaju i da ce da kleknu na kolena pred Ruse i mole za gas 🙄. Jbg u Srbiji je ocigledno vecina takva.
 
RHE Bajina Basta G2 je ispao iz rada nakon havarije, i pise da do kraja godine nece biti u funkciji. To je veliki problem to je 307MW koji sluze kada je vrsna potrosnja.
Zna li neko o cemu se radi. Kod hidroelektrana nisu tako cesti ti havarijski ispadi koji se ne vracaju mesecima na mrezu.
 
Да ли је у неком граду почело грејање? Температуре измерене пре 20 минута. На југу чак и нула.
Screenshot_20221019-081832_Chrome.jpg
 
U Čačku je jutros krenulo stidljivo grejanje i to tek od 8 jutros
 
RHE Bajina Basta G2 je ispao iz rada nakon havarije, i pise da do kraja godine nece biti u funkciji. To je veliki problem to je 307MW koji sluze kada je vrsna potrosnja.
Zna li neko o cemu se radi. Kod hidroelektrana nisu tako cesti ti havarijski ispadi koji se ne vracaju mesecima na mrezu.
За РХЕ Бајина Башта следи велика ревитализација следеће године. ХЕ Бајина Башта тренутно углавном ради на минимуну, тј пушта се у Дрину онолико воде колико је обавезно. Штеди се за зиму.
 
Да ли је у неком граду почело грејање? Температуре измерене пре 20 минута. На југу чак и нула.
Po mom izvoru greju u Novoj Varoši. U Priboju greju škole na autonomnom delu sistema. Na jednoj od školskih sistema je i zgrada SO Priboj, bitno je da se nadležni ne smrznu.


Upravo su javili na radiju da je odlaganje grejne sezone na individualnom nivou i da se računi neće smanjivati u paušalnom sistemu, već samo koristnicima sa kalorimetrima.
 
Havarija Bajine Bašte je u našem slučaju priličan hendikep jer je jedina naša reverzibilna hidroelektrana. One obično služe za peglanje varjabilnosti vetroelektrana i nadoknadu proizvodnje drugih hidroelektrana kad su vodostaji niski. Ili kad neočekivano prestane da radi neka druga elektrana. Tako da se gubi deo fleksibilnosti u sistemu. Trenutno vetra nema, pa ni proizvodnje vetroelektrana, a vodostaj Save i Dunava je ponovo ispod proseka za ovo doba godine pa postaje kritično koliko se još vode sme povlačiti iz Đerdapskog ili drugih jezera da bi se tako zamenila funkcionalnost Bajine Bašte. Jedina sreća je da je i dalje veoma toplo.
 
Ustvari, ova havarija reverzibilne elektrane Bajina Bašta nam lepo pokazuje zašto verovatno i ne bi smo smeli ići na dalje povećanje udela obnovljivih izvora u energetskom miksu sve dok ne napravimo još jednu revezibilnu elekranu. Svaki tip izvora bi morao imati neki bekap. Ne smemo stvarati kritične tačke gde 100% zavisimo od nečega što nema zamenu pošto postoji u samo jednom primerku. Pogotovo ako se upravo to koristi za balansiranje čitavog sistema. Naravno, i hidro centrale se mogu koristiti za brzo reagovanje kad se pojavi manjak zbog varjabilnosti drugih obnovljivih izvora. Ali šta ako je vodostaj nizak, pa je međunarodnim konvencijama zabranjeno da se povuče više vode i tako nadoknadi manjak struje? (onda se pojavi manjak od milijardu evra, ali u budžetu). Pogledao sam koliko je verovatna takva situacija, dakle manjak vode. Ispalo je da je od ove godine, pa idući unazad, bukvalno SVAKA prethodna godina završila sa godišnjim manjkom vode (proticaja) Dunava na mernoj stanici Smederevo. Često i po 20% manjka u odnosu na "višegodišnji prosek". Išao sam do 2017. godine, što je valjda dovoljno da se zaključi da smo trenutno (a možda i trajno zbog klimatskih promena) u periodu suše kad se ne može uvek očekivati da će hidrocentrale vanredno povećanom proizvodnjom uvek moći nadoknaditi svaku glupost koju napravimo. I prošlogodišnji LETNJI početak velikog uvoza struje koji je završio sa tih milijardu evra gubitka je bio obeležen manjkom vode počevši još od marta 2021. I onda se bukvalno ISTO to ponovilo 2022.

Vodostaj Dunava u Zemunu do 2022.10.19.jpg


Kolone daju mesečno stanje a linije ukupne do tada, dakle kumulativne vrednosti, pa na njima gledate samo konačno stanje kao prikaz količine raspoložive vode za celu tu godinu:

Protoci Dunava u Smederevu, 2021.jpg


Protoci Dunava u Smederevu, 2020.jpg


Protoci Dunava u Smederevu, 2019.jpg


Protoci Dunava u Smederevu, 2017.jpg


Itd.

Što znači da je sad ispalo ne samo da su poželjne, nego da MORAMO imati reverzibilne elektrane, i to više od jedne ili dve. Pošto dakle one treba i da nadoknađuju kritične faze u proizvodnji kad ima malo vode u rekama i jezerima, i manjak u proizvodnji solarnih elektrana i vetrogeneratora, i onda još da zamene druge revezibilne kad se pokvare. Kao sad recimo.

Dakle još jedna glupost koju smo napravili a koje je bila lako predvidljiva svakome, pa makar bio i amater u toj oblasti. Ovo su recimo tri moje poruke napisane još pre tri godine, iz 2019., pre nego što smo svi mi najzad shvatili koliko će energetika zaista da nas košta.

 
Poslednja izmena:
U Beogradu grejna sezona pocinje od 01.11.
 
Бистрица, наша, само наша, капацитетима и много јефтинија Ђердапа -3
 
RHE Bajina Bašta trenutno u funkciji kao pumpa snage 283MW.

TE-TO Pančevo je u vlasništvu NIS-a, snage je 200MW i u protekla dva meseca nije bila u funkciji.
Višak u proizvodnji električne energije koji bi se isporučivao u elektroenergetski sistem iz TE-TO Pančevo bi trebao da bude do 65%.
 
Poslednja izmena:
Vrh