Ustvari, ova havarija reverzibilne elektrane Bajina Bašta nam lepo pokazuje zašto verovatno i
ne bi smo smeli ići na dalje povećanje udela obnovljivih izvora u energetskom miksu sve dok ne napravimo još jednu revezibilnu elekranu. Svaki tip izvora bi morao imati neki bekap. Ne smemo stvarati kritične tačke gde 100% zavisimo od nečega što nema zamenu pošto postoji u samo jednom primerku. Pogotovo ako se upravo to koristi za balansiranje čitavog sistema. Naravno, i hidro centrale se mogu koristiti za brzo reagovanje kad se pojavi manjak zbog varjabilnosti drugih obnovljivih izvora. Ali šta ako je vodostaj nizak, pa je međunarodnim konvencijama zabranjeno da se povuče više vode i tako nadoknadi manjak struje? (onda se pojavi manjak od milijardu evra, ali u budžetu). Pogledao sam koliko je verovatna takva situacija, dakle manjak vode. Ispalo je da je od ove godine, pa idući unazad, bukvalno SVAKA prethodna godina završila sa godišnjim manjkom vode (proticaja) Dunava na mernoj stanici Smederevo. Često i po 20% manjka u odnosu na "višegodišnji prosek". Išao sam do 2017. godine, što je valjda dovoljno da se zaključi da smo trenutno (a možda i trajno zbog klimatskih promena) u periodu suše kad se ne može uvek očekivati da će hidrocentrale vanredno povećanom proizvodnjom uvek moći nadoknaditi svaku glupost koju napravimo. I prošlogodišnji LETNJI početak velikog uvoza struje koji je završio sa tih milijardu evra gubitka je bio obeležen manjkom vode počevši još od marta 2021. I onda se bukvalno ISTO to ponovilo 2022.
Kolone daju mesečno stanje a linije ukupne do tada, dakle kumulativne vrednosti, pa na njima gledate samo konačno stanje kao prikaz količine raspoložive vode za celu tu godinu:
Itd.
Što znači da je sad ispalo ne samo da su poželjne, nego da MORAMO imati reverzibilne elektrane, i to više od jedne ili dve. Pošto dakle one treba i da nadoknađuju kritične faze u proizvodnji kad ima malo vode u rekama i jezerima, i manjak u proizvodnji solarnih elektrana i vetrogeneratora, i onda još da zamene druge revezibilne kad se pokvare. Kao sad recimo.
Dakle još jedna glupost koju smo napravili a koje je bila lako predvidljiva svakome, pa makar bio i amater u toj oblasti. Ovo su recimo tri moje poruke napisane još pre tri godine, iz 2019., pre nego što smo svi mi najzad shvatili koliko će energetika zaista da nas košta.
Dovoljno je pogledati udeo u ukupnoj proizvodnji ovih “ekoloških” izvora u naprednijim zemljama i svima bi trebalo biti jasno koliko su oni trenutno isplativi.
forum.beobuild.rs
Dovoljno je pogledati udeo u ukupnoj proizvodnji ovih “ekoloških” izvora u naprednijim zemljama i svima bi trebalo biti jasno koliko su oni trenutno isplativi.
forum.beobuild.rs
Meni izgleda da nam je u čitavoj ovoj obnovljivoj energetskoj priči izgradnja Đerdapa 3 daleko najveći prioritet. To je takođe obnovljiva energija, na jednoj od najvećih reka u Evropi, okolni brdoviti teren je idealan za predviđenu kombinovanu klasičnu i revezibilnu akomulaciju. Zašto trošiti...
forum.beobuild.rs