Šta je novo?

Energetika

bigvlada

Advanced
Učlanjen(a)
29.06.2007.
Poruke
2.610
Pohvaljen
14
Lokacija
Beograd - blokovi
Tema za konvencionalne tehnologije, termoelektrane, rudnike uglja, hidroelektrane, nalazišta nafte, gasovode (Južni tok ima sopstvenu temu), distributivne mreže, cene energenata itd...

Evo jednog članka iz Danasa za početak

05/01/2009 19:51 | London
Postojeća i planirana mreža gasovoda

Autor: Beta, Rojters

London - Osamdeset odsto gasa u Evropu dolazi preko Ukrajine. Rusija tvrdi da Ukrajina uzima gas namenjen Evropi i da je zatvorila postrojenje za dostavljanje gasa Balkanu. Nemačka i Poljska mogu da dobiju gas i iz Belorusije preko gasovoda Jamal. Kapacitet tog gasovoda je 30 milijardi kubnih metara godišnje, dok gasovod preko Ukrajine ima kapacitet od 120 milijardi kubnih metara. Treći put za dopremanje gasa je Plavi tok, gasovod ispod Crnog mora koji ide iz Rusije do Turske.

Planirani gasovodi Jamal-Jurop ide od poluostrva Jamal do Frankfurta na Odri, što je više od 4.000 kilometara dužine. Nakon proširenja gasovoda koje je planirano da bude okončano 2010, biće povećan njegov kapacitet na 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Galsi gasovod, dug 1.350 kilometara, mogao bi da od 2012. godine doprema Italiji do 10 milijardi kubnih metara alžirskog gasa. Transmed gasovod koji ide od Alžira preko Tunisa do Sicilije, sada ima kapacitet od 6,5 milijardi kubnih metara godišnje, a radi se na povećanju kapaciteta na 27 milijardi kubnih metara. Medgas - 210 kilometara dugačak gasovod, sa kapacitetom od osam milijardi kubnih metara, planiran je da od sredine 2009. alžirski gas doprema u Španiju.

Nabuko gasovod, projekat vredan osam milijardi evra, trebalo bi da transportuje prirodni gas iz Turske preko Bugarske, Rumunije i Mađarske u Austriju. Gasovod dug 3.300 kilometara, čija je izgradnja počela 2008, trebalo bi da bude otvoren 2013. i mogao bi (do 2020) godišnje da transportuje 31 milijardu kubnih metara gasa iz Kaspijskog mora do Evrope. Baltički gasovod, vredan sedam milijardi evra, dopremaće 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa do Nemačke ispod Baltičkog mora. Severni tok je većinski u rukama Gasproma koji ga gradi sa nemačkim Basfrom, E.On i holandskom gasnom kompanijom i planira da izgradi dva paralelna gasovoda od po 1.200 kilometara. Kaspijski gasovod - Rusija, Turkmenistan i Kazahstan su dogovorili planove o novom gasovodu oko Kaspsijskog mora koji bi od kraja ove ili početka naredne godine mogao da bude otvoren sa kapacitetom od 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Mađarski gasovod - Mađarska naftna kompanija MOL planira da do 2010. izgradi 100 kilometara gasovoda prema Ukrajini. Južni tok - Gasprom i italijanska naftna kompanija Eni planiraju izgradnju novog gasovoda ispod Crnog mora kojim bi ruski gas transportovali u Evropu. Gasprom je ranije razgovarao o širenju postojećeg Plavog toka na južnu Evropu i Izrael, ali je to sada dovedeno u pitanje u svetlu planova o izgradnji Južnog toka.

Izvor - Danas
http://www.danas.rs/vesti/ekonomija/postojeca_i_planirana_mreza_gasovoda.4.html?news_id=149908
 
Koliko sam ja čuo o Banatskom dvoru, ispravite me ako grešim, to je ranije bilo nalazište, odnosno veliki bazen za gas, koji je vrlo praktično koristiti kao skladište, jer kad ti je potrebno, kao što kaže novinarka, uvek možeš da izvučeš gas. Međutim, problem je, ako sam dobro bio shvatio, u tome što da bi se to tako koristilo, skladište mora da bude puno do određene granice, logično, e sad napuniti to gasom je užasno skupo, i tu je naš osnovni problem. A Gasprom njeft dobiše i Banatski dvor i sve nalazaišta đaba.

Eidt: U SFRJ se kroistilo kao skladište, ali su ga 90ih skroz ispraznili.
 
Pa u stvari, u skladištu gasa uvek treba da bude oko 50 miliona kubika gasa koji ne sme da se dira, i služi kao "temelj skladišta" a sve ono resto može da se koristi. Trenutni kapacitet je oko 200 miliona kubika, a potencijal (koji Rusi nisu pristali da sagrade) je 800 miliona. U skladištu je sada oko 20 miliona, što je nedovoljno za bilo šta a takođe nedostaje i deo opreme. Pošto smo i ovu sezonu skrckali, ostaje da čekamo jeftiniji gas na proleće da napunimo skladište (mada i tu postoje skuplje kvote koje moramo da trošimo), i onda sledeće sezone.........
 
Banatski Dvor je još uvek nedovršen. Da je prvi deo skladišta bio napunjen, imali bismo rezerve gasa za oko mesec dana. Međutim, pošto se u ovoj zemlji ne razmišja strateški, već samo do sledećih izbora, onda se pripremite za još mnogaja ljeta smrzavanja, sve do izgradnje južnog toka. Još ako uzmemo u obzir činjenicu da je Ukrajina na ivici kolapsa kao država, mislim da bi trebalo ozbiljno da se razmišlja o povezivanju sa budućim hrvatskim LNG terminalom u Omišlju.
 
Ili da se bar razmisljalo o izgradnji cistih izvora energije ili bar manje prljavih kao sto su nuklearke, pa da se grejemo na struju i bas nas brige...
a da ne spominjemo termalne, energiju vetra, ili sunca... :(

ma, da su bar potpisali ugovor ranije sa nekom susednom zemljom o skladistenju gasa za nedajboze... bar to...:(
 
"Srbija raspisuje tender za elektrane"

09. januar 2009. | 09:40

Izvor: Tanjug

Grad: Beč

Ministarstvo energetike Srbije raspisaće 20. januara dugo očekivan tender za gradnju blokova elektrana, vrednih više od milijardu evra, piše bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, list piše da će tender biti raspisan oglasom u Fajnenšel tajmsu, preko kog će zainteresovani investitori biti pozvani da preuzmu dokumenta za projekte Kolubara B i TENT B3.

List ukazuje da je austrijski koncern Verbund među zainteresovanima i citira izjavu njihovog portparola da je Srbija interesantna za investicije, a zainteresovani su i ČEZ i ruski UES.

Kod projekta Kolubara B se radi o završetku elektrane, a kod projekta TENT o gradnji blokova, navodi list i podseća da je ministar energetike Petar Škundrić procenio investicije na najmanje 900 miliona evra za Kolubaru B i do 850 miliona evra za TENT B3.

Oba bloka treba da budu građena ulaganjem vlasnika elektrana, EPS-a i investitora.

Izvor: Ekonomist
http://www.ekonomist.co.yu/vesti/srbija/75160.html
 
Ćorsokak na Dunavu
Pregovori predstavnika EPS i ruske firme “Silovje mašine”, iz Moskve, o revitalizaciji naše najveće hidroelektrane “Đerdap 1”, kod Kladova, koja strujom snabdeva 20 odsto Srbije, zapali su u ćorsokak - saznaju “Novosti”.
Prema našim informacijama, Rusi za završetak ovog kapitalnog posla traže 200 miliona dolara, dok je naša strana spremna da im plati 160 miliona američkih novčanica.
Podsetimo, ugovorom koji je potpisan još 2003, Rusi su morali da obave kompletnu revitalizaciju “Đerdapa 1” za 100,5 miliona dolara, koji su obezbeđeni na osnovu regulisanja starog klirinškog duga bivšeg SSSR prema SFRJ. Međutim, ni šest godina posle toga Moskovljani nisu ni počeli da rade, iako im je, aneksom ugovora, za početak tog posla uplaćeno dodatnih 10 miliona dolara.
Rusi svoj zahtev pravdaju time da je, od momenta potpisivanja ugovora, došlo do znatnog skoka cena čelika i bakra, kao i pada dolara u odnosu na evro, što poskupljuje realizaciju projekta.
Planom revitalizacije predviđeni su zamena svih šest turbina u “Đerdapu 1” i povećanje njihove snage za 10 odsto, što bi omogućilo stabilan rad svih agregata i proizvodnju struje u naredne četiri decenije.
Kako saznajemo, pregovori o revitalizaciji “Đerdapa 1” nastaviće se sredinom januara i trebalo bi da se okončaju krajem meseca. U slučaju da se završe uspešno, obnova naše najveće hidroelektrane, koja bi trebalo da traje sedam godina, počela bi 1. juna. Međutim, nije isključena ni mogućnost raspisivanja novog tendera za obnovu kladovske elektrane ako se sa Rusima ne postigne dogovor.

RUMUNI SVOJE ZAVRŠILI
Revitalizacija rumunskog dela “Đerdapa 1” počela je 2000. i završila se šest godina kasnije.
Radove na obnovi njihovih agregata za proizvodnju struje obavile su švajcarske firme, a naše komšije je taj posao koštao 185 miliona dolara.
Izvor: Vecernje novosti
Link: http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=135490
 
Nove razmirice Ukrajine i Rusije kao glavna prepreka u isporuci plavog energenta Evropi
Moskva optužuje Kijev da blokira tranzit gasa

Autor: S. D. I.

Moskva - Ruski državni naftni gigant Gasprom optužio je juče Ukrajinu da blokira tranzit ruskog gasa ka Evropi, samo nekoliko sata nakon što je obnovljena isporuka plavog energenta Starom kontinentu, čime je produžena oštra energetska kriza koja je ostavila veće delove Evrope u mraku i hladnoći. Naime, Gasprom je juče u 10 sati po moskovskom vremenu bio obnovio isporuku gasa Ukrajini. Glavni dispečer Gasproma naložio je transport 76,6 miliona kubnih metara gasa dnevno na teritoriju Ukrajine, kako bi se tim energentom najpre snabdeli potrošači balkanskog regiona, Moldavije i Turske.


Tehnički problemi ili nastavak neovlašćenog uzimanja gasa: Provera na instalacijama u Rusiji


U saopštenju ruskog giganta navodi se da je snabdevanje Balkana prioritet i zato će probna isporuka početi kroz stanicu Sudža u Rusiji, preko stanice Orlovka u Ukrajini, što će omogućiti isporuku gasa balkanskim zemljama. Međutim, četiri sata kasnije oglasio se zamenik direktora Gasproma Aleksandar Medvedev tvrdeći da ukrajinski sistem ne usmerava gas ka Evropi.

- Gasprom je prema dogovoru počeo isporuku gasa za evropske potrošače, ali je Ukrajina blokirala tranzit, kazao je Medvedev i dodao da je o tome razgovarao sa predstavnicima Evropske komisije koji su naveli da je to „viša sila“.

- Ukrajina nije otvorila nijedan izvozni gasovod. Oni su jednostavno zatvorili ulaz u gasovod koji vodi ka Balkanu. Stoga nemamo nikakvih fizičkih mogućnosti da pumpamo gas evropskim potrošačima, izjavio je Medvedev na vanrednoj konferenciji za novinare. Ukrajinska državna gasna kompanija Naftogas odbacila je ove navode.

Aleksandar Medvedev je, takođe, optužio Ukrajinu da zabranjuje pristup posmatračima centralnoj kontrolnoj sobi njene gasovodne mreže i podzemnim skladištima gasa, te da tako Kijev krši odredbe sporazuma postignutog u ponedeljak sa EU. Portparol Gasproma Sergej Kiprijanov upozorio je da se „izvesna količina ruskog gasa koja se pumpa u ukrajinsku mrežu mora striktno složiti sa količinom gasa koji odlazi iz Ukrajine ka Evropi“. Valentin Zemljanski, portparol ukrajinskog Naftogasa, izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da koristi jedan deo gasa namenjenog Evropi kao gorivo za svoje pumpne stanice i negirao zahteve Gasproma kao „pokušaj dodatnog pritiska na Ukrajinu“.

Iako su dve zemlje potvrdile blokadu isporuka ruskog gasa, iznele su, međutim, različite stavove i obrazloženja o tome zašto je došlo do novog spora. Prema navodima Kijeva, isporuka gasa je blokirana zbog „neprihvatljivih uslova za tranzit“ koje je postavila ruska kompanija Gasprom. Savetnik predsednika Ukrajine Bohdan Sokolovski izjavio je da je Rusija poslala gas za Evropu trasom gasovoda kojom je tranzit tehnički nemoguć, kako bi diskreditovala Ukrajinu. Sokolovski je naveo da je ruski gas isporučen trasom koja zahteva da Ukrajina smanji isporuke domaćem tržištu pre nego što isporuči gas Balkanu jer ulazna i izlazna stanica preko kojih Gasprom želi da transportuje gas nisu povezane izvoznim gasovodom. „To znači da Ukrajina mora da prekine isporuku gasa industrijskom regionu na istoku da bi pustila tranzitni gas“, kazao je on.

Predstavnici Rusije su naveli da su objašnjenja ukrajinskih zvaničnika „cinična“, a izneli su čak i sumnju da su u novi spor umešane i Sjedinjene Američke Države. Potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev kazao da SAD stoje iza postupaka Ukrajine u sporu oko gasa. „Izgleda da Ukrajina igra na muziku kojom se ne diriguje u Kijevu veću inostranstvu“, kazao je Medvedev. Kako je naveo, ukrajinska strana je „cinično“ informisala Gasprom da je njen transportni sistem preorijentisan za unutrašnje potrebe i u tim uslovima gas koji uđe u sistem ne može da dođe do evropskih potrošača.

Rusija je proteklih nekoliko dana optuživala Ukrajinu da krade gas namenjen evropskim tržištima, a obnavljanje isporuka postalo je moguće nakon što je potpisan sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine. Sporazum su u ponedeljak u Briselu potpisali zvaničnici Evropske komisije, Rusije i Ukrajine. Prvobitnu vest o obnavljanju isporuka ruskog gasa Evropi pozdravio je češki ministar energetike Martin Riman, čija zemlja predsedava EU. Ruske isporuke gasa čine jednu četvrtinu evropskog prirodnog gasa, od čega se 80 odsto dostavlja preko Ukrajine. Obustave isporuka gasa iz Rusije osetili su stanovnici više od 15 zemalja, uključujući i BiH, Bugarsku, Češku, Mađarsku, Srbiju i Slovačku, koje su najteže pogođene.

Premijeri Slovačke i Bugarske u Moskvi

Moskva - Premijer Rusije Vladimir Putin najavio je danas da će premijeri Bugarske i Slovačke u sredu doći u Moskvu na hitne razgovore o krizi oko isporuke ruskog gasa evropskim zemljama. „Upravo sam razgovarao sa premijerom Bugarske i premijerom Slovačke i dogovorili smo se da sutra dođu u Moskvu i oni su izraziti želju da vide kakva je situacija ovde“, kazao je Putin tokom posete kontrolnom centru energetske kompanije Gasprom. Bugarska i Slovačka spadaju među evropske zemlje koje su najviše pogođene prekidom isporuka ruskog gasa Evropi. Beta-AFP

Provera tehnike

Ruski premijer Vladimir Putin kazao je juče i da je neophodno razjasniti da li je ukrajinski transportni sistem u stanju da prenosi ruski gas Evropi. „Ako gas ne ide po teritoriji Ukrajine, znači treba svi zajedno, sa ukrajinskim partnerima da razmislimo šta treba dodatno učiniti da bi gas ipak prošao. Možda se tehničko stanje transportnog sistema nalazi u takvom položaju, da nije u stanju da prenosi gas“, rekao je on. Putin je naglasio da će se Rusija „postarati da razjasni“ da li je Ukrajina u stanju da transportuje takav obim gasa.

Spremna suspenzija

Premijer Rusije Vladimir Putin obavestio je Evropsku komisiju da je Ukrajina blokirala transportni sistem za gas. Baroso je najavio da će razmotriti taj problem sa ukrajinskim rukovodstvom. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev većje ovlastio Gasprom da smanji isporuke gasa ukoliko se primeti da Ukrajina „ispumpava“ određene količine gasa ili u potpunosti suspenduje isporuke, ako se utvrdi da Ukrajina nastavlja da krade.

Vlada će razmatrati smanjenje računa za grejanje

Vlada Srbije bi u četvrtak trebalo da odluči da se građanima koji nisu imali grejanje zbog nestašice gasa umanje računi za taj period kada su im stanovi bili hladni, rečeno je agenciji Beta u Vladi. Informaciju o tome za redovnu sednicu Vlade Srbije pripremiće Ministarstvo rudarstva i energetike.

Gaprom: Potvrđena blokada

Međunarodni posmatrači koji nadgledaju tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu prema Evropi potvrdili su da Ukrajinci blokiraju puteve snabdevanja, saopštio je sinoćGasprom. „Oni su potpisali izveštaj koji potvrđuje da nema pumpanja ruskog gasa kroz ukjrajinske gasovode prema Evropi iako je pritisak u cevi na granici između Rusije i Ukrajine iznosio 70 atmosfera“, navodi se u saopštenju Gasproma.

Pravna analiza tužbe

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatovićizjavio je sinoćda je „u toku pravna analiza eventualne tužbe“ tog preduzeća protiv Ukrajine zbog problema u vezi sa snabdevanjem gasom. „Moramo se u ovom momentu osloniti na međunarodno pravo. U toku je pravna analiza onoga što bi Srbijagas mogao da učini“ u vezi sa „eventualnom tužbom protiv Ukrajine“, rekao je BajatovićTeleviziji B92 odgovarajući na pitanje o mogućoj tužbi. Bajatovićje naveo i da je „u ovom momentu u potpunosti jasno da je glavni krivac bila Ukrajina“ kada je rečo sporu sa Rusijom u vezi sa snabdevanjem gasom. Na pitanje o cenama grejanja, Bajatovićje rekao da će građani plaćati onoliko gasa koliko su potrošili dodajući da je to „pitanje za lokalnu samoupravu“.

Izvor: Danas
http://www.danas.rs/vesti/politika/...a_blokira_tranzit_gasa.56.html?news_id=150548

Da, let's sue their ass.

Vidim da ćemo opet početi ozbiljno da razmišljamo o upotrebi one tople vode iz Obrenovca, koja se izliva u Savu a koja bi mogla da se koristi za grejanje. U Obrenovcu nemaju problem sa grejanjem, a čitao sam da je i Tuzla rešila problem na isti način. Koliko bi koštalo da se završi taj nesrećni toplovod od Obrenovca do bloka 70a, tj do toplane?
 
Nemam pojma, znam da su ga svuda skoro zatrpali, jer se kao ispostavilo da je neprofitabilan.. :S
 
Projekat je zapoceo Covic, kao gradonacelnik, i za njegovog vakta je dosta toga uradjeno (recimo most preko Save prema Obrenovcu, kasnije zatrpani cevovod u savskim blokovima... a ne smetnimo s uma da postoji kompletan projekat, jer bez njega ne bi ni mogla da zapocne izgradnja).

Administracija pokojnog Nenada Bogdanovica je bila ultimativno protiv, uz obrazlozenje da je takvo grejanja preskupo, racunajuci da ce gas ostati doveka jeftin. Nekako imam osecaj da ne treba zanemariti i ubedjenje nasih politicara da sve projekte koji su zapoceli pre njih treba sahraniti. Kada je u pitanju Bogdanovic (nesporno najzasluzniji covek za preobrazaj BG-a od 2000, ali i covek zavidne sujete), treba se setiti da je on potpuno ignorisao Prokop, za koji verujem da je - uz njegov uticaj - mogao biti zavrsen u prvoj polovini decenije.

Moram priznati da meni, kao laiku, deluje primamljivo mogucnost da se dobar deo Beograda greje vodom iz TENT-a koja najvecim delom ovako odlazi u nepovrat. Pogotovo kada se zna da se radi o elektranama koje proizvode pola struje u Srbiji i koje se nalaze na samo 20-30 km od prestonice. O znacaju supstituisanja strane energije domacom suvisno je govoriti u jeku gasne krize.

Da projekat treba ozbiljno preispitati, vise je nego jasno.
 
Pa kako neprofitabilan? Zar se sme ispustati topla voda u recni ekosistem? Uzas... Pa ta se toplota mora negde sprovesti, ne treba se bacati...

Uzas, stvarno.
 
Za proizvodnju 1kWh u prosečnoj termoelektrani na lignit se potroši oko 1,5 do 2 kg uglja pri čemu se u atmosferu oslobodi oko 1kg ugljen-dioksida (CO2) i oslobodi oko 2kWh toplotne energije koja se rasipa u okolinu i lokalno zagreva reku i atmosferu

Užas a TENT 2 ima snagu 2 x 620 Mw :rant:
Koliko li se tople vode ispusti u reku?Ja ne znam kako to da izračunam :rolleyes:
a evo i tabele
Privredno Društvo Termoelektrane "Nikola Tesla" u sistemu JP Elektroprivreda Srbija čine :
TE TENT - A 2 x 210 Mw, 4 x 308 Mw
TE TENT - B 2 x 620 Mw
TE Kolubara - A 3 x 32 Mw, 65 MW, 110 Mw
TE Kolubara - B 2 x 350 Mw ( u izgradnji )
TE Morava 125 Mw

Instalisana snaga kapaciteta za proizvodnju električne energije kojom raspolaže EPS iznosi ukupno 8.355 MW, i to:

- * u termoelektranama na lignit 5.171 MW
- u termoelektranama-toplanama na gas i tečna goriva 353 MW
- u hidroelektranama 2.831 MW
EPS upravlja i radom tri elektrane ukupne snage 461 MW koje nisu u njegovom vlasništvu.

Elektroprivreda Srbije je najveći proizvođač lignita u zemlji, sa mogućom godišnjom proizvodnjom od oko 37 miliona tona.
:shok:

http://www.eps.rs/onama/osnovnipodaci.htm
 
Hmmm, koliko znam TENT B je u izgradnji, tj. nije operativan. Da li grešim? U svakom slučaju ne bi škodila nova cost benefit analiza, imajući u vidu sadašnje i buduće cene gasa i mazuta. Uglja bar imamo.
 
Radovi na prvom bloku elektrane "B", snage 620 MW, započeti su 1978. godine. Prvi kilovat sati sa ovog bloka potekli su 3. novembra 1983, a sa drugog 28. novembra.1985, čime je završena prfa faza gradnje ove elektrane.

http://www.tentesla.com/istorijat.html

U izgradnji ie Kolubara B.
 
^^Da, kod nas je strategija "zabi glavu u pesak" sa dodatkom "... i cekaj da sranje prodje" za drzavnu strategiju za svetsku ekonomsku krizu.
 
Svašta,pa naravno da ne posedujemo :| :| :|
Nešto razmišljam sada,nadam se da su zalihe uglja u basenu Kolubare stvarno velike jer ako nisu ostaćemo bez uglja i struje a vlada će reći
-pa nestalo je kako smo mogli mi da znamo -
:/
 
shmeksi":2vn20ui4 je napisao(la):
Da li mi kao drzava posedujemo neku energetsku strategiju, tipa do 2020. godine 5% struje ce se dobijati iz obnovljivih izvora energije ili nesto slicno tome?
Тренутно се 25,5% струје у Србији добија из обновљивих извора, ваљда не планирају то да смање на 5%...

Стратегија развоја енергетике Србије до 2015
http://www.vin.bg.ac.yu/140/Termotehnika/archive/paper1-2005.pdf

Извод из програма остваривања стратегије развоја енергетике од 2007- до 2012
http://logic.dnsprotect.com/~learni...dFajlove/POSRE_obnovljivi_izvori_energije.pdf

Министарство енергетике и рударства Србије
http://www.mem.sr.gov.yu
 
Nurko7000":3m7lqwb8 je napisao(la):
shmeksi":3m7lqwb8 je napisao(la):
Da li mi kao drzava posedujemo neku energetsku strategiju, tipa do 2020. godine 5% struje ce se dobijati iz obnovljivih izvora energije ili nesto slicno tome?
Тренутно се 25,5% струје у Србији добија из обновљивих извора, ваљда не планирају то да смање на 5%...

Стратегија развоја енергетике Србије до 2015
http://www.vin.bg.ac.yu/140/Termotehnika/archive/paper1-2005.pdf

Извод из програма остваривања стратегије развоја енергетике од 2007- до 2012
http://logic.dnsprotect.com/~learni...dFajlove/POSRE_obnovljivi_izvori_energije.pdf

Министарство енергетике и рударства Србије
http://www.mem.sr.gov.yu
ma to je moje cisto bio primer....Nurko, a odakle dobijamo tih trenutnih 25%?
 
Da, inace koliko znam, cilj EU je da do 2025. 25% energije dobija iz obnovljivih izvora, tako da smo mi ispred Unije sto se toga tice... :kk: :gobb:
 
Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo.:lol:

Mreža vetrenjača u Vojvodini, filteri na termelektranama, spaljivanje i reciklaža svog otpada (Japan NEMA deponije smeća), povećanje energetske efikasnosti (npr. EU će zabraniti plazma televizore jer mnogo troše) i preguraćemo do 2040 i termonuklearne fuzije.
 
Gasno ogledalo Srbije
VOSTANI SERBIE

Autor: Nataša B. Odalović

Iako je u rusko-ukrajinskoj gasnoj aferi izvesna i čvrsto fiksirana samo zlatna pletenica Julije Vladimirovne, ipak ima nade da bi uskoro moglo doći do rešenja. Uprkos poslednjoj vesti (sreda), prema kojoj je Evropska unija, posle svega što je učinila zarad deblokade konflikta Rusije i Ukrajine, rezervisana prema predlogu Medvedeva da se u subotu održi sastanak o gasu u Moskvi. Ali nije tu poenta. Poenta je, nažalost, u furtutmi nastaloj - gde, nego ovde u Srbiji.

Naravno da je totalni haos oprečnih dešavanja prisutan na sve strane. Prema saopštenju ruskog Gasproma, međunarodni posmatrači koji nadgledaju tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu prema Evropi potvrdili su da je Ukrajina blokirala puteve snabdevanja. Rusija najavljuje novi pokušaj puštanja gasa, zbog čega je Ukrajini upućen novi zahtev za tranzitom. Julija Timošenko traži od Rusije da obezbedi Ukrajini 21 milion kubnih metara tehnološkog gasa dnevno, kako bi se obezbedio tranzit oko 300 miliona kubnih metara gasa u Evropu. I tako u krug, pozajmi mi da bih ti vratio, i obrnuto.

EU se strpljivo i konstruktivno trudi, i pored stisnutih vilica, da pripomogne brzom rešenju krize, ali joj ne pada na pamet da presuđuje ko je kriv u nekom višem smislu, osim u onom pragmatskom - ko će najzad da odvrne slavine i da gas poteče u Evropu. Za sve to vreme u Srbiji se odigrava totalna gasna ludnica! Pitam se danima da li je ovo što se sada dešava u Srbiji - a što je samo u prvim časovima po izbijanju gasne krize jedva imalo veze s gasom, a potom se pretvorilo u rašomon - prevodivo na bilo koji jezik? Kako prevesti činjenicu da je mimo ostatka sveta, u Srbiji, prodaja NIS-a, te rusko-ukrajinski spor probudio atavizme fosilnih neprijateljstava, i pretvorio se u novi povod za opštu politikantsku papazjaniju. Kako prevesti to da upravo sada, kao kada se pojavi virus neke davno izumrle bolesti, protiv koje više nema vakcine, jer takvu bolest niko normalan ne očekuje - na celoj srpskoj javnoj društvenoj sceni imamo podele i sukobe između samozvanih i takozvanih: amerikanofila, rusofila i evrofila.

A oko njih još prateća bulumenta ljutih podvrsta: kauboji i indijanci, bušmani i obamisti; staljinisti, neostaljinisti, trockisti, boljševici, menjševici, golootočki Srbi; tarasbuljbaši; lažni jeljcinovci, kvaziperestrojkaši; antiputinovci, proputinovci, egzaltirani putinovci; sve je to neumitno probudilo besne bakunjinovce, zamislilo duboko černiševskovce. Srpski evropejci uglas preziru celu podvrstu! Srpski amerikanofili preziru i vrstu i podvrstu, dočim su srpski rusofili ogorčeni na sve! A sve je počelo navodnim, skoro pa normalnim čarkama oko prodaje NIS-a, a onda puk’o rusko-ukrajinski sporazum - pukla politička Srbija.

Situaciju sa gasnom krizom još je najbolje pratiti preko nekoliko stranih medija, tako se nekako daju razumeti osnovne stvari o tome šta se dešava u Ukrajini ili Rusiji. Osnovne informacije, bez komentara. Jednom bi neko mogao da napravi analizu uporednim monitoringom kako se rusko-ukrajinski spor komentarisao po pojedinim srpskim medijima, a kako su izveštavali dostupni nam evropski mediji. Kod nas, priča o gasu rasla, rasla i izrodila se u političko-mitsku čistušku, društveno čudovište, novo prebrojavanje na naše i njihove.

U tom opštem metežu sam vrhunac ludila dogodio se u reagovanjima na Tadićev sporazum s Nemačkom i Mađarskom. Dakle, lakše je Bajatovićpodneo to što je dan ranije od istih popio pedalu, nego što je ostatak političkog plemena podneo „Tadićev uspeh“. Tačnije, to što još imamo tople radijatore. Ljuti na Tadića, radijatora i grejanja su se odrekli preko štampe, interneta i božićnih antiradijatorskih sms-poruka, dočim se na krivca koji nam je nedopustivo i protivustavno van svojih ovlašćenja obezbedio gas, nasrnulo sa oba boka, plus frontalno. Zabrujala je političkočaršijska Baba Jaga: „ Nije on baš toliko zaslužan koliko se pravi“ ; „Ako se ko okoristio tom nabavkom gasa, Tadićje“; „Ma neko mu je pomogao, nije on to sam“; „Zar je zbog toga morao da se uključi u drugi dnevnik uživo“ , „Dobio gas od Nemaca i Mađara, čudna mi čuda.“ To su samo neka od reagovanja. Bolje i hladni radijatori, i smrznuti susedi, nego uspeh političkog protivnika, čak i kada uradi nešto dobro za sve. „Pusti ti to, iskoristiće u izborne svrhe.“

Nije bitan Tadić, to je jasno. Ma ko da je predsednik, proveo bi se isto, ako bi na minus 18, mirnim putem, u evropskim koordinatama, obezbedio da sistem u regionu nekako funkcioniše. Bez obzira na to kojoj ideologiji pripadaju kritičari. To je srpsko društvo danas. Bez zajedničkog cilja. Sa ličnim interesima odabranih. Društvo na ego-tripu.

Izvor: Danas
http://www.danas.rs/vesti/dijalog/gasno_ogledalo_srbije.46.html?news_id=150724
 
Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo.

Mreža vetrenjača u Vojvodini, filteri na termelektranama, spaljivanje i reciklaža svog otpada (Japan NEMA deponije smeća), povećanje energetske efikasnosti (npr. EU će zabraniti plazma televizore jer mnogo troše) i preguraćemo do 2040 i termonuklearne fuzije.
Ima jos puno MW u vodnom potencijalu koje mozemo da eksploatisemo narednih nekoliko decenija, ali i dalje se grade termoelektrane. Razumljivo je kad nam treba mnogo energije na kratak rok, a projekti poput Kolubare B su jedini koje imaju za prosirenje kapaciteta. Sumnjam da se iko ozbiljno bavio termalnim izvorima, vetrom, suncem itd. Cak je i skolski primer energetske efikasnosti, toplovod Obrenovac - Beograd, proglasen za neprofitabilan!!! Neprofitabilan za koga?
 
Vrh