Taj Spectator Index ne treba uzimati zdravo za gotovo pošto često greše (i jednako često ih zbog toga masakriraju u komentarima), ali ovo je ipak veoma ozbiljan pad!
Stručnjak za energetiku: Cena nafte na osnovu slobodne procene, a ne tržišta
Stručnjak za energetiku: Cena nafte na osnovu slobodne procene, a ne tržišta
Prema podacima od 31. jula, vozači u Srbiji plaćaju najskuplji dizel i benzin u poređenju sa državama regiona, a stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže da se cena naftnih derivata u Srbiji, nažalost ne formira na osnovu tržišta nego neke slobodne procene.n1info.rs
Nisam rekao da Majedonija i BiH imaju te beke realne izvore prijoda, već da ih naša država alavim klempanjem akciza i poreza nadoknađuje.
Zašto je dizel skuplji od benzina?
Mogu li dobiti neke linkove za ovu tvrdnju?Sve stoji i uvek je bilo jeftinije, makar od kada ja znam za sebe i za cene goriva.
Naravno da se kod nas budžet u ozbiljnoj meri puni od akciza, pre svega onih na gorivo. Zato su neke druge stvari jeftinije u odnosu na druge zemlje, poput cene električne energije.
A kažem, posebno se naježim kada bilo ko uzima u poredjenje Bosnu kao pozitivan primer za uporedjivanje. Ja volim tu zemlju, te ljude, tamo sam rodjen i veći deo porodice mi živi tamo pa znam o čemu pričam. Ako već želite da kažete da je nešto bolje implementirano u nekoj drugoj zemlji potrudite se da je to makar neka zemlja tipa Slovačka, Slovenija...
Da uporedba bila kompletna bitan je i odnos dinar vs dolarClanak iz 2008 godine:
"Vozače u Srbiji sutra ujutru bi trebalo da dočekaju nove cene derivata veće za 4,52 odsto. Novim poskupljenjem Srbija je izbila među zemlje sa najskupljim derivatima u regionu. Nafta je juče dostigla cenu od 105,96 dolara za barel, što je i najviša cena u istoriji. U Ministarstvu energetike naglašavaju da je poskupljenje goriva u Srbiji posledica promene cene sirove nafte na svetskom tržištu. Poslednja promena cena naftnih derivata u Srbiji bila je 20. februara kada je gorivo poskupelo u proseku za pet dinara po litru. Ono je tada najviše poskupelo zbog povećanja akciza na gorivo za 10,1 odsto. Akciza na motorni benzin je 35,91 dinar po litru, a za dizel goriva 19,1 dinar. Tako će se od sutra mb95 i bmb95 prodavati za 99,85 dinara, d2 za 85,09, eko 3 za 88,67 i evrodizel za 92,84."
Cisto da se uporedimo gde smo danas.
Gledajmo cenu nafte.Da uporedba bila kompletna bitan je i odnos dinar vs dolar
Ja da dodam jedan momenat za ilustraciju, danas sam u dubaiju sipao litar benzina za manje od 85 dinara na pumpi... Bez pretakanja iz kanisteraZaboravih da napisem, cena nafte trenutno je 80 dolara za barel.