Šta je novo?

Energetika

Epsu fali povećanje produktivnosti i iskorenjivanje korupcije. Što se cene tiče, na računu mi stoji prosečna cena 12 din/kWh, kad podelim ukupan račun sa brojem utrošenih kilovata prosek je 16 din/kWh. Tako da oni barataju nekom imaginarnom cenom struje, verovatno bez poreza i akciza i time mažu oči narodu.
 
Meni je najveće poniženje što uz račun za struju plaćam toliko dodatnih usluga koje znaju da gotovo dupliraju račun. Ako kupujem struju, hoću i da plaćam struju a ne "povlašćene proizvođače, pretplate, odobrene snage i ostalo."
 
 
Taker Karlson? Ne bih nejga citirao, provereni prevarant koji je otpušten čak i sa Foxa.
 
Od ovih sigurno nije luđi ni Taker Karlson.

Screenshot_20230902-121807_Facebook.jpg


Eno lepe se po Berlinu za asfalt 'zbog klime'. Uskoro će i ubijati, to znamo iz iskustva.

Glupo proročko doba. Posle se čude što su Rimljani bacali ranohrišćanske talibančine lavovima. Razmišljam da odustanem od krsne slave - slavim i držim ikonu u kući dvojici takvih genijalaca što su izdali civilizaciju zbog sektaških budalaština - ionako ni ta tradicija nije duga kao što se misli.
 
Poslednja izmena:
Jučer u poseti bila rodbina iz Kostolca, kaže čistili i palili kotlove u novom bloku. Užas blagi, dobili preporuku da zbog ispuštene količine azota ne izlaze uveče u šetnju. Zar ne bi i pri tom prvom paljenju kotlova primarno morali biti uključeni svi filteri, a ne ovako. Stvarno sve koji zdušno i bez ikakve ograde promovišu “samo ugalj” treba sve preseliti u Kostolac, Obrenovac i ostale slične gradove, ovako dok se samo brinemo za količinu struje, a ne inetersuje nas kako nastaje je stvarno “struja nama, zagađenje vama”. Tamo plate jesu velike zbog EPS, ali u gradu nema nijednog ozbiljnog supermarketa, sve je u Požarevcu, u samom Kostolcu sve u radnjama je skuplje nego po većim gradovima, tako da imaju samo plate i zagađenje I to je to.

Da se ne lažemo i naši ekolozi često “promaše ceo fudbal” zbog neke agende, ali slika je dovoljno ilustrativna (a ovo jesu kostolački dimnjaci)

 
Zasto ne koriste filtre u Kostolcu?
Cime to opravdavaju?
 
Ево како то изгледа са сателита NO2
otkud tolika kolicina NO2 kod sagorevanja uglja?
Код сагоревања увек има велика количина NO2 , и нарано сумпора кад крене ложење дрва.
Занимљиво је за метан
ево код нас
метан.png
 
А ево колико ми уствари мало учествујемо са метаном
мет аф.png
 
Овде се види да смо у европским размерама безначајни загађивачи....и да у зимском периоду већина загађења стиже са запада у сваком облику!
NO2 европа.png
 
Овде се види да смо у европским размерама безначајни загађивачи....и да у зимском периоду већина загађења стиже са запада у сваком облику!
hmm, ja kako mogu da procitam ovu mapu, ispada da su jedine crvene fleke na Balkanu baš kod nas. Ostatak je manje više čist. Rurska oblast je najintenizvnija, ali vetrovi odande do nas ne stižu skoro nikada, tako da je to lokalno njihov problem, a mi imamo (poprilično veliki) naš lokalni (osim toga postavlja se veliko pitanje ukupne količine emitovanih gasova i broja stanovništva koji je opslužen takvom industrijom, ja sam ubeđen da je produkcija NOx po jedinici bilo kakvog upotrebljivog proizvoda (npr po proizvedenom kWh ili po toni proizvedenog čelika) ili po glavi stanovnika veća nego u većini drugih područja). Ovo za metan mi je jako zanimljivo, najveći izvori metana su farme, močvarna područja (ispada da kod nas ni jednog ni drugog nema) i naravno zemni gas koji "beži" - izgleda da arapske zemlje gube enormne količine zemnog gasa na sve strane (jer ne verujem da imaju tolike farme u pustinjama koje bi izazvale ove).
 
Овде се види да смо у европским размерама безначајни загађивачи....и да у зимском периоду већина загађења стиже са запада у сваком облику!
ja to ne bih rekao, ja sam identifikovao male zagadjivace na Dorcolu koji su u stanju, svaki od njih da zagade do 1 Ha.
Radi se o lozenju mokrog lignita.
 
Vrh