Pretpostavljam da klijent nije birao i bateriju za skladištenje viška, ali me ipak zanima da li slična instalacija sa bateriiom zahteva neki oblik odobrenja od EPS-a.
Ne postoji legalna konekcija za elektranu bez EPS-a bez obzira na snagu, mesto priključenja, upravljanje itd..... Samo potpuno nezavisan sistem u tzv. ostrvskom radu, tj. gde nema mreže....Ko kaže drugačije ili ne zna ili laže.
У праву сте али да појаснимо:
EMS - Oператер преносног система, управља преносном мрежом 400kV, 220kV и 110kV са одговарајућим разводним постројењима и трансформаторима;
ЕПС - Гарантовани снабдевач, производи електричну енергију из електрана, немају везе са преносном или дистрибутивном мрежом
ЕДС - Оператер дистрибутивног система, управља дистрибутивном мрежом 110kV, 35kV, 10kV и 400V са одговарајућим разводним постројењима и трансформаторима;
Скоро сви потрошачи су повезани на ЕДС осим баш великих типа железара, петрохемија, РТБ Бор итд. који су повезани на ЕМС значи да ЕДС даје услове за прикључење за обичног купца или купца-произвођача. Докле год не желите да електричну енергију коју ви произведете пустите на мрежу не треба да разоварате са ЕПС-ом.
Ово све значи да неко ко жели да производи електричну енергију има следеће могућности:
1. Постави електрану иза бројила али и даље остане само потрошач(тако ми у енергеици то зовемо, од електране до бројила потрошача је испред бројила а све од бројила до потрошача је иза). Докле год из те електране не иде струја на мрежу једино што му треба је дозвола за реконструкцију објекта по закону о планирању и изградњи али многи то одраде и нелегално кад већ имају и употребну дозволу од раније. Могу и батерије без проблема, има више таквих у Србији како предузећа тако и физичких лица;
2. Постави електрану иза бројила али сад као купац потрошач. Већ мора да склопи споразум са ЕПС-ом да би ЕПС преузимао вишкове производње, поставља се друго "двосмерно бројило" али за обрачунски период од 1 године плаћа само разлику између произведене и потрошене електричне енергије. Већ сам постављао линкове са законима и правилницима. Пријатељ ми се греје и хлади на топлотну пумпу и има соларку на крову и као купац-произвођач остане му да плати оне глупарије додате на рачун типа акциза и претплата за РТС. Мислим да му је време повраћаја инвестиције било мање од 5 година али сад кад су смањили дозвољену снагу враћања на мрежу на 7kW морам да проверим;
3. Постане произвођач електричне енергије тј. буде испред бројила. Ако је мали онда му требају ЕПС+ЕДС, ако је велики па се качи на преносни систем онда ЕМС а можда и ЕПС ако му треба да неко преузме балансну одговорност.
По мени неуправљиви извори енергије због потребе балансирања и билансирања од стране ЕПС користе друштвени ресурс (ЕПС) који је у власништву грађана Србије тако да једини који требају да имају приоритет да користе тај ресурс су грађани Србије кроз горе наведене примере под 1 и 2 а не приватни инвеститори са чисто комерцијалним интересом који се каче под 3. Они треба да имају исти статус као и било ко други ко се качи на преносни систем а не повластице на терет грађана Србије.