Šta je novo?

Energetika

2023-09-12_05-19-11.jpg
 
Јел то треба да буде у замену за ПАКШ?
 
Е то је већ озбиљна ствар ако је тако! Међутим никада никакв документ о томе није изнет јавно!
 
Vetar i sunce mogu da budu dopune i rezerve, ali nikako ne treba da budu kičma energetskog snabdevanja, tj. da previše toga zavisi od njih.

Zelena agenda je otišla toliko daleko i toliko prsla s mozgom da treba neko da ih podseća na elementarne logičke stvari.
 
Poslednjih nedelja iz pravca Vinče u večernjim satima čuje se " buka", kao da konstantno rade neki motori. Paralelno sa bukom počinje da se oseća miris paljevine ali kakav do sada nisam osetio. Ništa jako ali oseti se. Predpostavljam da ima veze sa spalionicom. Ovo pričam za lokaciji Slanci.
 
Mada jeste činjenica da su i EU ispali debili što su dopustili da im toliki procenat energije potiče iz vetrenjača, a da nemaju na vreme spremljenu rezervu. Pogotovu što energetska ''kriza'' traje već dve godine i odavno je jasno da će struja biti dragocena i potrebna.
Ispade pomalo paradoksalna situacija da sada iz EU koče tu tz zelenu tranziciju, zato što je lider u toj oblasti KIna. Kinezi prave najviše PV panela, vetrolelektrana, imaju litijuma, retkih metala, vodeći su u električnim vozilima i baterijama i postoji za zapad opasnost da postanu previše zavisni od njih.

najmanje se fabrika otvara u EU Osim KIne dosta fabrika se otvara u SAD Indiji Indokini, gde i treba. Oni imaju i najviše sunca. Da uzmemo na primer selo u Africi u Kongu, Ugandi ili Gabonu koje nema ni struje ni distributivnu mrežu ništa, žive u mraku. Kinezi im nude jeftinu opremu sa kojom mogu preko dana, a dan je tamo dugačak, da gledaju TV, slušaju radio, da priključe lap top i ruter pa daodrade neki autsorsing, bolje to nego da jurcaju za kravama i da ih pojedu lavovi. Ili čitam da u Avagnistanu navodnjavaju prinose (pitam se prinose čega) preko panela i elektromotora

Naravno, za ozbiljnu industriju biće ptroebni veće izvori, ali ipak se kvalitet života može bar malo podignuti
 
Dan na područjima oko ekvatora je sve samo ne dugačak. Tamo tokom čitave godine mrak pada oko 6-7 sati popodne.
 
Тако је Брадо!

Овде на северу, сунце никако да зађе (или изађе зависи да ли је лето или зима), изнад 65 лети никад и не зађе, само оде ужарена лопта на хоризонт. А што јужније, мрак наступа као да неко угаси светло.
 
Савет Агенције за енергетику је на данашњој седници дао сагласност о новој цени природног гаса у јавном снабдевању од 1. новембра која ће бити повећана за 10 одсто и износити 4,54 дин/kWh без пореза и такси,односно 5,02 дин/kWh са порезима и таксама.


 
 
Poslednja tri računa u vikendici piše utrošeno po nula kw a i onim stavkama daju mi uvek 5 % popusta (22,93 din) jer sam u predplati.😀

Interesu je me koliko je to 5% od nule ? 🤔
Interesuje me ko mi daje tih 5% eps, rts, poreska ili oni subvencionisani....
 
Stigla su mi dva identična računa za jul i avgust po potrošnji. Utrošak u jeftinoj i skupoj nije isti ali ukupna potrošnja u kilovat ista.
Jedan mesec ceo pod klimom, drugi ni 10 dana.
Sumnjam da niko nije očitavao već su tu potrošnji random rasporedili u dve tarife.
 
Vrh