Видим Бендер да си читао Никомахову етику.
Zapravo, nisam. : / Čak moram da priznam da ne znam ni da li sam nailazio na nju ili na pomen nje.
Pošto volim da blebećem o svačemu (povremeno to i koristim u profesionalne svrhe) i uvek težim balansu, i to isto govorim i drugima oko sebe, često mi ljudi kažu ''aaa vidim, čitao se Taoizam, ili čitao se Niče...'' A ja u fazonu ''pa ne baš''.
Bar ne još. U većini slučajeva nisam nigde pročitao, nego sam sam razmišljao i došao do zaključaka, ili prošao neko iskustvo pa naučio. Ili pak slušao mudrije od sebe. Često se iznenade kad kažem da čitam uglavnom naučne knjige i spise, a retko romane ili filozofska dela.
Meni ne treba roman da mi objasni da je čovek čoveku nekad najgore zlo (npr, 80% naših problema u životima potiče od drugih ljudi) a nekad je čovek čoveku najveće blago (porodica, deca, prijatelji, roditelji (sve ono što se ''gubi'' kad se ode iz zemlje)).
Ne treba mi Marks da mi kaže da običan čovek koji nosi kolektiv na svojoj grbači, treba da ima veća prava nego neki buržujski lelemud kome je sve palo s neba. Ali isto tako mi ne treba Milton Fridman da mi kaže da ne može neko da oduzme nekome nešto jer se ovaj drugi više potrudio ili pak imao sreće, a ovaj nije, pa bi onda sve da se na silu ''ispegla''.
Ne treba mi Šešelj da me uči patriotizmu, kao što mi ne treba ni neki mali Zoomer iz Trstenika, student Prava, koji je obišao par okolnih zemalja i malopre diplomirao, pa bi sad sa 24. godine mene da uči lepotama mundijizma, globalizma i liberalizma (istinita priča).
Ne treba mi da živim 5 godina u nekoj stranoj zemlji da bih uvideo i pohvatao šta je tamo drukčije od Srbije, a šta je isto. Ili i gore.
I tako dalje i tako dalje...
Nego prosto volim da znam što više, upijam informacije sa svih strana i onda pravim preseke toga. Kao npr kad ode čovek na N1 pa pročita jednu pristrasnu verziju neke vesti, pa ode na V92 i pročita drugu pristrasnu verziju, i onda kombinovanjem ta dva dođe do zaključka i istine kakva zapravo jeste. E to je ta neka moja praksa, samo što je primenjujem za sve teme i sve situacije. Politika, društvo, religija, filozofija, nauka... I u 80% slučajeva radi savršeno. I u 80% slučajeva istina bude tačno tu negde oko polovine ''skale''.
Ali ubeležiću ovo u listu za čitanje.
Taman ću imati vremena na zimu ako budu restrikcije u toku dana. XD