Šta je novo?

Energetika

Sijalice su oglavnom svuda LED.
Tu nema sta vise da se ustedi.
Najvise struje trose termicki uredjaji, peci, grejalice, bojleri, fenovi....

Znamo da veliki broj kafica ima elektricne grejalice (neki imaju gasne) koje greju baste.
KOliko trose tek pekare, livnice, KOmbinat Smederevo ili Kinezi u Boru.....

Факултети могу максимално да уштеде преласком на онлајн наставу.

Troše Kinezi, ali zato ne plaćaju. Zanimljiva je lista najvećih dužnika.
Sanas na tviteru pročitah da radnici EPS imaju problema pri podizanju kredita. Banke su firmu ocenile kao nesolventnu i koja već sad podiže kredite da bi isplatila plate.

Ovo je fenomenalno. Yanis Varoufakis objašnjava zašto je trenutno uređenje Evropskog tržišta električne energije po njemu "prevara veka". To je "system of marginal pricing" (sada još sa dodatim intervencijama zbog rata), tj svim proizvođačima energije se na "simuliranom tržištu energije" priznaje cena koji ima najskuplji od njih, tj SVIMA se priznaje cena NAJSKUPLJE proizvodnje el. energije - a ne najjeftina prozvodnja kao na pravom i normalnom tržištu. Primetićete da mi idemo ka tome (razdvajanje proizvodnje, prenosa i distribucije, i sve jače ideje privatizacije Srpske energetike, tobože pošto idemo ka Evropskom modelu ovakvog tržišta). E pa, evo kako taj Evropski model sada izgleda, pošto je rat u Ukrajini malo prodrmao naš kavez, pa su neke stvari izašle na videlo.

Европски модел награђује производњу, југо-сад-већ-српски модел награђује потрошњу струје. Евидентно је који ће од та два имати рестрикције и колапс електричног система и зашто

Meni nije opravdana moda da u mnogim poslovnim zgradama gore svetla van radnog vremena.

Od kad smo i mi zaLEDili stan gore sva svetla.
Kažem ženi da mi nemamo automate koji gase kao u ulazu. :)
Toliko se navikla da stalno ostavlja i jednu led lampu u garderoberu koja radi na baterije.

Imam utisak da je većina tih mera uglavnom propaganda jer vrlo malo postižu. Trebaju nam jasni podaci koliko ko troši i koliko se, na osnovu toga, očekuje da bi svaka od tih mera mogla da uštedi. Naprimer ako jedan potrošač za neko vreme potroši 1 KWh, a drugi za isto vreme 1000 KWh, onda bi čak i sto različitih mera štednje usmerenih na potrošače prvog tipa bilo beznačajno u odnosu na samo jednu meru usmerenu na štednju potrošača drugog tipa. Bez javnih, potpunih i transparentih podataka sve ovo lako mogu biti obične budalaštine i zamazivanje očiju narodu. Trebaju nam brojevi. Bez njih, sve ovo ostalo je obično prodavanje magle.

Takođe, treba potsetiti da je sve ovo hitno. Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, međutim postepeno dogrevanje kancelarija i stanova grejalicama obično počinje oko 1. oktobra.

Drugim rečima, imamo još samo dve nedelje pre nego što potrošnja električne energije počne naglo da raste. A mi struju uvozimo i sad.

Ja iskreno mislim da je to sve farsa prepodobnog. Na kraju ce da kaze, eto rekao sam vam. Ali vi, NAROD niste bili dobri. (Dajte mi drugi narod 🙂). Niste smanjili potrosnju. I sad treba da uvozimo skupu struju i zaduzujemo zemlju (a nema je na trzistu). JA NE DAM. Restrikcije 2x po 2 sata. Ako nastavite da trosite onda 3x po 2 sata. Krizni stabovi, vanredne sednice 🤤🤤🤤. Kako on to voli. Samokaznite se ispred moje slike 10 minuta na svakih 8 sati.
Druga opcija, ako je ima na trzistu, onda duznicko ropstvo 🙂. Nema sile da stane proizvodnja bilo cega u vlasnistvu stranog kapitala i brace burazera pa makar svi nemali struju.

Evo jednog konkretnog predloga. Sem po jedne svetleće oznake firme iznad radnje, treba ugasiti sve svetleće reklame u gradu, pogotovo ona nove, izrazito svetle i agresivne led panele 3x4m. One su toliko svetle da se vide i po suncu, a uveče je skoro bolno i gledati u njih. Teško da svaka od njih troši manje od nekoliko KW snage, i to 24 časa dnevno. Usput su skoro beskorisne (ustvari štetne jer maskiraju lako praćenje saobraćaja) jer su ljudi već razvili uslovni refleks da ne gledaju u njih, a ionako se informišu preko Interneta. Plus toga bukvalno vizuelno uništavaju grad jer je prostor u kome se ljudi kreću, arhitektura i okolni ambient, noću praktično nevidljiv, a danju užasno unakažen. Preterani broj uličnih reklama nije znak razvoja, nego konzumerizma, uništavanja urbanog prostora, korupcije, gluposti i inercije.

untitled_design_44_11.png

Postoji bitna razlika između neophodnog i (skoro) nepotrebnog.

Da je sa energijom normalna situacija, pa i da kažemo da bi gašnje svetlećih reklama bio "kontraverzan" predlog, nešto o čemu je potrebna ozbiljna rasprava pošto se mnogi sa takvim predlogom ne bi složili. Ali SADA, kad se od običnih ljudi traže takva suluda odricanja, gde svaki ušteđeni kilovatčas znači nešto nešto toplije stanove i manje sa hladnoćom povezanih bolesti, manju spiralu inflacije i osiromašenja, jer je cena energije ugrađena u SVE, ne vidim da bi to SADA trebalo da bude kontraverzno. Niko se ne ometa da proizvodi i prodaje, pa ni da se oglašava na Internetu i TV-u, jedino se smanjuje obim agresivnog sistema institucionalizovanog laganja i sistematskog pranja mozga reklamama 24 sata dnevno, svuda i na svakom mestu. To je odavno prestalo da bude "informisanje". Sada je na nauci zasnovano programiranje ljudskog uma. Tako bi to bilo korisno po dva osnova istovremeno, i sa minimumom štetnih posledica, što se ne može reći za maltene sve druge predloge štednje koje sam do sada čuo.

Шала са семафором није била усмерена на твој пост о светлећим рекламама, већ на хаотичне препоруке власти о штедњи без анализе, као што си и сам приметио. Пример са школом који је горе наведен је тај пример дебилности. Наравно ако је тачно да је тражено да школе линеарно спусте потрошњу за одређени проценат, без обзира колико која школа сада има потрошњу. Шта смо постигли ако нам на крају деца оћораве због занемарљиве уштеде струје. Што се тиче светлећих реклама и празничних осветљења се слажем, чак и ако се којим случајем покаже да нису значајни учесник у потрошњи (што не верујем), битно је психолошки, јер како апеловати за домаћинства да штеде ако напољу шљашти на све стране.

Svaka kockarnica danas ima minimum 2 metra kvadratna u displejima koji šljašte. Bilo iz jednog komada, bilo iz više manjih, ali gotovo svaka ima bar 2 m2. Pogledajte i sami kad prolazite. A tu su zatim i razna dodatna osvetljenja, bilo plastičnih panoa-logoa, bilo ulaza i zidova.

Baš se pitam da li su i njima Vučić i država rekli da malo prištede i smire doživljaj? Jesu sigurno. A zato će narod da jašu i stavljaju na stub srama i drže lekcije svake nedelje.

Шала са семафором није била усмерена на твој пост о светлећим рекламама, већ на хаотичне препоруке власти о штедњи без анализе, као што си и сам приметио. Пример са школом који је горе наведен је тај пример дебилности. Наравно ако је тачно да је тражено да школе линеарно спусте потрошњу за одређени проценат, без обзира колико која школа сада има потрошњу. Шта смо постигли ако нам на крају деца оћораве због занемарљиве уштеде струје. Што се тиче светлећих реклама и празничних осветљења се слажем, чак и ако се којим случајем покаже да нису значајни учесник у потрошњи (што не верујем), битно је психолошки, јер како апеловати за домаћинства да штеде ако напољу шљашти на све стране.

Mislio sam da se odnosi na prethodni post o reklamama.

Za ovo o školama si naravno u pravu. Kad je u pitanju linearno i slepo uvođenje mera štednje, bez analiza, treba dodati i nepravdu da će najavljenim merama za domaćinstva biti nagrađeni oni koji do sada nisu štedeli, a oštećeni oni koji jesu. Najavljeni su veliki popusti za sve koji smanje potrošnju u odnosu na isti mesec prošle godine. Oni koji su i do sada štedeli ne mogu dalje da smanje potrošnju jer bi to inako uradili još odavno, i bez podsticaja. Tako da popust dobijaju samo bogati rasipnici. Trebalo bi da popust važi i za one koji smanje potrošnju i za one koji VEĆ imaju malu potrošnju za broj članova domaćinstva. Tako bi bili stimulisani svi koji štede, jedni da nastave, a drugi da počnu, a ne samo oni koje je do sada bilo baš briga za štednju.

Neke škole i ovako deluju sumorno, mislim da ne treba da sviraju onoj stvari i tamo njih drndaju za potrošnju.
Što ne drndaju malo stranke? Ili kockarnice? ili tržne centre?
U javnim institucijama neće paliti svetla, jer ionako imaju njegovu sliku na zidu koja sija.
Uvek se setim kazamata RFZO koji je bio u Dobrinjskoj, pored nove-stare Skupštine. Kad se ulazi spolja deluje sasvim ok. Ali kad se uđe unutra, ko da si ušao u neku scenu iz 1984. Velika sala, šalteri do vrha plafona, pola njih zatrpano i prekriveno papirima, ceo prostor u polu-mraku, dole neki olinjali pod, hodnici sa strane isto zapušteni, na drvenim šalterima mali malecki prorezi ne bi li se ljudi još teže čuli, redine ljudi koji čekaju da overe neko od 546 FT1P njesra i svađaju se sa ovim kočopernim sa druge strane stakla.

Posle su je iselili bizu Novog groblja (oh the irony) i tamo je malo bolje. Nije više baš prava Orvelovska 1984 atmosfera, tamo je više nešto nalik SFRJ zatočeni u 80im stil... 😄:rolleyes:

Da je sa energijom normalna situacija, pa i da kažemo da bi gašnje svetlećih reklama bio "kontraverzan" predlog, nešto o čemu je potrebna ozbiljna rasprava pošto se mnogi sa takvim predlogom ne bi složili. Ali SADA, kad se od običnih ljudi traže takva suluda odricanja, gde svaki ušteđeni kilovatčas znači nešto nešto toplije stanove i manje sa hladnoćom povezanih bolesti, manju spiralu inflacije i osiromašenja, jer je cena energije ugrađena u SVE, ne vidim da bi to SADA trebalo da bude kontraverzno. Niko se ne ometa da proizvodi i prodaje, pa ni da se oglašava na Internetu i TV-u, jedino se smanjuje obim agresivnog sistema institucionalizovanog laganja i sistematskog pranja mozga reklamama 24 sata dnevno, svuda i na svakom mestu. To je odavno prestalo da bude "informisanje".
Браво!

Ako smo došli do toga da se školskim ustanovama nalaže da štede struju a kladionica u svakoj ulici u svakom selu sija ko las vegas onda se znaju jasni prioriteti ove države. Školstvo nam je inače dovedena do dna, još samo da im se ukine struja.
Toliko sam revoltiran tim dopisom (ako je uopšte istinit) da sam spreman da namerno trošim više struje nebi li pomogao u rušenju sistema ( energetskog i političkog).

Škole se greju na toplanu ili sopstvenu kotlarnicu, nemaji visoke peći, giga reklame, dekorativnu rasvetu, ventilaciju... Zapravo imaju samo sijalice, kompjutere i neki rešo u zbornici da kuvaju kafu.

Sa druge strane državne firme na rasvetu neće mnogo uštedeti, oni ionako idu kući pre mraka čak i zimi.

Те кладионице су највећи и најнезахвалнији потрошачи струје. Прво њих треба укључити у мере рестрикције, али ово је издајнички капиталистички режим који највеће зло види само и искључиво у школама. АВ и компанија су васпитали своју децу да је кладионица највећа светиња, да је то социјални и сваки други еталон.

Svaka kockarnica danas ima minimum 2 metra kvadratna u displejima koji šljašte. Bilo iz jednog komada, bilo iz više manjih, ali gotovo svaka ima bar 2 m2. Pogledajte i sami kad prolazite. A tu su zatim i razna dodatna osvetljenja, bilo plastičnih panoa-logoa, bilo ulaza i zidova.

Baš se pitam da li su i njima Vučić i država rekli da malo prištede i smire doživljaj? Jesu sigurno. A zato će narod da jašu i stavljaju na stub srama i drže lekcije svake nedelje.
Баш ово сам желео и ја да напишем. Кладионице су буквално забиле прст у око (или кабл у штекер) свима нама. С тим што ја не бих њима угасио светла, већ угасио пословни модел засвагда.

И наравно, твоја борба против шиткоинера, мора да се похвали. :)

Vrh