Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

.
...Sva sreća pa sada pada kiša, da pročisti vazduh....

Da.... spušta se na tlo, prelazi u oblike ugljeničnih kiselina... Ono što ode u zemlju šteti zemljištu, ono što ode u vodu šteti vodama. Oni što ostane i osušise te čestice prvim povetarcem lebde po gradu a to su soli kiselina
i baš smo sretni što nam takvo stanje pročišćava kiša :lol:
 
Смањен је порез на возила преко 3000 кубика, лоша одлука по више основа, од загађења ваздуха преко повећанох увоза опасног отпада до смањења безбедности у саобраћају.. :violina:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=896365#p896365:2swbyllx je napisao(la):
orion » Pet Nov 05, 2021 2:32 pm[/url]":2swbyllx]Смањен је порез на возила преко 3000 кубика, лоша одлука по више основа, од загађења ваздуха преко повећанох увоза опасног отпада до смањења безбедности у саобраћају.. :violina:

Ta odluka ide u korist nase kriminalne elite koja vozi takve automobile.
 
Od 100 do 150 na IQ air, not great not terrible moglo bi se reci
Ocekivao sam gore s obzirom na gustinu magle
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=896869#p896869:16nlwmqr je napisao(la):
astrodule » 07 Nov 2021 22:39[/url]":16nlwmqr]Večeras imamo maglu, ali ne i toliko smoga. Gusta je magla, ali ne smrdi uopšte mnogo.
Možda je tako kod tebe. Kod mene se baš lepo osetilo, ali ni približno kada je gorela Vinča pre neki dan. Sada (oko ponoći) je bolja situacija.
 
Možda magla bez vetra ne omogućava brzo širenje smrada.

Elem, juče sam bio u Grockoj. Beograd je vazdušna banja za ono što se tamo oseća.
 
Обавештење о поднетом захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину постројења за управљање неопасним отпадом у Добановцима – „ЕКО СЕРВИС” д.о.о.

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за заштиту животне средине
Београд, Карађорђева 71

објављује

ОБАВЕШТЕЊЕ

Носилац пројекта предузеће „ЕКО СЕРВИС” д.о.о. из Београда, Пожешка 37, поднео је Секретаријату за заштиту животне средине захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину постројења за третман, односно складиштење и поновно искоришћење неопасног отпада, на катастарској парцели број 5462 КО Добановци, у склопу комплекса предузећа „ТЕХНОХЕМИЈА” а.д, на подручју градске општине Сурчин у Београду.

Позива се заинтересована јавност да изврши увид у садржину захтева на службеном сајту Града Београда (www.beograd.rs, Градски огласи).
Рок за јавни увид и достављање мишљења о захтеву носиоца пројекта је 17. новембар 2021. године.

Обавештење се објављује на основу члана 10. ст. 1. и 2. и члана 29. став 1. Закона о процени утицаја на животну средину („Службени гласник РС“, број 135/04 и 36/09).

izvor: beograd.rs
 
(Нова.рс)

“Велике и добре вести за Србију! Европо хвала, Србија је на добром путу. Честитке грађанима Србије, они су најзаслужнији за реформе које смо проводили у протеклом периоду”, рекао је председник Александар Вучић у видео-поруци објављеној на инстаграм-профилу, поводом отварања Кластера четири у преговорима о приступању ЕУ. Да подсетимо најпре шта тај кластер обухвата, па ће бити јасније колико је Србија заправо на лошем путу и колико би многим заслужним грађанима ова вест била смешна да није тужна.

Кластер четири – Зелена агенда и одржива повезаност, обухвата четири поглавља – 14 Транспортна политика, 15 Енергетика, 21 Трансевропске мреже и 27 Животна средина и климатске промене.

За ЕУ администрацију је важно да ми формално усвојимо неке прописе и уопште их се не тиче какав је њихов стварни ефекат на живот наших грађана.

Ваздух је у многим градовима у Србији јуче, када је одржана међувладина конференција ЕУ – Србија у Бриселу, био лош и штетан по здравље, десетине хиљада домаћинстава су биле без струје и грејања… Београд и скоро цела Србија били су у колапсу са првим снегом, а трећина електроенергетског система је испала из погона.

Некако ми жао што са премијерком Аном Брнабић и министарком Јадранком Јоксимовић нису у Брисел отишли и велики стручњаци који се баве овим темама, најпре Милорад Грчић, као директор Електропривреде Србије, а као искусан власник печењаре, могао је да понесе и неки литар ракије и које кило прасећег печења, па да лепо прославе овај успех.

Битно им је да што више прљавих технологија изместе код нас, јер не планирају да Србију било кад приме у Европску унију. Како се, примера ради, у европске прописе и вредности уклапају чињенице да ништа што је везано за долазак „Рио Тинта“ у Србију није транспарентно, а у радној групи Владе, уз представнике ове компаније, седе и службеници неких западноевропских амбасада у Београду.

Администрацији у Бриселу и још неким моћним европским престоницама је кад је реч о Зеленој агенди битно и да им дамо нешто, како рече Ангела Меркел у Београду на опроштају од свог штићеника, што ми имамо, а њима је потребно – литијум.

Битно им је да што више прљавих технологија изместе код нас, јер не планирају да Србију било кад приме у Европску унију. Како се, примера ради, у европске прописе и вредности уклапају чињенице да ништа што је везано за долазак „Рио Тинта“ у Србију није транспарентно, а у радној групи Владе, уз представнике ове компаније, седе и службеници неких западноевропских амбасада у Београду.

Да ли се ико у Бриселу запитао да ли је баш у овом тренутку било право време за отварање Зелене агенде, или им је било само важно да дају неки предизборни поклон Александру Вучићу и мало наднокнаде штету коју су изазвали протести поводом њиховог заједничког пројекта ископавања литијума? Рачунају они дугорочније са њим и због још неких других послова за које сматрају да он може најбоље да опосли, а тичу се Косова и Републике Српске.

Отворени Кластер четири – Зелена агенда и одржива повезаност је и велики шамар европске бирократије активистима и еколошким покретима и свим грађанима који су минулих субота блокирали друмове широм Србије

Овај други посао ће бити и хитан, јер је Милорад Додик у сецесионистичким намерама отишао предалеко, а за његово дисциплиновање нема бољег кандидата од председника Србије. Да напоменем и још једну чињеницу – у западноевропским престоницама не виде у лидерима опозиције никог ко би хтео да се прихвати ових послова, а и они беже од тих тема као ђаво од крста, све се надајући да ће тако побољшати свој рејтинг.

Отворени Кластер четири – Зелена агенда и одржива повезаност је и велики шамар европске бирократије активистима и еколошким покретима и свим грађанима који су минулих субота блокирали друмове широм Србије. Лично сам поцрвенео од европске зелене агенде, а ви?
 
Situacija sa SEPInim mernim stanicama postaje katastrofalna.

Svakodnevno imamo prekide u očitavanjima i tada se računa da je vazduh idealan.

Evo trenutni prikaz sa istorijom. Sve Sepine imaju prekide u isto vreme, a nezavisne nemaju.

stanica-nbg.jpg
stanica-sg.jpg
stanica-ds.jpg
stanica-gas-2.jpg
stanica-fzim.jpg
 

Радојичић са радницима „Зеленила”: У 2022. планиране инвестиције преко 400 милиона динара


На улицама главног града данас је ангажовано 406 радника Jавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд”, који на уклањању снега раде са 83 машине. Њихове активности једнако су важне у сваком периоду године, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић говорећи за „ТВ Прва”.

– Током године радници овог градског предузећа обављају све послове који се тичу одржавања зелених површина, а када имамо снежне падавине и овако ниске температуре, радници Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд” чисте, осим јавних зелених површина, паркова, платоа, стаза, дечјих игралишта, и 133 аутобуска стајалишта и друге делове града где постоји опасност од појаве леда. То је више од 550.000 метара квадратних површине. Када је реч само о овом предузећу, обезбеђено је 600 тона индустријске соли, 25.000 литара калцијум-хлорид емулзије, као и 6.000 килограма калцијум-хлорид гранулата за наступајућу зимску сезону. Радници ће бити ангажовани на чишћењу снега, леда и посипању соли док год за то буде потребе, како би нашим суграђанима обезбедили безбедно и неометано кретање кроз град – подсетио је градоначелник Радојичић током обиласка радника овог градског предузећа у Ташмајданском парку.

Говорећи о првом снежном таласу, када је због тежине снежног покривача дошло до пада стабала на паркиране аутомобиле, Радојичић је подсетио да је 105 суграђана пријавило оштећења на возилима.

– Комисија „Зеленила” је завршила свој посао. Након снежних падавина у децембру, примљено је 105 захтева грађана за надокнаду штете. Сви захтеви су прошли кроз комисијске процедуре и надокнада услед настале штете је исплаћена свима онима који су имали јасна образложења и потребну документацију да се штета настала услед пада стабла догодила на површини коју одржава ЈКП „Зеленило – Београд” – казао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да планови овог јавног комуналног предузећа, када је реч о спровођењу инвестиција у овој години, премашују вредност од 400 милиона динара.

Биће урађено још шест дечјих игралишта, завршени су радови на шеталишту „Лазаро Карденас” у новобеоградским блоковима 45 и 44 а настављају се радови и у Блоку 70. Ове године на реду су радови на уређењу целина 1 и 2 Линијског парка у градској општини Стари град, који ће подразумевати изградњу шетачких стаза, бициклистичких и трим-стаза. Поносан сам на то што је ово предузеће током 2021. године засадило више од 5.000 стабала, а само у оквиру акције „Дрво за Београд” додатних 2 400. За 2022. годину планирана је садња око 8.500 нових, најквалитетнијих садница на зеленим површинама у граду. Београд мора оправдати епитет „зеленог града” и унапред се радујем спровођењу свих пројеката који имају за циљ да од нашег града направе боље и здравије место за живот – истакао је Радојичић.

 
Sada je ternutak da masovno pisemo opozicioniom strankama i pitamo sta planiraju da rade sa mokrim lignitom ako doju na vlast u Beogradu.
 
Šta planiraju sa ugljem ?
Isto. Da ga lože,
uz kuknjavu na predhodnike, uz obecanje ( i nadu o proviziji) za zatvaranju TE .
:sesir:
 
Nisam bio siguran u koju temu ovo da stavim, pošto imamo ovu, zatim "reciklaža i sortiranje" i "zagađenje urbane sredine". Ali ajde neka ga ovde.

Elem, kad god bih išao do Lidla pitao sam se zašto toliko drže do onih papirnih kesa kad ovde imaju dostupne a jeftine istinski biorazgradive kese. :unsure: Sada mi je jasno zasto.

Reče mi radnica u Maksiju da od ovih biorazgradivih kesa koje koriste zadnjih par godina, počinje koža na rukama da im propada. Kaže koliko god mazali kreme ili vlažile prste kad ih uzimaju i otvaraju, koža im je u sve gorem stanju. Kaže i da nekad ima nekih "beljih" kesa i nekih "žućih". Verovatno su te žuće one koje su duže stajale. Kaže da su one još gore, kad im dođe tovar tih žućih, muka ih hvata jer znaju da će tog meseca da osećaju posledice još više. Takođe mi je rekla da ovako kad su u radnji, te kese nemaju miris, ali kad se vade iz kutija, itekako se osećaju isparenja.

Na kraju mi žena pokazala i ruke, tačno se vidi kako joj koža postaje kao šmirgla, kruni se površinski, kao da je neko šmirglao. :censored:

Pretpostavljam da imaju neka aktivna jedinjenja koja služe za ubrzanu razgradnju i kidanje molekula najlona (ili tako nešto) pa to onda reaguje i sa kožom na neki način. Dalje, postavlja se pitanje i toksičnosti tih jedinjenja po pluća. Ne samo zbog kupaca, nego baš zbog ljudi koji barataju njima i udišu ih dok se otpakuju, skladište i otvaraju.

Iskreno, razmišljam da im savetujem da se udruže sa drugim radnicima iz Maksija i da traže od uprave da samo promeni proizvođača ili da pak pređu na papirne ili nešto. Šta god, samo da ne budu više izloženi svemu tome. Nego se osetim malo glupo, ispade kao da ja brinem njihovu brigu. Ali ja to ne gledam tako. I zaista mislim da kada bi se dovoljno radnika udružilo i apelovalo na upravu Deleza, da bi mogli da izdejstvuju zamenu tih kesa. A mislim i trebalo bi, jer ako ima iko kome će sve to da se akumulira i posle odrazi u koži i plućima, onda su to upravo oni. Samo, džaba sve ako oni sami ne budu hteli da se udruže i pritisnu upravu...
 
Bravo Bender. Jako su jadne te kasirke.
To sa biorazgradivim kesama pokazuje da ne postoji jednostavno resenje zaprobleme konzumerizma. Treba ici korak nazad. Nekada na pijacama uopste nisu delili kese. Ljudi su imali mreze i platnene torbe za povrce.

Бразилска прашума Амазонија почетком 2022. године доживела је најгори ниво крчења са око 360 квадратних километара изгубљене шуме у јануару, објавио је
бразилски Национални институт за свемирска истраживања ИНПЕ, преноси Анадолија.
 
Ranije su deci u školi sa ponosom pričali kako mi imamo najkvalitetniju i izrazito plodnu zemlju u kojoj može da raste sve što se poseje. Setio sam se te priče kad sam na obali Save naleteo na ovaj novkomponovani komad našeg čuvenog plodnog zemljišta sa ovako lepo izloženim poprečnim presekom. Ko zna šta sve tek iz OVOGA može da raste!?

Bilo bi interesantno videti čega sve ima u ovim biljčicama ako su im i brushalteri hrana? Mada ustvari to nije ni naročito bitno. Šta god da uđe u hranu bilo gde, na kraju završi na vrhu lanca ishrane. A zna se ko tamo čeka, gladan i nestrpljiv.

IMG_7204r.JPG


IMG_7205r.JPG


IMG_7207r.JPG
 
Da, bilo bi zanimljivo, ali nase "naucnike" to ne zanima.
 
Vrh