Nisam bio siguran u koju temu ovo da stavim, pošto imamo ovu, zatim "reciklaža i sortiranje" i "zagađenje urbane sredine". Ali ajde neka ga ovde.
Elem, kad god bih išao do Lidla pitao sam se zašto toliko drže do onih papirnih kesa kad ovde imaju dostupne a jeftine istinski biorazgradive kese.
Sada mi je jasno zasto.
Reče mi radnica u Maksiju da od ovih biorazgradivih kesa koje koriste zadnjih par godina, počinje koža na rukama da im propada. Kaže koliko god mazali kreme ili vlažile prste kad ih uzimaju i otvaraju, koža im je u sve gorem stanju. Kaže i da nekad ima nekih "beljih" kesa i nekih "žućih". Verovatno su te žuće one koje su duže stajale. Kaže da su one još gore, kad im dođe tovar tih žućih, muka ih hvata jer znaju da će tog meseca da osećaju posledice još više. Takođe mi je rekla da ovako kad su u radnji, te kese nemaju miris, ali kad se vade iz kutija, itekako se osećaju isparenja.
Na kraju mi žena pokazala i ruke, tačno se vidi kako joj koža postaje kao šmirgla, kruni se površinski, kao da je neko šmirglao.
Pretpostavljam da imaju neka aktivna jedinjenja koja služe za ubrzanu razgradnju i kidanje molekula najlona (ili tako nešto) pa to onda reaguje i sa kožom na neki način. Dalje, postavlja se pitanje i toksičnosti tih jedinjenja po pluća. Ne samo zbog kupaca, nego baš zbog ljudi koji barataju njima i udišu ih dok se otpakuju, skladište i otvaraju.
Iskreno, razmišljam da im savetujem da se udruže sa drugim radnicima iz Maksija i da traže od uprave da samo promeni proizvođača ili da pak pređu na papirne ili nešto. Šta god, samo da ne budu više izloženi svemu tome. Nego se osetim malo glupo, ispade kao da ja brinem njihovu brigu. Ali ja to ne gledam tako. I zaista mislim da kada bi se dovoljno radnika udružilo i apelovalo na upravu Deleza, da bi mogli da izdejstvuju zamenu tih kesa. A mislim i trebalo bi, jer ako ima iko kome će sve to da se akumulira i posle odrazi u koži i plućima, onda su to upravo oni. Samo, džaba sve ako oni sami ne budu hteli da se udruže i pritisnu upravu...