[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409641#p409641:2pryfzd7 je napisao(la):Blade » 08 Oct 2016 11:14 am[/url]":2pryfzd7]Definitivno nije dovoljno da budes dobar radnik i školovan čovek, pa da očekuješ da ceš samo na osnovu toga napredovati. U vecini slučajeva ce ispred tebe da izleti neki koji je tatin, mamin, dedin, kumov, itd...I logično, on ce napredovati, ti neces, nego ces da ostaneš u rupi u kojoj si i jos vise ces da radis, ne bi li i tu rupu izgubio. Razumem da unapredis nekoga ko je tvoj, ali unapredi i onoga ko je to stvarno svojim radom zasluzio i cenice to unapređenje.
Ali postoji i drugi sistem vrednosti za koji je mnogo zalije sto je poremecen, nego vrednost ljudi u poslovnom smislu. A to je sistem porodicnih vrednosti. Smatram da je stabilna porodica, gde se zna neki red, osnova svega. Ali se i to ispriranjem mozga ljudima od strane ,,Zapada,, , vrlo polako, ali efektivno, gubi. Jednostavno hoce da i mi budemo kao oni, da clanovi porodice ne brinu jedni za druge, da se ne druze sa familijom, da imamo samo poslovne prijatelje i druzenja iz drugih interesa. Zao mi je sto se to sve vise ukorenjuje u nase drustvo. To sto je kod njih tako, neka bude, to je njihovo. Ali zasto ceo svet mora da bude kao oni?
Moram da priznam da mi je do te mere dosadila priča da je "zapad" kriv za sve kod nas da sada takve izjave sada smatram kao poslednju reč u patetičnoj kolektivnoj patologiji 'žrtve' od koje pamtimo kao društvo.
Školsko obrazovni sistem nam je toliko razoren (mi smo ga sami razorili), a mi krivini tamo neke svetske sile. Da to nije dovoljno užasno, najviše poverenja ukazujemo obrazovnom sistemu od svih institucija.
Ne proizvodimo nikakav obrazovni sadržaj za svoju decu kako bi im preneli neki sistem vrednosti. Puštamo ih da gledaju strane serije (čija obrazovna vrednost je nula), kupujemo im strane knjige neprofesionalno prevedene na srpski, a onda ih šaljemo u raspale škole da ih nešto šatro uče nestručni, demotivisani "profesori" ... Da bi posle toga ušli u univerzitetski sistem koji ne da ne funkcioniše nego vređa svima nama inteligenciju.
Od tog katastrofalnog školsko obrazovnog sistema sve potiče.