Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409641#p409641:2pryfzd7 je napisao(la):
Blade » 08 Oct 2016 11:14 am[/url]":2pryfzd7]Definitivno nije dovoljno da budes dobar radnik i školovan čovek, pa da očekuješ da ceš samo na osnovu toga napredovati. U vecini slučajeva ce ispred tebe da izleti neki koji je tatin, mamin, dedin, kumov, itd...I logično, on ce napredovati, ti neces, nego ces da ostaneš u rupi u kojoj si i jos vise ces da radis, ne bi li i tu rupu izgubio. Razumem da unapredis nekoga ko je tvoj, ali unapredi i onoga ko je to stvarno svojim radom zasluzio i cenice to unapređenje.

Ali postoji i drugi sistem vrednosti za koji je mnogo zalije sto je poremecen, nego vrednost ljudi u poslovnom smislu. A to je sistem porodicnih vrednosti. Smatram da je stabilna porodica, gde se zna neki red, osnova svega. Ali se i to ispriranjem mozga ljudima od strane ,,Zapada,, , vrlo polako, ali efektivno, gubi. Jednostavno hoce da i mi budemo kao oni, da clanovi porodice ne brinu jedni za druge, da se ne druze sa familijom, da imamo samo poslovne prijatelje i druzenja iz drugih interesa. Zao mi je sto se to sve vise ukorenjuje u nase drustvo. To sto je kod njih tako, neka bude, to je njihovo. Ali zasto ceo svet mora da bude kao oni?

Moram da priznam da mi je do te mere dosadila priča da je "zapad" kriv za sve kod nas da sada takve izjave sada smatram kao poslednju reč u patetičnoj kolektivnoj patologiji 'žrtve' od koje pamtimo kao društvo.

Školsko obrazovni sistem nam je toliko razoren (mi smo ga sami razorili), a mi krivini tamo neke svetske sile. Da to nije dovoljno užasno, najviše poverenja ukazujemo obrazovnom sistemu od svih institucija.

Ne proizvodimo nikakav obrazovni sadržaj za svoju decu kako bi im preneli neki sistem vrednosti. Puštamo ih da gledaju strane serije (čija obrazovna vrednost je nula), kupujemo im strane knjige neprofesionalno prevedene na srpski, a onda ih šaljemo u raspale škole da ih nešto šatro uče nestručni, demotivisani "profesori" ... Da bi posle toga ušli u univerzitetski sistem koji ne da ne funkcioniše nego vređa svima nama inteligenciju.

Od tog katastrofalnog školsko obrazovnog sistema sve potiče.

Zapad nije za sve kriv. Ali je kriv je za mnogo sto sta. A tebi to moze da zvuci i da smatraš kako hoceš.

Školstvo je posebna priča. Mogu da kazem da se slazem sa onim sto si na tu temu napisao.

Glavni deo naše intelektualne ,,elite,,zadužen za prenos znanja to odavno nije :(
retki su profesori koj rade na ličnom usavršavanju prateci svetske trendove radi sto sto boljeg prenosa znaja i dostignuca
Gro njih poseduje stečeno znanje od pre 20-30-i više god.
prenose ga tako sto se brine da svaki student ima njegovu zastarelu knjigu (raprodaja tiraža)
iz koje je naj važnije ko papagaj citirati sto vernije i obimnije ...

Ni drugi deo naše ,,elite,, nije ništa bolji , ako ne potiče sa same estrade
onda se ubiše od truda da sto više i liče na nju

Te kada se bolje pogleda
gotovo da i nemamo elitu izuzev retkih pojedinaca iz raznih svera

Svuda u svetu i u svakom društvu
elita treba da predvodi i ličnim primerom da utvrdjuje i potvrdjuje sistem vrednosti

Naša elita je FUJ elita
pa nije ni čudo imati ovakav sistem vrednosti koj se ispoljava kroz sve uzraste
bez obzira na kojoj se društvenoj letvici nalaze
:sesir:

I mene uhvati tuga i zalost kada cujem ko se sve naziva elitom. Ali sta da radim, ne mogu to kao pojedinac da promenim.

A za ovo drugo, profesor i nastavnik u vecini slučajeva svoj posao shvataju kao i svaki drugi. Čast i poštovanje izuzecima. Da dodju, da im prođe radno vreme i da prime platu. A da je posao prosvetnog radnika u Srbiji PREpocenjen, jeste. I verujem da bi, kada bi bili bolje plaćeni, neki od njih imali vise volje da bolje rade svoj posao, a neki bi i tada ostali kakvi su i sada. Ali to nije opravdanje za neke stvari, kao na primer to do koje mere oni otaljavaju svoj posao. A ti kao učenik, student, skoro sve učiš napamet, od čega vecinu zaboravis, ako ti ne treba za dalji zivot.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409704#p409704:2e0sygiv je napisao(la):
Blade » 08 Oct 2016 08:37 pm[/url]":2e0sygiv]

A za ovo drugo, profesor i nastavnik u vecini slučajeva svoj posao shvataju kao i svaki drugi. Čast i poštovanje izuzecima. Da dodju, da im prođe radno vreme i da prime platu. A da je posao prosvetnog radnika u Srbiji PREpocenjen, jeste. I verujem da bi, kada bi bili bolje plaćeni, neki od njih imali vise volje da bolje rade svoj posao, a neki bi i tada ostali kakvi su i sada. Ali to nije opravdanje za neke stvari, kao na primer to do koje mere oni otaljavaju svoj posao. A ti kao učenik, student, skoro sve učiš napamet, od čega vecinu zaboravis, ako ti ne treba za dalji zivot.

To se sve da rešiti. Finci su jako dobar primer. Dobre profesore treba proizvoditi kroz sistem koji je za to uspostavljen. U Britaniji se prolazi kurs koji traje dve godine. U Finskoj se, ako se ne varam, završava poseban četvorogodišnji fakultet. Da li znate koliko dugo traje obuka koju su prošli profesori u srednjim školama u Srbiji? Nula godina.

Sedeo sam silom prilike pre neko veče u Zvezdara teatru prvi put posle nekoliko godina. I za stolom pored mene neka gospoda direktori nekih firmi i izgleda neki državni službenici iz opštine Zvezdara. Svakih nekoliko minuta čujem pominjanje nekog tendera i uslova.

U jednom trenutku uhvatih deo gde pominju cenu koju će ponuditi ti direktori i kako ovi iz opštine kažu da je to dobra cena jer niko neće ponuditi tako nisku cenu za takve radove.

Šta imamo da pričamo kada se tako sređuju svi poslovi u Srbiji. Da sam čuo o kojem tenderu se radi prijavio bih to MUP-u i agenciji za borbu protiv korupcije ali ne bi bilo nikakvih rezultata jer je ovo Srbija. Problemi se ne rešavaju jer onda ne bi pacovi od državnih službenika imali šta da rade.

Jbg...Pašaluk. Zakon za njih ne vazi, vazi samo za nas, obične građane.

Na glas se priča kao se smanjila korupcija i slično. Nije se smanjila, koliko se pritajila i koliko se elegantnije sprovodi. Živimo u zemlji gde se ne ceni rad. I gde neko ko je nestručan i neznalica, moze da bude nazivan majstorom svog posla...E zato imate situacije...

1. Da odvedete dete kod doktora i da vam doktor govori: ,,To je virus, to je virus,, , a ono slinavi nedeljama i nikako da prođe.
2. Da vam automehaničar ne stegne neki sraf na kolima.
3. Da na putu sa 3 vozne trake po smeru i njivom sa obe strane imate ogranicenje 50km/h.
4. Da vam treba slobodan dan na poslu da bi ste izvadili neki dokument, zbog brzine kojom sluzbenici (čast izuzecima) obavljaju svoj posao.

I tako dalje i tako bliže...

sobzirom da kvazi (fuj) elitni deo društva niti ima snage nit znanja a ni volje da vodi ka boljem

ostaje samo jedna nada i to u avangardu
kojoj mora se pružiti veci prostor u javnosti
kako bi poravila i povela sveobuhvatni sistem vrednosti ka bojitku

Još jedna stvar koja je crna da nema dalje je što su neke javne ličnosti, koje ni u snu nisu smele to da postanu, ali im je nametanje bolesnih stvari sa Zapada to omogućilo, postale uzor mladim ljudima. Zato se mlade devojke oblače poput mnogih pevačica i sličnih, čak i imitiraju njihovo ponasanje, koje im postaje način zivota. Čudo je televizija i koji uticaj ima na ljude, a još je čudnije kako ljudi ne umeju da se otrgnu od nekih stvari kojim ih ona ,,bombarduje,,. Razumem da ljudi moraju necim da se zanimaju i o nečemu da pričaju, ali ima valjda nesto pametnije od toga.

Što se mene tiče, osim sportskih kanala, na televizoru mogu da imam samo Animal planet, Discovery i mozda još 2-3 slična. Dobro i one sa crtaćima, da imam za decu, a i ja ponekad da pogledam, pošto u crtacima ima mnogo toga pametnijeg, nego u raznim rijaliti programima, sou emisijama i slično. U odnosu na te emisije, cije je gledanje ravno sedenju na stolici za mučenje, Masu i medu, gledam sa velikim uzivanjem. Mada, ima i crtaca koji nisu bas u vinku.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GrxFrOd5H4Q[/youtube]

Od ovakvih izjava počinje formiranje novih društvenih vrednosti.

Na to se kasnije samo "naslonila" izjava o majicama...

Meni se licno dosadilo da kritikujem poludelog Vucica, jer na kraju nije problem u njemu, nego u nama tj. "sistemu vrednosti".
Kada bi kenuli da lecimo drustvo iz korena ti korumpirani diletanti na vrhu nikad ne bi dobili sansu.
Pitanje je " a gde je koren?" i "kako se to leci?"

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=410954#p410954:m51pjpw3 je napisao(la):
Blade » 16 Okt 2016 11:20 am[/url]":m51pjpw3]Još jedna stvar koja je crna da nema dalje je što su neke javne ličnosti, koje ni u snu nisu smele to da postanu, ali im je nametanje bolesnih stvari sa Zapada to omogućilo, postale uzor mladim ljudima. Zato se mlade devojke oblače poput mnogih pevačica i sličnih, čak i imitiraju njihovo ponasanje, koje im postaje način zivota. Čudo je televizija i koji uticaj ima na ljude, a još je čudnije kako ljudi ne umeju da se otrgnu od nekih stvari kojim ih ona ,,bombarduje,,. Razumem da ljudi moraju necim da se zanimaju i o nečemu da pričaju, ali ima valjda nesto pametnije od toga.

Normalno je da mladi oponasaju javne licnosti kao sto su pevaci i glumci, nije to nesto sto je uvezeno sa zapada. Ako jeste, onda je to kod nas prisutno odavno, samo sto je np. 60ih vrednosni sistem bio drugaciji (mada su i tada mislili da je dosao kraj sveta zbog krize morala).

Mislim da je problem kod nas sto se sve to sa TVa i medija uzima zdravo za gotovo, ne zato sto se sve dozvoljava ili sto se otrglo nekoj kontroli. Cak bih primetio da je slicna situacija u drugim pravoslavnim zemljama kao np. Rusija i Bugarska. Ljudi nisu bas vaspitani da imaju kriticki stav prema svemu sto dolazi iz medija, ili generalno, bilo da je kultura ili politika.

To je jedna toksicna kombinacija, jer ti je s jedne strane dozvoljeno da se razvaljujes od alkohola, droge i seksa (pozeljniji ventil od demonstritanja na ulici np), dok je s druge strane raznolikost kulturne ponude veoma uska (jer nije pozeljna, ne promovise se, nije patrijarhalna itd) tako da sem tog razvajivanja mladi i ne znaju sta bi drugo sa sobom, niti ista drugo postoji, sem da se bave sportom, eventualno. Uz to dodas siromastvo, los obrazovni sistem, boemsku zaostavstinu oceva i tako dobijes kompletnu sliku.
Mozda "sve to dolazi sa zapada", ali mladi evropljani nisu bas toliko bahati (barem kad su kod kuce), bez obzira sto im se sve moze, pa i vise od toga, vec imaju razna interesovanja ili barem neki zanat kome se posvecuju. Generalno su odgovorniji za sopstvenu buducnost i mnogo manje razmazeni.
Kod nas je "pink kultura" nakon decenija promovisanja postala deo identiteta, bas joj se nijedna vlast nije suprostavila, naprotiv, "hleba i igara" je bio sastavni deo svake vladajuce garniture.

Потпуно сам фасциниран колико је другачија свест кад се има ужи угао гледања на стварност. На Западу ћеш, например, ретко видети полуголу жену на улици као у Београду, али то, наравно, нећеш знати ако ниси нигде путовао. "Девојке које се облаче попут певачица" јесу уобичајен призор... у Београду, екс Титограду, Кишињеву, Кијеву, Ростову на Дону, али у Паризу богме баш и нису у већини. Да не помињемо ту опсесију да се, ваљда зарад жуљева и криве кичме, по цео дан буде на штиклама. Но, наравно, ми смо одавно осмислили константу да "тамо, на Западу, људи живе једни поред других у згради деценију а да се не познају", а, колико сам ја досад научио, то тамо уопште није тако, а на Новом Београду, вала, јесте.
Итд.

Понављам - из ове моралне рупе судимо друштвима која су у сваком смислу, ма колико несавршена, боља од нас. И то милион пута боља.
Убијте ме, али нешто ту нема смисла.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=411363#p411363:scm8gd47 je napisao(la):
Пантограф » 18 Oct 2016 01:03 pm[/url]":scm8gd47]На Западу ћеш, например, ретко видети полуголу жену на улици као у Београду, али то, наравно, нећеш знати ако ниси нигде путовао. "Девојке које се облаче попут певачица" јесу уобичајен призор... [...] Да не помињемо ту опсесију да се, ваљда зарад жуљева и криве кичме, по цео дан буде на штиклама. Но, наравно, ми смо одавно осмислили константу да "тамо, на Западу, људи живе једни поред других у згради деценију а да се не познају", а, колико сам ја досад научио, то тамо уопште није тако, а на Новом Београду, вала, јесте.
Итд.

Понављам - из ове моралне рупе судимо друштвима која су у сваком смислу, ма колико несавршена, боља од нас. И то милион пута боља.
Убијте ме, али нешто ту нема смисла.

Pošto sam preko 20 godina živeo u Londonu, mogu odmah da ti kažem da ti pretpostavke nisu ni blizu istine.

Pogledaj samo šta izađe na google images kad ukucaš, npr, "newcastle on a friday night".

Nisam bio u Londonu, ni u Engleskoj, znam njihove turiste sa mora. Nažalost ih znam. Prema tom uzorku, deluje da su u antropološkom razvoju najmanje odmakli od svih evropskih naroda. Uzgred, znam i da decenijama gajimo neku tihu simpatiju prema Englezima, pa, možda znamo i šta je razlog tome...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=411349#p411349:3rqcbe9d je napisao(la):
Drakche » 18 Oct 2016 12:23 pm[/url]":3rqcbe9d]Meni se licno dosadilo da kritikujem poludelog Vucica, jer na kraju nije problem u njemu, nego u nama tj. "sistemu vrednosti".
Kada bi kenuli da lecimo drustvo iz korena ti korumpirani diletanti na vrhu nikad ne bi dobili sansu.
Pitanje je " a gde je koren?" i "kako se to leci?"

A odgovor ne može biti ni jasniji ni jednostavniji: OBRAZOVANjE

Naravno, to ne znači samo školski sistem nego celokupan sistem obrazovanja koji treba da uključi i sadržaj na TV-u, internetu, radiju, kao i rad sa roditeljima... itd.

Obrazovanje je kao javno zdravlje. Zaštita javnog zdravlja nije bitna samo zbog pojedinaca koji se leče, već zbog zdravlja u celom društvu (sprečavanje epidemija, održavanje zdravog stanovništva, itd.). Isto tako, obrazovanje nije bitno zbog dece - ja nemam decu i j*** mi se da plaćam porez kako bi se nečije dete školovalo. Obrazovanje je meni bitno zato što želim da, u društvu u kome živim, budem okružen racionalnim, vaspitanim, civilizovanim ljudima koji mogu kritički da shvataju svet oko sebe i u skladu sa tim donose odluke kao što su: "koje ću novine danas da kupim", "šta će moje dete gledati na TV-u", "za koga ću da glasam" i "koja su pitanja zaista bitna za budućnost ovog društva na ovim predstojećim izborima".

С овим постом се у потпуности слажем, а могао бих да нагађам да је лоше образован народ проблем и у Енглеској.
У Србији свакако јесте.

Konstatacija da je loše obrazovanje stoji ali to bi trebalo raščlaniti kako bi utvrdili šta je zapravo loše .Za početak osnovna škola,
Loše je to sto u novom 21 veku koristimo sistem iz 18,19 veka

Broj dece (demografijja) je drastično opao ali sistem obrazovanja to ne prati
i dalje se podrazumeva da treba pri formiranju odlenja ,
težiti ka carobnom broju 25-30 učenika, sto dovodi do toga da je jedan učitelj-predavač
današnju uvecanu obrzovanu materiju može samo da ,,izrecituje,, odelenju od 25-30 učenika
-sto se i radi -bez dubljeg uvida i angažovanja kako učenik usvaja gradivo
a dokaz tome je
neshvatljiva ogromana poplavna potreba za dopunskim (privatni) časovima
koj se i uzimaju a pružaju ih privatni profesori i kvaziprofesori

Savremeno odelenje ne bi smelo da ima više od 10-12 učenika
korisni efekti:
Više posla- zaposlenih učitelja-iica u osnovnim školama
Više vremena da se posveti svakom učeniku ponaosob u savladjivanju gradiva
Više i vremena i bolji uvid i i za pedagoški rad
Smanjenje uticaja ,,lošeg,, nasilnog učenika na grupu - sada jedan utiče na 25-30 učenika a u manjim odel. bi jedan na 10 , te se lakše otkrije nasilnik a i lakše mu je pomoći
Lakše za formiranje odelenja učenika sa posebnim potrebama

Učionice je lako pregraditi tj. nj.br. udupliti ,
a time bi dobili i višak koj bi mogao da se iskoristi za formiranje tazv. kabineta
specijalizovanog nastavnog prostora u komeme se daleko lakše usvaja gradivo.
( kabinet poz. prirode i društva se deci bitno razlikuje od kabineta za jezik. ili informatike)
za koim inače večito škole kukaju da im nedostaju

Oduvek u svakom društvu naj vredniji je čovek , a od todga naj dragocenija su deca koju treba formirati a naš sistem obrazovanja kome je primarno to obrazovanje je zaostao iz 18-19 veka
krut - ne fleksibilan i naravno najvažnije su mu njegove plate i fotelje :(

Imamo u dovoljnom broju i postejeci potreban prostor i postojeci potreban kadar (biro)
samo nema volje da se to modernizauje za 21. vek u kome živimo
a bez savremene dece- savremenog čoveka, nema ni savremenog dobrog sistema vrednosti

Боцо,
Из онога што сам успео да "похватам" од људи чија деца су стасала за школу - моја нису - пред данашњим основцима су изузетно обимни наставни планови и програми, за чије савладавање је неопходно активно укључивање родитеља, али и "помоћних" наставника. Појединачни домаћи задатак из нпр. матемазике у ОШ "Дринка Павловић" превазилази укупну меру дневног или, чак, дводневног ангажовања коју памтим из тог узраста.
Нажалост, не мислим да су таквим наставним планом некакви хвале вредни циљеви постигнути. Сви ми тврде да деца, ипак, нису научена да мисле, а ту је одувек био кључни проблем.

Iz duplog roditeljskog iskustva (sad su na faksu)
Jedna je problematika nastavnog plana - obim i vrsta gradiva druga je - i samo prenošenje znanja
Treca je problematika način i uslovi u kojim se ono sprovodi
konkretno u predhodnom postu sam upravo ,,rasvetljavao,,
- kako poboljsati načine i uslove -
koj definitivno bitno utiču na sprovodjenje i usvajanje obima i vrste gradiva

ako ne raščlanimo segmete problematike . problem se nece rešiti
treba rešavati segment po segment u modernizaciji obrazovanja
koje jeste stub.osnova za kreiranje novog savremnog sistema vrednosti našeg društva
u protivnom djaba nam i savremena EU, kad se sve i dalje radi kao u 18 i 19 veku
Az, Buki..... :lol:

da skratim , smatram da je neophodan prelazak sa broja 25.- 30 učenika u odelenju
na broj 10-12 učenika po odelenju u osnovnoj školi
(gde i dobijaju osnvovnu platformu za nadzidjivanje svog dr. znanja)

broj učenika po odelenju u srednjoj školi ne bih menjao , jer to je ujedno priprema za faks
tj u zrelijem uzrastu deo njihove socijalizacije kada je i bitno da imaju sto veci br. drugova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=411363#p411363:17goz6aj je napisao(la):
Пантограф » Uto Okt 18, 2016 1:03 pm[/url]":17goz6aj]На Западу ћеш, например, ретко видети полуголу жену на улици као у Београду, али то, наравно, нећеш знати ако ниси нигде путовао. "Девојке које се облаче попут певачица" јесу уобичајен призор... у Београду, екс Титограду, Кишињеву, Кијеву, Ростову на Дону, али у Паризу богме баш и нису у већини.

Ti si prvi od koga tako nesto cujem. Svi drugi koji su bas tamo putovali, kazu suprotno.

A za ovo sto kazeš za obrazovni sistem, mogao bi da se slozim. Preterivanje i preopterecenje dece u smislu gradiva je bio problem još dok sam ja isao u Osnovnu skolu. A to nije bilo bas skoro. A sada je...Ne znam kako bi rekao. Jos kada tome dodaš iskompleksirane učitelje, nastavnike, profesore,...Dobiješ jednu nakaradu, kakve nema. Nije normalno npr. da ucitelj u 3. ili 4. razredu Osnovne skole tera učenika da prepriča pismeno lektiru od 200 strana. Zna se za šta sluzi Osnovna škola, za osnovno obrazovanje, pa ko hoce dalje da se usavrsava u nekoj oblasti ide u Srednju stručnu, pa dalje na fakultet ili Višu školu.

Dok god se narod nasladjuje sto u ovoj zemlji doktori imaju platu 55000 umesto da izadje na ulice za takve svinjarije, dok god su studenti u ovoj zemlji prikazani kao banda, pravnici kao nepotrebni tumori, a ekonomisti lezilebovici, nista ne cudi. Kad nam fale i kad se sputavaju najbolji, nosioci drustva, kad se maltene teraju iz zemlje, sto ikoga cudi da oni losiji drze sve pozicije? Nova(stara) vlast je pogodila u sred srede sa poznavanjem mentaliteta ovog naroda, mrzi komsiju i mrzi boljega pa makar to radio gladan.

"Obrazovanje" je jedan sirok spektar stvari koji se uci od malena.
Recimo, da se u prvim razredima osnovne uci o demokratiji, slobodi, ljudskim pravima i kritickom misljenju, ali i da je to ujedno velika odgovornost, a ne dozvola za bezobrazluk i da rade sta god hoce.

Kod nas, kada se kaze "liberalan roditelj" np. obicno znaci da je roditelj pustio dete da radi sta hoce kao kera, bez da daje nekakav primer morala i odgovornosti. To je lenjo roditeljstvo, pod izgovorom da imaju "liberalan odnos". Ne. Mogao bih svoje dete da ucim o svemu sto postoji na ovom ludom svetu, bolje od mene da sazna, ali ujedno da budem strog roditelj koji ce da sankcionise neprimerno ponasanje. To uopste nije paradoksalno kao sto zvuci.

S druge strane neki roditelji zele decu da vaspitaju "tradiconalno" i strogo, a zapravo su nevidjeni licemeri, jer su jedno prema svetu, a drugo kod kuce, navodno patrijarhalni i konzervativni, a u stvari sadisti, ignoranti, kompleksasi, zlostavljaci, ko zna sta sve ne...

Paradoks danasnjice globalno je sto je tzv. "tradicionalizam" dobio ruho opsteg javasluka, pa onda oni sto su u biti oduvek bili buntovnici i "neposlusni" prema konzervativnom sistemu, postaju konzervativniji od ovih sto kazu da su konzervativni. Ja kao "panker" ili "roker" ne mogu doci na red od ovih turbo narodnjaka :laugh: pa onda moram da propovedam neki "opsti moral" , vaspitanje i gradjanstinu, jer je to jedini nacin borbe i vracanja na status quo.

Znaci, smuci mi se kada neko kaze da "mrzi pedere" ili pankere ili neke druge drugacije, jer "nije normalno", a sam je olicenje licemerstva, bahat je, sklon kriminalu i korupciji, a zene smatra nizom klasom ljudskog bica.

Mislim da polako dodirujes neke veoma osetljive stvari oko kojih cemo otvoriti Pandorinu kutiju, a do sada smo se nekako uzdrzavali.

Ja mislim da smo do sada sve moguce pandorine kutije otvorili, ne znam da li je koja ostala

Vrh