Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

Blade, reci to mojoj majci koju je tukao moj otac alkoholičar inače ugledni profesor državnog fakulteta tokom zadnjih 10 godina braka, a ona nije imala gde da ode, čak su joj i u centru za socijalni rad pričali da ostane da živi sa njime da ne bi se vraćala u mesto u unutrašnjosti jer nije imala ovde imovinu niti rođaka. Zato se i razbolela psihički i nije sva svoja već dugi niz godina. Direktno krivim i centar za socijalni rad i policiju koji nisu reagovali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418310#p418310:a9c2egrv je napisao(la):
Blade » 22 Nov 2016 05:19 pm[/url]":a9c2egrv]Pitacu vas nesto i dodirnucu jednu bas osetljivu temu koja se tice naseg drustva u celini...

Da li primecujete sve ćešće reklame i emisije o nasilju nad zenama u zadnje vreme? Da li mislite da je to slucajno? Iz naroda poteklo? Da li mislite da su zene u Srbiji nezasticene?

Наравно да није случајно. Нажалост, насиље над женама је и даље присутно у нашој земљи, али не у тој мери у којој желе да нам представе. С друге стране, занимљиво је да ти исти који се, преко својих испостава у Србији, тобоже боре против насиља над женама, истовремено свесрдно подржавају Саудијску Арабију и друге исламске деспотије где жене третираје као стоку.

Да ли је насиље над женама у Србији поткело из народа? Присутно је у народу од давнина. У данашње време га има неупоредиво мање него пре сто година.

Да ли су жене у Србији незаштићене? Исто као и мушкарци. Сви смо незаштићени и сви смо препуштени себи самима.

А ако може да се говори о некаквој равноправности, то је равноправност у ропству. И једни и други смо робови.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418310#p418310:3w4qbywu je napisao(la):
Blade » 22 Nov 2016 05:19 pm[/url]":3w4qbywu]Pitacu vas nesto i dodirnucu jednu bas osetljivu temu koja se tice naseg drustva u celini...

Da li primecujete sve ćešće reklame i emisije o nasilju nad zenama u zadnje vreme? Da li mislite da je to slucajno? Iz naroda poteklo? Da li mislite da su zene u Srbiji nezasticene?

Moje misljenje. Zene u Srbiji su prezašticene. Ne znam ni za jednu zenu koja je svog muza prijavila za maltretiranje neke vrste, a da taj muz nije odgovarao...

U mnogim porodicama, upravo su zene te koje vrse represiju. Ne fizicku, mozda retko, ali psihicku i tek kako...

Ja sam protivnik svih vidova nasilja. Ali mora da se zna neki red. Tamo gde nema reda, nastaje haos, u kome ne moze da se funkcionise. Smatram da bi za zenu, muskarac trebao da predstavlja neki autoritet. Ali ne zato sto je to reper i ne iz straha. Nego, jer je muskarac zastitnik porodice u svakom smislu, oslonac, a kao takav i najvise odgovoran. A stub kuce je zena. I bez oba cinioca nema ni kuce, ni porodice...

Au druze bas si, sto se kaze, omasio fudbal.
Ja iz tvojih stavova vidim da imas postovanje prema zenama, sto je vrlo bitno. Takodje vidim da zelis da se informises, sto je za svaku pohvalu.
Pa iako je ova prica kompleksna, probacu da pojasnim svoje stavove u par pasusa.

Pre svega, stopa nasilja nad zenama je drasticno veca nego nasilja zena nad muskarcima.
Za to je razloga vise. Prvo je sto su muskarci prosto fizicki jaci. Ali nije to sve.
Drugi razlog, mnogo bitniji, je partijarhat. To je sistem razmisljanja u kome muskarac moze, treba, mora da ima dominantnu ulogu. I onda muskarac misli da je on vlasnik zene (pa i dece, kao sto smo videli u primerima o vaspitanju) a nasilje je samo posledica toga (a i posledica toga sto je neko nasilnik, jelte :))

U isto vreme, zene su u podredjenom polozaju jer su vrlo cesto finansijski zavisne od svojih muzeva (pogotovo u ruralnim sredinama), sredina im okrece ledja (znam za slucaj kada otac i brat nisu hteli da prime zenu koja je ostavila muza zbog nasilja nad njom i decom) a i mediji doprinose osudi zrtve nasilja a umanjivanju krivice nasilnika (primeri naslova: Zadavio zenu, prevarila ga s prijateljem, Ubio ženu bez razloga ??? i sl.)

A upravo patrijarhat namece unapred podeljene uloge, kao sto je i u tvojim boldovanim recenicama.
Muskarac provajder, koji je cvrst, jak, dominantan, a zena domacica, majka, poslusna, krotka. Uloge izmedju rodova ne treba da budu podeljene unapred i da vaze za svakog, vec da ih svaki par za sebe definise u skladu sa svojim odnosima, karakterima, mogucnostima.

Da ne bude zabune: naravno da postoje i zene koje vrse nasilje (sto fizicko sto psihicko, cesce ovo drugo) i to je za osudu takodje.

Za kraj, da skrenem paznju na jednu vrlo cestu logicku gresku: ljudi gledaju svoju okolinu, pa na osnovu toga vrse generalizacije. Da je tako, ja bih rekao da je nasilje nad zenama izmisljotina, da ljudi u Srbiji imaju vrh plate (jer se uglavnom krecem medju programerima) i da su svi roditelji sjajni (jer moji projatelji i poznanici uglavnom to jesu).
Ali cim se malo zagrebe povrsina, stvari se menjaju iz korena.

Sta raditi ako znate ili pretpostavljate da je neko zrtva nasilja?

Nemate nikakve dokaze, a ta osoba nece to da vam prizna niti zeli da uradi sta povodom toga?

A za koji si ti sistem Mekbejn, za matrijarhat? Patrijarhat sigurno nije savrsen sistem ali smo pod njim vise napredovali nego u ovom danasnjem haosu, gde prava pojedinca unistavaju zajednicu, a time I na kraju samog pojedinca jer covek bez zajednice ne moze da postoji. Problem je takodje sto odluka mora biti samo jedna, a imamo dvoje: muskarca I zenu.Nekad se mogu sloziti, to je lepo I idealno ali cija je zadnja u kljucnim I teskim trenucima? Necija mora biti. U prirodi je jasno da ce jaca sila dominirati, te ljudski zakoni koji ne postuju vise prirodne zakone su osudjeni na propast. U zemljama koje imaju takve zakone protiv muskaraca, dovoljno je dodje par % stanovnistva sa strane I preuzece im zemlju jer su muskarci imobilisani, npr u Svedskoj, Nemackoj de facto sve vise vaze serijatski zakoni. Zasto? Pa upravo zato sto im ljudski zakoni nisu u skladu sa prirodom, tj anomalija su.
Da bi bolje razumeli ovu tematiku moramo da udjemo u pojam sexualnosti, da li je sam cin vrsta agresije muskarca nad zenom, zasto neke zene biraju dominantne muskarce... I druge stvari kojima je evolucija dozvolila da prezive. Ipak je evolucija stara milionima godina I mi tesko sa par decenija zivota mozemo da je shvatimo, ali moramo da je uvazimo kao I postojanje osobina koje nam je prenela jer sigurno imaju neku svrhu u prezivljavanju. Unistavanje osobina koje ne razumemo a smatramo losima nas moze dovesti sutra u egzistenvcijalnu opasnost kao zajedniicu. Kritikovanje tako neceg velikog mi deluje arogantno.

Sinoc gledam neke klipove na youtubu i izleti mi onaj .. Andrej Fajgelj, bas je komentarisao te kampanje za borbu protiv nasilja nad zenama.
Nasilje nad zenama je jako rasprostranjeno u Srbiji, samo sto svi se prave ludi da to ne postoji. Licno sam nekoliko puta zvao policiju da prijavljujem ljude koji biju zene, devojke da l u zgradi ili cak i na nekom otvorenom prostoru. Nikad necu zaboraviti gde majmuncina neka maltretira svoju devojku na staroj okretnici tramvaja u V. Stepe, 100 ljudi niko nista da uradi ili makar policiju da pozove.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418482#p418482:25qxw09s je napisao(la):
Trejsi » Sre Nov 23, 2016 10:49 am[/url]":25qxw09s]Gde ti živiš?
Vise puta sam napisao, da se ne ponavljam. A i ne razumem smisao tvog pitanja, ako nije problem da pojasnis...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418554#p418554:25qxw09s je napisao(la):
vucko » Sre Nov 23, 2016 3:34 pm[/url]":25qxw09s]Blade, reci to mojoj majci koju je tukao moj otac alkoholičar inače ugledni profesor državnog fakulteta tokom zadnjih 10 godina braka, a ona nije imala gde da ode, čak su joj i u centru za socijalni rad pričali da ostane da živi sa njime da ne bi se vraćala u mesto u unutrašnjosti jer nije imala ovde imovinu niti rođaka. Zato se i razbolela psihički i nije sva svoja već dugi niz godina. Direktno krivim i centar za socijalni rad i policiju koji nisu reagovali.
Zao mi je zbog sudbine tvoje majke. Ali cekaj, tvoj otac je vrsio krivicno delo. Ugrozavao tako zivote svih clanova svoje porodice. Kako je policija mogla da ne reaguje, ako ga je tvoja majka prijavila? Da li je tvoj otac bio toliko uticajna osoba, povezana sa celnim ljudima ove zemlje, pa mu ni policija nije mogla nista?

Svet,
Ne kazem ja da nasilje nad zenama u nasoj zemlji ne postoji, ali mislim upravo to, da se preteruje. Ne mislim da bi zena trebala da bude rob, Boze sačuvaj. I nemam nista protiv da zena u poslovnom svetu bude ispred muskarca, ako je sposobnija za određeni posao. Ali u kuci gde je majka i supruga, svog muza mora da postuje, ako taj muz zasluzuje, a ne da brise patos sa njim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418583#p418583:25qxw09s je napisao(la):
mekbejn » Sre Nov 23, 2016 5:33 pm[/url]":25qxw09s]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418310#p418310:25qxw09s je napisao(la):
Blade » 22 Nov 2016 05:19 pm[/url]":25qxw09s]Pitacu vas nesto i dodirnucu jednu bas osetljivu temu koja se tice naseg drustva u celini...

Moje misljenje. Zene u Srbiji su prezašticene. Ne znam ni za jednu zenu koja je svog muza prijavila za maltretiranje neke vrste, a da taj muz nije odgovarao...

U mnogim porodicama, upravo su zene te koje vrse represiju. Ne fizicku, mozda retko, ali psihicku i tek kako...

Ja sam protivnik svih vidova nasilja. Ali mora da se zna neki red. Tamo gde nema reda, nastaje haos, u kome ne moze da se funkcionise. Smatram da bi za zenu, muskarac trebao da predstavlja neki autoritet. Ali ne zato sto je to reper i ne iz straha. Nego, jer je muskarac zastitnik porodice u svakom smislu, oslonac, a kao takav i najvise odgovoran. A stub kuce je zena. I bez oba cinioca nema ni kuce, ni porodice...

Au druze bas si, sto se kaze, omasio fudbal.
Ja iz tvojih stavova vidim da imas postovanje prema zenama, sto je vrlo bitno. Takodje vidim da zelis da se informises, sto je za svaku pohvalu.
Pa iako je ova prica kompleksna, probacu da pojasnim svoje stavove u par pasusa.

Pre svega, stopa nasilja nad zenama je drasticno veca nego nasilja zena nad muskarcima.
Za to je razloga vise. Prvo je sto su muskarci prosto fizicki jaci. Ali nije to sve.
Drugi razlog, mnogo bitniji, je partijarhat. To je sistem razmisljanja u kome muskarac moze, treba, mora da ima dominantnu ulogu. I onda muskarac misli da je on vlasnik zene (pa i dece, kao sto smo videli u primerima o vaspitanju) a nasilje je samo posledica toga (a i posledica toga sto je neko nasilnik, jelte :))

U isto vreme, zene su u podredjenom polozaju jer su vrlo cesto finansijski zavisne od svojih muzeva (pogotovo u ruralnim sredinama), sredina im okrece ledja (znam za slucaj kada otac i brat nisu hteli da prime zenu koja je ostavila muza zbog nasilja nad njom i decom) a i mediji doprinose osudi zrtve nasilja a umanjivanju krivice nasilnika (primeri naslova: Zadavio zenu, prevarila ga s prijateljem, Ubio ženu bez razloga ??? i sl.)

A upravo patrijarhat namece unapred podeljene uloge, kao sto je i u tvojim boldovanim recenicama.
Muskarac provajder, koji je cvrst, jak, dominantan, a zena domacica, majka, poslusna, krotka. Uloge izmedju rodova ne treba da budu podeljene unapred i da vaze za svakog, vec da ih svaki par za sebe definise u skladu sa svojim odnosima, karakterima, mogucnostima.

Da ne bude zabune: naravno da postoje i zene koje vrse nasilje (sto fizicko sto psihicko, cesce ovo drugo) i to je za osudu takodje.

Za kraj, da skrenem paznju na jednu vrlo cestu logicku gresku: ljudi gledaju svoju okolinu, pa na osnovu toga vrse generalizacije. Da je tako, ja bih rekao da je nasilje nad zenama izmisljotina, da ljudi u Srbiji imaju vrh plate (jer se uglavnom krecem medju programerima) i da su svi roditelji sjajni (jer moji projatelji i poznanici uglavnom to jesu).
Ali cim se malo zagrebe povrsina, stvari se menjaju iz korena.

Da si promasio, mogu da kazem i ja za tebe.

Vlasnik mozes biti psu, kolima, nekoj drugoj zivotinji ili predmetu. Zeni i deci ne. Od njih mozes samo da imaš postovanje i ugled, ako si zasluzio. Pre nego sto se neko osudi kao nasilnik, trebalo bi saslusati i tog nasilnika i ostale svedoke.
Postoje zene koje su jednostavno budale i sa kojima je prosto nemoguc zajednicki zivot. Posto su drčne i bezobrazne, nemaju osecaj za svoju porodicu i kucu, varaju muza, prave od njega majmuna i ostale stvari. U tim situacijama iako se desi nasilje, ne desi se odjednom, nego kada kap prelije čašu. A ziveti sa zenom koja te je dovela u situaciju da je udaris, je mucenje. Iz razloga sto bilo koja i malo pametna zena nece dozvoliti da dodje u situaciju da muz vice na nju, a ni pod razno da je udari, posto ljudi tako ne bi trebali da komuniciraju. Nismo mi neandertalci da vicemo, bijemo se i cupamo.
Ljudi ne gledaju okolinu, posto u okolini imas svakakve. I da gledaju okolinu, svorili bi jasnu, pravu sliku. Nego gledaju samo sebe i sebi slicne, pa iz toga stvore pogresnu sliku.
Vrlo je mali broj zena koje su danas finansijski zavisne od muzeva. Bas iz razloga sto su zene u poslovnom smislu sa njima izjednacene. Ali opet, muz i zena koji rade, su opet međusobno zavisni jedno od drugog. Jer zive u istoj kuci i bore se za istu porodicu. Ali ako zena kojim slucajem vise zarađuje, jer je mozda imala srece da ima bolji posao, ne bi trebala da smatra svog muza manje vrednim. Iz razloga sto ona nema bolji posao, vise placen, jer je vrednija od svog muza i vise se bori, nego iz nekig drugih razloga: Ukazala joj se prilika da napreduje, radi u boljoj firmi i slicno.
Muz i zena trebaju da se pomazu, ali zna se sta je muski, a sta zenski posao. Ne moze zena da cepa drva ili radi neke druge fizicke poslove, jer je to posao za muskarca, kao sto ne ide da muskarac pere ves i slicno. Sem ako nije neka vanredna situacija u kuci, tipa da muskarac lezi u krevetu bolestan do te mere da ne moze da ustane iz kreveta, a ne postoji niko drugi osim zene da uradi neki muski posao, koji jednostavno mora da se uradi u tom trenutku. Kao i obrnuto.
Brak je istituacija, koja bi trebala da funkcionise u svim sutuacijama. Neguje i cuva. Mora da postoji poverenje u svakom smislu, tolerancija i razumevanje i naravno postovanje. Posebno NE SME da bude inata, sujete i proracunatosti. I treba raditi na tom odnosu, jer uvek moze bolje. A ovom svetu gde je ludnica na poslu, u saobracaju i na svom drugim mestima, ako ti kuca nije oaza mira, ne znam sta ce biti.

Earthmoving,
Delim misljenje da je jednostavno prirodno da muskarac bude glava kuce, a ne zena. Isto kao sto je prirodno da zena bude stub kuce.

Zene nikako nisu izjednacene sa muskarcima, dobijaju za iste poslove manje para. Ne ide da muskarac pere ves i slicno?? Ti si sovinista

Ja recimo ređe perem veš ali više usisavam, idem na pijacu i vučem hranu za celu porodicu sa nje, zarađujem novac od kojeg se porodica hrani, operem sudove, razvozim kolima. Kad dođem kući s posla uglavnom vreme provodim sa decom i ženom pa slabo izlazim sa drugarima, ne dajem pare na kafiće, pušenje, šoping cente, tj maltene ni na šta što nije u funkciji porodice. Jedini moj luksuz je jutarnje vežbanje pre posla i red-dva crne čokolade posle ručka :) Dakle ja se u praksi trudim da muškarac i žena budu jednaki, podele poslove. Bilo bi mi drago kad mi sutra žena završi fax (koji je upisala par godina kasnije nego što treba, a u međuvremenu je rađala i čuvala decu) da zarađuje više od mene. Ne znam dal će joj poslodavac sutra dati veću platu ako prestpostavi da će češće odsustvovati s posla zbog dece i ako se brine da će rađati još dece i odsustvovati s posla godinu-dve po porođaju, jer ne može se totalno osloniti na nju kao zaposlenog. Takođe, što više žena radi dovodi do rasta ponude radne snage na tržištu, tj pada cene rada i muškarcima i ženama. Hipotetički, kada žene ne bi radile, imali bi mnogo manju ponudu radne snage i to samo od strane muškaraca, pa bi plate morale biti veće jer bi nedostajalo radnika. Do sada je evoluciono bilo najusklađenije kada su žene radile kao pomoć muškarcima u poljoprivredi blizu svoje kuće i dece, ili ako su se bavile poslovima koji se mogu raditi od kuće kako bi mogle čuvati svoju decu, a koji su potrebni i stvaraju vrednost (krojenje, šivenje, tj pravljenje obuće i odeće, sireva, druge prerađene hrane, nakita, goblena, slika i sličnih lepih ukrasa koji se mogu koristiti ili prodati/zameniti za drugu robu s drugima). Možda ovo zvuči malo zastarelo u današnjoj eri masovne proizvodnje svega ovoga ali ja samo kažem da mi se čini da je takav sistem imao mnogo veći sklad između muškarca, žene, broja dece i kućne ekonomije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418688#p418688:29qn6cpm je napisao(la):
loyola » Čet Nov 24, 2016 4:25 am[/url]":29qn6cpm]Zene nikako nisu izjednacene sa muskarcima, dobijaju za iste poslove manje para. Ne ide da muskarac pere ves i slicno?? Ti si sovinista
Šovinista nisam, ali za red jesam. I tu postoji razlika. Ne ide da muskarac pere ves i sudove, kao sto ne ide da zena cepa i nosi drva, sem u vanrednim situacijama. Ako mi zena, nedao Bog lezi bolesna, naravno da cu uraditi i neke poslove koje bi ona trebala da uradi. Mozda ih necu uraditi kao sto bi ona, ali cu koliko toliko pokriti njenu nemogucnost da uradi te poslove. I naravno da imam razumevanja, sto nije skuvan rucak, ako je danas radila ceo dan. Za jedan dan cemo se snaci. Sovinizam je nesto drugo i nemoj da brkas pojmove, nego se informisi sta je sovinizam. I ne znam gde je to zena manje placena od muskarca za isti posao. To radno mesto nosi toliku platu i trazi takve kvalifikacije. A nema veze da li si musko ili zensko. Zene cak, da kazem uz dozu vulgarnosti imaju neke adute, kojima mogu da se posluze i cine to bez problema, zarad svog interesa. Jer su zene u globalu mnogo manje karakterne nego muskarci, cast i postovanje prema izuzecima. Muskarci su u globalu bolji ljudi, nego zene. Tesko moze muskarac biti proracunat, podmukao i pokvaren, kao sto moze zena. To je neko moje zivotno iskustvo, upoznao sam mnogo ljudi, oba pola, sa mnogo razgovarao i radio, i tako dalje...Pa kad se crta podvuce takav stav imam za sada, koji sam formirao, vec sam napisao na osnovu cega.

Eartmoving,
Lepo je to sto svoju zenu podrzavas u svemu, u pravim stvarima. Recimo, neko drugi bi joj rekao: ,,Ma kakav fax, ti si majka, zena, proslo je to vreme,,. U instituciji zvanoj brak, pored svojih, nista nije manje potrebno razumevanje zelja supruznika, posebno ako su te zelje, kao u tvom slucaju, namenjene lepsem buducem zivotu i napredovanju. I da tvoja supruga, dace Bog, danas-sutra ima vecu platu od tebe, ti za nju ne trebas biti manje vredan ni u kom smislu, jer ona sve to ne bi postigla bez tebe, posto si joj bio bezgranicna podrska i pruzao razumevanje. Naravno da muskarac trebao na sebe da preuzme sve teske fizicke poslove, cimanja i slicno, kao sto ti radis. I u tom slucaju je tako kako si opisao. Kucne poslove tipa pranje, kuvanje, brisanje prasine, itd, retko radim, bas kada je vanredna situacija. Dok zeni ne dozvoljavam da radi fizicke poslove, jer sam za to predodređen ja, a ne ona. Ona je slabiji pol i treba joj zastita. A ta zastita sam ja, u svakom, pa i u tom smislu. A za ovo drugo...Da je malo vise novca, pa da covek pored onoga sto je nuzno, moze i za neko svoje sitno zadovoljstvo pored nuznih potreba da odvoji, kao sto je pice sa dobrim drugom, bilo bi lepo. A to je sve ređe. Ređe se prijatelji posecuju, nego nekad, jer prosto na to tera ovaj robovlasnicki sistem u kome zivimo. Za posecnog Srbina je luksuz da popije 2-3 rakije sa prijateljem u kafani i poruci nesto na cackalici, jednom nedeljno. Jer mu je to hrana u kuci za 3 dana, uz dobro ekonomisanje. Niko od nas, koji smo prosecni, normalni radni ljudi nije bahat, samo nam fale te male stvari koje coveka ispunjavaju. Malo vise druzenja sa porodicom, familijom i dobrim prijateljima. Jer ovaj sistem ide na to da radis po ceo dan, dodješ kuci samo da prespavas - Da zivis da bi radio. A taj sistem nije moderni kapitalizam, kako neki strucnjaci tvrde da jeste, nego je robovlasnicko drustvo.

Свака бу**** може да опере веш и судове откад постоје машине. Усисавање и пеглање, е то је већ озбиљнија ствар. А тек активно бављење децом.
Претпостављам да више кућних обавеза треба да има онај ко је мање ангажован на послу, а то је у данашњој Србији неретко и мушкарац.

Blade, ono za rakijicu me podseti na one stare male kafanice sa šarenim stoljnjacima i moj plan B u njima ako mi sve sve u životu propadne ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418740#p418740:1w4abwki je napisao(la):
Пантограф » Čet Nov 24, 2016 1:40 pm[/url]":1w4abwki]Свака бу**** може да опере веш и судове откад постоје машине. Усисавање и пеглање, е то је већ озбиљнија ствар. А тек активно бављење децом.
Претпостављам да више кућних обавеза треба да има онај ко је мање ангажован на послу, а то је у данашњој Србији неретко и мушкарац.

E vidis, za sve postoje masine. Znaci da voditi domacinstvo nikad nije bilo lakse, ako imas svu tu tehniku. Ali i pored toga vecina zena su nikad losije domacice. Taj koji ne radi, sto se tice kucnih poslova, najvise i nadrlja. Ali ako oboje radite, imate svoj opseg poslova u zavisnosti ko je za koji predodređen. A kome je teze, nije lako utvrditi. Kao sto zena ima poslove u kuci, muskarac ih obicno ima oko kuce, a i u kuci da popravi neke najosnovije sitnice. Deca su koliko jednog, toliko i od drugog roditelja. I obaveze moraju da se podele. Ti kao muskarac, čak i kada je beba mala, opet izađeš, odeš na posao, uz put i jos po nesto, opet iz te kuce izađeš, a zena je non-stop u kuci dok je ta beba mala i moras imati razumevanja. Njoj je prosto priroda nametnula da ima oko deteta vise obaveza, ali u onome u cemu mozes, moras je razumeti i pomoci.

Earthmoving,
Da je malo bolje, samo malo, pa da covek, bar 2-3 puta mesecno, moze da da sebi oduska na takvim mestima, a potrebno je to...Bilo bi lakse.

Lele, šta ja sve pročitah ovde... :shock:

Blade, Earthmoving, možda mislite da ste tolerantni i razumljivi, i verovatno jeste u odnosu na okolinu, ali i dalje iz vaših rečenica izbija toliko predrasuda, uloga, "predodređenih" stvari. To samo govori koliko je zapravo celo društvo još uvek u nekom prošlom vremenu...

Hvala na komplimentu Mihailo, pa nije moja svrha da budem mahalica tolerantnoscu za musice :) Moji junaci su uvek bili sirovine poput Konana, Svarca, Stalonea, Waltera I ostalih boraca, nikako neki tolerantni likovi ;) Tako da zaista hvala.

Ствар је урађена тако да су домаћинства где мајка испуњава своју биолошку судбину као неко ко формира добар део карактера детета нису могућа. То значи да је дете само у вртићима и осталим државним институцијама којима је само важно да дете постане добар дрон радилица без било каквих амбиција, или потпуни пропалитет. У оба случаја се постиже културна и физичка дегенерација друштва која се тешко исправља без примене силе. Добар део либералних и """""""""""толерантних""""""""""" будалаштина је само средство за самоубиство цивилизације.

Svet,
Ne kazem ja da nasilje nad zenama u nasoj zemlji ne postoji, ali mislim upravo to, da se preteruje. Ne mislim da bi zena trebala da bude rob, Boze sačuvaj. I nemam nista protiv da zena u poslovnom svetu bude ispred muskarca, ako je sposobnija za određeni posao. Ali u kuci gde je majka i supruga, svog muza mora da postuje, ako taj muz zasluzuje, a ne da brise patos sa njim.

Сагласан у потпуности.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418782#p418782:18l0hreh je napisao(la):
Михаило » Čet Nov 24, 2016 3:57 pm[/url]":18l0hreh]Lele, šta ja sve pročitah ovde... :shock:

Blade, Earthmoving, možda mislite da ste tolerantni i razumljivi, i verovatno jeste u odnosu na okolinu, ali i dalje iz vaših rečenica izbija toliko predrasuda, uloga, "predodređenih" stvari. To samo govori koliko je zapravo celo društvo još uvek u nekom prošlom vremenu...

Znas kako, ako se biti muskarac u kuci i nesto predstavljati, u ,,savremenom,, drustvu zove biti pun predrasuda, onda jesam. Mozda sam i konzervativan, za pojam vecine, ali neka sam, ovako mi je bolje. Liberalizam je brat anarhiji. Da budemo posteni, u dusi svaki muskarac voli da bude muskarac, a ne krpa za ribanje patosa, kao sto su mnogi, velika vecina u danasnjem vremenu. I oni se u svojoj nemoci da se odupru zeni koja sa njima brise patos, vade na to kao da je ovo savremeno drustvo i ostale slicne stvari. Drustvo moze biti savremeno koliko hoce, ali to ne znaci da ne treba da postoji red. Reda mora da bude, jer ako njega nema, bice haosa. A to ne valja.

Ili što bi reko Ivo Andrić: Ostajem Balkanac i provincijalac, putuj Evropo sreću želim ti ja, a ti mala kad ti zatreba muškarac doći ćeš meni budi sigurnaaaa

Mnogi ljudi, iako imaju preko 30 godina, nisu za brak. Iz razloga sto su mnogo sebicni, a takvih ima koliko neceš, prenamnozeni su. Zato danas mnogo brakova ne funkcionise i puca.

Muskarcu ne treba drugi muskarac, a zeni ne treba druga zena. Svi vi koji imate (bar malo) bracnog iskustva, mislim da razumete sta hocu da kazem, suvisno je da uprošćujem.

Pogledajte samo koliko je bilo neozenjenih i neudatih ljudi kojima je vreme za to, bilo pre 20 godina, a pogledajte koliko ih ima sada...Mnogo vise. A moje je misljenje da je razlog toga sto su ljudi postali mnogo sebicni i sujetni. Nazalost, vreme u kome zivimo stavlja ljudske vrednosti na test i neke mane mnogo brze isplivaju. A covek (zena) koji na prvo mesto stavlja sebe, pa onda svog supruznika, ne moze nikad biti dobar supruznik. Dvoje ljudi u braku, ako misle da on bude dobar, moraju bezgranicno da se daju jedan drugom, ne sme da bude ni najmanje kalkulacije u tome, ne sme da bude inata i sujete, ni malo. I naravno, da se uvek radi da bude bolje, jer bolje uvek moze.

Blade me inspirisa da izložim ovde svoje shvatanje života:
Svrhu života ne znam ali je suština života održati život. To znači 2 stvari: održati spostveni život i nastaviti život reprodukcijom. Prva stvar se tiče pojedinca (hrana, voda, temperatura... i u njenoj funkciji je osobina sebičnosti), a druga se tiče grupe. Problem je što su ove dve stvari u koliziji: lična sloboda vs pravila grupe. S jedne strane svako živo biće želi slobodu da radi i kreće se gde poželi ali s druge strane da bi se reprodukovali potrebna nam još jedna jedinka, a to već podrazumeva postojanje grupe (sem kod jednoćelijskih bića koja se prosto podele na 2 dela). Grupa da se ne bi raspala tj da bi opstala potrebna su joj pravila. Ali ta pravila ograničavaju slobodu pojedninca. Mislim da je čitava priča kako u datom spoljnom okruženju izbalansirati suprotne interese pojedinca i grupe. Međutim taj sukob nema konačnog rešenja, trenutna rešenja su uvek ili malo više slobode pojednicu a labavija pravila grupe ili manje slobode pojednicu zarad jačih pravila grupe. Ne postoji konačno rešenje tog sukoba suprotnih težnji. Na primer 80ih smo imali tendencije ka rastu slobode pojedinca (npr Borina pesme pravila pravila i sl) na uštrb labavljenja pravila grupe, a danas imamo suprotne tendencije zahteva za jačanje država tj pravila grupe. I onda će kad se okolonosti promene opet sutra biti neki pokret za više slobode individui i tako ukrug.
E naravno sad da se vratim na ono što Blade reče- o sebičnosti. Nije problem nek izaberu da budu sebični, nek prožive život u uživanju a ne odricanju za decu. Ali oni će uskoro biti slepa ulica evolucije, ako nemaju dovoljno naslednika oni i njihova ideja sebičluka će opet umreti kao nebrojeno puta do sada u istoriji. Preživeće oni koji su se žrtvovali ya svoje potomke. Naravno nekome je to teško da vidi iz današnjeg ugla pa pravi grešku ulažući umesto u rpavljenje dece u putovanja, obrazovanje, provode i sl, ali šta to briga evoluciju, prirodni zakoni će isterati svoje.
E sad, to ne znači da je sam život dobar. Ovo je samo pričao o suštini održanja života, nisam tvrdio da je sam život dobra stvar. Čak, ako znamo da bi čovek se rodio, uzeo sebi ženu, prehranio se i koristio bilo koje resurse... neko drugi mora da se ne rodi, ne dobije tu ženu, bude hrana ili izgubi hranu i resurse. Život nas tera na loše stvari prema drugima da bi mi preživeli. Čak me život podseća na virus kojim smo zaraženi i koji nas tera da radimo te stvari kako bi preživeli. Ali jade da onda ne budemo licemeri i da priznamo da smo takva bića (ili što bi rekli : "Znani su meni mrznja i zavist vaseg srca. Vi niste dovoljno veliki da ne biste poznavali mrznju i zavist. Pa zato budite dovoljno veliki da ih se ne stidite."- hoće reći budite iskreni prema sebi, prihvatite sebe). Kolko puta sam video da neko ko je miran i dobar gubi i izumire dok oni koji se bore i laktaju dobijaju i preživljavaju. Eto vam malo materijala za razmišljanje :)

Jedna od najgorih stvari koja coveka moze da zadesi, je da napravi gresku u odabiru bracnog druga, pa posle sa njim dobije decu i nezadovoljan trpi neke stvari zarad te dece da ne bi rasla bez oba roditelja uvek pored sebe i tako prođe zivot. A svaki normalan roditelj se zrtvuje za dobro svoje dece i trpi ono sto je mislio da ne moze. Naravno ne mislim na extremne stvari kao sto je fizicko nasilje, to ne treba trpeti, nego sankcionisati. Nego na nezadovoljstvo partnerom u smislu da nema dobru saradnju, komunikaciju, razumevanje i ostalo. A ne bi voleo ni da sam onaj koji je nezadovoljan, kao ni onaj koji trpi nezadovoljstvo.

Kada nekoga volis, onda ces ga i razumeti, tolerisati mu, graditi poverenje, paziti da ga emotivno ne povredis, imati razumevanja za njegove zelje, dogovarati se i sve drugo, a bez toga brak ne moze da funkcionise i covek ne moze da bude ispunjen, bez obzira koliko obaveza i problema, koji su sastavni deo zivota, ima sa strane. Tako da na osnovu toga ne mogu da razumem ljude koji uđu u brak sa nekom koga ne vole ili nisu u stanju da ikoga osim sebe vole, a iz razloga, eto vreme im je. Bolje da ne ulaze u brak i zive sa svojim najvecim obozavaocem, sa sobom. A ne da drugom upropaste ceo zivot svojim egoizmom.

@Blade
ostao sam dužan par objašnjenja. Pre svega, malo teorijske podloge: još sredinom 20-og veka, teoretičari su ustanovili podelu na pol i rod.
Pol je ono što nam je dato rođenjem, biološki, fizički, kako hoćeš. Muškarci su jači, žene imaju veće grudi, razlikuju nam se reproduktivni organi i sl. I tu malo šta možemo (osim hormona, operacija i sl. ali to je druga priča)
Rod je društvena konstrukcija. Dakle ono što je ljudsko društvo hiljadama godina formiralo kao neku sliku muškarca i žene. Ova slika se razlikuje od države do države, regiona do regiona. I upravo ta unapred definisana poželjna slika je ono protiv čega sam ja.
Da prevedem na tvoj primer: Nije sporno da muškarac kao fizički jači cepa drva. Ono što je meni sporno je da zbog toga on bude dominantan u zajednici, a upravo to znači ona tvoja poslednja reč.
Nema poslednje reči (tj. po meni ne treba da je bude) već svaka zajednica (bračna, porodična, pa i šire) treba da definiše uloge svojih članova na osnovu njihovih potreba i mogućnosti a ne unapred definisanih uloga.

@Earthmoving
Zaboravih da ti odgovorim. Nisam ni za kakav matrijarhat, daleko bilo. Nemam želju da dominaciju muškaraca zamenim dominacijom žena :) već kao što rekoh gore, da svako za sebe određuje šta može i šta hoće, nezavisno od pola (tj. roda :) )

Vrh