mekbejn » Sre Nov 23, 2016 5:33 pm[/url]":25qxw09s]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418310#p418310:25qxw09s je napisao(la):
Blade » 22 Nov 2016 05:19 pm[/url]":25qxw09s]Pitacu vas nesto i dodirnucu jednu bas osetljivu temu koja se tice naseg drustva u celini...
Da li primecujete sve ćešće reklame i emisije o nasilju nad zenama u zadnje vreme? Da li mislite da je to slucajno? Iz naroda poteklo? Da li mislite da su zene u Srbiji nezasticene?
Moje misljenje. Zene u Srbiji su prezašticene. Ne znam ni za jednu zenu koja je svog muza prijavila za maltretiranje neke vrste, a da taj muz nije odgovarao...
U mnogim porodicama, upravo su zene te koje vrse represiju. Ne fizicku, mozda retko, ali psihicku i tek kako...
Ja sam protivnik svih vidova nasilja. Ali mora da se zna neki red. Tamo gde nema reda, nastaje haos, u kome ne moze da se funkcionise. Smatram da bi za zenu, muskarac trebao da predstavlja neki autoritet. Ali ne zato sto je to reper i ne iz straha. Nego, jer je muskarac zastitnik porodice u svakom smislu, oslonac, a kao takav i najvise odgovoran. A stub kuce je zena. I bez oba cinioca nema ni kuce, ni porodice...
Au druze bas si, sto se kaze, omasio fudbal.
Ja iz tvojih stavova vidim da imas postovanje prema zenama, sto je vrlo bitno. Takodje vidim da zelis da se informises, sto je za svaku pohvalu.
Pa iako je ova prica kompleksna, probacu da pojasnim svoje stavove u par pasusa.
Pre svega, stopa nasilja nad zenama je drasticno veca nego nasilja zena nad muskarcima.
Za to je razloga vise. Prvo je sto su muskarci prosto fizicki jaci. Ali nije to sve.
Drugi razlog, mnogo bitniji, je
partijarhat. To je sistem razmisljanja u kome muskarac moze, treba, mora da ima dominantnu ulogu. I onda muskarac misli da je on vlasnik zene (pa i dece, kao sto smo videli u primerima o vaspitanju) a nasilje je samo posledica toga (a i posledica toga sto je neko nasilnik, jelte
)
U isto vreme, zene su u podredjenom polozaju jer su vrlo cesto finansijski zavisne od svojih muzeva (pogotovo u ruralnim sredinama), sredina im okrece ledja (znam za slucaj kada otac i brat nisu hteli da prime zenu koja je ostavila muza zbog nasilja nad njom i decom) a i mediji doprinose osudi zrtve nasilja a umanjivanju krivice nasilnika (primeri naslova: Zadavio zenu, prevarila ga s prijateljem, Ubio ženu bez razloga ??? i sl.)
A upravo patrijarhat namece unapred podeljene uloge, kao sto je i u tvojim boldovanim recenicama.
Muskarac
provajder, koji je cvrst, jak, dominantan, a zena domacica, majka, poslusna, krotka. Uloge izmedju rodova ne treba da budu podeljene unapred i da vaze za svakog, vec da ih svaki par za sebe definise u skladu sa svojim odnosima, karakterima, mogucnostima.
Da ne bude zabune: naravno da postoje i zene koje vrse nasilje (sto fizicko sto psihicko, cesce ovo drugo) i to je za osudu takodje.
Za kraj, da skrenem paznju na jednu vrlo cestu logicku gresku: ljudi gledaju svoju okolinu, pa na osnovu toga vrse generalizacije. Da je tako, ja bih rekao da je nasilje nad zenama izmisljotina, da ljudi u Srbiji imaju vrh plate (jer se uglavnom krecem medju programerima) i da su svi roditelji sjajni (jer moji projatelji i poznanici uglavnom to jesu).
Ali cim se malo zagrebe povrsina, stvari se menjaju iz korena.