Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407286#p407286:1zr2gmvo je napisao(la):
Пантограф » 23 Sep 2016 12:55 pm[/url]":1zr2gmvo]Него, ево нам система вредности (исхода државног посла миленијума: поклони приватном лицу сав приход од мобилне телефоније):

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1180024
Njegovi ljudi u senci drže RTS. Vraća se Bogi u velikom stilu.

Sve organizacije koje su državne su zlo. U zadnje vreme se samo kada se setim naslušah priča iz prve ruke ljudi koji rade u AMSS, Institutu Vinča, Mašinskom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, opštini Zemun, Turističkoj organizaciji Župe, VI gimnaziji, dečijoj ustanovi Savski venac i.t.d. Svima je isto da bez obzira što su školovani i radni ne mogu da napreduju zbog nepotizma i napredovanja prijatelja.

Recimo na Mašinskom fakultetu su izmaltretirali jednog doktoranta jer je gej. Bez obzira što je bio najbolji doktorant i imao 40 naučnih radova. Dečko je prešao u privatni sektor i sramota ga je da pokreće krivični postupak protiv njegovog mentora koji mu je rekao da "Pederi ne mogu biti profesori na fakultetu". Mada to je bio samo povod da ga izbace sa fakulteta i ubace svog čoveka.

Naravno, umesto njega je uleteo junoša zna se već koje partije, koji jeste doktorant, ali sa mnogo lošijim naučno-istraživačkim portofoliom. I evo, taj junoša predaje na fakultetu a zapravo pola vremena na predavanjima reklamira svoju partiju koja je trenutno na vlasti i vrbuje studente da se učlane. Ovo je samo primer, ne mogu ni misliti kako je u opštinama i javnim preduzećima gde je jasno da partijski pacovi su u upravnim mestima.

Samo pročitajte ovu vest

http://www.blic.rs/vesti/politika/za-pl ... ta/knq0s8n

Nikada nisam ni imao problem sa tim da ti ljudi obavljaju određene poslove u firmama i budu na određenim političkim funkcijama, ako su za to sposobni i trude se da budu dobri u tome sto rade. A to sta su oni privatno, je samo njihova lična stvar, dokle god se negativno ne odrazava na posao koji obavljaju. Sve i da premijer ili predsednik drzave bude pripadnik lgbt populacije, ne bi imao nista protiv, ako cemo mi da zivimo bolje. Ali ni tada ne bi trebalo prihvatiti odrzavanje gej parade, a kamoli sve ostalo sto oni traze.

Na poslu vrednujem ljude po tome kako obavljaju svoj posao. Sve drugo je daleko manje bitno. I smatram da sam jedan od retkih ljudi koji ima ispravan sistem vrednosti u tom smislu. Lepo je i kada ti kolega odgovara privatno, pa pored posla imate i zajedničke teme za razgovor, interesovanja, druzite se privatno. Ali ako je neradnik, sve je to džabe. Na poslu mi mnogo vise odgovara kolega koji dobro radi svoj posao i moze sa njim da se sarađuje poslovno, a privatno nemamo nijednu zajedničku temu od kolege koji mi je ne znam koliko sličan, a nikakav je radnik.

Imao sam i situacije da za nekog kolegu kazem lepu rec, sto se tiče posla, posto svojim radom to zasluzuje. Pa cujem komentare tipa: On je ovakav, onakav, sve neke za posao nebitne stvari...Cujem i lazi i istine u vezi kolege o kome se govori. Zato sto nekome ne odgovara da taj kolega napreduje posto nije nicija prisipetlja ili nije sa nekim privatno u dobrim odnosima. Na sta sam odgovarao da je sve to njegova privatna stvar i da pricamo o poslu, a privatno posle radnog vremena.

Verujem da znate onu priču o mravu...

Jednom ne tako davno, živeo je srećan i vredan Mrav, koji je svakog dana dolazio prvi na posao. Bio je vredan. Veseo. Jednom rečju, bio je srećan dok je radio.

Pevušio je vesele pesmice, a rezultati njegovog rada su bili odlični. Slušajući pesmu Mrava, gospodin Stršljen, direktor firme, zaključio da se mrav previše zabavlja, a premalo radi, jer nema pravo usmerenje i šefa koji bi ga kontrolisao.

Zato je zaposlio Bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem. Prva briga Bubamare bila je da organizuje evidenciju dolazaka i odlazaka mrava na posao (odnosno sa posla).
U tu svrhu, uspostavila je sistem prijemnih i odlaznih dokumenata.

Sa vremenom, broj dokumenata se povećavao i zbog povećanog obima posla oko papira morali su da zaposle nekog ko bi pripremao papire i izveštaje.

Zaposlili su Pauka koji je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

A mrav? Mrav je i dalje radio kao i pre.

Izveštaji koje je dostavljala Bubamara su bili izvanredni.
Direktor Stršljen je bio oduševljen izveštajima koje je dobijao od Bubamare i uskoro je počeo da zahteva: uporedne studije sa grafikonima, analize trendova razvoja, itd.

Da bi se zadovoljio direktorov zahtev, bilo je nužno da se zaposli Hrčak koji bi bio direktna pomoć direktoru. Njemu su odmah kupili nov računar sa štampačem.

Srećni i vredni mrav je i dalje radio kao i pre. Jedino se požalio da bi mu bilo lakše ako bi imao neki računar. Nisu mu odobrili.

Ovo je bilo prvi put da se Mrav na nešto požalio i direktor Stršljen je odmah shvatio da je potrebno najhitrije reagovati. Kreirao je novo radno mesto šefa službe koji bi nadzirao srecnog i vrednog mrava.

Na novo radno mesto je zaposlio Cvrčka. On je odmah po svom dolasku zamenio celokupni nameštaj u svojoj kancelariji i na zahtev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov računar sa ravnim, LCD ekranom.

Broj računara je narastao i morao je da se kupi i instalira i mrežni server.

Novi šef službe je shvatio da hitno treba pomoćnika (koji je uzgred bio njegov pomoćnik u predhodnoj firmi). I tako je zaposlio Stenicu.

U isto vreme Mrav je postajao sve manje srećan i sve manje produktivan. Opet je tražio računar. Opet mu nisu odobrili.

Situacija sa Mravom, zabrinula je Cvrcka i on je zaključio da mora da naruči studiju o zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Upoznao je sa tim direktora Stršljena koji je shvatio Cvrckovo objašnjenje i odobrio angažovanja agencije za te potrebe.

Skupa studija je uradjena i Cvrcak je poceo da primenjuje predložene motivacione metode. Svuda je okacio motivacione plakate.

Vodio je Bubamaru, Pauka, Hrcka i Stenicu na motivacione treninge u poznata letovališta itd…

Mrav je i dalje, ali nevoljno, radio. Čitao je motivacione poruke na plakatima i nikako nije mogao da nadje nadredjene kad su mu trebali.

Jednostavno, ili nisu bili tu ili nisu imali vremena za njega.

I tako je vreme teklo.

Direktor Stršljen je i dalje dobijao redovno svoje perfektne izveštaje, ali su oni počeli da pokazuju da firma nije više tako rentabilna kao pre.

To ga je duboko zabrinulo i morao je da reaguje.

Unajmio je najelitnijeg konsultanta, gospodju Sovu. Sovin zadatak je bio da izvrši potpunu analizu organizacije i poslovanja firme i da predloži rešenja da bi firma poslovala rentabilno.

Nakon tri meseca, Gospodja Sova je direktoru predala sledeci izveštaj:

“U firmi je previše zaposlenih!”

Direktor Stršljen je oduševljeno prihvatio stručnu analizu i odmah otpustio:

MRAVA.

———————————————————————————————-

Naravoučenije:

Nikada nemoj da budes srećan i vredan mrav.

Mnogo se više isplati da si nesposoban i da ne radiš ništa.

Nesposobnima ne trebaju nadzornici.

Ako si uprkos svemu produktivan, nikad ne pokazuj da si veseo kada radiš, jer za to nema opravdanja.

Ako, ipak, na svaki nacin želiš da si mrav, osnuj svoju firmu i tako nećeš morati da radiš za Stršljena, Bubamaru, Pauka, Hrcka, Cvrčka, Stenicu i Sovu. Ali tada nećeš moći da radiš ni kao Mrav. Jer da bi održao firmu moraš da se družiš sa stršljenovima, bubamarama, paucima, hrčcima, cvrčcima, stenicama i sovama.

Naravoučenije 2:

Na žalost, cela priča je utemeljena na univerzitetskim naučnim istraživanjima koja kažu da većina ljudi teži ka parazitskom životu.

Da stvar bude crnja, to se ne desava samo u drzavnim firmama, gde svakoga boli uvo za sve, pošto nije nicije, vec je debelo ukorenjeno i u privatnim. I sve je to tako iz razloga sto ovaj sistem dozvoljava da bude tako.

Izvinite sto sam potrosio vase vreme, ako ste citali ovaj post koji vas ne zanima, a to cu po komentarima da vidim...Sto opet ne razumem. I mene na ovom forumu svasta nesto ne zanima, ali to i ne citam, a ni pod razno da komentarisem.

Sviđa mi se tvoja alegorijska pričica, mislim da je jako dobra, šteta što je ostala malko sakrivena u postu koji počinje mnogo manje bitnom temom (tvoje predrasude vezane za održavanje parade...)

Jedino mi nije jasno zašto na samom kraju insistiraš da sve to jednako važi i za privatni sektor. Da li ti zaista znaš za neki slučaj da u privatnom preduzeću dolazi do eksplozije neproduktivnih radnih mesta, a da je u isto vreme postojeći zaposleni nema adekvatan računar za rad?
U privatnom sektoru do toga ne bi došlo ne zato što mislim da je svaki privatnik u stanju da kompetentno vodi posao, već zato što bi u privatnom sektoru taj vredni mrav već na pola priče prešao da radi kod konkurencije, gde bi ga na stolu čekao nov računar.

Znam slučajeve gde je jedan covek radio 6 poslova, a imao je jedno radno mesto po ugovoru o radu i jednu platu. Imao je dobar racunar, ali to je pomocno sredstvo za rad, a ne moze da uradi posao umesto tebe. Nisu mu dali pomocnike, da ga rasterete. Tj. dali su mu, nakon sto se razboleo, pa i ne moze da radi kao ranije. Ostao mu je jedan od tih poslova, koji on radi sa pola snage, posto je sposoban čovek i ima posao u malom prstu. Ali sta to sada njemu vredi, kada je izgubio ono najvaznije? Svoje zdravlje...

Tesko je naci posao. Ma koliko da si školovan i sposoban. Evo zasto...

Čak i da dobijes ponudu za bolju platu u konkurentskoj firmi, to ti nece pasti sa neba, nego i za to moras da imas debelu vezu koja ce tu da te ubaci, jer na to radno mesto čeka mnogo njih koji isto imaju vezu, a ti upadas jer je tvoja veza najjaca. Drugo, to je rizicno, posto ides u drugu firmu gde pojma nemas kako stoje stvari. To rekla, kazala,...pusti price. Dok svojim ocima ne vidis, nista ne moze niko da ti garantuje. Mnogo njih znam koji su tako presli, obecani im kule i gradovi, pa su posle izgubili i ono sto su imali. I onda ljudi nece da reskiraju, nego cute i cuvaju to sto imaju, da ne bi i to izgubili i nadaju se boljem. Posto zivimo u robovlasničkom drustvu, gde radnik nema prava, samo obaveze i kada se za bilo sta pobuni, dobije odgovor: ,,Jel neces? Kapija je tamo, ima ko hoce,, . Tu recenicu sam cuo, ne znam koliko puta. Isto je i za radna mesta koja se obavljaju sa srednjom strucnom spremom i sa fakultetom. Ili ona cuvena: ,,Promenio se direktor, dosao drugi i sve funkcionise, sto ne bi mogao da se promeni i jedan rukovodilac ili sluzbenik?,,

Legendarni glumac je u kratkom izlaganju rekao puno istine....
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=r9l58ZVSovM[/youtube]

Бесмислица. У то, толико хваљено време, на врху су били диктатори бравари, злочинци, удбаши, дојучерашњи стрељачки водови и пљачкашке хорде црвених бандита.

А тек та пословна елита...Заобилазили су пристојну конкуренцију у широком луку, куробецали се по тада екстремно заосталим афричким или малоазијским земљама, 50 година сви највећи гиганти су производњу базиралили на лиценцама старих западних производа и технологија...И на крају распад државе који је показао право лице свих тих људи, пословне, политичке и интелектуалне елите.

Mogao bi da se delimicno slozim sa tobom po tom pitanju, ali nije reč uopšte o tome.

Taj komunistički sistem, kakav god da je bio, a imao je mnogo mana, koje su sto ti kazeš masovno isplivale kada je došlo vreme za naplatu, imao je i svoje vrline. Mogao je i tada da ti bude direktor neki ,,Šojić,, , kao što može i sada. Ali tada taj ,,Šojić,, nije mogao da ima platu 5000 evra, a da ti nemaš ni 500. Nego je ta razlika bila mnogo manja. I ti si sa svojom platom mogao da podmiriš potrebe svoje porodice, kao i neke druge stvari koje su te cinile srećnim. Pa te i nije pogađalo što ti je direktor ,,Šojić,, .

A sada te pogađa pošto vidiš kolika je razlika između vas dvojice i vidiš da ovaj sistem drustvenih vrednosti to omogućava, naravno da te pogađa.

Drugo je sto je na kraju balade isplivalo sve kako je taj sistem fukncionisao. Ali kako god da je, standard je bio bolji nego sada. Taj sistem je mogao da funkcionise do jednog momenta, kada ce početi da se ruši i na kraju nestane. Kao sto se i desilo. To su i tada pametni i dobro upućeni ljudi, koje je to interesovalo, znali. Što možeš da vidiš i po nekim filmovima koji su tada snimani, a koji si su masi ljudi izgledali smesno, a nosili su poruke. Tada ti je Dimitrije Pantić bio smešan lik u filmu, a sada ti je smešan, pošto vidiš da se ono sto se dešava njemu, dešava i tebi.

Sistem gde je sve ,,nicije,, , ne moze da ima trajnu budućnost. Kapitalizam je održiv sistem, ali ne ovakav zaostali kakav je kod nas, koji slobodno mozemo da nazovemo robovlasničkim drustvom. Nego kapitalizam gde radnici imaju obaveze, ali imaju prava i zastitu. I u kome si radnik, a ne rob. Jedna od stvari koja mi se na ,,Zapadu,, sviđa. Ali nesto ne vidim da se trude da nam to namentu kao normalnu stvar, kao sto se trude da nam nametnu gej paradu.

Полако се руше митови о економској, политичкој и свакој другој снази паразитске СФРЈ, требаће још која деценија да друштво дође до једне болне истине - Та СФРЈ социјална правда која ће остати последњи аргумент у одбрани те државе за једнократну употребу је била ничим заслужена и на апсолутно неодрживим основама.

Та социјална правда се заснивала на отимачини приватне имовине, претумбавању индустријског наслеђа претходне државе, насилној колективизацији, неоджривом преагресивном досељавању становништва у градове, скоро па експоненцијалном расту спољног дуга, лиценцираној рециклажи застарелих западних производа и технологија који су мрцварени све до краја 20. века иако су већ 70их били застарели и једним тако сулудим потезима као што је планско исељавање радно способних људи у Немачку, Шведску, Аустрију...Што се десило 60их.

Управо та социјална правда без икаквих економских утемељења је главни аргумент за мој став да се од почетка радило о држави за једнократну употребу.

И само један отрежњујућ податак - СФРЈ је до 1962. године примала дотације у храни од САД, скоро целу наредну деценију је провела у рецесији а 70их су већ повучени економски и политички потези који су запечатили судбину те назови државе. Е у тим околностима дељено је и шаком и капом, станови, плаћени одмори, загарантовани послови, кредити на "мајке ми"...

Ево сликовитог описа те државе и њеног друштва:

http://www.youtube.com/watch?v=xoEHFisDV78&t=1m24s

Blade pre nego što pričaš ovde kako su socijalne razlike bile male pogledaj neki film iz tog vremena pa ćeš videti kako lukas gluposti non stop ovde na forumu. Preporučujem posebno film u ime naroda. A klasne razlike možeš videti maltene u svim domaćim filmovima i serijama....

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409082#p409082:2nvfohq4 je napisao(la):
Delija » 04 Oct 2016 08:34 pm[/url]":2nvfohq4] скоро па експоненцијалном расту спољног дуга

Možeš li da mi ovo malo pojasniš, jer te nisam razumeo.
U vreme SFRJ spoljni dug je bio cca 20 milijardi $, što je bio neki deseti deo bdp-a, a sada je maltene svaka novonastala država ponaosob dužna toliko u proseku.

А то је тек посебна прича. Оно сви смо једнаки а врх партије, државе, полиције и војске се понашао и живео бахатије него просечни европски монарх.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409087#p409087:3eyww61m je napisao(la):
Moravac » 04 Oct 2016 08:50 pm[/url]":3eyww61m]
Možeš li da mi ovo malo pojasniš, jer te nisam razumeo.
U vreme SFRJ spoljni dug je bio cca 20 milijardi $, što je bio neki deseti deo bdp-a, a sada je maltene svaka novonastala država ponaosob dužna toliko u proseku.
Могу наравно. Основица из 40их и 50их је била мала па је зато крајњи салдо био "само" 20 милијарди. Но, дуг је растао 80их невероватних 17% годишње. А тих 20 милијарди је само кад урачунаш инфлацију у данашњим парама 50 милијарди (а има ту и других фактора, нпр данас можеш свуда позајмити паре, тад си куцао на само једна или двоја врата). А и та свота је реално далеко веће оптерећење по државу која има полуотворено тржиште и политички и друштвени систем пред распадом. На то додај и чињеницу да је дуг био везан искључиво за долар, чија је вредност за време Регана драматично порасла. То практично значи да је цифра могла остати и непромењена а дуг је могао бити дуплиран.

Delija,
Ljudi su bili mahom neškolovani, došli iz bede...Dobili zaposlenje, stanove od preduzeca i od svoje plate mogli da plate račune, hrane se, školuju decu, voze manji izbor automobila,...I bili uljuljkani time. I što je još gore, mislili su da te to trajati vecno i da ce i njihova deca isto tako dobiti posao, stan i sve tako redom. Ali cvrc...Došlo do sloma u jednom trenutku.

Ako gledamo kroz politiku i idemo na drugu temu, gde takođe smatram da kao normalni ljudi bez neko zara i spustanja na lični nivo mozemo da razmenimo stavove, pa kakvi su da su, SFRJ je najmanje valjala za Srbiju, koja je bila najvise podeljena u toj drzavi. Ali Srbi ni to nisu videli, pošto su živeli u federalnoj drzavi i nisu razmisljali da ta drzava ide putem kojim jednog dana vise nece biti jedna drzava. I taj dan je došao. Zato sada imamo izmisljene drzave, nacionalnosti i jezike.

Taj put se i dalje izgrađuje i ide se njime. I sve će dotle dok se Srbija ne svede ne Beogradski pašaluk, sto je odavno cilj velikih sila.

Milisave,
Socijalne razlike su i tada postojale, nikada nisam ni rekao da nisu, ali NISU BILE OVOLIKE. Bahate buzroazije je bilo i onda, taman posla da nije. Ali nije bilo kao sada, pošto nije 85% stanovnistva prezivljavalo ili bilo gladno, kao sada. Oni su ziveli bahato, a radnik je ziveo normalno i nije ga zanimalo sto ovi drugi zove bahato, a trebalo je. A sada oni zove normalno, kojih je 5%, 10% zivi normalno, 65% prezivljava, ne znaju ni oni kako i dokle, a 20% siromašno (nema da jede). A ovih 65% svakog časa moze da dodje u situaciju ovih 20%. I nemoj da preteruješ i da se praviš ovde večito neki veliki stručnjak koji sve najbolje zna, a svi koji drugacije od tebe misle lupaju gluposti i zaostali su. Ako hoceš da razgovaraš normalno kao čovek, ja sam za, pa neka nam se stavovi totalno razilaze, nije neizvodljivo. Čak sta vise, ja volim da razgovaram sa ljudima koji misle drugacije od mene, jer uvek ima nešto za šta nisi u pravu, pa ako te čovek poklopi argumentima i dokaže ti da nisi u pravu, trebalo bi da kazeš hvala i budeš srecan što zahvaljujuci njemu nisi i dalje u zabludi. Ali na tom nivou kako ti komuniciraš, mozeš da razgovaraš sa nekim sa kim si u svom selu čuvao ovce i brao kukuruz. Ili sa nekim drugim forumašem koji ti to dozvoli, pošto ja to neću to da tolerišem. Ovaj put sam bio krajnje učtiv i pristojan prema tebi. Međutim, to što sam pristojan, ne znaci da ti sledeci put necu odgovoriti u tvom stilu.

Današnji najbogatiji ljudi u srbiji adu potekli iz državnih preduzeća. Njihova plata nije bila jedina zarada koju su imali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409091#p409091:2jh5yc96 je napisao(la):
MilisaV » Uto Okt 04, 2016 10:13 pm[/url]":2jh5yc96]Današnji najbogatiji ljudi u srbiji adu potekli iz državnih preduzeća. Njihova plata nije bila jedina zarada koju su imali.

Sta si hteo da napises? Ne pitam da bi te zezao, nego pitam jer hocu da se razumemo...

*su

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409090#p409090:2l95uooh je napisao(la):
Blade » 04 Oct 2016 09:07 pm[/url]":2l95uooh]Delija,
Ljudi su bili mahom neškolovani, došli iz bede...Dobili zaposlenje, stanove od preduzeca i od svoje plate mogli da plate račune, hrane se, školuju decu, voze manji izbor automobila,...I bili uljuljkani time. I što je još gore, mislili su da te to trajati vecno i da ce i njihova deca isto tako dobiti posao, stan i sve tako redom. Ali cvrc...Došlo do sloma u jednom trenutku.
Ок, ти си то описао и то стоји али ја тврдим да та "социјална правда" није била зарађена. Данас има јако мало држава у којој постоји социјална правда и по правилу то су изразито капиталистичке државе које су генерацијама вредно радиле и стварале да би данас дошле до тог нивоа да дају незапосленом појединцу 800 или 1000 евра месечно. Мора да су то веома неспособна и заостала друштва кад је једном бравару требало пар година да свим подели станове, плате, кола и плаћене одморе и да сви имају плаћено школство и здравство. :roll: А биће и да нису сви уживали ту социјалну правду већ да је заправо само мањи део друштва "забо" станове и друге опипљивије повластице. Једино здравство и школство не могу да спорим. Но и оно, иако је било у бољем стању него данас констатно је и све више заостајало за најразвијенијим школским системима и технички најнапреднијим државама. И опет, погледајте нпр клинички центар Србије. И дан данас већина одељена је смештена по предратним здањима наслеђеним од краљевине.

Milisave,
Naravno i to je jasno kao dan. Samo sto je bio mali broj onih koji su to tada primecivali. Razloge zasto, sam vec naveo, da se ne ponaljam.

Delija,
Dobijali su i radnici stanove, ruku na srce. Nikakve, nekvalitetne, ali su dobijali. Kada dodješ iz neke trošne šupe koja se raspada, gde nemaš vodu na česmi, ni hladnu, a kamoli toplu i wc, pa dodješ u stan gde to imaš, onda ne pitaš zasto je zid od gipsa ili nema parketa i ostalo. Jer si do juce imao skoro pa ništa, a sada imaš mnogo vise nego sto si imao. I radnik je bio zadovoljan. Dok je burzoaziji sve bilo malo...Secaš se scene iz serije ,,Vruć vetar,, , kada magistar Čolović dolazi da pogleda stan, sve zivo mu smeta i trazi mane, dok bi Šurdi koga nema pas za sta da ujede, bio dobar i da je duplo gori. Pogledaj stanove koju su nekada bili drzavni u prigradskim naseljima tipa Padinska Skela (a ima i gore) i na Novom Beogradu. I uporedi. Nije isto pravljeno za radnika i za foteljaša.

И, Шурда је узор за - шта? Одрастао мушкарац који ЛЕЛЕЧЕ?! Какав носилац система вредности, нема шта. А тек то спрдање са "магистром Чоловићем" - глупи интелектуалац и паметна сељачина по мустри из "Лудих година"...

Оно што је посебно одвратно у југословенском експерименту, неуспелом у сваком погледу, посебно у економском и националном, то је та тежња да се оправда примитивно и ирационално у најпростијим елементима сопственог народа, било да је реч о "Жики Павловићу из Милутовца" (јебо бих им кеву, посебно сценаристи, да сам из Милутовца, а да тако понижавају моје село), или о одвратној сељачини из "Ужичке републике" која, показујући лакат, грађанском политичару каже: "Еве вам га демократски!" (реплика која свакако не би ушла ни у амерички, ни у совјетски филм, из разлога ширења - фашистичких вредности).

На нашу жалост, посебно су се српски геаци истакли у ширењу таквих "вредности". Ово је, ипак, друштво у чијем је хумору, пре неколико деценија, поштеног и здравог Еру заменио примитивни и смрдљиви Радојица (Милојица). фуј!

Индиректно си економском и националном фијаску додао и онај најживописнији и најпримитивнији а то је културни.

Какав је тек то мит! СФРЈ култура! :lol:

Не знам одакле бих почео? Да ли од плагијаторског, пастирског ју рокенрола, "поп културе", турбофолка који је заправо производ СФРЈ а не СРЈ, или од толико хваљене кинематографије која је за 50 година саставила можда 4-5 уметнички вредних филмова, углавном тада забрањених?

А ни друге културно-уметничке дисциплине нису биле у бог зна како бољем стању. Ја се, онако, солидно интересујем за сликарство и бејах тако пре око годину дана у галерији САНУ да видим шта се излаже. Изложба је била Ђорђа Ивачковића, једног апсолутно фантастичног апстрактног сликара. И сад ја тако одушевљен његовим радовима и постиђен што нисам знао за човека, читам плакат са његовом краћом биографијом и ето објашњења - побегао човек у Париз раних 60их где је био признат и поштован.

Što se tiče rasta duga u staroj SFRJ. Posle II sv rata Sovjetska (Ruska) vojska je, potiskivajući Nemce, osvojila Balkan, kao i Istočnu Evropu. Ameri su, potiskivajući Nemce, osvojili Zapadnu. Između je nastala granica. Jugoslavija je bila pod Rusima jer je u nju ušla ruska vojska. Međutim nedugo posle rata dolazi do suprotne tendencije, koja je po mom mišljenju trajala od 50ih do 00. U tom periodu Jugoslavija se sve više okreće ka Američkoj vlasti. Na početku je to neprimetno ali od Titove smrti i posle pada Berlinskog zida i Istočne Evrope, Ameri otimanje brutalno ubrzavaju. U početku Ameri daju SFRJ kredite kao pomoć i ojačanje kako Rusi ne bi izašli na Mediteran. SSSR je to mogao direktnom vezom samo preko: SFRJ, Grčke (iza su već držali Bugarsku) i Turske (iza su držali Kavkaz: Gruz, Jerm, Azerbejdž). Ameri su u NATO uveli Grčku i Tursku, tako da je ostala samo otvorena SFRJ. Krediti SFRJ su bili i određeno potkupljivanje da ona ne ode suprotnoj strani jer Ameri tada još nisu bili jaki da je vojno osvoje i time promene balans, a da Rusi ne reaguju. Međutim padom Berlinskog zida i odaljavanjem Rusa sa Balkana, "osamostaljivanjem" Mađarske, Bugarske, Ruminije, SFRJ je već odsečena pa se može lako zauzeti od strane Amera. Svi narodi iz SFRJ, sami pristupaju, mislim i Srbi kao Slobom - američkim bankarom, ali pošto Srbe sateruju iz Hr, BiH i Kosova, Ameri sami guraju Srbe ka budućim ruskim saveznicima, kako bi smenom američke vlastu sutra povratili teritorije.
Ali zaduživanje u današnje vreme, kada Amerika ima šapu nad nama, ima akarakter poreza, reketa prema Amerima. Doduše taj porez nije kao u vreme feudalizma ili Turaka kada se jasno odvajao procenat za vladara, nego je u vidu kamata. U tom kontextu, dok nam je Amerika vladar, prosto je nemoguće smanjiti zaduženost jer bi to značilo ne plaćati joj porez kao gazdi. Mislim da se novi svet u suštini ništa ne razlikuje po tom pitanju od starog, samo je sada porez maskiran finansijskim instrumentom, slično kao što je svako štampanje para jedna vrsta poreza stanovništva koje koristi tu valutu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409111#p409111:3p7obece je napisao(la):
Пантограф » Uto Okt 04, 2016 11:35 pm[/url]":3p7obece]И, Шурда је узор за - шта? Одрастао мушкарац који ЛЕЛЕЧЕ?! Какав носилац система вредности, нема шта. А тек то спрдање са "магистром Чоловићем" - глупи интелектуалац и паметна сељачина по мустри из "Лудих година"...

Оно што је посебно одвратно у југословенском експерименту, неуспелом у сваком погледу, посебно у економском и националном, то је та тежња да се оправда примитивно и ирационално у најпростијим елементима сопственог народа, било да је реч о "Жики Павловићу из Милутовца" (јебо бих им кеву, посебно сценаристи, да сам из Милутовца, а да тако понижавају моје село), или о одвратној сељачини из "Ужичке републике" која, показујући лакат, грађанском политичару каже: "Еве вам га демократски!" (реплика која свакако не би ушла ни у амерички, ни у совјетски филм, из разлога ширења - фашистичких вредности).

На нашу жалост, посебно су се српски геаци истакли у ширењу таквих "вредности". Ово је, ипак, друштво у чијем је хумору, пре неколико деценија, поштеног и здравог Еру заменио примитивни и смрдљиви Радојица (Милојица). фуј!

Šurda kao čovek nije uzor - naravno. JESAM LI REKAO DA JESTE???

Između njega i magistra Čolovića sam napravio paralelu u smislu čoveka koji ima i hoce još i još će hteti posle toga, pa mu se moze da izvoljeva i nalazi mane i čoveka koji nema ništa, pa je daj sta daš. To nema veze sa ovom pricom koju si ti počeo.

Ja sam rekao da je Šurda neko kome je bilo sta dovoljno i ne trazi manu, sve mu je ravno do Kosova. Masa ljudi je onda bila takva, ti si stara škola, bolje od mene to znas. Jednostavno, nisu hteli da napreduju, bio im dovoljan taj posao koji imaju, da dobiju stan i da trose to sto zarade. Sto bi rekao Izet Fazlinovic: ,,Za vreme druga Tite, svi su imali posao, a niko nista nije radio,,. Tako su i ti ,,Šurdilovici,, imali neko tako, bezveze radno mesto, bili tu gde jesu i nisu isli dalje, nije ih ni interesovalo, kao ni bilo sta drugo. Tako da ,,Šurdilovići,, nisu bili opasni za drustvo.

Opasnost za drustvo su predstavljali ,,Šojići,, , koji su imali iste karakteristike kao ,,Šurdilovići,, u smislu radne produktivnosti, ali su za razliku od ,,Šurdilovića,, , koje ne mozeš nazvati lošim ljudima, bili baš takvi. Gramzivi, podmukli, ljigavi,,. A Šojić je kada realno pogledaš ništa drugo, nego Šurda modifikovan u lošeg čoveka.

Meni ne smeta sto neki ,,Šurda,, radi kao portir na kapiji firme ili slično. Posto tu skoro pa i ne radi nista i takvo radno mesto odgovara čoveku kao što je on. Ali Šojić za razliku od Šurde, nece da bude portir, nego hoce da bude rukovodilac, direktor,...Onda se izgubi ravnoteza i zavlada haos.

Problem je sto ti u sadasnjem sistemu na odgovornim pozicijama imaš ,,Šurde,, i ,,Šojiće,, . Na kojima ni u najgorem košmaru ne bi smeli da budu ni jedni ni drugi. Ali ja smatram da bi ispravnim sistemom mogli da se dovedu u red i jedni i drugi. Ne bi išlo glatko, ali nije neizvodljivo.

Što bi rekao jedan moj kolega: ,,Da mi je 7 dana na vlasti, 6 bi potrosio da Srbe dovedem u red, a za ostalo bi mi bio dovoljan i jedan,,.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409115#p409115:1bfw4v2v je napisao(la):
Delija » 04 Oct 2016 11:29 pm[/url]":1bfw4v2v]
Ја се, онако, солидно интересујем за сликарство и бејах тако пре око годину дана у галерији САНУ да видим шта се излаже. Изложба је била Ђорђа Ивачковића, једног апсолутно фантастичног апстрактног сликара. И сад ја тако одушевљен његовим радовима и постиђен што нисам знао за човека, читам плакат са његовом краћом биографијом и ето објашњења - побегао човек у Париз раних 60их где је био признат и поштован.

Па како да не побегне, кад је у то време председник Републике и маршал Југославије у Сплиту пред полуписменим створовима држао говор против апстрактног сликарства и енформела... :bash:

А гледе наслова ове теме, како и очекивати да се некакав "друштвени систем вредности" изроди из таквог примитивног поретка.

Bora Đorđević je svojom pesmom, koja je snimljena još u doba komunizma, pokusao da otvori ljudima oči. A on nije spadao u veliku vecinu ljudi koji su mislili da je komunizam utopija koja ce trajati vecno, vec je kao obrazovan covek video sta se ,,krije iza zavese,,. I tada ta pesma vecini ljudi bese smesna i komična, a samo malobrojni su tada shvatili njenu poruku i poentu. Shvatili su i ovi drugi posle, ali bese kasno...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=s-UIOVAp75U[/youtube]

Davno pre Bore ... zapisano još u u svetom pismu
ljudima se gorovri o prednosti dečije pameti radi lakšeg ulaska u bolji život- raj....
:sesir:

Definitivno nije dovoljno da budes dobar radnik i školovan čovek, pa da očekuješ da ceš samo na osnovu toga napredovati. U vecini slučajeva ce ispred tebe da izleti neki koji je tatin, mamin, dedin, kumov, itd...I logično, on ce napredovati, ti neces, nego ces da ostaneš u rupi u kojoj si i jos vise ces da radis, ne bi li i tu rupu izgubio. Razumem da unapredis nekoga ko je tvoj, ali unapredi i onoga ko je to stvarno svojim radom zasluzio i cenice to unapređenje.

Ali postoji i drugi sistem vrednosti za koji je mnogo zalije sto je poremecen, nego vrednost ljudi u poslovnom smislu. A to je sistem porodicnih vrednosti. Smatram da je stabilna porodica, gde se zna neki red, osnova svega. Ali se i to ispriranjem mozga ljudima od strane ,,Zapada,, , vrlo polako, ali efektivno, gubi. Jednostavno hoce da i mi budemo kao oni, da clanovi porodice ne brinu jedni za druge, da se ne druze sa familijom, da imamo samo poslovne prijatelje i druzenja iz drugih interesa. Zao mi je sto se to sve vise ukorenjuje u nase drustvo. To sto je kod njih tako, neka bude, to je njihovo. Ali zasto ceo svet mora da bude kao oni?

Vrh