Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

Ljudi sa 10 lica, ima svuda i u svim sferama, ne znam zasto te to cudi. A to sto si ti naveo nije liberalno roditeljstvo, vec bavljenje svojim detetom. U svemu mora da se nađe balans, pa i u vaspitavalju deteta. Ne postoje paradigme po kojima se vaspitavaju deca, posto su sva deca, kao i svi ljudi, različita. Ne valja ni liberalno, ni radikalno. Ako si liberalan, to pređe u anarhiju vrlo lako, a posle teško nazad. Ako si radikalan, uteraš detetu strah u kosti, stvoriš nepoverenje i posle se cudis kako dete krije sve od tebe. Kao sto treba graditi odnos sa svojim supruznikom, treba graditi odnos i sa svojim detetom. Dete mora da ima poverenja u svog roditelja, a za to taj isti roditelj mora da se pobrine. Sa detetom nikad ne mozes biti drug, to je jasno. Smatram da roditelj treba da bude strog, ali da ne sme da dodje u situaciju da njegovo dete nema poverenja u njega. To je tesko izvesti, ali nije nemoguce i zato je potrebno baviti se detetom.

Meni su npr. smesni roditelji koji se cude normalnim stvarima. Tipa, oboje su pusači, puse kao varioci i nađu detetu srednjoskolskog uzrasta cigare u torbi. I onda kao padaju u nesvest i slične stvari. Pa kakav primer si mu dao, dete je takvo. Ja razumem da se tome cude dvoje ljudi koji su sportisti, ali da se tome cude dva okorela pusača, to mi nije rezonski.

Pa da, to je onaj strah da dete slucajno ne bude kao mi, pa onda idemo u drugu krajnost u (ne)vaspitavanju.
Roditelji se u svojstvu vaspitanja postavljaju kao losi primeri koje ne treba pratiti, umesto da budu uzori, jer je to prevelik napor.

Hteo sam reci da se treba baviti svojim detetom bez obzira da li smo liberalni ili konzervativni roditelji, odnosno ako smo "liberalni" ne znaci da nam to daje slodobu i opravdanje da se ne bavimo svojim detetom, vec naprotiv.

Koliko puta se desi da dva deteta koja su vaspitavala dva ista roditelja budu potpuno drugacije vaspitana, a roditelji su primenjivali iste metode vaspitanja, tj. vaspitavali dete po šablonu, sto licno ja smatram pogresnim. Neko dete je mirno, povuceno i bice dobro vrlo lako, a neko ni u uz najvise represivne metode tesko mozes da savladas. I imas dva takva deteta, a coveka moras da napravis i od jednog i od drugog. A ako prema ovom prvom budes strog kao prema ovom drugom, od prvog ces napraviti debila, a drugo je pitanje da li ces savladati. Roditelji su strogi iz najbolje namere, ja ne kazem da je drugacije. Svaki normalan roditelj zeli i radi sta misli da je najbolje za svoje dete. Ali mnogi i greše iz straha da ne pogrese. Neki, koje poznajem, bi bili mnogo bolji za sebe i sposobniji da nisu imali prestroge roditelje koji su ih u tome na neki nacin kočili i preterivali sa time. A uvek su bili za primer vecini. Verujem da su i ti njihovi roditelji preterivali iz dobre namere, ali su iz straha da ne pogrese u vaspitanju, napravili svojoj deci medveđu uslugu.

У праву си - компликована прича, васпитавање деце. Сваки човек је космос за себе.

Prost primer našeg naroda. Videh danas komšiju kako vozi svoje dete od 4 godine na prednjem sedištu automobila bez dečijeg sedišta. Kada sam mu prišao i objasnio da tako može da mu pogine dete čak i pri sudaru koji ne bi trebao biti opasan on mi je rekao da "Odje*******em i da kada budem imao svoje dete radim sa njime šta hoću".

+1

Lepo u jednom stranom filmu kažu, za psa ti treba dozvola, a dete može svako da ima...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412924#p412924:1x0d2ait je napisao(la):
Blade » 26 Okt 2016 04:31 pm[/url]":1x0d2ait]Koliko puta se desi da dva deteta koja su vaspitavala dva ista roditelja budu potpuno drugacije vaspitana, a roditelji su primenjivali iste metode vaspitanja,

To je dokaz da ljudi zasta neke osobine i karaktere sticu samim rodjenjem, a ne samo kroz odrastanje. I to je dobro sto je tako, tako smo se razvili kao ljudska vrsta, na kraju krajeva.

Opet, ono o cemu ovde govorimo je drustvo i kako ga unaprediti da buduce generacije budu bolje nego sadasnje, a to su te generalne pedagoske metode vaspitanja. Bilo je, recimo, dosta polemike oko toga da li dete treba fizicki kaznjavati (batinama). Mozda ako to dugme pritisnemo kod deteta zaista nekom bude korisno da izraste u boljeg coveka no sto bi inace, ali se to nikako ne sme preporuciti kao generalna metoda, jer ce kod druge dece izazvati totalne kontraefekate. itd.

Svoje dete moras da poznajes. I to je cela sustina, da znas kako ces sa njim. Ne moze sablon.

Npr. škola, recimo. Razumem da svaki roditelj zeli da njegovo dete bude sto bolji ucenik. Ali sam u skoli imao drugara za koga je bio smak sveta da dobije cetvorku iz razloga sto ce ga roditelji psihicki unistavati zbog toga. A dok sam imao drugara kome su roditelji elegantno ispravnim pedagoskim metodama usadili u glavu da mu skola znaci i da zbog sebe mora da bude dobar ucenik, a ne zbog straha od roditelja. I ti njegovi roditelji su se skoro isto ponasali prema njemu kada dobije 2 i kada dobije 5. Posto su ga naucili da bude svestan da je u problemu kada dobije dvojku i da mora sto pre to da popravi, a da bude zadovoljan kada dobije peticu. Za ispravljanje te dvojke mu nije bio potreban njihov prekor, vec ima samokritiku, koja mu je dovoljna. Naucili su ga da bude samosvestan za ono sto mu je bitno, bez pecinskih metoda i toga slicnog.

Možda je ovo mesto gde mogu da podelim jedno razmišljanje. Volim selo. Svi dragi ljudi su vam blizu. Jedina mu je mana što mogu da vas izopšte iz te male zajednice ako ne mislite isto kao većina. Ljudi su pobeli od toga u grad. Tamo su mogli da biraju, ako se sa jednim ne slažem, družiću se sa drugim. Izgubili su strah da moraju misliti kao svoje selo. I sada smo u velikom gradu. U modernom dobu. Na interenetu. Na forumu. I opet vidim tu avet sela. Česti pozivi i pokušaji da se sankcioniše drugačije mišljenje. Zabranjene su neke stvari na primer lično vređanje, psovanje... Ali često sam svedok da se jednom dozvoljava da drugog naziva fašistom, rasistom, trolom, botom... a da se drugi sankcioniše. Često sam video da se dozvoljava promovisanje i nametaljne politike građanske opcije, a da se nacionalana seče u korenu. Na predlog da narod referendumom odlučuje o važnim pitanjima (npr da li želi da prima imigrante, da uđe u NATO, EU...) odgovara se da se neuki narod ne sme pitati o tako važnim pitanjima, jer ima neko ko je kompetentiji (?!) da o tome odlučuje. Demokratija po potrebi. I tu se vraćam na selo i izopštavanje zbog drugačijeg mišljenja. U gradu je još gore jer većina ljudi radi u državnoj administraciji, institucijama, velikim kompanijama... pa strah od gubitka posla ako ne misliš kao oni što te plaćaju znači gladovanje. U selu bar imaš svoju njivu pa te bar ne mogu ucenjivati da ćeš umreti od gladi ako budeš neposlušan. Arčibald Rajs je izgleda bio u pravu kad je rekao da je gradska "intelignecija" najpokvareniji, a seljak najpošteniji deo srpskog društva.

Što se dece tiče, onaj ko ih ima više će sutra odlučivati šta je po njemu dobro ili loše. Tako na primer, ako čovek koji dete vozi na prednjem sedištu sutra bude imao 10-oro dece, a Vučko ni jedno, ideja prvog će preživeti, a ideja drugog će izumreti. I ako bude tako, onda će se premeniti zakon da vožnja dece na prednjem sedištu nije kažnjiva (kao što nekada davno i nije bila) sa odnosom glasova 10:0. Vučko, ako želiš da namećeš više svoju ideju onda moraš imati dece. I to što više tvoje dece, to tvoja ideja više živi. Ja ti to od srca želim kao i svim našim ljudima. A protiv onog zla "dozvola za decu" sam isto tako svim srcem al protiv, čak i u šali. Sloboda izbora o pravljenju dece je osnova ljudske slobode. Priroda kroz svoje zakone, (a ne čovek na vlati kroz svoje) treba da odredi ko će imati pravo na život a ko ne.

Znas kako, u sredinu moras da se uklopis, ako neces da budes izopšten iz iste. Najgore je sto ne mozes da budes neutralan, nego ako nisi sa njima, onda si protiv njih.

Tako ti je i na forumu, koji je nebitna stvar za zivot. Imamo nekog Peru, koji ne misli kao vecina, a covek nikoga ne vređa, vec iznosi svoj stav, na koji po svakoj osnovi ima pravo, pa neka je i pogresan. A koga njegov stav ne zanima, ne mora da cita, niko ga na to ne tera pištoljem. I ako vec resis da odgovoris na neciji post, odgovori argumentima, a ne vređanjem na licnom nivou. I tako odgovori jedan, a za njim krene drugi njemu slican, treci i tako njih 6-7 na Peru. A zasto? Zato sto Pera ne misli kao oni? Ili jednostavno hoce da tovare Peru, posto im je to zabava i dusevna hrana, a forum je za istresanje licnih frustracija idealno mesto. Verovao ili ne, postoje takvi mentalni sklopovi.

I kada ti je tako na forumu, koji nije deo stvarnog zivota, mozes misliti kako je na bitnim stvarima, kao sto je posao. Seljake, dupeglavce, ulizice, prisipelje,...Imas u svim slojevima radne strukture preduzeca. Pocev od fizickih radnika koji su na dnu lestvice, pa do vodeceg menadžmenta preduzeca. Za ljude koji hoce da budu svoji, koji nece nikome da se ulizuju zbog interesa i da rade svoj posao i da ih niko ne dira, ako ga dobro rade, nisu velike firme ili bar nisu veliki kolektivi. Kao takav u velikoj firmi mozes da radis jedino u nekoj maloj sluzbi gde vas ima 2-3 kolega i svi ste normalni u smislu da je posao posao, a privatno privatno. Na poslu je bitno da radimo kao tim, pomazemo se, izlazimo u susret jedan drugom, a ako smo slicni privatno, mozemo da budemo dobri, ako ne, onda i ne moramo.

A to sto kazes za komsiluk...Dovoljno mi je da si mi kao komsija normalan u smislu da mozemo da se dogovorimo oko nekih zajedickih stvari, tipa cišćenje snega u ulici, održavanje zajednicke kanalizacije, ulicnog osvetljenja i tako dalje...A da li cemo ici na kafu jedan kod drugog, to je vec nesto sto i nije za moranje.

Lepo rečeno Blade :kk:
Jedino bi se nadovezao ze veliki kolektiv. Nije problem ako kolektiv ima pravila koja se poštuju i rezultiraju da on prosperira. Problem je kad ima loša pravila koja vode do slabljenja kolketiva: da li da pojedinac skrštenih ruku čeka brodolom svoga broda. Kako znamo da li se pravila kolektiva pokazuju kao dobra ili loša? Ako kolektiv vremenom preživlajava, pravila su mu dobra, pojedinac treba da poštuje takva pravila. Ako se kolektiv raspao znači da su mu pravila bila loša. Ako kod nas kolektivi (posebno ekonomski) traju relativno kratko (ne računajući one koje država subnvencioniše) onda su njihova pravila loša. Onda je pojedinac koji se bori za nova, bolja pravila u pravu. Neko će reći - ako mu se ne sviđa nek ide. Ne. Nek idu oni koji imaju loše rezultate, a nije sudbina boraca i pobednika da se povlaće pred gubitnicima.

Ja ti o tome i govorim. Nije problem da postujem pravila koja vaze za sve i gde su svi sa istim radni mestima jednaki, bez obzira da li su prijatelji sa sefom, u klanu sa drugim kolegom ili nesto trece slično. Ali svuda, posebno u velikim sluzbama u preduzecu imas one koji vuku i one koji se vuku. A ovi koji se vuku, vuku se, jer im se moze, posto imaju zastitu od koga treba ili taj isti jednostavno zmuri na to i nece time da se bavi i stvara sebi posao, jer je isti takav. I to tako uđe u kolotečinu i samo ide. Ja sam 100 puta podrzao ljude koji mi i ne odgovaraju privatno, jednostavno razliciti smo, ali su produktivni za posao i dobre kolege. A takve za posao ne mogu da ne podrzim, pa neka privatno nemamo nijednu temu za razgovor. Privatno je privatno, a sluzbeno je sluzbeno.

Drugari nemojte zameriti na samopromociji. Mislim da ima mesto u ovoj temi s obzirom da se dobar deo tema odnosi na radno pravo.
Otvorio sam zajedno sa drugaricom novinarski sajt o pravima radnika pod intuitivnim nazivom www.radnik.rs

Ako imate neki radni problem ili nedoumicu možete nam se javiti na redakcija@radnik.rs

Pozdrav :)

@Vucko
Pa nek je sa srecom pocetak!
Pa da nam prerastete u sindikat jednog dana ;) :D
(Jer ovi koji sebe danas u Srbiji zovu sindikatom to svakako nisu)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Hvala Laki! Napominjem da je sajt striktno novinarski, eventualno ćemo pružati besplatnu pravnu pomoć kasnije ako nam mogućnosti dozvole. Nisam nikada do sada radio u firmi sa više od 10 radnika, a to je osnovni zahtev da bi firma imala sindikat.

Do sada jedini sindikat za koji mislim da radi svoj posao je sindikat ozbiljnih sindikalaca SOS-GSP koji ima desetak tužbi protiv GSP-a. Sa njima smo i radili naš zadnji tekst

http://radnik.rs/2016/11/radnik-gsp-a-i ... -tramvaja/

Ako sindikat nema tužbe protiv poslodavca tu nešto debelo nije u redu jer praktično nema poslodavca koji ne krši prava svojih prijavljenih a i neprijavljenih radnika. Upravo radim na tekstu o tome kako je NSZ beskoristan i kako se puno nezaposlenih mladih ne prijavljuje na isti jer su razočarani, a to pomaže vlasti da manipuliše podacima o nezaposlenima jer pomenute briše sa evidencije i ne smatra nezaposlenima u statistici koju iznose Vulin, premijer i ostali.

Osmislili smo ovaj sajt kao megafon za sve vas kojima je pravo na odgovarajuću zaradu, bezbednost, zdravlje i dostojanstvo ugroženo na radnom mestu. Ovo je takođe prostor posvećen vama koji tražite posao i susrećete se sa nameštenim konkursima i neadekvatnim…
Bravo
Drago mi je da kod mladjeg sveta još ima nade :kk:

Bilo bi dobro odmah na Vašem početku odlučiti se za jednu stranu ili Servantesa ili Don Kihota
:sesir:

Hvala ljudi :)

Pre neki dan čekam red u velikoj prodavnici u stranom vlasništvu gde radi samo jedna kasa. Ispred mene je žena sa punim kolicima, a iza mene bar 4-5 ljudi. U tom trenutku se otvara druga kasa gde sredovečna skupo obučena žena sa kraja reda utrčava na kasu kao Usain Bolt. Dolazim sa mog mesta i prelazim u drugi red na šta kreće da me psuje pomenuta žena koja je preskočila red.

Kaže da je ona bila na redu na šta sam odgovorio da je red svugde isti i da tako sigurno ne radi u pošti ili banci. Krenula je ponovo da me psuje, čak je i kasirka zauzela njenu stranu na šta sam zvao šefa radnje da bi se objasnio. Na kraju je šef posle malo promišljanja shvatio da sam u pravu, smirio nekulturnu ženu i vratio je na kraj reda.

Eto gde mi živimo. Jeste banalna stvar ali je nezamislivo da se desi u nekoj civilizovanoj zemlji.

Brate, ja sam to imao bezbroj puta. Cak i u posti. Cekam red i zamislim se nesto u jednom trenutku tako stojeći i odjednom ispred mene čovek. I obezbeđenje mi kaze: ,,Da znate, ovaj gospodin je pre vas,, . A čovek 50-55 godina. Ja pitam: ,,Kako pre mene, malopre nije bio tu?,, , a obezbeđenje kaze, mrtav-hladan: ,,Bio je tu pre, pa je otisao, pa se vratio,,. Ja ne znam da li da se smejem ili da plačem, na koji nivo bezobrazluka se ljudi spustaju. I ja kazem obezbeđenju: ,,Slušaj, on je stariji čovek, pa necu da pravim problem i imaš srece sto sam ja. Da ti je dosla neka bu**** umesto mene, haos bi ti sada ovde napravila,,. A on meni kaze: ,,A da tek vidis kako je kada se spoje dve budale,,. Ja se mislim: ,,Jel ovo skrivena kamera ili sta?,,. A da sam se svađao, tako bi bilo ispravno, a ne ovako kako sam ja uradio. Vecito se sklanjas, kao necu da se svađam i da pravim probleme, necu na taj nivo da se spustam. Ali u ovoj zemlji ne moze tako, posto samo bezobrazlukom mozes da zavrsis neke stvari. Nije mi bio problem da pustim tog coveka od 50-55 godina, iako za svoje godine vitalno izgleda, bas iz postovanja prema njegovim godinama, ali me bezobrazluk nervira. Na kraju, ako se zuri, kulturno je da pita, pustio bi svakoga. A prestar, bolestan covek ili trudna zena, zena sa detetom, ne mora ni da me pita. Takve naravno uvek pustam ispred.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416640#p416640:1yfyzc3q je napisao(la):
Blade » 14 Nov 2016 02:11 pm[/url]":1yfyzc3q] Vecito se sklanjas, kao necu da se svađam i da pravim probleme, necu na taj nivo da se spustam. Ali u ovoj zemlji ne moze tako, posto samo bezobrazlukom mozes da zavrsis neke stvari.

Јесте тако али, с друге стране, свакаквих бу**** има. Зашто да ризикујете да Вас неко повреди, осакати, или шта већ? Или да Ви њему нанесете повреде, па Вас после илуминатски судови осуде због наводног прекорачења самоодбране, а Ви сте заправо били жртва. Можда је зато боље избегавати такве конфликте.

Pitacu vas nesto i dodirnucu jednu bas osetljivu temu koja se tice naseg drustva u celini...

Da li primecujete sve ćešće reklame i emisije o nasilju nad zenama u zadnje vreme? Da li mislite da je to slucajno? Iz naroda poteklo? Da li mislite da su zene u Srbiji nezasticene?

Moje misljenje. Zene u Srbiji su prezašticene. Ne znam ni za jednu zenu koja je svog muza prijavila za maltretiranje neke vrste, a da taj muz nije odgovarao. Nasilje (bilo koje vrste) nad zenama i decom od strane muskarca je krivicno delo i za to postoje posledice. Drugo je ako ga zena nije prijavila iz nekih razloga, pa trpi posledice. Sta god da ti zena uradi, da je udariš, ne bi te ni Dunav ni Sava oprali. Ne bi postojalo objasnjenje, pa sve i da je ne znam sta uradila. A toliko ima tih reklama i zena u emisijama koje placuci pricaju svoju pricu, covek da pomisli da su zene robovi u ovoj zemlji, a muskarci robovlasnici. Ne znam ni jedno ljudsko pravo koje muskarci u Srbiji imaju, a zene ne. Zene se ni u cemu ne diskriminisu.

U mnogim porodicama, upravo su zene te koje vrse represiju. Ne fizicku, mozda retko, ali psihicku i tek kako. A da su zene jace od muskaraca, kao sto na srecu nisu, bilo bi fizickog zlostavljanja sa njihove strane i tek kako. Kad gledas sa strane, orden bi dao tim muskarcima koji sa njima zive. I kada vidis kakve su, uopste da ne zameris njihovim muzevima sto su dosli u situaciju da ih udare. Pomislis: ,,Mozda jednostavno nisu mogli da izadju sa budalama na kraj, nikako drugacije?,,. Ali opet, sta ce ti takva zena? Koja ti je umesto saveznika, kamen spoticanja, koja nije za međusobno razumevanje, dogovor i postovanje? Kuca bi trebala da bude mesto na kome ,,punis baterije,, za stres na poslu i drugim mestima, a ne da ideš iz ludnice u ludnicu. Ja se prosto divim ljudima koji mogu tako.

Ja sam protivnik svih vidova nasilja. Ali mora da se zna neki red. Tamo gde nema reda, nastaje haos, u kome ne moze da se funkcionise. Smatram da bi za zenu, muskarac trebao da predstavlja neki autoritet. Ali ne zato sto je to reper i ne iz straha. Nego, jer je muskarac zastitnik porodice u svakom smislu, oslonac, a kao takav i najvise odgovoran. A stub kuce je zena. I bez oba cinioca nema ni kuce, ni porodice. Ne mozes biti lenčuga koju mrzi da se pomeri i da ocekuješ da budeš poštovan. Tesko je izgraditi dobar bracni zivot. Ne sme da postoji sujeta i inat, ne sme da bude proracunatosti ni sa jedne strane. Mora da postoji igromno razumevanje i tolerancija. I cim nesto od ovoga nije, tu nema dobrog braka.

I smatram da dvoje normalnih ljudi, ako hoce, sve mogu da se dogovore, nema potrebe ni za podizanjem tona. Bitno je da ih vezu ista misljenja o pravim ljudskim i drustvenim vrednostima, a druge razlike nisu bitne za zivot. Te druge mogu razumevanjem da se rese i dogovore.

Vrh