Šta je novo?

Državna stanogradnja - Naselje u Bloku 72 (Dr Ivana Ribara)

Kaze dulic da ce od marta graditi 800 stanova u ovom naselju

Dulić: Izradnja subvencionisanih stanova u Novom Beogradu od marta

Izgradnja oko 800 stanova u naselju "Doktor Ivan Ribar" u Novom Beogradu, u okviru programa podrške stanogradnje koji subvencioniše država, počeće u martu 2012. godine, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

"Očekujem da ćemo početkom marta otvoriti gradilište i da će u roku od 16 meseci, kako je i planirano, to naselje biti završeno", kazao je Dulić agenciji Beta.

Naveo je da je 1. mart rok za završetak iseljavanja 27 porodica koje nelegalno žive na zemljištu predviđenom za izgradnju.

Dulić je kazao da je početak izgradnje planiran za kraj 2011, ali da tada niko nije znao da su tu nelegalno naseljene neke porodice.

On je istakao da će se u postupku raseljavanja poštovati sve međunarodne konvencije i da se neće ugrožavati ljudska prava.

"Ovako dobar projekat ne treba da bude skandalizovan ni sa čim", kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, u rašavanje ovog problema uključili su se Grad Beograd, Ministarstvo rada i socijalne politike i Komesarijat za izbeglice.

"Porodice koje tamo žive jesu porodice interno raseljene sa Kosova i Metohije, a neki ljudi su sa teritorije centralne Srbije. Svakoj od njih biće obezbeđen adekvatan smeštaj", kazao je Dulić.

Dodao je da u ovom trenutku tamo živi 27 velikih porodica, što znači da za nekoliko stotina ljudi mora da se nađe adekvatan smeštaj.

Delu tih porodica, kako je rekao, nađen je smeštaj u drugim delovima Beograda, deo je prihvatio da se odseli u druge gradove Srbije, a neki nisu prihvatili ni jedno rešenje i njima će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku obezbediti adekvatan smeštaj.

Dulić smatra da cena kvadratnog metra neće biti veća nego u naselju na mestu nekadašnje voždovačke kasarne "Stepa Stepanović" - od 1.250 do 1.290 evra po kvadratnom metru.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/...ncionisanih-stanova-u-Novom-Beogradu-od-marta

Pa da li je on normalan? Kako može 1290 eur po kvafratu da bude ne profitno. Za te pare na toj lokaciji mogu uvek da kupim stan. Pa ako ostane ta cena kvadrata, mnogi ljudi neće uopšte hteti da kupe stan, iako su na listi. Bila je priča da će biti 1100 eur, i to bi bilo ok. Ovako se više ne isplati.

Zajam za kupovinu stana uz subvenciju države moći će ubuduće da uzmu i parovi stariji od 45 godina, kao i oni sa dubljim džepom jer se limit na zaradu podiže za 30.000, odnosno na 150.000 dinara za korisnika kredita i njegovog partnera ponaosob. Uz to je kamatna stopa snižena za 0,4 procentna poena na 4,5 odsto plus šestomesečni euribor, što je u ovom trenutku 6,02 odsto godišnje. Prepolovljeno je i učešće koje korisnik treba da obezbedi za zajam sa 10 na pet odsto, dok se istovremeno povećava učešće države sa sadašnjih 15 na 20 odsto iznosa kredita, što znači da će banka finansirati 75 odsto stana, kaže za “Blic” državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Nemanja Komazec. U tu svrhu ove godine je opredeljeno 1,2 milijarde dinara.
- Na taj način će građanima biti jeftinije i lakše da dođu do prvog stana - kaže Komazec.

Pod takvim povoljnijim uslovima moći će da se kupe stanovi u naselju nekadašnje kasarne “Stepa Stepanović” na Voždovcu. Komazec dodaje da u okviru istog programa stanogradnje koji subvencioniše država već u martu počinje izgradnja oko 800 stanova u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/30...arije-od-45-godina-i-za-one-sa-dubljim-dzepom

Da li neko zna sta je na kraju bilo sa PDV-om,hoce li morati da se placa ili ne? :) Trebalo je valjda ovih dana da se raspravlja o tome u Skupstini...

na sajtu STAMBENO-POSLOVNO NASELJE "Stepa Stepanović" pisi ovo

"Kupac stana je obavezan da u roku od 7 dana od potpisivanja ugovora uplati 5% kapare od ukupne vrednosti nekretnine, a ostatak ugovorene vrednosti sa rokom isplate od 30 dana za kupce koji budu gotovniski plaćali vrednost nepokretnosti, odnosno 90 dana za kupce koji cenu plaćaju putem kredita.

Cena kvadrata je od 1250 do 1290 evra sa PDV-om.
Ukoliko kupac prvi put kupuje nepokretnost, odnosno nema stan u vlasništvu, ima pravo na povraćaj PDV-a od 8 odsto."

http://www.gds-stanovi.rs/docs.php

Nazalost ne pise kad se dobije PDV tacno nazad...

Izvinite, da li negde postoji projekat kako ce ti stanovi izgledati, cija izgradnja tek treba da krene, i interesuje me tacna lokacija... Da li je to deo prema Savi, ili... ? Hvala

ne znam gde bi mogla da pogledas projekte stanova. da, u pitanju je lokacija prema Savi
maja.j":om7qqeaz je napisao(la):
Izvinite, da li negde postoji projekat kako ce ti stanovi izgledati, cija izgradnja tek treba da krene, i interesuje me tacna lokacija... Da li je to deo prema Savi, ili... ? Hvala

Da li neko ima pouzdanu informaciju o rokovima zavrsetka stanova B3 (do naselja dr Ivana Ribara)?

Што се тиче рокова, мислим да нико нема поуздану информацију. О толико датума се причало, да смо се сви изгубили у рачуницама...

cyberserb":1igh5u5k je napisao(la):
ne znam gde bi mogla da pogledas projekte stanova. da, u pitanju je lokacija prema Savi
maja.j":1igh5u5k je napisao(la):
Slično kao na Stepi.

Konačna rang-lista za socijalno neprofitne stanove sutra »

12. Februar. 2012 | 13:44, Izvor : Studio B, Komentari: 0

Konačna rang-lista Konkursa za prodaju 1.050 socijalno neprofitnih stanova biće objavljena sutra, najavio je Zoran Kostić, član Gradskog veća i predsednik Komisije za stambena pitanja.

Rangirano je 1.035 porodica, što praktično znači da niko nije ostao ispod crte.
- Ovo je poseban kuriozitet jer će se svi koji su konkurisali i ispunili uslove konkursa naći na konačnoj rang-listi. Posle objavljivanja preliminarne liste sa 1.532 prijave, komisija je radila i po prigovorima i na dopuni potrebne dokumentacije, tako da je tokom rada utvrđeno da 233 lica ne ispunjava uslove konkursa, 26 njih je odustalo, a dvostrukih prijava, tačnije prijava u dve kategorije bilo je 238. Utvrđeno je, takođe, da je u nekim od četrnaest kategorija bilo manje prijava nego što je predviđeno stambenih jedinica. Zbog toga je, po odluci gradonačelnika, urađena preraspodela. Primera radi, za mlade bračne parove planirano je 330 stanova, ali su naknadno oni koji su ostali raspodeljeni u druge kategorije - kazao je Kostić.
Grad Beograd gradi stanove, prodaje ih po proizvodnoj ceni, a kupci mogu da plate cenu u celini ili da uzmu kredit kod banaka na 20 godina, uz kamatu od šest do sedam odsto. Učešće iznosi 20 odsto vrednosti stana, uz mogućnost da se dobije i subvencija od države, što bi omogućilo da se za učešće izdvoji svega pet odsto.
Kad je reč o planiranim lokacijama za ove stanove, Kostić je naglasio da će se najpre obaviti anketiranje među rangiranima, kako bi se utvrdili sigurni kupci zato što ne postoje „rezervni kupci" u slučaju odustajanja. Grad će se u ovom pitanju ponašati racionalno i ekonomično, pa će broj izgrađenih stambenih jedinica zavisiti od stvarno zainteresovanih za kupovinu.
U ovom trenutku, započeta je gradnja 420 stanova u Kamendinu. Od tog broja, 176 stanova će biti useljeno do kraja ove, a preostalih 244 do kraja 2013. godine.
Prvi konkurs bio je raspisan 2003, drugi 2007, a ovo je treći konkurs. Prvi se odnosio na odluku o gradnji 1.100 stanova, od kojih se deo prodavao, a deo je dat na korišćenje. Nakon toga doneta je odluka o izgradnji 2.000 stanova, od kojih je prvih hiljadu raspodeljeno na osnovu konkursa iz 2007. Sada je reč o drugom delu tog konkursa, s tim što je broj stambenih jedinica povećan za pedeset i iznosi 1.050.

http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=73289

Sta bi sa nasim zgradama? :notok:

Samo se prica o gradilistu u S. Stepanovic.
Dr. I. R. izgleda polako jede mrak.

Izbori ce biti oko 1. maja. Ako useljenje ne bude do tada odosmo niz vodu, tj., u 2013. god. :blah:

Sta je sa PDV-om. Izgleda nista.

Treba pokrenuti novi protest, i u vezi PDV-a, ali i roka zavrsetka!!! :gobb: :gobb:

postoji li negde na internetu konacna rang lista za konkurs iz 2007/2008
ako neko ima da mi prosledi link bio bih zahvalan

guverner":2ksjhd9i je napisao(la):
cyberserb":2ksjhd9i je napisao(la):
maja.j":2ksjhd9i je napisao(la):
Slično kao na Stepi.
"Vrlo brzo očekujemo, tokom marta da se otvori novo gradilište u naselju Ivana Ribara gde će se stanovi prodavati po istom modelu kao što je to bilo u naselju Stepa Stepanović", naveo je on i dodao da će se subvencionisani krediti odnositi na sve koji žele da kupe stan u novogradnji u bilo kom gradu u Srbiji.

ocekivac":rno22rin je napisao(la):
Imam ja na hardu, posalji mi mejl...

pozdrav,
hvala puno, ali na drugoj temi koja isto prati I.Ribara mi je zzolja vec postavio link, skinuo sam fajl i sad ga imam i ja na hddu :)

Pozdrav svima,ja sam jedan od ucesnika konkursa 2007.Interesuje me ako neko zna da li je skupstina usvojila izmene zakona o PDV-u,cime bi se i nama omogucio povracaj istog.

Nisu usvojili nista u vezi sa PDVom, jer to uopste nije bilo na dnevnom redu. Izmene zakona su u proceduri, ali ce o tome odlucivati naredni saziv parlamenta, dakle tek posle izbora.

Gradonačelnik Beograda zahvalio belgijskom kolegi što mu je „otvorio oči“ o položaju Roma u prestonici
Đilas: Primite romske porodice, mi ćemo organizovati prevoz!
Sreda - 07.03.2012
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ponudio je gradonačelniku grada Larnea da zbrine nekolicinu romskih porodica iz srpske prestonice, a kojima bi Grad Beograd obezbedio prevoz do tamo!

Naime, Đilas je odgovorio na pismo Ignasa de Berdemakera, koji je zahtevao od prvog čoveka srpske prestonice da poboljša položaj Roma u Beogradu.
„Zahtevam od vas da zaustavite sva nasilna iseljenja iz neformalnih gradskih naselja, uključujući i ona od strane Direkcije za razvoj Beograda i tražim da obezbedite adekvatno obezbeđenje i osigurate da ta iseljenja proteknu u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući i Principe i uputstva UN-a za raseljenja lica uzrokovana razvojem“, zatražio je Berdemaker, podsećajući i na Nacionalnu strategiju o poboljšanju pozicije Roma u Srbiji, donetu 2010. godine.
Đilas se pismom zahvalio inostranom kolegi što „nam je otvorio oči“.
„Hvala vam na pismu kojim ste nam ‘otvorili oči’. Iz vašeg iskustva gradonačelnika grada od 12.000 stanovnika, koliko ima jedno manje naselje u Beogradu, sigurno ste u poziciji da razumete i sagledate potrebe 1,7 miliona stanovnika, od kojih su nekoliko desetina hiljada pripadnici romske nacionalne manjine“, stoji u pismu srpskog gradonačelnika, koji je takođe ukazao belgijskom kolegi da bi njihova finansijska podrška i pomoć u rešavanju romskog pitanja bila daleko korisnija.
„Grad Beograd je nakon vašeg pisma sproveo anketu među pripadnicima romske populacije prema kojoj se 76 odsto njih izjasnilo da bi odmah otišlo da živi u Belgiju, dok je preostalih 24 odsto izjavilo da bi rado posetilo Belgiju kako bi se na licu mesta uverilo u kvalitet života“, poručio je Đilas, naglašavajući da svi pripadnici romske manjine u gradu sada imaju lična dokumenta, a time i mogućnost da putuju gde žele.
„Ukoliko ste u mogućnosti da primite neke od ovih ljudi, mi ćemo im organizovati prevoz. U slučaju da se neko od njih uputi u Larne u sopstvenoj organizaciji, molim vas da me o tome obavestite“, naveo je Đilas, pozivajući Berdemakera da se s konkretnim predlozima za pomoć slobodno obrati njegovom kabinetu.
„Istovremeno vam želim puno uspeha u rešavanju problema vaših sugrađana koji će, nadam se, raseljene romske porodice iz Beograda dočekati raširenih ruku ukoliko reše da promene sredinu u kojoj žive“, zaključio je Đilas.

http://www.alo.rs/vesti/46950/Dilas_Primite_romske_porodice_mi_cemo_organizovati_prevoz

2403b_ocp_w380_h300.jpg

Nekoliko porodica iz naselja u Ulici doktora Ivana Ribara ostaće na ulici
Sutra iseljenje Roma iz Bloka 72
AUTOR: B. K.
Iseljenje romskih porodica iz Bloka 72 počeće sutra, saznaje Danas. Porodice će biti raseljenje u kontejnerska naselja u Makišu, Mladenovcu, Rakovici i Barajevu, a jedna devojka je dobila smeštaj u kolektivnom centru u Rači Kragujevačkoj.

- Nekoliko porodica je odbilo smeštaj u kolektivnim centrima pa će od 15. marta ostati na ulici, a ako se do tada ne isele pristupiće se prinudnom iseljenju - objašnjava Danilo Ćurčić iz NVO Praksis.

Podsetimo, reč je o naselju iz novobeogradske Ulice doktora Ivana Ribara, u kom živi 27 porodica, od kojih je njih 20 interno raseljeno sa Kosova. Tačnije, u naselju živi 111 lica, od toga 59 dece. Kako se naselje nalazi u blizini stambenog bloka koji je u izgradnji a čiji je investitor Građevinska direkcija Srbije, Direkcija je tokom jeseni 2011.godine kod opštine Novi Beograd pokrenula postupak za prinudno iseljavanje smatrajući da je ovo zemljište neizgrađeno i nelegalno naseljeno. Ono što je presedan jeste činjenica da je u ovom slučaju iseljenje tražila Vlada Srbije, a ne Grad. Međutim, na sastanku ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Olivera Dulića, predstavnika Uprave za ljudska i manjinska prava, Komesarijata za izbeglice, romskog nacionalnog saveta, civilnog sektora i Grada, odlučeno je da se raseljavanje nehigijenskog romskog naselja ne obavlja zimi, već u martu ove godine, uz obavezu da se porodicama obezbedi adekvatan smeštaj.

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/sutra_iseljenje_roma_iz_bloka_72_.39.html?news_id=235363

Evo upravo čitam kako Sarkozi izjavljuje da Fr ima previše stranaca, a pamtimo i njegovu kontroverznu deportaciju Roma. Dugoročno, Srbija je određena kao destinacija za veliki broj evropskih Roma i EU će to sprovesti sigurno. Ništa se mi tu nećemo pitati, a ove Đilasove prepiske su najobičnija prizemna kampanja namenjena domaćim ljudima koji nisu dobro upoznati sa situacijom.
Na ovom mestu je pre 6 godina trebalo da počne izgradnja stambenih zgrada za Rome, Radmila Hrustanović je to forsirala jer bi u tom slučaju dobili velike pare spolja, ali pobunili su se lokalni meštani, blokirali tramvajsku prugu pa je to propalo. Kako se kao zemlja vrtoglavo zadužujemo i potpuno gubimo svoj suverenitet u svakom smislu, ubuduće ćemo samo sprovoditi naloge sa zapada bez ikakve mogućnosti da tu nešto utičemo.
Grad više nema nikakvu kontrolu nad nelegalnim naseljima niti pokazuje interesovanje za ista, osim kada se nađu na putu nekog od njihovih predizbornih projekata.

grado":2pnxtdcb je napisao(la):
....
Na ovom mestu je pre 6 godina trebalo da počne izgradnja stambenih zgrada za Rome, Radmila Hrustanović je to forsirala jer bi u tom slučaju dobili velike pare spolja, ali pobunili su se lokalni meštani, blokirali tramvajsku prugu pa je to propalo.

I bili su u pravu.

Vrh