Što se tiče potkrovlja, to je široka tema, ali evo moja dva iskustva:
- oko 25 godina (od rođenja
) sam živeo u stanu
sa ravnim krovom. (komunjarska zgrada iz 70-ih.) Gore je bila ploča, pa nešto šljunka. Nešto ovako:
Do pre par godina nije curelo, ali je vrućina bila žešća. Baš teško podnošljivo sa današnjim temperaturama. Moji i danas žive u tom stanu, i posle prošle zime su morali da rade komplet hidro izolaciju krova. Ok, posle 30ak godina nije strašno ali opet je investicija.
- neke dve godine sam živeo u
klasičnom potkrovlju sa kosinama (
http://binged.it/12BZh8u zelena zgrada). Tu je bilo nekoliko problema: procureo prozor (krovni) pa menjaj prozor. Onda činjenica (mana tog stana, tebe ne dotiče) da imaš samo krovni prozor koji pola godine ne možeš da otvoriš da provetriš kao čovek. Oko vrućine ista priča - strašno. Izolacija je navodno postojala, ali bez efekta, bilo je kao u rerni. E sad možda nekome to ne smeta toliko, ali meni strašno. Ne želim da živim 15 sati dnevno pod klimom pola godine.
Sve u svemu, po meni postoji nekoliko problema, pa sad tebi šta smeta:
- temperatura - zavisi od izolacije, ali svakako da će biti nešto viša nego na drugim spratovima čak i ako je dobra izolacija.
- krovni prozori - nemaš taj problem
- curenje krova - zavisi od kvaliteta radova, ali pre ili kasnije je neminovno makar u nekoj meri. U uređenim društvima cela zgrada onda deli taj trošak (ili postoji osiguranje) ali kod nas to ne ide tako.
Prednosti znaš i sama pa sama preseci. Mene mane više sputavaju nego što mi prednosti znače. Bar za sada.