svsavic":icqn9z1g je napisao(la):
Dosta nejasnoća??!!
Da li je cev za toplu vodu sproveden do kuhinje?
Ako je da, to je loše rešenje, ako crkne bojler nemaš uopšte tople vode u stanu.
Kakve veze ima dimnjak i aspirator? Za aspirator postoji poseban otvor na posebnom vertikalnom ventilacionoj odvodu za kuhinju, Taj otvor je po pravilu na mestu gde je šporet i priključak za trofaznu struju. Ako su stavili
odvod i dovod za sudoperu na mestu gde treba da ide šporet, to je protiv pravila i treba reklamirati. Treba i ostaviti i dovod/odvod vode za mašinu za sudove
Cev za toplu vodu sprovedena do kuhinje je odlicno resenje, pre svega energetski stedljivo i ono se uvek praktikuje ukoliko su kupatilo i kuhinja odvojeni samo zidom, odnosno jedno do drugog. Nece provlaciti sigurno cev ako je kupatilo na drugom kraju stana, to se ne radi. Sa onim glupim malim bojlerom ne mozes nista od sudova oprati, a ovako kada je veliki akumuliran bez problema to odradis. Bojler se jako retko kvari, i ne znam sta si pod tim mislio "nema tople vode u celom stanu", tu si me bas nasmejao :laugh: Da nisi mislio da napunis toplu vodu u kuhinji pa da ides da se tusiras ako ti crkne veliki bojler?
Bojler crkne jednom u 15 godina.
Sto se tice ventilacionog odvoda, on uglavnom ide do vodovodnih i kanalizacionih cevi zbog prakticnosti. Ne tebi u stanu, vec zbog eventualnih popravki i ustede mesta. Nece busiti unutrasnjost zgrade sa puno kanala. To je opet ona velika mana jednostranih stanova, nema niko prozor u kuhinji, kupatilu, nema ostava i sl.
Bila bi fora da ta ventilaciona cev bude zajednicka za kuhinju i kupatilo. Dolazi ti zena sa posla, ne ceka joj se lift. Ti zivis na drugom spratu i tusiras se. Komsinica ispod tebe, koja nije po volji tvojoj zeni udarila po belom i crnom luku i ukljucila aspirator. Tvoja zena oseca mirise iz njenog stana. Ti se istusiran izlezavas u sobi i cekas zenu. Ona ulazi, vidi da mirises na njoj mrski stan i pita te gde si bio, a ti kazes:
Uf, kako mi je ovo trebalo, bas sam se opustio...
(dalju situaciju ne prepricavam) :o
Ti uticnicu uvek mozes pomeriti, pitanje je sad sta kome vise odgovara. Svuda gde sam video da su ljudi renovirali kuhinju i ugradjivali po meri, pomerali su uticnicu. I za one kojima jos nisu stavljene plocice, obicno se uticnica spusti ispod plocica, da se ne vidi i ne smeta ivicama ugradne kuhinje, a gore se sve lepo i prakticno cisti. Mislite o tome, pa trazite od majstora da vam bude uticnica dole, ali ne bas iza samog sporeta, zbog zagrevanja, nego pola metra sa strane. Da ne biste posle menjali busnu plocicu
Posavetujte se sa majstorima koji rade kuhinje, to oni predloze i resenje je zaista u redu.