Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

Poslovni sistem Stankom u stečaju, završava zgradu u Djordja Ognjanovića na Sunčanoj padini. Cena stanova se kreće 1500 eur/m2
 
stanovi za vojsku su u stvari trosak za zemljiste, u pitanju je naturalna razmena vec vidjena kod manjih investitora 1000 puta, ok ostaje ta taksa za uredjenje, ali pitanje je da li je GDS uopste placa? Pitanje je da li GDS uopste placa i sav materijal...
 
tragac":3fw4dlx5 je napisao(la):
Je veoma složen I komplikovan misaoni proces. Preduslov da bi bio kvalitetan je dar prirode i genetsko nasledje, uslov je poznavanje materije i procesa.

Za lupetanje volim da dodelim kolajne, medjutim u tvom slučaju ni najsjajnija nije dovoljna da obasja I zaseni ogromnu kolicinu neznanja I nerazmišljanja koje si prosuo.

Kako bi razmontiravanje predugo trajalo, predlažem ti da gore napisano opovrgneš na sledeći način:

Uzmeš papir, olovku.digitron, tastaturu, šta god i napišeš disertaciju na temu:

Kvadratni metar stana u stambenoj zgradi P+6+P po ceni od 250 eura-m2.

Disertacija mora da sadrži detaljan troškovnik:
1. Rada – operative u koju spadaju direktni izvršioci na projektu (građevinski radnici i stručno osoblje
izvođača koje upravlja procesom izgradnje ) administrativno osoblje (ekonomski pravno-birotehnički
poslovi i IT)I režijskog osoblje ( inžinjeri I tehničari zaduženi za pripremu, plan, analizu)
2 Materijala
3. Mehanizacije ( uključuje direktne troškove kupovine, održavanje I amortizaciju)
4. Transportne troškove
5. Operativne troškove (nepomenuti i neobuhvaćeni prethodnim tačkama, a ukljucuju i marketing,
reprezentaciju, troškove službenog puta, nabavku,održavanje i amortizaciju osnovnih sredstava, sitnog
ručnog alata i IT opreme, kancelarijski i potrošni materijal, e.t.c. )

Kada sve ovo spakuješ u 300 eura, (ne u 250), isto prezentuješ a ja se saglasim bez primedbi (naravno da neću jer je nemoguće, ali ukoliko se ipak nekako usudiš da izbaciš cifre pokazaću ti i objasniću gde su greške u kalkulaciji) obećavam ti posao projekt menadžera ili savetnika gen.dir-a u jednoj od top 5 građevinskih firmi po tvom izboru sa četvorocifrenom eurskom platom koja bi bila bliža petocifrenoj nego trocifrenoj. Uz veoma pristojan godišnji bonus i druge priviligije.

Da se razumemo u startu: te džibersko-vukovske-crnotravske solarne varijante u kojima država ostaje uskraćena za poreze,doprinose i PDV-a kako na usluge, tako i na materijal prodat bez fiskalnog računa ( u čemu si sa svojom porodicom zdušno učestvovao prilikom izgradnje kuće) na ovakvim projektima jednostavno ne pije vodu.
 
Dodajmo i rad arhitekata jer je ovo novoprojektovano naselje od strane CIP-a,a ne copy-paste sendvic novogradnja P+6+PK koja nice svugde u gradu.
 
vucko":1kweqqhp je napisao(la):
Dodajmo i rad arhitekata jer je ovo novoprojektovano naselje od strane CIP-a,a ne copy-paste sendvic novogradnja P+6+PK koja nice svugde u gradu.
Vučko, u pravu si, ima tu još gomila troškova, nadzora, priključaka, naknada gradu, ja pričam isključivo o građevinskoj ceni i troškovima koje ima jedna građevinska firma sa operativom (ne investitor) da bi od momenta zabijanja ašova stigla do pritiska na pozivno dugme interfona.
 
Ok,jasno.Ipak cela stvar nije dzabe kao sto neki tvrde i idu u krajnost,ali realno ako je neprofitna nije ni 1300 jura,pogotovu ako su zemljiste dobili dzabe.
 
ok, ok izvinjavam se ako sam neupucen izleteo o necemu da pricam, samo znam kako rade investitori po gradu pa ne vidim ni zasto bi GDS bila "bolja" A komentare pojedinaca koji VREDJAJU necu da komentarisem...
 
земљиште није џабе него се плађа у натури тј. становима мислим око 25% да узима војска.
 
Vucko, mrzim samokvot, ali je lakše nego nanovo objašnjavanje.
Nevenkovic":3cvbf562 je napisao(la):
Stepa nije nikakav socijalni projekat već čisto investicioni. Marketinški i na svaki drugi način poguran od strane države ne zarad brige o nekolicini pojedinaca koji misle da država treba im omogući kupovinu jeftinog stana po njihovim merilima, već radi upošljavanja građevinske industrije i operative čijom delatnošću se puni budžet i džep, radi stavljanja u funkciju ogromnog zemljišta koje je služilo ničemu, obezbeđenju i rešavanju stambenog pitanja velikog broja pripadnika VJ, punjenju gradske kase od naknada za GGZ kao i opštinske od budućih poreza na imovinu. Mnogo muva jednim udarcem. I da ne zaboravim još jedan jako bitan segment, kamere i slikanje sa sve svečanim useljavanjem neposredno pred izbore sledeće godine.
 
Izvini sto te naterah na taj samokvot,ali dobro si rekao,ali samim time i pokazase da je trziste mrtvo sto je i od dobra za ostatak smrtnika koji placaju porez na imovinu na osnovu nerealnih cena.

Recimo kvadrat mog stana cenise poreznici 1700 eura 2008 ,a nema ni centralno grejanje a sada je vec ispod 1300 eura!

Milisave,u pravu si,nije dzabe vec je to cena,nije besplatna,ali je jeftinija nego da platise vlasnicima pravu cenu za sve placeve.
 
Molio bih samo g. Nevenkovica, kao apsolutnog experta za apsolutno sve da mi objasni jednu stvar:
Kako to da su stanovi u Berlinu jeftiniji nego u BG? Kojom tehnologijom oni usvajaju sistem gradnje po kome stan mozes kupiti za 1100 Eur po kvadratu i manje? Pritom im je radna snaga nekoliko puta skuplja a isto vazi i za struju i takse...

http://www.findaproperty.com/searchresults.aspx?edid=09&salerent=0&areaid=4522&sp=3
 
tragac":2hl1omw6 je napisao(la):
ok, ok izvinjavam se ako sam neupucen izleteo o necemu da pricam, samo znam kako rade investitori po gradu pa ne vidim ni zasto bi GDS bila "bolja" A komentare pojedinaca koji VREDJAJU necu da komentarisem...
Nije ti palo na pamet da si prvi uvredio i zdravu pamet i bez osnova uporedio neke ljude sa kriminalcima.
Kada nastupaš na taj način, dobijaš odgovarajući odgovor. Jezikom koji sam koristiš i koji samim tim najbolje razumeš. Kako se ne bi ponovilo, drugi put pre nego sto ti onakav post padne na pamet malo vise "kontaj".Ili makar prethodno pitaj. Ovo je dobar forum i uvek ce se naci neko ko ce ti dati pristojan i kvalitetan odgovor.Pa na osnovu toga "skontaj".
MilisaV":2hl1omw6 je napisao(la):
земљиште није џабе него се плађа у натури тј. становима мислим око 25% да узима војска.
21%
 
Nikog nisam direktno vredjao, samo sam napravio poredjenje, nisam nikoga iz GDS nazvao kriminalcem, a ti si uzvratio sa tim kako sam na kriminalan nacin resio stambeno pitanje (uzimao materijal bez placanja PDV-a) Za tvoju informaciju, platio sam PDV za najveci deo materijala, jer je to bio uslov kreditora, da se svaki dinar odobrenog kredita opravda fiskalnim racunima od stovarista. Mnogi drugi su, znam podigli palate od materijala koji su dobili na razne sumnjive nacine, kompenzacijama, kombinacijama, nisu placali operativu i ovde pritom mislim i na individualnu i na komercijalnu izgradnju. Na ovaj nacin svoje stambeno pitanje je resilo oko 45% stanovnistva ovog grada ZASTO? Zato sto su ziveli, i jos zive u drzavi u kojoj se na radno mesto gleda kao na plen ili dobitak na lutriji, zato sto i kad jednom dobijes posao moras da placas 350 Evra mesecno za jednoiposoban stan u nekoj utrini, a plata ti je recimo 600 Eur. To sto imam los stav o ovakvom nacinu resavanja problema na trzistu stanova ne znaci da sam protiv velikih blokova i masovne izgradnje. Stanovi su PRESKUPI u odnosu na nas standard i fijasko ovog projekta pod ovakvim uslovima je apsolutno ocekivan. Sve dok ne spuste cenu na 750-800 Evra za kvadrat.
 
tragac":5k8rnlpq je napisao(la):
platio sam PDV za najveci deo materijala
A sta je sa onim manjim delom materijala? Sa uslugama, tj. radovima? Za gradjevinsku dozvolu i naknade za uredjenje gradu verovatno ne smem ni da te pitam.
Nevenkovic":5k8rnlpq je napisao(la):
i bez osnova uporedio neke ljude sa kriminalcima.
tragac":5k8rnlpq je napisao(la):
, nisam nikoga iz GDS nazvao kriminalcem,
tragac":5k8rnlpq je napisao(la):
U prevodu marza investitora u naselju Stepa Stepanovic je 258% - sto se moze porediti samo sa pojedinim kriminalnim delatnostima.
Pa jel jesi ili nisi.
tragac":5k8rnlpq je napisao(la):
Kako to da su stanovi u Berlinu jeftiniji nego u BG? Kojom tehnologijom oni usvajaju sistem gradnje po kome stan mozes kupiti za 1100 Eur po kvadratu i manje? Pritom im je radna snaga nekoliko puta skuplja a isto vazi i za struju i takse...
Istočna raspudnuća iz Adolfove ili pre-Honekerove ere su svakako deo berlinskog folklora, ali realna situacija sa prosečnim cenama za kupovinu i rentiranje je sledeća:
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Germany/Rental-Yields
Inače je prosečna cena m2 u Berlinu 2920 e-m2 za sve vrste nekretnina što je nešto niže od proseka za stanove, koji je preko 3.000
Evo ti par interesantnih, a nisu najskuplji, ima u ponudi i za 10.000-m2
http://www.grund-boden-fundus.de/en_details.aspx?id=8266&fil=1
http://www.grund-boden-fundus.de/en_details.aspx?id=2274&fil=1
I na ovo dodaš još 10% troškova za takse i provizije.
 
Slusaj, ja da sam isao sve legalno ne bih imao ni 'leba da jedem. A uradio sam legalnije nego 95% onih koji tako grade. Sem toga i to ce se sve pravno uokviriti za par godina.
I zasto bih ja placao drzavi sve obaveze kad ona ne stiti moja osnovna prava... pravo na rad, pravo na zdravstvenu zastitu, pravo na oslobadjanje od raznih troskova po osnovu toga sto sam prinudno izdrzavan...pravo da saznamo na sta se trosi novac iz tog budzeta koga ti toliko zastupas...
a sto se tice stanova u Berlinu, ti adolfovski i DDR-ovski blokovi koji su poslednjih godina renovirani su u boljem stanju nego vecina nasih novogradnji, dok ovi od 3.000 Eur po m2 jesu prvoklasni stanovi sa opremom i kvalitetom radova na nivou zgrade u Balkanskoj 2., uz to su i fasade skroz od stakla, sto je na nivou njihovog standarda i za tim vlada najveca traznja.
Stanovi na nivou kvaliteta Stepe Stepanovica su u Nemackoj i uopste na Zapadu retki, i mahom se grade za socijalu (citaj: imigrante iz zemalja poput Srbije) i delimicno ih subvencionisu lokalne samouprave.

No, recimo da si u pravu ida je cena stana za srednju klasu kod njih 3000 Eur. Sta to znaci? To znaci da za prosecnu mesecnu zaradu stanovnik Berlina mora da radi mesec dana. Stanovnik Beograda sa druge strane sa 500 Evra zarade mora da radi dva i po meseca. Pritom su i kamatne stope kod nas nesto vise, pa ce ta razlika biti jos vise u korist stanovnika Berlina. I jos jedno pitanje: Da li ce od tih taksi, PDV-a i ostalog biti sagradjeno ista od infrastrukturnih objekata u samom naselju ILI ce se mozda to graditi "jednog lepog dana" i to iz budzeta kome doprinosi ceo grad?
PS. Beograd je jedini grad na svetu u kome je mesecna zakupnina stana duplo manja od rate za njegovu kupovinu. I sta je sa onom famoznom pricom od zimus o lizingu stanova? MISLITE O TOME.
 
Nevenkovic":n0ac5tv7 je napisao(la):
Vučko, u pravu si, ima tu još gomila troškova, nadzora, priključaka, naknada gradu...
Ljudi, ma nisam dobio nikakvu kintu, nisam časna reč, tako mi Nevenkovića!
Nevenkoviću, o gospodaru naš, prepametni i neponovljivi genije, ajde objasni nama običnim malim ljudima koji živimo u mraku, prosvetli nas i otkini parče svog znanja koje je polje ogromno i nepresušno i podari nam objašnjenje kako su to investitori u manjim gradovima po Srbiji tipa Zrenjanin, Pančevo, Palanka, Mitrovica, Kraljevo, Vranje, Čačak, Knjaževac itd, tamo gde postoji novogradnja, uspeli da sve finansiraju i na kraju i zarade, a cene bar duplo niže od Stepe? Možda je to neki fetiš, da radiš za džabe, čak na kraju još malo i doplatiš pa prodaš ispod cene. Možda tamo žive neki preduzimači mazohisti koji vole sami sebe da muče i izgladnjuju.
Btw, gledam juče prilog sa Miljakovca 2 - ljudi protestuju protiv gradnje jer će im kao zagaditi izvor pijaće vode, žena iz neke gradske službe objašnjava kako je prošle godine odobrena gradnja na obodu Miljakovačke šume i to je baš ona parcela na kojoj Dulić end kompani d.o.o. planira da gradi u IV zoni, samo da zavalja ove u Stepi i one buduće u drIR. Dakle, biće stanova, možda i stvarno jeftinih, samo malo strpljenja.
P.S. Nevenkoviću, ne videh tvoje komentare na onu bolnu temu. Bilo nekih sniženja, a?
 
Nevenkovic":24i2fp4q je napisao(la):
Vucko, mrzim samokvot, ali je lakše nego nanovo objašnjavanje.
Nevenkovic":24i2fp4q je napisao(la):
Stepa nije nikakav socijalni projekat već čisto investicioni. Marketinški i na svaki drugi način poguran od strane države ne zarad brige o nekolicini pojedinaca koji misle da država treba im omogući kupovinu jeftinog stana po njihovim merilima, već radi upošljavanja građevinske industrije i operative čijom delatnošću se puni budžet i džep, radi stavljanja u funkciju ogromnog zemljišta koje je služilo ničemu, obezbeđenju i rešavanju stambenog pitanja velikog broja pripadnika VJ, punjenju gradske kase od naknada za GGZ kao i opštinske od budućih poreza na imovinu. Mnogo muva jednim udarcem. I da ne zaboravim još jedan jako bitan segment, kamere i slikanje sa sve svečanim useljavanjem neposredno pred izbore sledeće godine.
evo ti jos jedan kvot...kad je sve tako trzisno i transparentno u Srbistanu moras priznati da je onda i veoma legitimno da jedan tako grandiozan investicioni projekat bude promasena investicija, samo da gradjevinska operativa ne bude kolateral...
 
niki":35dctt3z je napisao(la):
Nevenkovic":35dctt3z je napisao(la):
Vucko, mrzim samokvot, ali je lakše nego nanovo objašnjavanje.
Nevenkovic":35dctt3z je napisao(la):
Stepa nije nikakav socijalni projekat već čisto investicioni. Marketinški i na svaki drugi način poguran od strane države ne zarad brige o nekolicini pojedinaca koji misle da država treba im omogući kupovinu jeftinog stana po njihovim merilima, već radi upošljavanja građevinske industrije i operative čijom delatnošću se puni budžet i džep, radi stavljanja u funkciju ogromnog zemljišta koje je služilo ničemu, obezbeđenju i rešavanju stambenog pitanja velikog broja pripadnika VJ, punjenju gradske kase od naknada za GGZ kao i opštinske od budućih poreza na imovinu. Mnogo muva jednim udarcem. I da ne zaboravim još jedan jako bitan segment, kamere i slikanje sa sve svečanim useljavanjem neposredno pred izbore sledeće godine.
evo ti jos jedan kvot...kad je sve tako trzisno i transparentno u Srbistanu moras priznati da je onda i veoma legitimno da jedan tako grandiozan investicioni projekat bude promasena investicija, samo da gradjevinska operativa ne bude kolateral...
ovaj Nevenkovic je neki partijski jurisnik 100%. ne mogu da verujem da neko trosi ovoliko svog vremena i energije na pisanje ovako ostrascenih komentara,a da za to ne prima neku kintu. ipak,da ne gresim dusu,sve sto kaze stoji....ali,ovo nije Svajcarska vec Srbija
 
niki":3144caw6 je napisao(la):
Nevenkovic":3144caw6 je napisao(la):
Vucko, mrzim samokvot, ali je lakše nego nanovo objašnjavanje.
Nevenkovic":3144caw6 je napisao(la):
Stepa nije nikakav socijalni projekat već čisto investicioni. Marketinški i na svaki drugi način poguran od strane države ne zarad brige o nekolicini pojedinaca koji misle da država treba im omogući kupovinu jeftinog stana po njihovim merilima, već radi upošljavanja građevinske industrije i operative čijom delatnošću se puni budžet i džep, radi stavljanja u funkciju ogromnog zemljišta koje je služilo ničemu, obezbeđenju i rešavanju stambenog pitanja velikog broja pripadnika VJ, punjenju gradske kase od naknada za GGZ kao i opštinske od budućih poreza na imovinu. Mnogo muva jednim udarcem. I da ne zaboravim još jedan jako bitan segment, kamere i slikanje sa sve svečanim useljavanjem neposredno pred izbore sledeće godine.
evo ti jos jedan kvot...kad je sve tako trzisno i transparentno u Srbistanu moras priznati da je onda i veoma legitimno da jedan tako grandiozan investicioni projekat bude promasena investicija, samo da gradjevinska operativa ne bude kolateral...

Samo neka se oni slikaju prilikom svecanog useljenja. Sto se mene tice bice im to poslednje takvo slikanje. Armiji obicnih clanova svih partija(i na vlasti i u opoziciji) bi pametnije bilo da misle cime ce da se bave i od cega ce da zive jer se drzavni resursi gotovo ispraznise zahvaljujuci njihovim partijskim kolegama s vrha. Isto to vazi i za GDS. Ako ovaj projekat uspeju da upropaste ne znam gde ce i sta ce posle... Tesko da ce u buducnosti dobiti novu sansu za kreativno isticanje. Kad propascu projekta smatracu neizgradnju svega sto je projektovano uz obecani nivo kvaliteta ili da se sagradi sve, ali da se ne proda kao sto je slucaj u Belvilu. U svakom slucaju, zelim im da sve ispadne super pa da konacno imamo i pozitivne vesti iz tog domena gradjevine.
 
grado":8k4rl6xn je napisao(la):
Btw, gledam juče prilog sa Miljakovca 2 - ljudi protestuju protiv gradnje jer će im kao zagaditi izvor pijaće vode, žena iz neke gradske službe objašnjava kako je prošle godine odobrena gradnja na obodu Miljakovačke šume i to je baš ona parcela na kojoj Dulić end kompani d.o.o. planira da gradi u IV zoni, samo da zavalja ove u Stepi i one buduće u drIR. Dakle, biće stanova, možda i stvarno jeftinih, samo malo strpljenja.
P.S. Nevenkoviću, ne videh tvoje komentare na onu bolnu temu. Bilo nekih sniženja, a?

Pre nego sto se doticni vrati, mozes li mi preciznije reci GDE SE TACNO nalazi ta lokacija gde oni planiraju gradnju? Ja sam cuo da ce se bas uzimati SUMA, dakle prostor tik iznad cesme i ulice na Miljakovcu II ali to je nezvanicno. Ono sto se zvanicno zna je da ce se graditi izmedju stare okretnice 48 i trafo stanice, mozda i iza trafo stanice. A kad smo vec kod Miljakovca, moze li Nevenkovic ili neki drugi vatreni navijac GDS-a i Dulica, da mi objasni zbog cega je gradiliste koje su oni zapoceli predato privatnom investitoru:

http://www.koling.rs/index6da2.html

Ovde je godinama, i pre pocetka izgradnje bila postavljena tabla GDS-a. Kada su grubi radovi zavrseni do neke 4. ili 5. ploce na sve tri lamele gradnja je stala. Posle godinu dana mirovanja u posed je usao Koling. Pod kojim uslovima?
 
Ja samo znam da je Miljakovacka suma zasticena pre neki mesec,dakle nece sigurno biti suma,ali bice blizu nje.
 
vucko":2nsmtm02 je napisao(la):
Ja samo znam da je Miljakovacka suma zasticena pre neki mesec,dakle nece sigurno biti suma,ali bice blizu nje.

Suma jeste zasticena u svakom slucaju i to nije sporno, ali je ugrozen Miljakovacki izvor. Kad sam rekao "prostor sume" mislio sam na staru bastovansku kucicu (najstariji objekat u ovom kraju) i njeno poveliko dvoriste, koje, iako je u sumi, ipak jeste gradjevinsko zemljiste, i oznacio sam ga narandzastom bojom:

iejdde.jpg


Crvenom bojom su obelezene parcele koje su nekad, koliko znam pripadale vojsci, a vazecim urbanistickim planom je pretvoreno u gradjevinsko, i to za visespratnu stambenu izgradnju. Pre krize gradnju na ovim lokacijama je takodje najavljivao Koling. Sada tih lokacija vise nema na njihovom sajtu, ali se cuje prica u kojoj se pominje GDS. Gradnjom na lokacijama koje sam oznacio kao crvene se ne moze uticati na kvalitet vode na cesmi. Jedino sto moze uticati na to jeste izgradnja na vec pomenutoj narandzastoj lokaciji, a o tome sam price cuo iz vise izvora. Zato i kazem nezvanicno. Nadam se da ce neko da zastiti Miljakovacku cesmu od gradnje u neposrednoj blizini, bez obzira ko je investitor.
 
E, pa upravo to veliko crveno odmah iznad Kolinga. Ispod Kolinga idu sportsko-rekreativni sadržaji i tu nema nikakve šume, ali je zato pogled od milion dolara. Ovo malo crveno iznad trafostanice ne verujem da je u igri, mislim da je detaljnim planom tu predviđeno socijalno stanovanje, šta god to značilo. Ovo narandžasto prvi put vidim, to jeste šuma i ako to budu dirali onda će ta lokacija biti verovatno samo za odabrane, mada je i ovo desno nekoliko puta manje od Stepe tako da, ko ima ozbiljne namere, trebao bi već sada da se učlani u njihovu sektu. Taj plac desno je valjda od Srbijašuma, pisao sam o tome i mnogo bolje sam znao pre godinu ipo nego sada (mrzi me da tražim svoje stare postove, tamo ima sve objašnjeno).
Kakva je veza između gds i Kolinga pojma nemam, ali sam uveren da Nevenković zna. On sve zna i samo treba da nam učini milost i informiše nas ovako neinformisane. :)
 
Evo i ja da se javlim kao Miljakovčanin - najverovatnije je u pitanju crvena lokacija. U narandžastom jednostavno nema prostora, i izgradnja bi bila mnogo komplikovanija... Inače, bila bi šteta uništiti izvor, to je jedan od samo dva izvora čiste pijaće vode na celoj teritoriji Beograda...

Inače, Koling fino napreduje, mada ima malo radnika na gradilištu (paradoks)...
 
Vrh